Message |
|
dupa ce am citit ceva chestii legate de backgrounduri (prin tot felul de locuri si din tot felul de spume: 1-C, 2-C, chiar 3 C ... glumeam  n.c.unde) din spuma PU - sau poliuretanica (va rog dati reply-uri cu search the forum si step by step cum sa fac chestia asta) am gasit urmatoarele (nu prea aici, dar nici prea incolo, dar dupa niste discutii, sau serach-uri cu un oarecare "provider" al minunatei spume: "Physical state : Aerosol, Color : Yellow, Odor : Odorless, pH-value @20ºC : NA, Viscosity @20ºC [mPa.s] : NA ...  " ):
Solubility with water : Insoluble. Reacts slowly with water during curing, liberating traces of CO2.
... sa nu uit ... Density @20ºC [g/ml] : Approximately 1,1 (water = 1), Ignition temperature : > 300ºC [citat de prin link]
Oricum, sa cred ce zic astia sau nu? Cam asta e intrebarea mea.
Eu tin spuma mai groasa de 10 cm cu cam inca 10  ), adica pe la 20 ... spre 30 ... din loc in loc, construita cu grija... [NU d'alta da s'o pot modela din plin (mai mult decat 4 cm/strat cum spun aia pe tub, cat e recomandat, "dar cu grija asezate", si daca fiecare strat ... 48 de ore la uscat + inca 10 zile la " dezintoxicat" inseamna cam vreo ((30/ 4) * 48) / 24+ 14 = 29 ... nu prea se face ... rabdarea, ca rabdarea, si backroundul ca backroundul, dar totusi, o metoda mai ieftina ca si timp... ??? ca polistirenul pana il pui in start de 30/40 sa-l modelezi ... cam greu de gasit ... )
PS: sper ca o sa apara Batra sau alt chimist pasionat (chiar altii care sunt curiosi, dar nestiutori asa ca mine, dar sunt mai sapatzi, sau ... "search"-uiti, cu alte cuvinte), sa imi exlice ca "ciano * " sunt toti toxici nevoie mare (mai ceva ca si gripa aviara), sau sa-mi spuna ca isocianitii nu sunt solubili in apa si nici in alti compusi ce pot apare in proportii ceva mai mari cum sunt acidul tanic (de la buturugi, dau toru-min, sau turba, sau...) mai stiu eu ... HCl sau H2SO4 (ce apar in tetra pH/kH minus, adica in substante ce port "aparea" la un momendat in concentratii mari in apa din acvarii), chestii dintr-astea, sau daca se poate intampla chiar sa fie periculosi in anumite conditii prin freo doo linkuri de ce.
10x men, and woman, all alike. 
|
 |
|
din fericire mai am o cultura de grindal asa ca mama-natura mai trebuie sa astepte
o sa pregatesc un acvariu mic cu o caserola cu Vesicularia si o sa incerc din nou.
multumesc.
|
 |
|
Dupa cum spuneam intr-un post ceva mai demult am scos la inmultit o pereche de Aphyocharax rathbuni.
Poveseta lor a inceput cam asa: am cumparat acum ceva mai mult de un an 6 bucati (atatea erau disponibile) pe care i-am tinut in acvariu impreuna cu alte characide. Totul bine frumos, masculii s-au colorat, etc. Peste vara am fost plecat in concediu si am pierdut 3. Am mai ramas cu 3. 2 masculi si o femela. Am scos o pereche la inmultit (masculul cel mai bine colorat care il gonea de langa femela pe celalalt si singura femela pe care o aveam). Stiu de de obicei se scot minim 3 perechi la depus, dar ... nu am de unde  .
Acariul de depus: 25l net, inaltime 15 cm, plantat cu cabomba la greu (jungla), apa (ca si in acvariul de unde i-am luat: pH 6.5, t 25C), lumina - de la un neon de 18w mutat si asezat la 30 cm de acvariu pentru a nu avea probleme cu puii in eventualitatea in care eclozau.
In fiecare dimineata (pentru ca din cate se spune depunerea are loc dimineata) ma uitam dupa icre si nu am vazut nimic. Dupa cateva zile i-am mutat inapoi in acvariul mare. Am urmarit acvariul ca poate totusi ... ceva ceva sa se miste... Nimic. Am renuntat pentru moment la idee, dar nu as vrea sa ma las pagubas.
Acum intrebarile:
- Sa incerc un alt sistem pentru depunerea icrelor (cam cum foloseam la killie - acvatiu fara substrat si cu o cutie in care sa pun in cazul lor jawa moss in loc de turba ca in cazul in care depun icrele sa pice si sa nu poata ajunge la ele) ?
- Sa pun ambii maculi si femela la depus sau sa raman la ideea de pereche?
Orice alte pareri (legate de "subiect") sunt binevenite.
Multumesc.
|
 |
|
eu am ciorba (5 specii - am mai redus din ea donand filigerele nu demult) , dar personal imi place. nu vad de ce sa combini cel putin doua specii din care una de suprafata (cum ar fi Prionobrama filigera sau Thoracocharax stellatus) "da rau" in acvariu si nici nu cred ca tinand o singura specie ar usura inmultirea characidelor intr-un acvariu comun. cam greu cred ca ar scapa vreo icra dupa cate am citit si am vazut.
sa tin o singura specie de characide, eventual doua intr-un singur acvariu a fost una din ideile de intrebuintare ale unor acvarii de 125 pe care le-am achizitionat o data cu cel de 450, facand parte din acelasi "corp". momentan inca nu le-am dat o intrebuntare... poate totusi...
pana una-alta, am scos la inmultit chiar azi o pereche de Aphyocharax rathbuni (au mai mult de 16 saptamani si ) in 25l pregatit anterior special pentru asta (aveam doar 3 - 2m + 1f).
o sa mai dau eventual ceva detalii despre "cum merge treaba" (eu sper sa iasa bine, macar daca nu sa invete altii din greselile mele).
am pastrat acelasi procedeu de pregatire a acvariului ca si la killie cu deosebirea ca am inlocuit paharele de turba cu plante (cabomba, riccia,...), acelasi pH ca si in acvariul mare (6.5), aceiasi teperatura.
urmeaza pe lista (daca voi avea succes):
- Hemigrammus erythrozonus;
- Hemigrammus bleheri;
- mai nou achizitionatii Nannostomus marginatus;
- Thoracocharax stellatus;
|
 |
|
adevar graiesti... de fapt ce o sa pun acolo provine din 2 acvarii mai mici si sunt plante pe care le "cipoartesc" saptamanal... mi-e teribil mila cand rup de la osiris cate 2-3 frunze mari si frumoase in fiecare saptamana, la fel si barclaya si altele care sunt parca facute pentru acvarii mari sa le vezi in toata splendoarea (nu in dintr-astea ceva mai mari de 100 in care le tin eu momentan)...
ideea era totusi sa pastrez toate manunchiurile sub control si sa am ceva de genul manunchi in manunchi in manunchi, verde-roz-rosu sau doar verde-rosu. stiu ca o sa-mi ia o groaza de timp sa-l intretin asa, dar sunt dispus la asta.
|
 |
|
Dimensiuni acvariu: 1500 / 500 / 600
- FLuval 304 (stiu ca o sa-mi ziceti ca-i mic, dar la cati pesti o sa pun nu o sa-l schimb in curand);
- Incalzitor substrat 100w, incalzitor 2 x 150W
- CO2 (momentan improvizat), turba (substrat + filtru), substratul o sa il aranjez dupa ce "harta de plante" o sa fie gata.
- Apa de la robinet: pH = 7, gH = 8
- lumina: 6 x 36W (o sa incerc sa bag 8, desi cam 6 au loc in capac, care initial era cu 2...)
- pesti: Glossolepsis, Melanotenia, Botia si sper in viitor la ceva Popondeta/Pseudomugil;
Cam cum vreau sal fac (e un prim draft, asa dupa cum mi-a casunat mie, facut repede-repede in paint. sper sa se inteleaga ceva):
Legenda:
- ce e cu alb am si asa le vreau;
- ce e cu albastu - nu am, dar sper sa fac rost;
- ce e cu galben - nu am sau poate am, oricum nu stiu inca si aici as avea nevoie de ceva idei  )
Mai am pe acasa ceva echinodorusi, rotale si hygrofile pe care poate le-as mai putea utiliza, dar parca simt ca acolo isi au locul alte plante care mie acum nu-mi vin.
Nu o sa pun valisnerii si crypto. Ma mai gandesc la Glossostigma sau Lilaeopsis sa zicem pe la punctul 4.
Astept sugestii.
[PS1: Sugestia: "da cu search" se considera implicita pentru ca asta cam fac...  ]
[PS2. Nu vreau biotop!]
Multumesc!
|
 |
|
30 cm coloana de apa e ok. cu 5 cm substrat + 5 cm margine sus, hai 40
30 cm sa nici sa nu trebuiasca sa pui prea multe neonane (pentru inceput-inceput bani dati pe iluminare, dp tau dv, nu prea au sens la un acvariu de 100l, ca pana la urrma nu e o legatura chiar asa directa cu puterea neoanelor/volum cat "/inaltime") (si dp meu dv e mai fumos un acvariu mai lat decat unul mai adanc  ).
ok. sa revenim, sticla dupa ce o sa hotarasti dimensiunile avand in vedere volumul poti sa o tai la oglinda (piata crucii) sau de fapt cam pe oriunde nefiind nevoie de sticla atat de groasa (8 mm e deajuns si fara intarituri la ce vrei tu) si se cam descurca lumea sa o taie pe asta subtire destul de bine la orice "geamgarie".
de lipit acasa si te poate ajuta (hai da fiu rau!!! :p ) betta  , sau na, dupa ce ai taiat sticla careva de pe aici (in cel din urma caz si eu, fiind cel mai comod om  ma ofer) mai departe te pot ajuta cu sfaturi pentru ca eu personal o sa mai am de amenajat inca 800 l asa ca plante si pesti... rezerva am mai putin, poate cu un filtru intern (am de vreo 3 tipuri disponibile perntru 80-100l si eu nu le mai folosesc) si un incalzitor cu termostat de 80W (cam cu atat te pot ajuta pentru inceput (contact PM)).
|
 |
|
trebuia sa se faca din rosu in verde... deci mai trebuia sa pui...
uite aici link la "user manualurile" pdf de la produsele tetra. gasesti si pentru testul de gH pe acolo:
tetra
sau direct la pdf pentru test:
test gH kH
sigur ai mai mare gH acolo.

|
 |
|
GH2 si PH 8
 mie imi suna cam ciudat, dar na... sincer ma asteptam la gH 12-13 cum am avut si eu cand stateam in zona... pH tot 8 am avut.
turba in filtru + CO2 - o sa iti scada pH-ul sigur, doar ca ar fi bine sa testezi constant apa pana reglezi CO2 sa-ti ajunga pH-ul la nivelul dorit, desi cu CO2 nu e bine sa scazi pH-ul de la 8 cu mai mut de maxim 1, 1.5 grade, doza de CO2 necesara fiind prea mare.
.....................................
am uitat ceva ce poate o sa te ajute (vroiam sa-ti dau o carte xeroxata, dar cred ca mai repede vezi de net):
link
test de kH nu am... dar ti-ar prinde bine.
[postul se poate mergui cu cel de sus... nu vreau 2 poasturi pentru ... nimic  ]
 -u' de  : 
|
 |
|
si de ce nu si pe aici sau pe aici...
[ca tot vroiam eu fac un upload la galerie cu (re)startul la acvariul asta  ]
|
 |
|
Dalles wrote:Acidifica apa cu niste extract de turba (gen ToruMin)
Din cate stiu eu (pe incercate) ToruMin-ul nu ajuta la scaderea pH/kH-ului apei [ca si anumite tipuri de turba de altfel].
Am folosit doar ceva mai mult decat in dozele recomandate (5ml/10l - recomandat, 10ml/15l - folosit) si nu am observat nici o modificare ale caracteristicilor apei [la mine a ramas ph=7, kH = 8]. Nu stiu cat ar trebui sa pui incat acidul humic continut sa aiba vreun efect asupra pH-ului.
Pentru scazut pH/kH poti folosi pH/kH minus tot de la Tetra, dar eu nu am obtinut decat o modificare temporara [depinde de caracteristicile initiale a apei, de decorul din acvariu...] si va necesita o monitorizare stransa a caracteristicilor apei (motiv: e "facut" cu acizi anorganici - clorhidric si sulfuric -> modificarea nu este stabila).
Eu folosesc pentru scazut ph/kH turba Fluval / naturala fiarta in filtru (schimb doza lunar) si CO2. E o solutie mai ieftina si mai stabila din punctul meu de vedere.
fishtecine wrote:
plante din aceeasi mama, sadite in acelasi manunchi(deci acelasi sol, aceeasi lumina) se comporta diferit, in sensul ca unele prezinta simptomele altele nu.
Legat de felul in care s-a modificat felul de crestere a plantelor: mi s-a intamplat si mie (echinodorus, rotala, alternathera, la restul nu am observat, iar hygrophila nu am pus decat dupa "stabilizare" asa ca nu pot sa-ti spun cum se comporta). La mine variatia a fost de la pH 7 la pH 6 (la fel ca si la tine, alti factori care ar putea duce la influentarea modului de crestere, tipul si intensitatea de lumina a ramas neschimbata, substartul "turbat" a avut in mare aceiasi componenta eventual cu ceva bacterii in plus si ceva minerale in minus cu trecerea timpului  ). Cat timp am facut "experimentele" cu ToruMin, pH/kH minus, samd ajunsesem sa am 3 tipuri de frunze la un moment dat la aceiasi planta: cele vechi deja crescute, cele crescute in timpul "de trecere" si frunzele noi date dupa ce "am stabilizat" situatia pH-ului. Primele frunze pierdute de planta au fost cele (sa zic asa) "inadaptate", cele care nu mai erau "in crestere". La fel se intampla si cu plantele noi cumparate care au fost crescute in alt mediu (apa cu alte calitati, emers, etc.) . Daca variatia nu este in afara limitelor lor suportabile o sa supravietuiasca. Se adapteaza si ele cum pot...
|
 |
|
imi pare sincer rau sa aud asta...
o sugestie/intrebare totusi... poate burtile subtiate sa fi fost din cauza unui parazit intestinal la care parintii sa fi dezvoltat o oarecare rezistenta?
sa nu fie sursa totusi in acvariul parintilor sursa nefericirii tale?
|
 |
|
Link-ul la doc-ul tau (cred):
ajutati-ma.doc
Din "pozuta" aia asa pare.
|
 |
|
Robert80 wrote: refacut acum 3 saptamani
Robert80 wrote: Apa din acest acvariu a fost filtrata si oxigenata cam doua saptamani
Cand a fost filtrata si oxigenata? In primele 2 saptamani sau in ultimele 2 din cele 3?
Daca cumva ai oprit filtrul e foarte explicabila situatia ta cu viermii. Ti-au murit bacteriile din el. Daca nu poate fi de la apa, substrat, etc. Oricum poti incepe sa faci schimburi dese de apa.
|
 |
|
Link: Inainte de a cere ajutor medical (ajuta-ne sa fii ajutat).
O fotografie si o descriere a comportamentului ar fi foarte bune.
"Gaura" respectiva poate avea mai multe cauze (septicemie - parerea mea, tumoare provocata de tuberculaza,...)
Uita-te aici: Despre bolile pestilor - boli bacteriale
Poate gasesti vreo asemanare din descrierile/fotografiile de acolo.
Opreste tratamentul cu triaflavin. E pentru altceva decat ce cred ca ai tu acolo. Bine macar ca l-ai facut in carantina si nu in acvariu. Tratament: antibiotice [Baktopur direct(contine si antibiotice), sau daca nu gaseti asa ceva tetraciclina sau eritromicina (cu dozajul la astea nu te pot ajuta pentru ca nu am folosit personal in acvaristica, poate te ajuta altcineva sau un search pe forum)]
Inainte de a folosi medicamente e bine sa te informezi. Poate pentru viitor:
Despre medicamentele de baza si folosirea lor
Cred ca un incepator dupa ce a citit Ghidul incepatorului (cu ciclul azotului cu tot )ar trebui sa citeasca articolele despre bolile pestilor si medicamente (ar trebui sa fie un fel de Capitolul II, aproape sigur se va lovi de ele in primele zile datarita suprapopularii/incompatibilitatilor/etc, asta daca au scapat de [ne]ciclare). Nu ma declar expert, nici macar cunoscator in boli (pentru ca spre norocul meu nu a avut de foarte putine), dar cred ca e o chestie bine de stiut de la inceput simptome + tratamentul la cele mai comune boli. Sper sa iti foloseasca pe viitor toate astea.
In legatura cu pestii (nr + compatibilitate specii) si volumul ... o sa ii las pe altii si sunt sigur ca vei primi ... sfaturi (Oricum nu im place ecuatia asta: vivipari + carasi + neoni + sanitari [probabil hoplosterum] / 40l(sau chiar mai multi) = echilibru . mie rezultatul imi da = :nu  . Pana atunci da un search repede, citeste cate ceva despre fiecare peste pe care il ai tu acolo cate ceva despre pesti si volulmul acvariului si o sa vezi...
Ii doresc insanatosire grabnica!
[uf, am scris cam tot ce am avut pe suflet aici ca sa nu se mai prelungeasca discutia in 1000 si unul de postulete]
|
 |
|
eu i-am hranit cu micro la inceput pe ai mei, apoi cu grindal. au avut culori chiar mai frumoase decat parintii  , sau cel putin asa mi se parea mie pentru ca ... erau "de la mine").
de crescut, au cresct destul de repede (cel putin in comparatie cu puii de neolamprologus care au iesit cam in aceleasi zile). rata de supravietuire e chiar destul mare fiind foarte rezistenti (cel putin pentru killie  ).
iti doresc succes si cred ca o sa reusesti sa "ii ridici" fara nici un fel probleme 
|
 |
|
mea culpa!
nu am vrut sa se inteleaga asta si nu doream sa se ia chiar cuvant cu cuvat. stiu ca oxigenul nu explodeaza, ci doar intretine arderea.
m-a facut sa zambesc ideea unei pungi de polietilena cu oxigen...
din nou, public imi cer iertare pentru comentariul impertinent pe care l-am facut!
[pt. admini: acest post se poate sterge dupa ce a fost consemnat]
|
 |
|
Oxigeneaza apa. O poti trata totusi cu ceva amonia-removal , dar in doze minime. Preferabil sa reusesti sa mentii o temperatura mai scazuta la transport (nu sub 18C, asta depinde si de pesti).
Poate mai gasesti cate ceva interesant si pe aici si in legatra cu nr de pesti/volum de apa (sunt ceva tabele), desi nu cred ca o sa ai de gand sa aduci cantitati "industriale":
link: Live fish transportation
viviparu wrote: Daca ai posibilitatea sa umpli 3/4 din punga cu oxigen e brici:
"brici" ... nu stiu, dar bomba sigur! 
|
 |
|
Nu cred ca e vorba despre "carenta mionerala", ci cred ca e vorba despre "boala gaurilor in cap" - HITH(Hole In The head Disease). Apare la ciclidele cum sunt oscarii, discusii, ...
Desi am avut oscari am avut noroc sa nu am de-a face cu boala asta.
Despre tratament stiu de la un coleg acvarist care a avut ghinionul cu discusii lui. Ai lui s-au vindecat.
Deci, ce e mai important, tratamentul:
- carantina;
- dimetridazol (5 mg/litru) sau metronidazol (7 mg/litru).
Mai multe poti citi pe aici la topicul ciclide in posturile despre oscari de pe acolo.
Bafta si sa ti se insanatoseasca!
|
 |
|
Din cate stiu eu sunt cei mai usor de inmultit killie, si nu cred ca ma insel. In "acvariu comun", aidca cu tot cu parinti si Co. dintre killie am mai avut doar pui de Fp gardneri, dar asta pentru ca ... mi-au iesit incredibil de multi si ... au scapat incredibil putini  ) [asta doar pentru ca am fost destul de puturos sa nu mai scot macar turba cu icre dupa ce eu cu ochisorii mei i-am vazut depunand la greu  ].
Si da, orice s-ar spune despre gardneri, Aplocheilus lineatus sunt mai hapsani, de fapt hai ca suna mult mai bine, hulpavi decat ei  , si eu ma mir cum ti-au supravietuit, poate ai acvariul super bine plantat si multe plante de suprafata, altfel nu-mi explic.
|
 |
|
|
|