Desi sunt un novice intr-ale africanilor pot sa te ajut cu cateva concluzii trase dupa o documentare de aproximativ un an:
Malawi avantaje:
- f frumos colorati in special cateva specii de hapsi sau aulonocare care arata extraordinar (vezi Copadichromis Azureus, Placidochromis Mdoka).
- usor de gasit la noi, acesti pesti sunt suficient de bine reprezentati pe aici
Dezavantaje
-principalul neajuns din punctul meu de vedere e dimorfismul sexual. Cu alte cuvinte sunt specii la care un mascul deosebit vine la pachet cu niste femele care arata ca niste baboi. Ai si optiunea unui bazin doar cu masculi de hapsi si aulonocare care ar arata tare de tot insa pt mine asta nu e o varianta. Exista totusi vreo 5 specii la care dimorfismul e mai putin pronuntat.
Tanganyka - ma refer aici la principala specie "Tropheus" ca doar pe asta am studiat-o:
Avantaje:
- marele atu al acestor pesti e reprezentat de dinamica grupului format din sa zicem minim 12-15 buc. Mie de ex recunosc ca mi s-a pus pata pe ei dupa ce am vazut un bazin pe viu. Sunt foarte activi, acvariul e mult mai animat si daca mai si pui o specie gen ikola, neagra ca taciunea si cu un brau de culoare galben aprins efectul e exponential
- din acelasi lac mai poti gasi specii care au o o forma a corpului oarecum stranie si asta ar putea sa-ti faca acvariul mai deosebit din anumite puncte de vedere
- nu-si mananca puii, poti sa gandesti un proiect intins pe cativa ani. Incepi cu vreo 12-15 pui, lasi natura sa lucreze si sa vezi peste ani cand vei avea 45 de adulti in bazin ce fain arata
Dezavantaje
- sunt mai pretentiosi la hrana si apa. Am inteles ca poti face praf in cateva zile o colonie relativ valoroasa daca nu respecti cateva reguli legate de masa si nu numai din cate am inteles si eu
- tropheusii se organizeaza in colonii de aceea ideal ar fi un bazin cu o singura varietate ideal chiar o singura specie.
- nu-i poti lua pe rand... trebuie luat de la inceput un grup de min 12 si apoi nu scoti si nu bagi nimic
- sunt ceva mai scumpi dar daca intamplator ai pe cineva care viziteaza Cehia sau Slovacia ai putea gasi preturi chiar surprinzatoare
- nu-s genul de pesti care sa-ti dea musafirii pe spate, pt asta sunt cei din malawi. O colonie de ikola, red rainbow, kasakalawe s-ar putea sa ma contrazica totusi
Sper sa nu provoc o polemica gen Nikon vs Canon de pe forumurile foto

)
Orice ai alege va fi ok atata vreme cat amenajarea acvariului va fi corecta. Daca vei pune in bazin statuia lui Buda, corabii scufundate si nisip pestrit rezultatul va fi lamentabil