Am urmatorul acvariu de 25L (~21L net), cu substrat de 2-3mm, plante, burete bolborositor, lumina 11W 6500K, bile fertilizante la radacinile plantelor, 3 pui cory si 1 bettan.
Acvariul este ciclat si valorile sunt "asezate" de 4 zile (nitriti si amoniac zero, insesisabili pe testele la picatura).
Ce ma deranjeaza: filtrare mecanica extrem de slaba, ZERO. Practic o fac eu cand schimb apa. Iarasi am parte de alge maronii - diatome daca nu ma insel.
Ma gandesc sa cresc filtrarea mecanica si as avea o varianta un filtru mic intern sau un filtru extern. M-ar bucura mult un filtru extern la canistra, caruia sa-i pot regla un debit scazut potrivit acvariului, chiar daca unii ar spune ca investesc prea mult in acest acvariu mic, si va spun si de ce: as mai castiga cativa litrii (cei din canistra filtrului) si as castiga si spatiul in care sta buretele bolborositor + o filtrare mecanica buna.
Ce filtru extern as putea sa-mi iau pt acest acvariu, cu un debit cat mai potrivit (reglabil) si la un pret rezonabil. Sau nu are rost sa ma mai gandesc la fltrul extern tip canistra? Va rog mult astept un sfat
This message was edited 1 time. Last update was at 19/06/2010 10:52:05
Rezolvat! Mai ne-elegant, dar ieftin si eficace - filtru intern Aquael Mini -dimensiuni f mici, burete filtrant destul de mare. In nici 5 ore de functionare mi-a curatat peste 50-60% din algele brune.
Momentan il tin impreuna cu buretele bolborositor, si cred ca o sa mai stea inca 1-2 saptamani, ca sa ma asigur ca prinde pe el din bacteriile atat de necesare.
Probabil ca imi voi lua si o canistra, dar la un acvariu de 200 litri
Mda, cand omu` vrea sa le controleze pe toate si intervine in natura, are toate sansele sa faca prostii. De ce zic asta. Aseara am spalat filtrul nou introdus de algele maronii si apa deja era cristal. Dimineata cum m-am trezit am facut niscaiva teste si ce sa vezi NO2 = 0.1 si NH4 = 0.05. Hai ca amoniacul este okay, dar inainte sa scap de algele maronii aveam nitritii aproape zero (nu-i mai vedeam la culoare in picatura).
Nu am reusit sa-l deciclez , dar am "scuturat" un pic echilibrul. Am schimbat 2 litri de apa clatit usor filtrul si de ultimele ramasite de alge si am strecurat o pastila de bactozym in buretzel. Precizez ca am in continuare buretele bolborositor in functiune, dar ceva imi spune ca multe bacterii am migrat in noul filtru si era cat pe ce sa le arunc Eu acum realizez ca acele diatome erau cu un motiv in acvariu - inca papau din nitriti si eu, ca un baiet bun ce sunt, am zis sa scap de ele, si uite asa am ridicat nitritii o idee. Am mai facut un test si nitrii sunt sub 0.1 dar sunt alert.
Oare ar fi ciudat sa las ambele in functiune in acest mic acvariu de 25L? Ma gandeam ca daca le-as lasa impreuna as face o supra-filtrare bacteriana si as avea o siguranta mai mare ca sistemul sta stabil, mai ales ca volumul de apa poate fi influentat mai usor.
Am mesterit ceva dimineata citind niste topicuri mai vechi pacilea, si am modificat evacuarea filtrului mini astfel: tub cu gaurele din cm in cm care sa ma ajute sa pot tine debitul la maxim (evit colmatarea rotorului), dar sa am curenti cat mai mici in apa - pentru betan, sa nu il stresez.
Si va prezint in continuare apa clara care a rezultat in urma noului filtru mini. Daca vi se para o idee cam maronie apa sa stiti ca am pus niscaiva Atison Betta Spa - pentru rege, ca deh, obrazul subtire cu cheltuiala se tine
Astept opiniile dvs la teoria mea legata de scoaterea algelor maronii care a dat nastere la o crestere de nitriti. Am intuit bine, sau este doar o fluctuatie normala la un nano? Si pareri legate de suprafiltrarea biologica. Asigur o stabilitate mai mare sau ba?
Stiu ca e duminica si ne odihnim, asa ca eu astept pareri si maine si poimaine
Numai bine
This message was edited 2 times. Last update was at 20/06/2010 13:41:27