Message |
|
Io sunt unu' din aia cu tita-n gura. Si zau ca-mi place.  :18:
Cred ca trebuie avut mare grija de dimensiunea acelor patratele. Cum se va realiza circulatia apei in substrat? Ma gandesc la faptul ca daca patratelele sunt prea mici, apa va sta locului si radacinile vor putrezi. Nu?
|
 |
|
Val wrote:Proportiile sunt ok. da-i inainte cu curaj...
Aaa si nu uita de CO2. 
Am inteles.
In privinta CO2-ului, ce sa zic. Il tin pe la 6,8-7 dupa testul permanent jbl. Pana nu fac rost de un ph controler, imi e cam frica sa mai modific ceva.
|
 |
|
Pai are PO4. 6 g/l. Asa e in "reteta".
As mari io cantitatea de PPS-Pro, pentru a creste PO4, dar oare cresterea concomitenta a tuturor substantelor din compozitie nu-mi va crea probleme?
|
 |
|
Da, voi considera si concentratia initiala si uptake-ul 0 pentru inceput. Si voi incepe prin a introduce 0.1 ppm zilnic. Chiar daca vor trece cateva saptamani pana cand se va vedea o schimbare in concentratia de substanta din acvariu. La un moment dat, va trebui sa "iasa" la iveala target-ul. Iar daca tie ti-a iesit pe undeva pe la mijlocul intervalului dat de Barr, mie categoric mi se va situa mult sub al tau, tinand cont de masa verde pe care o am acum.
Deoarece nu voi adauga decat po4, banuiesc ca PPS-Pro va trebui administrat si el in continuare, nu?
Si inca ceva. Risc aparitia unor alge, tinand cont si de faptul ca introducerea de PO4 va coincide cu schimbarea iluminatului? Nu ca m-as razgandi  , dar macar sa stiu la ce sa ma astept.
|
 |
|
Buuuuun. Hai ca le deslusesc io pan' la urma. In cazul acesta, inseamna ca nu degeaba ai facut pentru PO4 reteta care adauga 0.1 ppm de substanta. Si io care vroiam sa intru cu obtuzbiru si sa bag "pp-emi" intregi de substanta
Mda, va trebui totusi sa aflu si care este uptake-ul saptamanal.
Of, greu, dar pasionant si stimulativ, ca sa zic asa.
|
 |
|
Val wrote:Nivelurile se refera la concentratiile target. Adica la concentratia spre care tinzi folosind un anumit regim de fertilizare si schimb de apa
Iar concentratia target va trebui sa o stabilesc personal, in functie de cum se "misca" treaba in acvariu. Asta nu mi-o va spune nimeni. Adica nimeni nu stie de cat PO4 am io nevoie in acvar. Aha, incep sa pricep.
Multam fain. Daca mai am vreo problema mai "sun" 
|
 |
|
Val, aici spuneai urmatoarele:
Val wrote:Pentru fosfati:
Amestec 6,5g KH2PO4 cu 470ml de apa (volumul de apa il masor mai usor, asa ca nu ma incomodeaza sa masor 470ml). Fiecare ml din solutia rezultata imi va adauga 0,1ppm PO4 la cei 100l de apa luati in calcul
Mi-am bagat putin nasul si in Calculatorul lui Chuck, iar acolo, spune ca nivelul optim de PO4 intr-un acvariu, ar fi cam de 1 ppm.
Aici am doua probleme:
1. Daca in loc de 6.5 g KH2PO4, voi dizolva 65 g, asta inseamna ca 1 ml. de solutie introdus imi va creste concentratia cu 1 ppm? Io cred ca da, dar tot intreb. (rog nu radeti)
2. Nivelul asta optim de 1ppm, cand ar trebui sa fie? Inainte de a introduce solutia in apa, dupa ce am introdus-o, sau la sfarsitul zilei, dupa ce au papat plantele? Aspectul asta imi scapa. S-ar putea sa ma trimiti la articolul scris de tine, este citit, dar parca tot nu sunt lamurit.
|
 |
|
Atunci m-am hotarat. In cel mult o saptamana pun capacul cel nou si umblu la PO4. Adevarul este ca pe testul PO4 de la JBL (cred ca pe asta il am), zeama din flacon se face putin galbuie (ceva, spre culoarea untului sa zic), in loc sa se duca usor spre verde deschis.
|
 |
|
Oi fi pus tu pui, dar ei sunt mai sensibili decat unii maturi.
Faci niste teste, macar un test 5 in 1 sa ai, si in functie de ce zice testu' actionezi si tu. In vreo 2 saptamani io cred ca acvariul ar trebui sa fie ok.
Substantele nu este musai sa le folosesti, daca ai apa declorinata. Eu unul nu sunt adeptul lor. Se folosesc doar in cazul unui schimb urgent de apa, atunci cand nu ai timp sa lasi apa la declorinat.
Si ai grija, cand faci schimbul de apa, apa de schimb sa aibe o temperatura cat mai apropiata de cea din acvariu, pentru a nu provoca socuri termice pestilor. Personal, eu mai am un incalzitor, setat la temperatura din acvariu, cu care aduc apa la acelasi nivel termic cu cea din acvariu.
|
 |
|
Val wrote:PPS-Pro are si el PO4... Sigur pui cat trebuie?
Pogostemonul o va lua daca are conditii bune. Si eu pe al meu l-am luat sub forma de varza si varza a stat mult timp. Pana cand a inceput... si s-a facut campie.
Apropos, cum arata frunzele tinere la Pogostemon helferi?  Nu cumva sunt albe?
PPS-Pro pun 6 ml/126l brut. Cred ca 100-110 net. As zice ca pun destul, poate o picatura peste doza recomandata.
Pogostemonul are intr-adevar frunzele foarte deschise la culoare. Aici o imagine de ansamblu a acvariului iar aici si aici doua poze cu Pogostemonu. In a doua poza (mai veche), parca se vede mai bine. Cam slaba calitatea pozelor, au fost facute cu telefonul. Daca va fi nevoie, maine pot pune unele mai de calitate.
|
 |
|
Val wrote:Cum ai masurat NO3=50ppm?
Test JBL 5 in 1
Val wrote:Prima mea ipoteza ar fi ca testul tau arata valori eronate, ceea ce e foarte probabil. Daca totusi arata corect atunci ce urmeaza? Sa iti spun ca deficienta de PO4 se manifesta cam la fel cu deficienta de NO3... si tu sa imi spui ca ai si destui fosfati.
Nu, aici nu o sa te mai contrazic. PO4 la mine este mic, in conformitate cu testul JBL. Dar inca nu m-am hotarat (a se citi "nu am avut curajul") sa introduc separat, peste PPS-pro si PO4. Dar cred ca-mi voi lua inima in dinti si voi face si pasul acesta, odata cu schimbarea capacului. Stiu, am citit mult despre avantajele fertilizarii dupa metoda EI, dar consider ca inca nu sunt destul de "copt" pentru a incerca.
Val wrote:Frunzele alea un pic mai galbene poate nu te deranjeaza acum. Dar ele sunt un semn ca planta aia are o deficienta. E unul dintre semnele pe care trebuie sa le observi si sa le bagi in seama. Asta vrem sa spunem noi astia care va tot batem la cap "ochii la plante... iti vor zice ele daca totul e ok sau nu!".
Sa stii ca urmaritul plantelor este unul din primele principii asimilate de mine referitor la acvariul plantat. Tocmai de aceea, din cand in cand mai vin cu cate o problema, cum ar fi cea cu Rotala macandra (mai veche de altfel) sau cu Pogostemon helferi (mai proaspata). Apropos, Pogostemonul se afla si el in aceeasi stare, nici un progres, cu toate ca l-am "mangit" cu niste bile JBL
|
 |
|
Aha, bercenar d'al meu  . Iti dau acusi un pm
|
 |
|
Am si patru, (nu trei ca in poza) fire de Valisneria nu mai stiu de care. Moneda este de 10 bani, iar firele sunt indeajuns de mari incat sa se prinda in substrat, sa se dezvolte si sa faca pui. 
|
 |
|
Iar parez, cu toate ca n-as vrea. Asta inseamna ca problema are alt raspuns. La mine NO3 se apropie de 50 ppm. Din cauza asta Rotala macandra isi da cu demnitate obstescul sfarsit si trebuie ori cumparata alta, ori renuntat la ea.(sper ca Ancestralitatea Sa sa nu dea atentie prea mare acestor randuri  )
|
 |
|
Acvariu neciclat. Ai inceput sa pui pesti, cand amoniacul este la concentratie maxima. Acum nu-ti ramane decat sa faci ciclarea din mers, cu pesti. Schimburi zilnice de apa, cu apa declorinata desigur, cam 10 litri.
Citeste de urgenta Ghidul Incepatorului si Ciclul azotului
|
 |
|
Porcu wrote:
alber wrote:Si ma gandeam la 3*18W Osram Fluora, + 1*18W Flora glo, + 1*18W Philips 830. Astfel, m-as duce de la ~7 W/l la ~9W/l. Ar fi bine?
Mai bine un Aquarelle sau 965 in loc de Flora Glo. Sau altceva cu lumina rece.
Ma confuzezi cu ~7 si ~ 9, presupun ca e vorba de 0,7 si 0,9  ........ io ma consider obsedat, da' peste 1,5 W/l nu ma bag  .
Mda, cam ai dreptate. Lipseau din fraza doua zero-uri si doua virgule. Ca doar nu punem de vreo iluminare gen stadion de fotbal. Si nici ala n-are atat, ca de, mingea-i mare si se vede.
In alta ordine de idei, am retinut ca trebuie sa scap de Flora glo. Multam de sfaturi. Si scuze de "confuzare" 
|
 |
|
Val wrote:Daca temperatura de culoare e reglata corect, vezi ca nu e normal ca frunzele tinere sa iasa atat de galbui cum e aia la tine. Poate ar trebui sa mai bagi niste fier/micro...
Temperatura de culoare a luminii din acvar, sau a aparatului foto? Pentru ca aici ai dreptate, toate frunzele tinere ies galbui, parca sunt ofilite. Inca nu stiu ce sa fac pentru a corecta acest lucru. Fertilizez cu Feropol si Feropol 24, amandoua in doza dubla. De aici as deduce io ca nu este lipsa de micro. Ma gandest la lumina. Am pentru 126 l brut 4*18W. Adica 2*18W Osram Fluora, 1*18W Flora glo si 1*18W Philips 830. Aici cred ca este problema. O fi lumina cam putina si plantele nu pot papa tot? Am un capac nou (terminat acum cateva zile) pe care vreau sa il dotez cu 5*18W. Si ma gandeam la 3*18W Osram Fluora, + 1*18W Flora glo, + 1*18W Philips 830. Astfel, m-as duce de la ~7 W/l la ~9W/l. Ar fi bine?
|
 |
|
Vin din nou si postez aici, poate cam exuberant. De ce o fac? Pentru ca intr-o foarte mare masura imi primesc rasplata intretinerii unui acvariu, nu doar prin prisma unor pestici sanatosi, ci si a unor plante cat de cat multumite de traiul pe care il au la mine in acvar.
Stiti cu totii desigur, ca Anubiasul este o planta rezistenta, fara prea multe pretentii, dar frumoasa si plina de viata. Asa este si cel pe care il am eu, plimbat prin fel si fel de colturi de acvariu, intors in toate pozitiile (numa cu frunzele in substrat nu l-am pus), plin de alge la un moment dat, tinut in apa nedeclorinata pentru curatire si asa mai departe. Saracu' de el, dupa ce atrecut prin toate caznele la care l-am supus, ce s-a gandit? Sa ma rasplateasca cu o floare. De ce a facut-o, nu stiu, io unu consider ca nu meritam asa ceva de la el. Dar ce sa faci, te pui cu Anubiasu'?
Stiu ca postul meu poate parea cam prea plin de avant; multi dintre voi ati vazut deseori asemenea imagini in acavriile voastre si nu sunteti asa de impresionati ca mine. Totusi, asa cum am mai spus, mi se pare o incununare a muncii. Si nu doar a mea. Poate meritul meu nu este decat acela de a invata si de a pleca urechea la sfaturile primite. Vreau sa va multumesc tuturor celor care m-ati ghidat, precum si colegilor care prin prezenta lor pe forum, prin postarile lor, au contribuit la dezvoltarea mea ca acvarist.
Stiu ca mai am multe de invatat, multe de adus cat mai aproape de limita superioara a calitatii, dar incet-incet sper sa reusesc. Deocamdata, ma multumeste imaginea unei flori, intr-un acvariu cu pesti sanatosi, si cu plante pe calea cea "dreapta". Va doresc si voua multe flori in acvarii, pesti sanatosi si plante pe masura.
|
 |
|
Depinde de reactor. De cat de performant este. In general raman, nu-i nici o problema. Iar bulele de la suprafata, daca sunt foarte mici, dispar un pic mai greu. Nu prea reusesc sa sparga suprafata apei. Nici nu mai stiu cum se numeste dunga aceea care se formeaza la suprafata  Strat nu mai stiu cum.
Iar bulele de la suprafata, mai pot fi si de o2, nu doar de co2
|
 |
|
Bine ai venit. Stai prin zona si vei avea doar de castigat 
|
 |
|