Vreau sa fac un acvariu 150X80X80 , in afara de asta trebuie sa-i fac si un suport , tin sa precizez ca locul unde o sa fie amplasat este de 159 cm (latimea si inaltimea nu conteaza deoarece acesti 159cm sunt intre doi stalpi), ceea ce va rog eu este sa-mi dati sfaturi in legatura cu grosimea sticlei , locul de unde o pot procura (eu sunt din Ploiesti Prahova ), pozitionarea intariturilor si materia prima recomandata pentru suport.
raduanubias wrote:... Vreau sa fac un acvariu 150X80X80 , in afara de asta trebuie sa-i fac si un suport , tin sa precizez ca locul unde o sa fie amplasat este de 159 cm (latimea si inaltimea nu conteaza deoarece acesti 159cm sunt intre doi stalpi), ceea ce va rog eu este sa-mi dati sfaturi in legatura cu grosimea sticlei , locul de unde o pot procura (eu sunt din Ploiesti Prahova ), pozitionarea intariturilor si materia prima recomandata pentru suport.
Va multumesc anticipat.
despre sticla: cat mai groasa, de 19 mm sau dublu (2 foi de cate 10 sau 12mm lipite/laminate)
despre intarituri gasesti aici inaltimea este prea mare, nu va ajunge lumina la plantele de jos, se recomanda H maxim 60cm
fundul se face dublat (ca sa nu crape)
daca spatiul este de doar 159cm, o sa ai dificultati la asamblarea unui acvariu lung de 150 cm, tine cont ca un asemenea acvariu, de regula, datorita faptului ca si gol este foarte greu, se monteaza direct pe pozitie, caz in care o sa fie dificil de manevrat foile de geam, spatiul stramt
despre suport (si eu sunt in studiu cu un proiect similar) poti opta pentru cadru metalic (din bare rectangulare, cat mai groase, de ex.: de 3/4cm, grosime de 3mm) sau din lemn (cat mai gros)
Daca nu poti face mutari geniale, macar greseli fatale sa nu faci.
Multumesc foarte mult ... atunci o sa fie ceva de genul 155X70X60 si ramane o singura intrebare : de unde iau eu geamul ... referitor la constructia acvariului , oricum il faceam in locul respectiv de aceea am si intrebat de suport si materiale ...
Nu recomand foi duble pentru acvarii inalte. Lipitura cu fetele laterale mici se face doar de una din foi si la inconvoiere o sa apara fenomenul de exfoliere. Crac, si multa apa prin casa.
La 60 cm inaltime este aproape suficienta sticla de 10 mm si intaritoarele aferente. Obligatoriu fund dublu. Sticla gasesti mai peste tot in Ploiesti, dar preturile difera in functie de furnizor si cat de mare e foamea comerciantului. La Vispesti, spre hipodrom langa liceul de politie, au si posibilitatea sa slefuiasca canturile. Mai ai Valras peste calea ferata, in vest.
scificuss wrote:Nu recomand foi duble pentru acvarii inalte. Lipitura cu fetele laterale mici se face doar de una din foi si la inconvoiere o sa apara fenomenul de exfoliere. Crac, si multa apa prin casa.
La 60 cm inaltime este aproape suficienta sticla de 10 mm si intaritoarele aferente. Obligatoriu fund dublu. Sticla gasesti mai peste tot in Ploiesti, dar preturile difera in functie de furnizor si cat de mare e foamea comerciantului. La Vispesti, spre hipodrom langa liceul de politie, au si posibilitatea sa slefuiasca canturile. Mai ai Valras peste calea ferata, in vest.
La un acvariu de 155x70x60 doar sticla de 10 mm eu nu as indrazni sa l tin in casa!!!!!
Sugerez un factor minim de siguranta de cel putin 5.(dublu de la limita de siguranta)
scificuss wrote:Nu recomand foi duble pentru acvarii inalte. Lipitura cu fetele laterale mici se face doar de una din foi si la inconvoiere o sa apara fenomenul de exfoliere. Crac, si multa apa prin casa.
La 60 cm inaltime este aproape suficienta sticla de 10 mm si intaritoarele aferente. ....
sticla de 10 mm la 900 L ?!?!?!?!
cu parere de rau pentru tragedia prin care a trecut colegul nostru @vidockq, dar este bine sa invatam din greselile altora, pentru a nu le repeta
despre treaba cu exfolierea pentru ca se lipesc de lateralele mici doar pe una din foi - este o observatie utila , de care o sa tin cont (la proiectul meu)
altfel, @raduanubias iti recomand sa arunci o privire la acvariile raioanelor de pescarie de la hipermarket (nu stiu sigur daca la si Carrefour Ploiesti raftul de pescarie are acvariu cu pesti vi), de ex., la cele din Bucuresti, am vazut acvarii de pescarie, cam la dimensiunile tale, adica inaltime si latime de 70-80cm si lungime de 150 cm si sunt din sticla de 19 mm si cu rame metalice, este adevarat ca fara intarituri sus.
This message was edited 2 times. Last update was at 25/12/2011 19:42:57
Multumesc inca o data ...
Problema cu geamul sa zicem ca e rezolvata , dar la suport am avut o singura sugestie , mai are altcineva ceva de adaugat sau de marti ma apuc de treaba ?!?!
raduanubias wrote:@ Bogdan_Musat : de unde iau sticla de 19mm ?
in Ploiesti, evident ca nu stiu, ca nu stau acolo, dar in Bucuresti gasesc si la un centru de gramuri de la mine din cartier, la 200 RON/mp, la care au si instalatie de lipit cu ultravilete, cam la 50 RON/mp, adica la 2 foi de cate 10 mm (la 95 RON/mp), vine 250 RON/mp
ca exemplu, o data m-am invartit prin jurul unui centru comercial si am vazut o stiva de geamuri de 6, de 8 si de 10 mm (cu suprafete mari), depozitate spre abandanoare, care proveneau din dezafectarea unor standuri si nu era o mare problema sa ma inteleg cu patronul respectiv sa le iau din ele cat mi-ar fi trebuit, la pret de chilipir, asa ca vezi, poate gasesti si tu in Ploiesti un astfel de chilipir, acuma, cu criza asta, s-au desfintat multe standuri de prin mall-uri (evident ca ne intereseaza cele cu pereti de sticla), iti cumperi/imprumuti un cutit de geamgiu si te descurci
daca nu ma insel sticla aia e securizata si nu ai ce face cu ea. stiu ca mi-a adus cineva o usa din geam de 10 si era securizata.
@Bogdan_Musat - colegul @vidockq a patit asta din cauza gaurilor date pentru supraplin daca nu ma inseala memoria. atata timp cat se respecta niste reguli nu vor exista probleme. de exemplu al meu are 125/67/70 si e din sticla de 10. mai stiu un acvariu de 200/60/60 tot din sticla de 10.
Nu am batut in cuie o grosime de 10 mm. Normal ca daca gasesti si mai gros sa mergi si asa. Ideea e ca se hotarase la o inaltime de 60 cm si o lungime de doar 150 cm. Cu fund dublu si intariturile de rigoare pe o suprafata rigida si stabila sta bine merci. Si daca sticla e slefuita bine incat sa scoata punctele generatoare de fisuri poate sta cu mai putine griji.
Acum la o lungime de 2 metri, chiar daca il face de 40 cm inaltime parca nu mai merge sticla de 10 mm. E lungimea prea mare ca sa nu iei in considerare si alte deformari aparute dupa umplerea bazinului.
Si legat de problema colegului cu acvariul spart, nu stiam ca are date gauri de supraplin, dar a "ajutat" mult la succes si fundalul de pulistiren. Nu mai stiu pe unde am citit, cateva forumuri de pasionati in monster fish, au avut probleme de genul tot din cauza fundalurilor si a gaurilor de supraplin.
dj_ando_83 wrote:@Bogdan_Musat - colegul @vidockq a patit asta din cauza gaurilor date pentru supraplin daca nu ma inseala memoria. atata timp cat se respecta niste reguli nu vor exista probleme. de exemplu al meu are 125/67/70 si e din sticla de 10. mai stiu un acvariu de 200/60/60 tot din sticla de 10.
Nu avea gaura de supraplin, doar decor. Eu asa stiu, pentru ca avea 2-3 canistre, NU a avut sump. Sau poate ca isi facuse schimb la picatura... Dar, nu asta conteaza!
Chiar daca stiti acvarii de `jde metrii de lungi si inalte cu sticla de 10, nu e frumos sa dati sfaturi si sa asigurati omul ca "e bine si asa, dai blana colega"! Pentru ca daca ramane omul noaptea pe intuneric in somn, si se trezeste ca merge cu barca prin casa, si cu pestii pe perna din barca, nu cred ca il despagubiti voi! Corect?! In general pe un forum de acvaristica, ar trebui incurajate lucrurile facute BINE cu simt de RASPUNDERE! Si doar in cazuri exceptionale, cei mai avansati si care sunt dispusi sa riste, sa o faca pe barba lor!
Dar, asa e romanul. Lasa-o ca merge si asa! Da, merge, dar pana cand?! Si oare merita sa ma chitrosesc la 1-2 milioane, tocmai la sticla bazinului?! Oare nu e elementul primordial al ecosistemului?!
This message was edited 2 times. Last update was at 26/12/2011 02:15:17
Sticla mai groasa de 8 nu gasesti in Ploiesti. (cel putin eu nu am gasit)
Recomand Bucurestiul.
Acvariul meu este de 110x50x60 cu geam de 10 (facut de maestrul Ytron acum vreo 7 ani) si nu am avut niciodata probleme cu el, dar pentru dimensiunile tale.... si pt ca nu ai mai facut niciun acvariu pana acum, iti recomand cu prietenie sa gasesti pe cineva care sa ti-l faca asa cum trebuie. E adevarat ca mai creste putin pretul, dar munca trebuie platita si sigur cineva experimentat va face ceea ce doresti tu si vei fi in siguranta.
Bafta!
Vorba colegiilor, treb sa te gindesti la o sticla de grosime min 10mm,
Acvariul mare care nu este inca in functiune are 120 x 50 x 50 mm si grosimea sticlei de 8mm, un acvaru juwel, voi vedea cind pun in functiune
Despre stand e mai usor de mentionat . Teava rectangulara de 4 cm si dupa aceea il imbraci in pal . Ar fi bine sus sa pui un pal mai gros genul celui de la bucatarie sau macar dublu ca grosime fata de cel normal.
dj_ando_83 wrote:stiu un acvariu de 200/60/60 tot din sticla de 10.
Stiu si eu unu' de dimensiuni asemanatoare care a crapat dupa vreo 10 ani. La dimensiunile de 218 x 60 x 60 eu l-as face din geam de 15 mm ca-s mai fricos.