Message |
|
Dolly wrote:
alber wrote:Ia sa vedem ce se intampla cu planta asta. In primul rand ce este (ca nu mai am hartiuta cu denumirea), si ma dor ochii de cat m-am chiorat pe tropica si nu mai stiu pe unde. Seamana cu Hottonia inflata, dar sincer, nu tin minte sa fi cumparat asa ceva. Si in al doi-lea rand, de ce am probleme cu ea? In sensul ca orice i-as face, nu vrea sa stea in substrat neam. Tot iese, avand partea de tulpina introdusa in substrat macerata parca, putrezita. O fi vreo planta de suprafata si io o omor cu substratu'?
http://picasaweb.google.com/ciobanual/Diverse#5293345550147117266
In alta odine de idei, au mai fost poze simpatice pe forum. Am si eu un, mai putin spectaculoasa, si din pacate facuta cu telefonul. (aparatul foto nu era acasa). Mie mi-a placut ideea, si m-a amuzat putin. Parca mergeau pe Corso, brat la brat (sau ma rog, antena la antena)
http://picasaweb.google.com/ciobanual/Diverse#5293347252599461282
???????
Ce va sa insemne asta? Ca de lamurit, tot nu m-am lamurit cum sta treaba 
|
 |
|
Ia sa vedem ce se intampla cu planta asta. In primul rand ce este (ca nu mai am hartiuta cu denumirea), si ma dor ochii de cat m-am chiorat pe tropica si nu mai stiu pe unde. Seamana cu Hottonia inflata, dar sincer, nu tin minte sa fi cumparat asa ceva. Si in al doi-lea rand, de ce am probleme cu ea? In sensul ca orice i-as face, nu vrea sa stea in substrat neam. Tot iese, avand partea de tulpina introdusa in substrat macerata parca, putrezita. O fi vreo planta de suprafata si io o omor cu substratu'?
http://picasaweb.google.com/ciobanual/Diverse#5293345550147117266
In alta odine de idei, au mai fost poze simpatice pe forum. Am si eu un, mai putin spectaculoasa, si din pacate facuta cu telefonul. (aparatul foto nu era acasa). Mie mi-a placut ideea, si m-a amuzat putin. Parca mergeau pe Corso, brat la brat (sau ma rog, antena la antena)
http://picasaweb.google.com/ciobanual/Diverse#5293347252599461282
|
 |
|
MonkY wrote:Ce anume imi recomanzi cu crestere rapida ?
Egeria densa, Ceratopteris, cred ca si Limnophila sessiflora este buna, se hraneste masiv din masa apei, consumand excesul de nutrienti->alga flamanda 
|
 |
|
Off topic, dar n-am ce face
Hai ca usor usor incep sa ma luminez. N-am incotro, dar trebuie sa aprofundez "materia" cat mai bine, si abia apoi voi trece la practica. Pana nu voi cunoaste in amanunt toata teoria nu va slabesc neam 
|
 |
|
Impresionant, intr-adevar. Vazusem si eu ceva asemanator, dar la olandezii de la Aquafleur. http://www.aquafleur.nl/site_en/aquafleur.php
In primul film pe la sfarsit (minutul 3), cred ca este vorba de aditia de macro. Aviz amatorior 
|
 |
|
Val wrote:Trebuie sa zic ca, daca veti respecta fix reteta de mai sus, nu va garanteaza nimeni ca veti avea rezultate bune. Ba chiar e putin probabil. Asta pentru ca, asa cum s-a repetat de atatea ori pe acest forum, nu exista doua acvarii identice oricat ne-am stradui. Cantitatile de mai sus nu mi-au venit in cap intr-o noapte... Ele sunt obtinute prin testari repetate, si nu odata facand greseli destul de grave. Nu incercati, asadar sa o adaptati direct la acvariul vostru. Metoda... teoria in sine e limpede, dar cantitatile folosite vor varia de la acvariu la acvariu. Incercati...
Corect. S-a inteles clar ca acvariile sunt ca ADN-ul, amprentele, sau mai stiu io ce. Dar, ceea ce ai facut tu, si cum ai explicat ce trebuie facut, este ca un manual sa zic asa. La cantitati, ce sa zic, observatii permanente ale evoluitiei acvariului si adaptarea aditiei de de toate in functie de cerinte.
Val wrote:Fertilizarea este alternanta. O zi adaug microelemente, o zi adaug macroelemente, pentru a evita pe cat posibil precipitarea fierului din Ferropol
Ti-am zis ca am un fix, nu stiu de ce. Sa inteleg ca Feropol 24 spre exemplu, introduci doza dubla la doua zile, deci practic, ar veni doza zilnica, nu?
Si inca ceva: dupa schimbul de apa, in ziua urmatoare ce introduci? micro sau macro? Cam care ar fi necesitatile palntelor si ce este mai indicat sa introduci? Pentru ca ai spus ca te feresti de cresteri ale concentratiei de amoniac ma gandesc la micro, dar io stiu, poate ma insel.
|
 |
|
Incearca totusi sa mai dai ceva amanunte referitoare la caracteristicile bazinului. Spune-ne cate ceva despre filtrare, daca ai vreun neam de substrat si vreun soi de plante. Crede-ma, doar cu informatiile pe care le-ai dat, nu te poate ajuta nimeni.  Eu sunt un pic mai catolic decat papa. Inainte de a introduce pestii, ai facut macar un singur test al apei? Macar un 5 in 1; te-ar fi ajutat mult.
Incearca sa faci ce ti-am spus, atunci poate vei afla raspunsurile si daca nu, revino si le vei gasi aici.
P.S. Nu stiu daca trebuie sa-ti spun eu asta, oricum ar face-o un moderator. Nu mai scrie cu majuscule. Lasi impresia ca tipi. 
|
 |
|
Multam fain de incurajari.  Cate odata parca ai nevoie; nu iti vine sa scrii cand vezi cat de "mic " esti.
Bun, o intrebare am si io. Nu stiu de ce, dar sunt obsedat de aditia de microelemente. Cum le-ai dozat in acvariu? Conform indicatiilor producatorului, sau ai "umblat" putin la dozaj?
|
 |
|
MonkY wrote:Am o mica intrebare... daca reusesc sa "tai" din alge, dar nu pot sa le prind si sa le scot din apa, e problematic ? Adica, algele respective se vor prinde de alte plante sau pot sa le las linistit sa le traga filtrul ?
Pai cred ca cam da. Ideea de a piguli plantele si de a culege algele, deriva din faptul ca nenorocitele trebuie sa dispara de acolo. Nu stiu prea bine cum se inmultesc astea, dar logica imi spune ca daca ai multe alge in acvariu, cu atat se vor inmulti mai mult. Deci, afara cu ele. Dupa ce le "tai" (nu stiu cum faci tu asta-eu le-am apucat cu destele pur si simplu) poti incerca sa le scoti cu o plasa de prins pestii.
Off topic
MonkY wrote:M-am calmat...
Aaaaa...Nu cred ca era vorba despre tine. Val cred ca ma tintea pe mine, pentru tonul poate putin acid, certaret, sau cum o fi fost din postul anterior. Va cer scuze, dupa ce am postat mi-am dat seama ca am cam sarit calutul 
|
 |
|
Scuze, dar eu duc lucrurile si mai departe. Ma uita chioras la teava din care este facuta acea masuta, precum si la suroabele de 5 sau de 6 cu care care sunt realizate imbinarile. Cel mai radical sfat: renunta definitiv la acea masuta ca suport pentru acvariu. Cu vreo 200 de lei, la un atelier de cartier, iti tranteati un dulap din pal, la culoarea mobilei di n camera, de moare lumea. Scotoceste pe forum mai ales la DIY si ai sa gasesti acolo tot ce trebuie. Plus ca ar fi mult mai functionala 
|
 |
|
eucaliptus29 wrote:In apa acvariul am pus deja Aquasafe, singurul lucru la indemana ieri seara, dar mai am apa in vana, ca er mai mult decat ce aveam eu nevoie. Cand am vazut ce se intampla, l-am pastrat acolo, tocmai sa o testez, sa vad maine ce iese din cele doua.
Ai pus tu aqua safe, dar ma gandesc sa nu fi fost prea tarziu pentru pesti; otravirea se produsese deja. Daca ai pastrat apa in cada (cred ca vana=cada,nu  ) nu este bine. Este posibil sa se fi eliminat totusi de atunci si pana acum clorul in surplus. Apa pentru analiza trebuia pastrata in sticla infundata bine. 
|
 |
|
Poti vizita link-ul acesta: http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=5241 . Carasii nu merg cu alte specii de pesti, datorita temperaturii pe care o prefera. Le place apa mai rece. Iar pentru bazinul de 50-60 de litri pe care vrei sa ti-l faci, oricum nu sunt potriviti carasii. Nu mai stiu exact necesarul de apa pentru un caras, dar in bazinul ala, nu cred ca poti tine mai mult de unul
|
 |
|
Citisem pe undeva, nu mai stiu pe unde, ca o explicatie la o intoxicatie cu clor. Chiar daca ai tinut apa la declorinat, este posibil sa fi fost atat de mare cantitatea de clor adaugata din "fabrica", incat sa nu fi fost eliminat in totalitate, sau sa fi ramas foarte mult in apa? Nu mai stiu unde am citit, dar ideea nu imi apartine (de, furtul intelectual, ca o fi prostie sau nu, se pedepseste).
Asa cum a spus minnardy, o analiza ar fi poate edificatoare. Cu conditia ca substanta daunatoare sa nu fi disparut intre timp, sau din varii motive sa se fi schimbat parametrul "defect".
|
 |
|
MonkY wrote:Asa ca azi probabil ca am facut si o greseala foarte mare... mai mult in disperare de cauza. Am folosit JBL Algol despre care am citit ca ar fi bun in eradicarea algelor si ca nu afecteaza pestii sau plantele. Nu stiu cum se face ca citesc numai de bine despre un produs, iar dupa ce-l folosesc gasesc numai de rau. Prin urmare, ma astept sa am probleme mari cu plantutele.
Foarte rau ai facut. Acvaristica (si nu am inventat eu asta) se face cu multa, extrem de multa rabadare. Si mai ales fara sa disperi, fara sa-ti pierzi cumpatul. Nu trebuie sa sari in acvraiu cu fel si fel de substante, care mai de care mai laudata. Si refuz sa cred ca despre "minunatele" caracteristici ale algolului ai citit pe acest forum. Daca te uiti putin pe la sfarsitul topicului meu (care este relativ mai proaspat) vei vedea ca si eu am (marog la mine s-au cam dus) aceesi problema. Intr-adevar, de-o uratenie covarsitoare acele alge, dar nu trebuie sa disperi. Ia taurul de coarne si lupta-te strasnic cu el.
Altfel, daca la cel mai mic semnal de alarma luam deciziile gresite, nu vom ajunge niciodata sa tinem acavriul in regula.
Intr-adevar, SAE s-au dat putin la alga ai, dar i-am ajutat si eu cu schimburi mai dese de apa ( ~20 % la doua ziel-grija mare ciano, ca e belea-daca mai spun pe forum ca am vazut-o si pe aia in acvariu, ma omoara "batranii"). Am schimbat hrana pestilor, pentru a nu mai ajunge nimic pe fundul aopei. De asemenea am marit si cantitatea de CO2, fara a mai tine cont de indicatorul permanent CO2/Ph. da, stiu, lucru periculos, dar necesar. Si de ce sa mint, dar cand vezi ca vine cate un coleg cu o vasta experienta in spate si-ti da niste indicii (chiar daca pe unii ii afli citind mai printre randuri  ) il crezi si faci ca el. Cred ca am ajuns sa si masor cu ruleta lungimea algei pe frunze; dar sa si rad de ea, atunci cand am vazut ca scade in dimensiuni. Dar citesc mult. Capitolul alge de pe forum, cred ca l-am invatat pe de rost. Cu pestii probleme mari nu am avut ( in afara de un gris mititel eradicat repede), asa ca altceva nu am vazut in fata ochilor. M-am documentat "la greu" pentru ca nu vreau sa fiu luat pe nepregatitelea de nici un fenomen ce se petrece in acvarul meu.
In concluzie, vezi ce se rezolva cu solutia aia, si nu o mai folosi. Foarte important, am uitat sa subliniez, este faptul ca in acvariul tau sa fie un echilibru perfect. In asta consta arta acvaristului care iubeste plantele. Nu neaparat in modul de aranjare a plantelor. Asta tine de alta aptitudini, cu care te nasti  . Restul se poate invata  .
P.S. Scuza-mi, te rog postul cam lung, dar m-a cam luat valu' 
|
 |
|
Pai ar trebui sa intervina cei mult mai priceputi. Dar pana atunci cred ca ar trebui sa dai mai multe amanunte referitoare la frunzele rupte. Cum arata frunzele - sanatoase sau nu, cum arata petiolul si cum arata locul de unde este rupt. Pare mancat, putrezit. Cred ca doar asa te vor putea ajuta.
|
 |
|
mosu wrote:(hihihi tindem catre 17?)
Ceva-ceva parca intrezaream io, dar nu am indraznit sa postez, nu stiu de ce.
|
 |
|
Nu stiu, sincer, daca ar trebui sa postez aici, avand in vedere nivelul la care ma aflu, si calitatea intrebarilor pe care le pun. In primul rand felicitari tuturor pentru ceea ce faceti, pentru munca, pasiunea, rabdarea si multe altele pe care le investiti pentru alimentarea pasiunii voastre.
Si pentru a dovedi ca nu laud si postez doar pentru a creste nr. de postari, vin cu urmatoarele:
In primul rand, multam si pentru faptul ca va ganditi si la cei "mici":
Val wrote:De exemplu, pot dilua apa din acvariu cu apa distilata in proportie de 50%, masor proba ca si cum as face un test normal, dar rezultatul obtinut il inmultesc cu 2.
Nu ma indoiesc ca stii deja, dar am dat reteta pentru cei care nu o stiau inca.
Asta afost de incalzire. Acum inca una, luata din articol http://www.acvariu.ro/content/view/146/29/
Val wrote:Am presupus o valoare initiala a nutrientului, sa zicem NO3, de 5ppm, o doza saptamanala de 10ppm, un uptake saptamanal estimat de 3ppm si un schimb de apa saptamanal de 50%. Se observa ca in acest caz concentratia finala va tinde spre 17ppm. Valorile alese sunt doar spre exemplificare, dar, in orice caz, concentratia va tinde spre o anumita valoare care poate fi calculata
E, aici m-ati cam pierdut. Se specifica foarte clar faptul ca :
Valorile alese sunt doar spre exemplificare
Eu am calculat si mi-a dat 6 ppm. Am ajuns la rezultatul acesta altfel:5 initial+10 saptamanal=15. Apoi 15 -3 consum = 12 inainte de schimbul de apa. Dupa schimbul de apa 12 / 2= 6 ppm
ESte bun calculul? Io spui ca da, dar poate ma insel. Daca am gresit, va rog sa ma corectati.
Nu mi-o luati in nume de rau, (si nu radeti prea tare), dar este prima oara cand ma aventurez in astfel de calcule estimari, sau mai stiu io ce. Scoala am facut si io, dar sincer sa fiu, orientarea mea este alta, mai literara putin
PS Dupa ce mai citesc articolul odata sau de doua ori, poate mai sar cu ceva intrebari.
|
 |
|
pc.ciprian wrote:am zis ca e ceva anubias mic, dupa forma, si dupa cum creste, si da stiam ca se leaga de ceva  dar l-am lasat in nisip pentru ca in momentul cand l-am introdus in acvariu avea doar 2 frunze, si nu am stiut ce sa fac ... momentan inca mai caut despre el, poze si numele adevarat, daca stie cineva ce este puteti sa imi spuneti, sa nu mai fac confuzii
Asteptam, vedem, parca si io am ceva asemanator.
|
 |
|
luckyyou wrote:problema este ca din pacate nu dispun de milioane bune de investit si vreau solutiile cele mai ok si cele mai ieftinute.
Stiu ca este greu la inceput, parca nu-ti vine sa investesti. Sfatul cu Horbach este bun. Au acvarii si mai ieftine. Set 54 l -parca -si are asa: acvariu, capac, incalzitor, filtru, termometru, ceva substante si hrana -> 200 lei. Nu cred ca este foarte mult. Nu stiu daca in Brasov este vreun magazin, dar oricum, in situatia actuala, io spun ca ar trebui sa nu te mai grabesti. Daca vrei un acvariu sanatos si la propriu si la figurat, mai asteapta putin, mai strange un banut si rezolva problema in mod onorabil. 
|
 |
|
Iar daca era Anubias nu avea ce cauta acolo  . Locul i-ar fi fost pe o buturuga sau o piatra.  Cred ca stii asta, nu? Alfel risti sa strici o planta careia trebuie sa-i purtam un respect deosebit.
|
 |
|
|
|