Message |
|
|
 |
|
Merci totusi de idei. Ramane sa aflu cum e pos sa fie piatra in apa ce are 0 grade germane
A inca ceva, analizele facute la un laborator imi spun ca fierul continut in apa este de aprox 20 de ori peste nivelul maax acceptat pt consumul uman. O fi bine, o fi rau...voi vedea...
|
 |
|
lukitza wrote:Ar fi bine sa "ocolesti" dedurizatorul, africanilor le place apa aia cu gh 18.
Pai asa voi face insa asta presupune fie sa fac schimb de apa la picatura fie sa montez langa shtutzul din camera tehnica un instant de apa calda pt a nu alimenta acvariu cu apa rece
|
 |
|
Salut,
Avand in vedere constructia unui acvariu cu africani am tesat ieri apa la care am acces (provine din fantana) pentru a vedea ce duritate are. Am constatat ca la iesirea din put are 18 grade germane si dupa ce ajunge in casa si trece printr-un imens dedurizator ajunge sa aibe 0. Intrebarea e urmatoarea: duritatea apei nu e un indicator al cantitatii de calcar/piatra continuta de apa? Va intreb pt ca in ciuda faptului ca la robinet am 0 grade germane tot am depuneri pe baterii. Mentionez ca am verificat testul folosind apa de Cluj despre care stiu ca are 2-3 grade germane lucru confirmat si de testul JBL.
Multumesc
|
 |
|
Ideea e ca la nivel cu acvariul am un spatiu ce mi-ar permite un sump de L50/40l/50h. Ma intrebam daca un sump de aceste dimensiuni poate "duce"un acvariu de 500l? Fiind la niveul cu acvariul ar fi mult mai sigur si mai simplu de construit.
Multumesc
|
 |
|
Inteleg din cele citite ca daca as opta pt un sump as avea nevoie de 50l de material filtrant si o pompa de aprox 50l/minut. Ati putea va rog sa-mi spuneti daca e corecta concluzia?
|
 |
|
Merci tare mult pentru implicare
probabil ca pentru inceput voi cauta o canistra cat de mare si cu un efectiv de vreo 30 mbune de 2 cm urmand ca pe masura ce vor creste atat ca marime cat si ca efectiv sa mai adaug unul. Nu am vazut prefiltre decat la sunsun, ceilalti producatori nu au asa ceva. Interesanta treaba dar oare nu e marketing aici, doar n-r inventat ei roata...
Am decis ca acvariul sa aibe 50cmm latime, 55 inaltime (am vazut ca e o valoare des intalnita la acvariile cu mbune) urmand ca lungimea va fi cuprinsa intre 160-200cm.
Standul va fi lung de aprox 210cm (indifferent de cat de lung va fi acvariul) si la recomandarea unuia dintre voi il voi face din teava rectangulara de 40/40/3. Cele doua rame (cea care sustine acvariul si cea inferioara) vor fi sustinute de 10 picioare (astfel incat sa am 4 goluri pentru dulapul de sub acvariu).
Intrebari: voi cum ati montat pal-ul, cel mai simplu ar fi sa dau gauri in tevi si sa le prind insa mi-e ca acele gauri sa nu subrezeasca structura.
A doua intrebare e legata de usi a caror balamale pt cele din extremitati nu se pot monta intrucat piciorul vine pana aproape in buza peretelui lateral. Ati venit cumva cu blatul pe care sta acvariul in consola in asa fel incat sa acoperiti canturile usilor si implicit sa se creeze suficient spatiu pentru a face acea scobitura in care vine montata balamaua de pal?
|
 |
|
Koala- ce am omis sa spun e ca acvariul se afla in peretele lung al unui birou mititel a carui latime e de 2,5 m. Pentru a avea o perspectiva faina asupra unui acvariu de 2 m oare n-ar fi nevoie de macar 4m?
Likita- m-am gandit si eu la picatura, pt asta ar fi nevoie de o gaura in acvariu (preaplin) sau se poate si altfel? Pt umplere stiu ca se foloseste acel picurator de gradina... Nu ar fi grai de pus in practica avand in vedere ca ar trebui doar sa fac o mica gaura in peretele de rigips ce desparte biroul de baie...
|
 |
|
Ma numesc Bogdan Gherman si sunt Clujean sau mai bine zis casa mea e tot nordul Transilvaniei unde calatoresc saptamanal.
Consider acest forum ca fiind foarte util in special in zona care ma intereseaza, Ciclide Africane.
Toate cele bune
|
 |
|
Salutare,
Sunt un vechi pasionat de acvaristica si chiar daca mai greu m-a pris si pe mine microbul africanilor. Spun ca m-a pins mai greu pentru ca la mine in zona (CJ si judete limitrofe) nu am avut ocazia sa vad un acvariu populat cu africani care sa ma incante.
Urmaresc sa-mi fac un acvariu a carui dimensiune nu o cunosc. Cert e ca se va fi integrat intr-un perete si ca latimea nu va depasi 50 cm (stiu ca ar merge macar 60 avand in vedere ca e cu vedere bilaterala dar asta e...), inaltimea ma gandesc sa fie undeva la 55 cm si lungimea undeva intre 150-200 cm. Principala constrangere e legata de faptul ca nu doresc sa ma complic cu un sump or din cate vad a avea un acvariu mare fara acest sump imi pare a fi o naivitate/diletantism sau cel putin asa am inteles citind jurnalele mai multora dintre voi. Prin urmare prima intrebare e daca pot sau nu sa ma gandesc la un acvariu de vreo 450 l filtrat decent de o canistra? M-am gandit la un JBL e1901 sau un sunsun de 2000l/h + un filtru intern puternic? In caz ca are vreo relevanta va spun ca doresc sa populez acvariul cu vreo 30 mbune sa zicem cate 5 din Electric Yellow, Acei Msuli, Iodotropheus, Elongatus, Auloncara Red Rubin (nevasta vrea musai ceva rosu si cum mbune rosii nu sunt...) si mi-ar mai fi placut o familie de Maison Reef (desi-s preferatii mei cred ca va trebui sa renunt la idee pt ca am inteles ca-s agresivi tare).
Standul imi va da ceva de furca pentru ca jumatate va sta pe parchet si jumatate pe gresie iar intre cele doua suprafete e o diferenta de inaltime a aprox 8-10mm. Sper sa rezolv aceasta problema cu niste platbanda cu rol de inaltator sudata pe rama inferioara. Ma gandesc sa-l fac din teava rectangulara de 30x30x3 (o fi de ajuns??) si cu cate o pereche de picioare intre cele doua rame la fiecare 50cm.
Ar mai fi si alte aspecte la care ma gandesc insa toate la timpul lor. Important pentru mine acum e sa aflu care ar fi un volumul maxim de apa ce poate fi mentinut curat cu ajutorul unui fi filtru extern (eventual sa mai adaug in timp inca unul) nu exagerat de scump. In functie de asta voi vedea cat ma pot intinde cu acvariul si implicit bugetul pe care trebuie sa-l aloc.
Multumesc anticipat
|
 |
|