[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
un sfat sau poate un sac ( de sfaturi ); sa vedem  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Buna ziua tuturor si bun gasit pe acesta minune de forum ( nu gadil pe nimeni ).
Cuprins de microb? Da, si inca in ce hal . Dar asta e, ma consolez la gandul ca iese ceva intr-adevar frumos.
Cum am inceput? Am primit cadou un acvariu. Luat pe sus de catre prietena, carat in Horn... si pus acvariu in brate. 126 l cu tot cu accesorii-incalzitor, pompa care face si aer este si filtru, termometru, etc.
Bun, pana aici totul O.K. Inscris pe forum, citit cat mai mult cu putinta in vreo 5 zile. Prima greseala, am inceput sa citesc mai intai despre pesti, bine ca macar am citit de ciclare, ca cine stie ce iesea.
Acum urmeaza prima intrebare. La magazin, nestiutor fiind nu mi s-a recomandat si achizitionarea unui produs pe care sa il asez sub stratul de pietris. Mi s-a dat pietris de 3 granulatii, cea mai mare in jur de 6mm cred, si atat. Din ce am citit, am inteles ca mai trebuie o turba, ceva, un strat in care sa creasca plantele. Intrebarea mea este: acel strat este absolut necesar, sau se poate renunta la el? Mentionez ca acvariul se afla de vreo 5 zile la ciclat, deja am pus in el ceva plante ( Limnophila Sessiflora, Acorus Gramineus, plus ceva Anubias cred )
Ce sfatuiti un amarat de incepator increzator?

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11132
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

alber wrote:Intrebarea mea este: acel strat este absolut necesar, sau se poate renunta la el? Mentionez ca acvariul se afla de vreo 5 zile la ciclat, deja am pus in el ceva plante ( Limnophila Sessiflora, Acorus Gramineus, plus ceva Anubias cred )

Mai intii trebuie sa-ti stabilesti prioritatile. Daca vrei un acvariu bazat pe pesti nu e obligatoriu solu' fertil. Daca vrei plante deosebite care sa arate deosebit e obligatoriu sa folosesti sol fertil, fertilizanti, CO2 si lumina intensa de calitate.

Limnophila sessiliflora si Anubias se multumesc cu niste fertilizant lichid in masa apei, nu sint plante pretentioase.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Alokt
Member

Joined: 21/08/2008 11:15:32
Messages: 151
Location: Satu Mare
IP:
Offline

Domnu' Porcu', ce zici, 6mm nu e cam mare granulatia?
Eu am incercat asa ceva si rezultatul a fost ca toate rezidurile si resturile de hrana au intrat intre particulele de pietris si au putrezit acolo linistite.

@Alber
Porcu este una dintre persoanele care stiu despre ce vorbesc, daca zice da, trebuie sa te pui sa alegi particulele de 6 mm dintre restul de granulatie mai mica. ;)

album1, album2, album3, album4
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

mai gandesc problema, sa vad ce fac. Java moss rezista fara sol? imi place de mor cum arata.
Daca ar fi sa pun sol fertil , mai pot face acum operatia asta? distrug ceva daca golesc bazinul si adaug solul sub startul de pietris?

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Alokt
Member

Joined: 21/08/2008 11:15:32
Messages: 151
Location: Satu Mare
IP:
Offline

Mai bine ai lua ceva sol fertil de la un producator, nu sunt foarte scumpe (toate), asa doar sa scoti ochii plantelor ca le-ai pus ceva de calitate.
Sa faci un substrat DYI merge, e ieftin, dar e multa munca, pentru ca nu poti sa arunci pamant de flori si nisip peste el, ci trebuie sa combini mai multe tipuri de sol si nu stii niciodata ce ai in el, poate sa faca niste reactii foarte urate. Ia o galetuta de la sera si o pui sub nisip.

Vesicularia nu se baga in substrat, daca o pui langa o buturuga aceasta se va prinde de ea.

album1, album2, album3, album4
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11132
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Alokt wrote:Domnu' Porcu', ce zici, 6mm nu e cam mare granulatia?
Ba da, e cam mare . Se poate folosi fara sol fertil si trebe aspirat cu clopotu', cu atit mai des cu cit sint mai multi pesti care fac mizerie . Mai bine fara . Categoric fara daca interesu' acvaristului il reprezinta plantele.

Alokt wrote:Eu am incercat asa ceva si rezultatul a fost ca toate rezidurile si resturile de hrana au intrat intre particulele de pietris si au putrezit acolo linistite.
Stiu cum e ....... am folosit si eu in tinerete granulatia asta prea mare si nu-mi mai trebe .


alber wrote:Daca ar fi sa pun sol fertil
Fiecare producator de sol fertil recomanda exact cum sa-l folosesti: o anume granulatie de nisip, o anume grosime a stratului ....... recomandari care sint obligatorii .

Poze: smilie ... Poze cu plante
dares
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 24/09/2008 15:21:38
Messages: 382
Location: Bucuresti
IP:
Online

si eu am avut la inceput, cand am facut acvariul granulatie de 6mm si am patit la fel ca voi: mizerie mare, resturi de hrana si chiar si resturi de plante. trebuia curatat fpoarte des.
alber: o sa fie destul de greu sa scoti pietrisul de granulatie mare, dar eu cred ca merita efortul. sa nu mai vorbesc de faptul ca am avut pui de pesti foarte mici care au murit prinsi in el si ii gaseam descompusi cand faceam curat.
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

aha, am priceput, voi actiona in consecinta. Fuguta in horn si rezolv rapid. Cu pietrisul mai studiez, nu mai tin minte ce scria pe punga dar ma uit la magazin. Multam de sfaturi si sa stiti ca nu scapati de mine cu una cu doua. :-)

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Daca pun sol fertil consider ciclarea de la 0? Logica imi spune ca da, dar io stiu?

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Alokt
Member

Joined: 21/08/2008 11:15:32
Messages: 151
Location: Satu Mare
IP:
Offline

Pentru 5 zile de ciclare pe care le ai, nu merita sa te chinuiesti sa tii apa si filtrul in recipiente.

album1, album2, album3, album4
Anonymous


IP: 79.118.186.234

Iti recomand sa cauti substrat de la JBl,de exemplu acesta http://www.urbanpets.ro/product_info.php/products_id/1248?osCsid=1f92817092d8c9edf4ee657.
Pietrisul pe care il adaugi peste acel substrat fertililzant trebuie sa fie de 2-3mm.Ciclarea va dura cam 3-4 saptamani.
Anonymous


IP: 79.118.186.234

Linkul pentru substrat este acesta http://www.urbanpets.ro/product_info.php/cPath/21_141_204/products_id/1248. Nu stiu de ce l-a luat gresit prima data,cand am cautat cu google.Rau e fara buton de edit ...
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Sar'na mult ReBella. Asa ceva am luat, este gata instalat, pus la ciclat.
Am schimbat si pietrisul, am pus de granulatie mica, si de ce sa nu recunosc, pentru cineva drag mie, am mai pus si o Alternanthere Rubra. Vin curand cu ceva poze.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Mai am o intrebare, de data asta legata de CO2. Daca, si daca da, cand trebuie sa incep sa il administrez? cei din Horn....mi-au dat urmatorul "echipament". Un tub de cca 30mm diametru si 200mm lungime, prevazut la unul din capete cu o sita foarte fina. In acest tub, care trebuie sa stea in apa la aprox 15 cm adancime fata de luciu, se introduce cu ajutorul unui furtun CO2 dintr-o butelie. Este bun acest sistem? Sau ce recomandati? Am citit sistemele home made, dar io stiu ce sa zic?

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Am uitat, nu cred ca va fi considerata reclama, produsul se numeste Tetra CO2 Optimat si am gasit si un link: http://www.tetra.de/tetra/go/7B4FA824079E3BE3B2540904EC663F1D/?seite=4&group_id=351&group_2_id=33&lang_id=2. Nu arata mare lucru dar cunoscatorii cred ca stiu la ce ma refer. Daca am gresit postand link-ul rog Adminii sa stearga postul.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11132
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Nu vad nimic in link , da' stiu despre ce-i vorba. Acel clopot n-are o eficienta prea mare . E oarecum o tentativa de frectie la picior de lemn .

Poze: smilie ... Poze cu plante
Alokt
Member

Joined: 21/08/2008 11:15:32
Messages: 151
Location: Satu Mare
IP:
Offline

alber wrote:Mai am o intrebare, de data asta legata de CO2. Daca, si daca da, cand trebuie sa incep sa il administrez? cei din Horn....mi-au dat urmatorul "echipament". Un tub de cca 30mm diametru si 200mm lungime, prevazut la unul din capete cu o sita foarte fina. In acest tub, care trebuie sa stea in apa la aprox 15 cm adancime fata de luciu, se introduce cu ajutorul unui furtun CO2 dintr-o butelie. Este bun acest sistem? Sau ce recomandati? Am citit sistemele home made, dar io stiu ce sa zic?


Eu sunt responsabil cu experimentele nereusite.
Asta a fost unul dintre ele. Vei avea o concentratie de CO2 in preajma sus numitului tub foarte mare, Mare scofala nu vei rezolva cu plantele, doar vei reusi sa te umpli de alge in imediata apropiere a tubului. Asta la inceput, apoi va incepe sa scape bule de CO2 si asa cum l-ai bagat asa va si parasi acvariul.

album1, album2, album3, album4
Alokt
Member

Joined: 21/08/2008 11:15:32
Messages: 151
Location: Satu Mare
IP:
Offline

Porcu wrote:Nu vad nimic in link , da' stiu despre ce-i vorba. Acel clopot n-are o eficienta prea mare . E oarecum o tentativa de frectie la picior de lemn .

Incet incet vad ca eu pe parcursul anilor am reusit sa acopar aproape integral categoria "Idei proaste si gafe", partea buna este ca din lipsa de aparitii noi la aceasta categorie voi fi nevoit incet sa incerc si idei bune.

album1, album2, album3, album4
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11132
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Alokt wrote:Incet incet vad ca eu pe parcursul anilor am reusit sa acopar aproape integral categoria "Idei proaste si gafe", partea buna este ca din lipsa de aparitii noi la aceasta categorie voi fi nevoit incet sa incerc si idei bune.
Welcome in the club , majoritatea celor batrini sintem deja oripilati cind ne dam seama cite idei d-astea am avut ....... multe le-am si pus in practica .

Poze: smilie ... Poze cu plante
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Ok, aproape ca v-am vazut reactia pe fata. Ce fac? Am acum nevoie de CO2?

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com