[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Proiect  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
Cristi
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 02/04/2013 09:02:43
Messages: 1802
Location: Satu Mare
IP:
Offline

Sper ca in urmatoarele 3 luni sa demarez acest proiect (cel putin asta e planul de bataie).
Bazin:100x50x45 (inaltimea inca nu e stabilita definitiv,oscilez intre 45 si 50cm).
Stand din teava rectangulara.
Sump pe toata lungimea si latimea standului.
Plumbing de 25.
Vreau sa construiesc sump-ul in asa fel incat sa-mi permita schimbul de apa fara a opri sistemul (sunt satul de scos cabluri din prize),acest lucru fiind posibil prin deschiderea robinetului de bypass,separand astfel compartimentul reactoarelor de restul sistemului.
Daca aveti pareri,le ascult cu placere si interes.

image

image

image

Proiect /-/ FOWLR
[Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Sa inteleg ca vei folosi o singura teava tip Herbie? Cat mediu biologic vrei sa folosesti, ce pompa
de recirculare?

Atentie cum pozitionezi ciorapul, daca nu il speli odata la 2-3 zile trebuie sa fie cumva in interiorul
sumpului, altfel poate sa iti dea apa afara.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Cristi
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 02/04/2013 09:02:43
Messages: 1802
Location: Satu Mare
IP:
Offline

Nu,doua tevi.Ciorapul de prefiltrare va fi in interiorul sumpului si va fi intr-adevar spalat la 2 zile.Proportiile nu sunt foarte exacte in schita.Mediul biologic va fi undeva la 7-8 litri (Matrix si Denitrate).Pompa de recirculare va fi un Eheim 5000 reglabil.

Proiect /-/ FOWLR
[Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pare cam mic din schita overflowul acela pentru 2 tevi si un debit de 3000 litri pe ora.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Sebastian Costin
Alchimistu'
[Avatar]
Joined: 02/03/2010 22:53:39
Messages: 2007
Location: Satu Mare
IP:
Offline

Eu as face overflow-ul la 90 grade, imi pare ca este mai estetic si fura mai lutin din laterala

Evolution reef - Aquaforest
Picolino – Optiwhite cube - retras
Cristi
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 02/04/2013 09:02:43
Messages: 1802
Location: Satu Mare
IP:
Offline

Da,cred ca ai dreptate.
Va fi asa : image

Proiect /-/ FOWLR
[Yahoo!]
Sebastian Costin
Alchimistu'
[Avatar]
Joined: 02/03/2010 22:53:39
Messages: 2007
Location: Satu Mare
IP:
Offline

Cred ca este mai estetic si mai util asa.

Evolution reef - Aquaforest
Picolino – Optiwhite cube - retras
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

Joined: 23/11/2001 02:00:00
Messages: 2030
Location: Constanta
IP:
Offline

Imi place mult sumpul iar chestia cu by-pass-ul este intr-adevar utila. Am vazut aici http://www.pny.se/aquarium/diy_sump.php un proiect asemanator
si cand imi proiectam sumpul am incercat sa folosesc ideea dar forma bazinului meu si implicit forma cabinetului nu mi-au permis.

Singura problema pe care as vedea-o este ca la un moment dat te vei satura de schimbatul ciorapului [entuziasmul pornirii se estompeaza in timp
vei vrea sa muncesti cat mai putin la bazin si sa stai mai mult sa te delectezi privindu-l ] si atunci se va aduna detritus in prima camera ce va trebui
aspirata periodic asa ca va trebui sa opresti pompa. Back to square one .
Exact pentru motivul asta ma bucur ca nu am implementat by-pass-ul

LE - pe retur [pentru mine asta e ce vine din sump in acvariu] poti folosi linistit pvc de 20. Debitul se pastrea dar cu o sectiune mai mica viteza de curgere
creste si in afara de pompele de valuri poti folosi si apa care vine din sump ca sa produci curenti.

This message was edited 1 time. Last update was at 08/05/2013 11:34:43

YDarius
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/03/2010 04:49:44
Messages: 575
Location: Dubai - UAE
IP:
Offline

Salut, bafta cu proiectul tau, am citit pe undeva ca apa de la reactorul cu biopeleti e bine sa se verse in camera skimmerului, si ca este bine sa dai apa cat mai putin filtrata.
Nu stiu daca am dreptate, este doar ce am citit pe niste forumuri externe, cei mai experimentati sa isi spuna parerea
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

Joined: 23/11/2001 02:00:00
Messages: 2030
Location: Constanta
IP:
Offline

Darius a punctat foarte bine.

Efluentul din reactorul cu biopelete trebuie neaparat directionat in aspirarea pompei skimmer-ului.

Sebastian Costin
Alchimistu'
[Avatar]
Joined: 02/03/2010 22:53:39
Messages: 2007
Location: Satu Mare
IP:
Offline

Cristie stie chestia asta de aceea a pus semnul intrebarii
De exemplu la mine reactorul de biopelete este in camera 2 din sump cu varsare in camera 1 a schimmerului

Evolution reef - Aquaforest
Picolino – Optiwhite cube - retras
YDarius
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/03/2010 04:49:44
Messages: 575
Location: Dubai - UAE
IP:
Offline

Da, cel mai bine pui reactoarele in camera 2 si sa se verse inapoi la skimmer, iar in camera 3 pui matrixul.
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Poate sa ramana matrixul in camera 2 fara probleme, doar iesirea de la reactorul de biopeleti
trebuie dusa la pompa skimmerului din camera 1.

Care va fi pozitia acvariului fata de perete? Va fi pe colt?

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
YDarius
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/03/2010 04:49:44
Messages: 575
Location: Dubai - UAE
IP:
Offline

Spuneam asta pt ca mi se pare cam mare spatiul pe care il ocupa reactoarele in sump, asa putea sa faca si un loc pt cheato, sau deepsand.
Cristi
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 02/04/2013 09:02:43
Messages: 1802
Location: Satu Mare
IP:
Offline

@Gabriel: de acolo m-am inspirat si eu cu bypass-ul asta.Imi place cum lucreaza domnu' respectiv.In legatura cu ciorapul de prefiltrare,stiu ca e o corvoada in plus dar trebuie sa am o modalitate de a retine mizeria grosiera.Daca ai vreo alta idee....I'm listening.

@Darius: efluentul reactorului de biopellete va fi chiar in intake-ul skimmer-ului.Spatiul pentru reactoare il voi micsora si voi mari spatiul pentru medii biologice.Nu vreau chaeto sau deepsand.

@kirucd: nu,acvariul va fi intre doi stalpi de sustinere(exact cum e asta de acum) si va fi cu spatele spre perete,se va vedea practic doar din fata si vreo 10 cm din laterala.

This message was edited 2 times. Last update was at 08/05/2013 15:31:04


Proiect /-/ FOWLR
[Yahoo!]
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

Joined: 23/11/2001 02:00:00
Messages: 2030
Location: Constanta
IP:
Offline

Cristi,
Ca daca vrei sa faci un detritus trap ai doua solutii [cunoscute de mine]:-
1. fie o camera/un compartiment cu o sectiune suficient de mare incat apa sa curga prin el cu viteza mica pentru a-i da posibilitatea
detritusului sa se depuna/decanteze
2. o camera mica [asezata convenabil - adica un acces facil] in care sa se descarce teava ce vine din bazin. Camera aceasta va trebui sa
fie separata de urmatoarea prin doi pereti intre care apa sa curga de jos in sus [stii ce vreau sa spun]. Ca sa retii detritusul in ea ai doua
optiuni:
a. Vata de perlon asezata intre cei doi pereti despartitori
b. Intregul compartiment umplut cu biolballs [bilele acelea nefolositoare din plastic negru].

Prima varianta nu cred ca e convenabila doar daca nu te deranjeaza sa ai detritus in prima camera mare a sumpului [oricare ar fi ea].
Perlonul inseamna o operatiune in plus la doua, trei zile.
Bioballs inseamna sa le scoti pe toate [oprind evident pompa ] saptamanal sau la doua saptamani [cum vrei] sa le clatesti bine si
sa aspiri fundul compartimentului.

Cele de mai sus sunt din propria mea experienta. Eu am un prim compartiment [mic] in care se descarca teava ce vine din bazin si pe care
l-am gandit initial ca detritus trap. Cel de-al doilea compartiment este unul mare [cel mai mare din sumpul meu] si pe care l-am
gandit ca si compartiment al skimmerului si al reactorului de biopelete. Nu folosesc nici perlon si nici bioballs in primul compartiment
si te las sa ghicesti de unde aspir 2-3mm de detritus saptamanal . Nu am pus bioballs din motive de lene
Cristi
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 02/04/2013 09:02:43
Messages: 1802
Location: Satu Mare
IP:
Offline

Multumesc mult de raspuns Gabi.Cred ca oi adopta solutia nr.2,fara perlon sau bioballs.Cu aspiratu' asta e,se pare ca nu avem cum scapa de el.Sa vad,ma mai consult si cu CEO-ul DIY Aquarium Institute-ului de aici de la mine ,sa vedem cum am putea scapa de munca de intretinere in plus.

Proiect /-/ FOWLR
[Yahoo!]
YDarius
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/03/2010 04:49:44
Messages: 575
Location: Dubai - UAE
IP:
Offline

Mie mi se pare mai convenabil ciorapul il scoti, il speli si il bagi la loc. Pare mai usor de intretinut decat sa aspiri camera aia.
Sau poti sa cumperi mai multi ciorapi, ii schimbi la 3 zile si ii speli odata la 1 sapt - 2 in functie de cati vrei sa cumperi

This message was edited 1 time. Last update was at 08/05/2013 23:25:46

kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Chiar daca foloseste ciorap tot va trebui sa aspire din cand in cand. Garantat

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
YDarius
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/03/2010 04:49:44
Messages: 575
Location: Dubai - UAE
IP:
Offline

Pai daca nu am face nimic, ala ar fi tablou
 
Forum Index » Bazine mici si medii
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com