[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: bobesku
Forum Index » Profile for bobesku » Messages posted by bobesku
Message
Arata de-a dreptul bestial! La fel si motanul.
Eu am impresia ca nu-ti dai silinta suficient. Ti-am zis sa iei teste 5in1. GH, KH si PH sunt importanti, dar NO2 si NO3? Cu alea ce facem, ne dam cu presupusu?! Si vezi ca in testele 5in1 nu ai amoniacul (NH4) care si ala este foarte toxic pentru pesti.
PH 7.6 este deja cam mult. La valoarea asta amoniacul (NH4) este periculos. Parametrii apei pot influenta rezistenta pestelui la o anumita boala. Daca ai ocazia sa faci vreun test de NH4 si NO2 si vezi ca este peste 0.05 inseamna ca acvariul tau NU ESTE CICLAT. Asta inseamna ca trebuie sa faci curatenie mai des prin el si sa schimbi apa zilnic cate putin (10-15% din cati litri ai acolo).

Eu as fi identificat boala si mi-as fi cumparat un medicament special de pesti pentru boala asta. Experimente cu medicamente umane sunt pentru cei cu experienta, parerea mea.
Nu inteleg de ce atatea discutii daca se face in acvariu sau nu acest tratament. Mi se pare logic sa-l faci in acvariu, atat timp cat vezi ca e o problema, e o epidemie si e clar trebuie sa tratezi efectiv exemplarele afectate dar si preventiv tot acvariul.

Eu sper ca ai sa lasi deoparte atitudinea asta de lipsa de chef si nervi si ai sa citesti sfaturile celor de pe aici cu atentie si aplici ce trebuie, adica judeci si tu un pic si corelezi cu starea acvariului tau.
Oamenii care ti-au scris aici s-au gandit sa te ajute, nu sa intre in contradictie cu tine sau sa ne luam de sireturi. Daca unul iti spune sa faci asa si altul invers, stai te gandesti, si fie alegi una din variante sau gasesti o alta pe care o faci pe barba ta. Nimeni nu iti poate da un sfat care sa se aplice perfect in acvariul tau, decat daca dai toate detaliile lui, lucru care este greu de facut si pe care tu abia-abia acum incepi sa-l aplici.
Salutare, nu ar strica sa schimbi vreo 15-20% din apa. Incearca sa nu sifonezi prea mult nisipul (doar pe unde vezi mizerie) si la fel, nu curata buretele filtrului decat daca observi o scadere de debit mare.
Daca vezi ca filtrul e plin de alge si mizerie, scoti buretele si il speli in apa deja scoasa, foarte usor, doar clatit si frecat fin cu degetul la exterior. Nu il stoarce, nu il spala la chiuveta cu alta apa decat cea din acvariu.

PS Dar cu NH4 cum stai? La nitriti ai avut valori si mai mari? Daca nu s-ar putea ca de-acum incolo sa-ti creasca nitritii si atunci mai bine nu mai schimbi apa.
O sa-ti raspund eu succint:
- o bomba nu poti sa o opresti, butelia da
- la o bomba reglarea cantitatii o faci din reteta, la asta ai reglaj fin; daca ai gresit pierzi ore/zile pana se egalizeaza debitul la bomba
- CO2-ul din bomba eliberat in acvariu contine si alti compusi chimici generati de reactia chimica, asta din butelie este pur (sau f aproape)

Desigur un sistem complet include si pe mama si pe tata, unde mama este electrovalva si tatal este reductorul cu cele nshpe cadrane.
Dar daca esti atent la incarcare si nu ai cine stie ce biotopuri gigantice de fertilizat poti sa traiesti si fara cadrane. Ai numarator de bule ca sa stii ce cantitate bagi, si cantarul care iti spune cat CO2 mai ai

Sunt interesat. Ai PM.
Salutare, foarte frumos setupul. Este ceva deosebit, de obicei vedem ori vreo jungla de plante ori niste superbi africani printre pietre (evident, frumos aranjate).
Vroiam sa va intreb ceva, ca sa-mi clarific si eu conceptul asta, respectiv ce vreti sa spuneti prin acvariul steril? Bagati ceva medii de filtrare speciale in filtru, gen carbon rasini etc? Conceptul de ciclare mai exista in contextul asta?
Multzam fain si bravo inca odata, chiar imi place
Salutare, din pacate nu sunt vreun expert. Ce sfaturi as putea sa-ti dau... Incep cu cele de bun simt: e pacat sa iti inabusi pasiunea asta doar pt ca ai parte de niste esecuri. Banii pe care tu spui ca i-ai investit se pot considera si ca experienta. Oamenii de aici au si alte responsabilitati in viata de zi cu zi, si intra cand au timp. Daca nu au date suficiente sunt rezervati, pt ca un specialist/expert nu se arunca in sfaturi punctuale fara sa aiba cateva date esentiale.

Daca vrei sa treci la un alt nivel si sa te bucuri de hobby-ul asta si nu mai arunci cu banii aiurea iti sugerez sa o iei metodic. In primul rand rabdare si calm.

Incerci sa identifici boala aici Daca nu esti sigur mai pui intrebari pe forum.
Cumperi niste teste, macar 5in1 de la JBL si vezi si tu ce parametrii are apa. Nu crezi ca e important sa stii in ce zeama stau pestii tai?

Ne spui niste date legate de bazinul tau, cum spunea si colegul mai sus. Si rezolvam problema. Chiar daca mai moare un peste, important este sa o luam stiintific si sa remedienm problema.
Si asta este un lucru care iti va intari experienta.

Ca punct final: daca vezi ca nu ti se raspunde incearca sa citesti (dai search) si poate ai sa gasesti posturi vechi ale celor care au probleme similare cu ale tale. Uita-te si la alte posturi din sectiunea asta, si vezi cum pun altii problema.

Si eu am cerut niste sfaturi azi, si mi s-a rapsuns cu greu. Nu am spus ca-mi arunc jucariile si plec, sau ca o sa pun pantofi in acvariu. Pai nu e pacat de timpul investit pana acum? Nu mai zic de placerea de a avea ceva apropiat de natural in casa, pe care sa-l admiri, sa-l obervi si sa-l intretii.

Bafta si sa auzim detalii.
Multzam de sfaturi. Am primit niste sfaturi avizate si am luat o decizie. Am terminat cu prosteala: lumina revine la normal, CO2 sta pe loc, pt ca am pus o piatra de aer ca sa oxigenez si mai mult apa si TRATAMENT.
Nu are rost sa chinui plantele si pestii saptamani in sir, cand stiinta si tehnica in ale acvaristicii au mai evoluat, nu-i asa.
Am inceput tratament cu Easy Life ANTI-SPOT care ar trebui sa rezolve problema in cateva zile, nu saptamani.

PS Am facut un schimb de 40% apa si am curatat bazinul un pic de sare si alte resturi prin sifonare, si am bagat prima doza. Vedem rezultatele in 2-3 zile.
pomi wrote:Tot nu reusesc sa innegresc apa. O sa incerc cu turba, dar nu am mai folosit si mi-e sa nu dereglez chimismul apei. Poate ma sfatuieste cineva care foloseste ce si cum sa fac.


O mica idee: am vazut cum se innegreste apa de la un conditioner pentru Betta - Atison Betta Spa. Am mai vazut si in magazine niste conditioneri de exemplu pt arowana care la fel, spun ca innegresc apa, dau acizi humici benefici pentru peste, si au la baza extracte din ceai de migdal indian si alte plante, chiar contin turba. Poate merita sa investighezi inainte de a lua o decizie. Aceste substante au fost testate si nu cred ca pot fi nocive, doar ca scad ph-ul putin.
Desigur, nu poti stii cat de mult innegresc apa, la ce nuanta si cat de cost-effective sunt. Eu am folosit Betta Spa pentru conditionarea bettanului (aclimatizare) si pot sa spun ca la nici 12 ore construia cuib
+1 pentru Bactozym. Grabeshte, dar nu face minuni. Tot o sa ai o saptamana nitriti.
Ai vreun indicator la sistemul asta, ca sa se stie cat CO2 mai este?
Salut, in primul rand ar trebui sa bagi plantele, si apoi sa te asiguri ca a inceput ciclul azotului in acvariul tau. Daca nu ai pus mancare sau vreun animal in el, sunt sanse ca ciclul bacterian sa fie abia la inceput.
Ar fi de indicat sa iti iei niste teste sa vezi parametrii apei. Pesti nu pui decat cand s-a facut ciclarea SAU pui 1-2 exemplare rezistente cu care sa faci ciclarea - pesti sanitari.

Apa cand o schimbi ai grija sa o faci cu un aspirator de substrat sau macar cu un tub (pe principul vaselor comunicante) astfel incat sa scoti si mizeria de pe fund. De pus la loc sunt mai multe metode. Eu am un acvariu mic de 54 de litri si o pun cu castronul usor, eventual tin mana pe oglinda apei si torn pe ea, difuzez apa cat de lin, ca sa nu deranjez nisipul, plantele si pestii.

Plante cauta pe tropica.com si vezi sa fie cu creste rapida si intretinere medie, sa nu necesite lumina prea mare etc.

Si citeste la coltul incepatorului articolele importante - mai ales ciclul azotului, si alte postari ale celor care sunt indrumati de cei cu experienta. Bafta.

In cazul in care ajungi sa dai pe bucati: ofer 200 RON pe butelie si reductor.
Salutare, din pacate vin cu vesti proaste. Am ajuns in punctul in care sa cer niste sfaturi/discutii pe tema asta.

Problema: gris la tetrazonele mele, aparut acum 10 zile.
Acvariul este de 54 litri, plantat 55-60% cu plante usoare-medii: anubias, hygrophila polysperma , cabomba, limnophila sessiliflora, rotala rotundifolia , ludwigia repens, vallisneria nana si ince vreo doua neidentificate.
In el sunt 8 tetrazone - 3 colorit verde restul colorit uzual. Parametrii apei la momentul descoperirii bolii - acum o sapt - NH4 = 0.05, NO2 = 0.025, NO3 = 30, KH = 5, GH = 11, PH = 7. Temperatura 25 grade, schimburi de apa 25% saptamanal, cu apa pusa la declorinat natural la galeata, fara vreun conditioner. Nu bagam alte substante.
In acea perioada fertilizam plantele cu Ferropol si adaugam si CO2 din "drojdia" de la JBL - 2 bule la 3-4 secunde. Lumina, un neon NARVA 15W 865, cu reflector hand-made. Program lumina 8-14 si 17-22.

Cauza posibila/probabila luata dupa cursul evenimentelor este aducerea celor 3 barbusi verzi. Odata ce i-am adus la cateva zile a aparut si grisul. Insa initial cand am vazut cate un punct pe coditza lor nu aveam ochiul format, deci au stat cam 1 saptamana pana m-am prins.

Ce am facut: citit temeinic forumul si alte surse de pe net, un schimb de apa, am intrerupt CO2, scazut programul de lumina cu 3 ore. Am pus in filtrul intern extensia de aerare ca sa ridic nivelul de oxigen si sa agit apa, am ridicat temperatura in cursul unei zile la 32 de grade. Am lasat-o acolo cam 4 ore si am scazut-o la 30. Am adaugat si sare neiodata, 4 lingurite rase, la indicatia unui amic care are exeperienta. Dupa 3 zile incepusera sa dispara punctele de pe cei verzi, ceilalti nu aveau nimic. In a patra zi au reaparut si mai multe puncte pe cei verzi si pe unul din ceilalti 5 am vazut un punct. Acum tin la 31 de grade de 3 zile. De mancat le dau de 2 ori pe zi: dimineata mancare bogata in proteine si vitamine congelata - Ocean Nutrition Tropical Quintet. Seara o mana-doua de fulgi de la JBL. O data la 3-4 zile le dau seara si spirulina cu vegetale in loc de fulgi pt ca am vazut ca le place. Apa nu mai este cristal, plantele nu s-au ofilit dar se vede ca nu sunt in forma. Ieri am facut un schimb de apa - incalzita la 31 de grade, si cu ocazia asta am sifonat bine si nisipul. Nu am curatat filtrul.

Desi cand am constatat boala aveam un pestic verde apatic, vad ca de cateva zile pestii sunt f vioi, vin toti la mancare si au chef de zbenguiala.

Ce as dori sa fac: mai astept in ca 3-4 zile, si apoi fac un schimb de apa, nu mai bag sare, temperatura o las tot asa si trec pe medicatie serioasa.

Ce medicamente recomandati? Ce nu am facut bine, si ce alte idei mai aveti. Multzam.
Sa bagi CO2 in 20 de litri cred ca e mai mare daraua decat ocaua. Mergi pe plante putin pretentioase si repet - citeste cam tot ce poti de pe aici. Eu asa mi-am insusit cunostiintele de inceput teoretice. Am citit vreo 6-7 luni pana sa ma apuc sa fac ceva. Dar vezi ca exista o vorba: daca teoria spune ca practica si teoria sunt la fel, practica demonstreaza cateodata contrariul. Asa ca citesti, iei din mai multe surse informatia, o judeci un pic la rece si apoi iei o decizie.
Am uitat sa-ti spun, opreste coolerul. Nu are rost sa-l pornesti decat cand e canicula. Ciclarea se poate face si cu pesti, eu asa am facut-o, insa exista un risc mare.
Iarasi, pe perioada ciclarii faceam teste de 2 ori pe zi dimineata si seara, si schimbam apa aproape zilnic cate 15-20%. Insa daca nu ai finante de teste, mai bine il lasi la ciclat fara pesti. Nu uita sa pui mancare in acvariu, ca si cum ai avea un peste, cat iei in varful degetelor. Daca nu ai materie care sa se descompuna in amoniac nu o sa faci nici o branza. Citeste ciclul azotului si cam tot ce scriu oamenii astia aici. Sigur ai ce invata, macar teoretic.
Mda, nasol. Pai poate merge sa tratezi cu sare (grunjoasa de muraturi, nu d-aia de solnita), sa-i faci niste bai separate ceva. Mai vezi si ce spun ceilalti, cauta pe forum.
Chiar nu te pot ajuta in privinta asta cu vreun sfat. Poate ceilalti mai experimentati de pe aici.
Pune-l la 24. Maine dimineata il urci la 25-26. Vezi ca daca are boala gris, va trebui sa urci treptat temp mai sus, la 28-30 grade. Citeste pe forum despre boala, eventual identifica cu pozele de aici: http://www.jbl.de/onlinehospitaluk/perpicture/index.php?Step=2&GalleryId=2 , gris e denumire populara pt Ichthyophthirius

Daca nu o tratezi rezulta
Daca sunt puncte albe mici pe coada, s-ar putea sa fie boala numit gris. Gasesti pe forum detalii despre tratament.
21-22 grade apa mi se pare f mica. Poate fi si cauza principala de imbolnavire. Corelata si cu toxinele din acvariul neciclat... Ai nevoie de incalzitor, ca sa asiguri macar bariera minima a temperaturii apei.

Nu strica sa bagi aditivi gen Sera Nitrivec, dar nu vei pacali prea mult ciclarea, o scurtezi, dar nu te astepta la minuni.

PS Eu am folosit Bactozym, dar nu cred ca am scurtat cu mai mult de 20-25% perioada.
Nu vrei sa bagi un filtru intern acolo, decat daca este cu debit cat mai mic, si la care mesteresti un pic.
Daca pui un filtru intern pentru acvarii mai mari o sa fii nevoit sa-l tii dat la minimum si rotorul va functiona infranat, si deci o sa capete o uzura mai rapida.
Eu mi-am facut un nano de 25 L cu un betta si 3 cory. L-am tinut pe bolborositor o perioada, dar in final mi-am luat un filtru intern. Era si hang-on o optiune, dar la fel ca si tine mi-am facut un fel de capac (rame plastic negre cu plasa, sa treaca lumina de la lampa), si nu vroiam sa imi stea atarnat si filtrul, mai ales ca am deja o lampa.
Filtrul este un Aquael mini. De ce zic ca e bun: este cat se poate de mic, dar in acelasi timp are un burete marisor. Mai exista si Aquael mikro, dar are un burete ridicol de mic. La iesire i-am adaugat in prelungire un tub gaurit din cm in cm cu cate o gaura de 2-3 mm iar in capat i-am blocat iesirea. Astfel pot tine dat la maximum si apa iese frumos uniform,si nu creeaza curenti.

Desigur nu fac reclama la Aquael, poti sa-ti iei orice alt filtru intern similar ca si debit. Dar sa fie mic, sa aibe un burete inauntru maricel (macar 7-8 cm inaltime si latime de 4-5cm), si sa nu fie prea inalt, ca nu-ti mai incape in acvariu cu capacul pus


Legat de guppy ca sta in bule: cred ca e intoxicat, cu nitriti. Vezi daca respira rapid, si daca da, schimba niste apa, insa sa te astepti la orice... Nitritii pana nu-si fac damblaua nu prea poti sa-i tii din schimburi, se fac loc.
 
Forum Index » Profile for bobesku » Messages posted by bobesku
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com