[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: HBOT
Forum Index » Profile for HBOT » Messages posted by HBOT
Message
vor urma poze si filme! Inca mai lucram la sistem, care merge in gol, adica bagam in el schimat si masuram capacitatea de filtrare, si tot adaptam, schimbam si tot asa!

Dar cumva ati intuit, pe parcurs au aparut citeva aspecte foarte interesante, legat de zooplancton, pe care vreau sa le patentez. Dupa care voi descrie sistemul pe acest forum.
Primul skimer este situat in spatele acvariului principal in OverflowBox, care are un nivel de apa de 82 cm. Skimerul are aproape 1 metru inaltime (corp plus cupa), 70 cm lungime si 24 cm latime. Datorita lungimii mari va avea doua gituri, respectin 2 cupe.

Apa va ajunge prin canalele formate intre corpul skimmerului si sticla bazinului (4 la numar) in partea de jos a acestuia si va iesi in spatele skimerului prin aceleasi patru canale triunghiulare (dar in partea de sus a skimerului) de unde pleaca mai departe catre tubulatura de retur. De aici o partea (cea in full sifon) va trece printr-un ATS si va curge la bazinul de caluti, iar restul intr-un canal colector de unde vine apa de la bazinul de jos si va trece prin cel de al doilea skimer, de 30 cm pe 30 cm, inalt de 80 cm, care va skima inca o data intreaga apa, fiind tot un skimer de baraj pus in calea apei.

Acest concept imi permite sa pot varia debitul recircularii pentru a studia influenta acestuia asupra parametrilor. Cum aceste doua skimere functioneaza continuu, independent de fluxul de apa care trece prin ele, pot varia recircularea de la 0 la 20 X, in conditiile in care intreaga cantitate de apa din acvariu va putea fi skimata de 2 ori: o data la iesirea din acvariul mare si inca o data la iesirea din acvariul mic.

In functie de debitul de aer (reglabil) si inaltimea gitului skimerului, CARE este conceput variabil, cred ca voi putea modifica parametri skimmarii astfel incit sa pot sa obtin atit o skimare uscata cit si una umeda, fara afectarea fito si zooplanctonului, cu un impact cit mai mic asupra ecosistemului. Toata aceasta apa reziduala va fi transferata in cel de al doilea sistem unde nu voi skima, ci voi avea o filtrare graduala pe fiecare "etaj", unde speranta mea este ca voi putea tine diferite ecosisteme. Surplusul de apa de aici, dupa ce a trecut prin diferitele acvarii si bazine de filtrare, alaturi de autocompletarea apei evaporate va fi readus in primul rastel.
E vorba de un nou concept pe baza de bere?
Shubi ce sa zic? Daca tu crezi ca un skimmer SchubArt functioneaza mai bine decit firmele consacrate, mai ales ca este unul de baraj, deschis, fara pompa, de retur, atunci cred ca multi care au impresia ca stiu ce-i ala skimmer vor avea de invatat!

Deci asta este unul din cele trei gituri de skimere, adica cele mici care intra in Overflow Box
Am inceput lucrul la iluminarea sistemului. Bazinele vor fi iluminate diferit in functie de habitatul final. Iluminarea se va baza pe 2-4 neoane pe fiecare bazin, ca lumina de fond, alaturi de becurile ce vor asigura lumina transversala. In plus fiecare bazin va mai avea citeva radiatoare cu leduri dimabile. Pentru zonele de alge si ATS -uri voi folosi becuri cu led deep red si royalblue.

T1 va avea urmatoarea configuratie: pe radiatoare montam 3 canale dimabile, cu 40 led 405, 420 si 470 nm, 3 canale dimabile cu 30 led 430, 455 si 495 nm, ultimul fiind si moonlight. Acestea sint LED epistar si cree de 3W. In plus mai sint 2 canale dimabile, unul cu 20 LED 8000k cree 5W si unul cu 12 LED cree 3700k, predominant in sump. Total vor fi 210 LED monocrom de 3 W, acoperind spectrul de la 390nm la 510 nm, si 30 LED de 5W pe alb cald si rece.

Cele doua bazine principale vor mai avea cite trei rinduri de becuri ce vor lumina de la stg la dr, din fata spate si de la dr la stg. Aceasta va simula oarecum incidenta lumini solare fiind orientata diagonal. Pentru aceasta am becuri predominant in spectrul 390-470 nm, cele care bat din stg sau dr si becuri cu spectrul 430-495 si alb rece, alaturi de un bec cu 18 LED epistar 6x alb 12000k, 6x 455nm si 6x 525nm care lumineza din fata catre spate.

Zonele de sub terase vor fi de asemenea iluminate cu becuri din spectrul 380-470nm.

Programul de iluminare va fi urmatorul: intii dimabil pornesc ledurile de pe radiatoare, apoi se aprind neoanele, apoi pentru citeva ore se aprinde lumina transversala simulind o miscare pe diagonala de la stinga la dreapta.

In contrasens, noaptea, se aprind becurile rosii si cele alb cald, peste ATS si sump.

In T1, alaturi de ledurile dimabile, vor mai fi montate 12 becuri sus si 8 jos plus 4 in sump si ATS, fiecare cu 18 led de 3w.

T2 va avea o configuratie asemanatoare, cu un numar de aproape 3 ori mai mare de leduri.
Cam asa arata blocurile, ce desigur ca vor mai fi aranjate cind ajung in Mures, astfel sa dea impresia unui intreg.

In acest bazin voi baga in principal montipore pe stinci si gorgonii la baza, alaturi de corali care se preteaza cu calutii.

Curentul in acest bazin va fi mediu iar valurile vor actiona in special in partea de sus a bazinului. Substratul va fi in permanenta spalat de cca 1000 l/h, ce vor asigura un curent laminar de jos in sus, alaturi de cca 7-8000l proveniti din recircularea bazinului de sus.

Practic acest bazin are o recirculare proprie de cca 1000l/h prin substrat (DyMiCo) si inca 7-8000l care vin din returul bazinului de sus si sint distribuiti uniform in toata masa acestui bazin, astfel incit in partea de jos a bazinului, in canion sa fie un curent laminar lent.
Um ms. Prizele si legaturile vor fi montate in rastel, pina atunci in zona aceea nu au acces decit tehnicieni mei. Si oricum instalatia de 220 in clinica este pe sigurante speciale de 0,01 ms. Adica si sa vrei si nu poti sa te electrocutezi.

Si inca citeva poze cu rocile din primul bazin amenajat
Si insamintarea lui
Amenajarea substratului
Voi vedea intii cum merge acest ATS, simplu si numai prin curgerea apei pe sticla. Altfel se poate pune foarte usor o plasa de tintari. Ma gindesc insa ca nu va fi nevoie, datorita dimensiunii mari. Sint aproape 5m pe 35-40 cm. Ori ideea principala este de a oxigena bine apa, deoarece acest turn va merge fara skimer sau pietre de aer, si fara o recirculare. Practic cam fiecare bazin este oarecum independent cu Dymico -ul si ATS-ul lui si doar o cantitate mica de apa de cca 100l pe zi va trece, incarcata cu materie organica din T1, prin fiecare bazin al T2, pentru a inchide circuitul.
Circulatia apei in T1 are loc pe sub pietre, prin nisip. O pompa de 3000 l trage apa dintr-un plenum aflat in sump, deasupra fiind 30 cm spartura de coral si o injecteaza imbogatita cu sursa de carbon pe sub cei 6 cm de substrat din acvariu.

Rezolutia pozelor nu ma lasa sa mai incarc altele. Trebuie sa le fac mai mici si acum nu am timp. Dar poate ii pozezi tu!
Ms! Si al treilea bazin
Al doilea
Si o poza cu bazinul in functiune
Primul modul in apa
Sint facute cu leduri epistar (UV) si cree de 3w si acopera spectrul de 390 nm pina in 495. Practic iluminarea acvariului va fi impartita in trei grupe de lampi ce vor lumina in diagonala, de la stg la dr, din fata catre spate si de la dr la stg, cd se vor aprinde la ore diferite, simulind pozitionarea solara. Lumina acopera tot spectrul: 390, 410, 420, 430, 455, 470, 495. Lampa dimabila contine si alb rece, cree de 5w. In total sin 2 kW led pe lampa dimabila si 1,3 kW lampi. ATS si refugiile vor fi luminate cu LED 660, 630, 455 si alb cald. In plus pentru luminarea de volumsint citeva lampi ce contin leduri de 520 nm.
Becurile care vor asigura luminarea transversala a recifului, alaturi de o lampa dimabila clasica
Partea din spate a acvariului este varianta mea de ATS, adica apa din plenum va curge peste o sticla luminata in 660nm si 455 inapoi in bazin.

Acesta este nivelul superior de filtrare, nivel in care vine apa murdara din T1, si care va fi un habitat de corali moi.
Revin cu poze. Am terminat de amenajat substratul. Asa arata partea care va functiona ca un reactor biologic la pH scazut. In total sint deja 1,5 tone spartura de coral dispuse pe aproape 7 m2.
Recunosc ca a fost superinsamintat!

Interesant este doar faptul ca parerea generala este ca o astfel de apa trebuie intens skimata, in timp ce eu constat ca introdusa portionat in bazine de corali, permite o crestere intensa a acestora.

De fapt pe mine m-a interesat sa cresc in regim de urgenta bacterii cu care sa-mi insamintez substratul, desigur si coralul fosilizat din bazinul din stinga, la fel ca si fake reef stone, numai ca in loc sa produc bacterii, folosind apa schimbata din bazinele de corali, m-am pomenit cu o cultura polimorfa de zooplankton, adusa cu apa de schimb.

 
Forum Index » Profile for HBOT » Messages posted by HBOT
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com