Message |
|
am reusit sa fac niste poze, care din pacate nu se vad prea bine datorita aparatului mult prea ,,bun'', insa se disting. Se pot vedea cu siguranta plantele incomensurabil de urate, si algele care parca, din lumea lor imi zambesc.
Ma gandeam acum,,, sa tai frunzele care sunt in stare josnica, sa nu le tai?'' ...Daca le-as taia ramane anubias cu 2frunze, cele mai noi dintre ele.
ma gandesc doar sa le fac baita in clor, dar, nu stiu cum am sa curat apoi algele de pe ele, pentru ca se observa deja, in unele poze, ca e zgariata frunza, si e asa cum am tot curatat algele.
1.prima poza: frunza de anubias bartery, alge brune, alge paroase si o urma de GSA
2.a doua poza, aceasi frunza si inca una langa, se observa mai bine algele acelea paroase.
3.a treia poza, firul de bacopa, se vad cel mai bine algele paroase
4.a patra poza, aici algele paroase sunt de-adreptul hidoase
5. a cincia poza, frunza de care ziceam ca e mai inalta, pozata de sus, se vad
-alge verzi(nu stiu cum se numesc),
-alge brune(erau curatate acum, partial),
-GSA
-mai are alge paroase, neobservabile din poza
-sgarieturile de la curatarea algelor, zgarieturi acoperite cu alge brune care acum apar ca dungi maronii.
e clar ca e grav, reset ar fi venit si fara alge, problema e ca NU STIU CE SA FAC CU PLANTELE SA NU LE PIERD.
asa, solutii radicale as stii, si m-as descurca, dar mi-e mila de plante.
as putea face tratamente impotriva algelor, as putea face tratamente cu h2o2, as putea renunta la cele foarte grav afectate, dar in oricare din conditiile astea plantele ajung sa sufere enorm, sau sa moara, si algele abia daca le dai disparute.
am sa incep prin schimburi dese de apa si las co2 la valori mari, peste 2bule pe secunda.
maine sper sa adaug un neon, 830 in loc de 865 cum speram, bun si ala.
odata cu neon suplimentez co2 pe timpul zilei la mai mult de 4bule, pentru ca, am spus deja, nu se dizolva in totalitate.
|
 |
|
Salutare.
Am o mare problema, care, de ceva vreme, in loc sa se amelioreze, se tot agraveaza. Acvariul e unul de 112brut, 2carasi aurii voalati(unul de vre-o 9cm, si altul de 12)+un blackmoor de aprox5, puiut. 2filtre interne unul de 500 altul de 700l/h cu un fel de reductie, si care bat pe geam, deci curent foarte putin, +1bolborositor la o pompa de aer data incet incat doar sa oxigeneze buretele pt bacterii, nimic mai mult, nu iasa din el bule, decat foarte rar cand se acumuleaza. externul e undeva pe drum dar mai are pana vine.
substratul, o mare problema, e pietris din constructii, undeva pe la ~8mm
plante:
elodeea, ~15-20 fire
2*anubias barteri
1*anubias nana
2*echinodorus
1fur bacopa + puiet, ramificat de jos
~5fire ludwigia
1fir Hygrophila diformis
si o tufa mica, de aprox 1sapt adusa de ceraptoteris
co2 din bomba, pana acum, 1bula pe secunda, de ieri, peste 3, dar nu se dizolva in totalitate
lumina: 2*18w osram fluora+osram 865, si ..pe drum inca un 865
problema, care in loc sa dispara, se agraveaza, dupa sectiune, sunt normal ALGELE.
au inceput cele brune, de care sper sa scap cand suplimentrez lumina.
la inceput erau foarte muilte, acum, ceva mai greu se inmultesc, dar exista
dupa ele, am gasit GSA, pe geam, apoi pe anubias. actualmente aceleasi GSA sunt pe anubias, pt ca nu am putut sa le curat, nu s-au inmultit, pe geam le-am curatat si nu mai exista.
imediat dupa GSA am gasit, pe anubias si echinodorus, si mai tarziu pe bacopa si elodeea, alge paroase, filamentoase, nu stiu exact cum se numesc, ca un fel de par/puf crescut frunzelor. am sa fac si poze cand pot.
dupa 2 cure de ate 2 zile de lumina stinsa, au stagnat toate, dupa prima zi de dupa a 2-a cura, au reinceput glorioase.
din pacate, pe o frunza de anubias situata ceva mai sus, se mai gasesc si niste alge verzi, ca niste pete verde inchis pe planta.
lumina merge 10h pe zi
anubias continua sa dea frunze, aman2 barteri, nana nu e de mult, elodeea din 10 cm a ajuns la ~40, ludwigia de doar 2saptamani a crescut 10cm, echinodorusul da frunze, dar deloc sanatoase, se pot observa venele din frunze.
toate plantele elimica o2, de cand cu aditia de co2
urmeaza un nou setup, cand am sa schimb substrat, si reamenajez, mai scap atunci de ele. dar ma intreb ce sa fac cu plantele, nu am un buget prea roz si plantele sunt destul de scumpe, nu le-as da. nu ca ar fi multe, dar nici putine.
numai anubiasii barteri costa 30lei. dar, in halul in care arata nu stiu ce sa fac. si daca pe ei ii salvez cu o baie in solutie de clor 10%, cu elodeea ce sa fac?
pe elodeea, bacopa, echinodorus, ludwigia, am doar alge filamentoase.
pe ceraptoteris si hygrofila nu vad inca nici o alga.
|
 |
|
nu inteleg despre ce burete vorbesti, burete de la filtru cu powerhead, buretele bolborositor, buretele de la cascada, toate sunt filtre pentru apa(ca doar apa ai in acvariu) si toate au BURETEle la baza.
deci ce burete vrei sa schimbi?
o data pe luna?  inseamna ca o fi bolborositor, altfel e grav....
daca e bolborositor, NU SE SCHIMBA,
daca e de la filtre cu pompa de apa, se schimba cand isi schimba volumul, devine mic, se compreseaza, e colmatat si nu se mai curata, nu mai e pufos.
|
 |
|
toate cele mecanice pe care le-am vazut pana acum au un ,,ceas'' un disc, pe care sunt marcate orele, si care se poate invarti, si un semn, undeva, care indica ,,cat e ora acum''. Rotiti discul incat sa setati ora exacta la acel semn, apoi, in afara discului, exista niste butoane, de jur imprejur, foarte mici, care se pot apasa.
butonul apasat=priza pornita in intervalul corespunzator butonului
butonul neapasat=priza decuplata in intervalul in care e butonul.
daca e altfel priza, imi pare rau ca nu te pot ajuta.
|
 |
|
eu schimb in timpul ciclarii, dar sub recomandarile date pentru acvariul populat.
adica, schimb undeva pe la 10%, habar nu am daca procedez corect sau nu, dar stiu atat FARA DUBII, APA STATUTA, NU DE LA ROBINET DIRECT
apoi, mancarea de pe fund, ar trebui sa fie atat de putina incat sa nu o vezi. se descompune, nu trebuie sa o gasesti tu acolo, pentru ca inseamna ca dai prea mult.
uite, ca sa pot face o comparatie cu ceva, cantitativ, trebuie sa nu dai mai mult de 3-4 granule cum sunt cele tetra sau sera universale(pentru toti pestii tropicali...) si sa ai grija, atunci cand le dai, sa ajunga direct in filtru
|
 |
|
al meu are tot 80lungime, deci chiar sunt huge, avand in vedere cat e de sumar amenajat nu e nici bine nici rau pt ei, cu siguranta in acvariul meu ar fi prapad cu ditamai grasanii aia, dar sunt foarte frumosi
ok, atunci se intelege, fara substrat. dar un lemn si anubiasi tot merg.
eu stiu ca e mai bine filtrul extern sa fie folosit bio si ATAT, adica, curatat foarte rar, si pe cat posibil sa nu intre mizerii in el sa se infunde. si pentru mizerie poti folosi cel intern.
capacitatea de depozitare a bacteriilor la extern e mult mai mare, si cand il speli peste 50% le pierzi. cu cat speli mai rar cu atat ai bacterii mai sanatoase si apa mai slaba in amoniac, pentru ca, de fapt pe tine nu mizeriile te deranjeaza, ci amoniacul rezultat din ele, care, ajunse in filtru, oricum se fac amoniac acolo, si daca sunt bacterii putine ca e spalat filtrul des, apa va fi reintoarsa in bazin cu amoniac.
|
 |
|
scuza-ma imi spui te rog dimensiunile acvariului, mie chiar nu mi se pare asa mare de cat ai zis tu, iar pestii din el, grasanii aia frumosi sigur nu au spatiul necesar. ce marime au?
nu stiu care e ideea cu filmele postate, am sa indraznesc totusi: carasii sunt absolut superbi, abia astept sa vad si eu blackmoor meu atata, in schimb filtrul intern e insuficient, nu ai substrat, ar mai sta si acolo bacterii, ce e drept si mizerie. nu sunt adeptul acvariilor goale sau sumar amenajate, dar nu pot sa zic ca eu sunt un mare expert. niste pietris fin de tot, 1-2mm pe fund, un strat de 1-2 cm, cat sa acopere fundul, si o buturuga si niste anubiasi ar da multa naturalete si efect. iar substratul subliniaza decorul subacvatic, nu ai nevoie de el pt plante daca ti doar anubias, de asta am si zis strat mic.
totusi, daca asta nu e ceea ce te intereseaza, adica parerea noastra despre cum arata si cum ar arata mai bine, atunci revino te rog la dimensiune, chiar sunt curios. la mine pare mult mai mare la 112lbrut, ce-i drept, poate fi mai scund si eventual mai ingust, nu stiu ce sa zic, dar sigur pare mai lung
|
 |
|
desii deja am discutat prin prisma unui reply, Bine ai venit, Salutari de la un alt proaspat user. felicitari pentru acvariu. spor la citit si invatat cat mai multe. apa limpede, alge ioc iti doresc 
|
 |
|
exact, a spus-o alber deja, nu pot sa zic eu dictatorial MANCARE MAI PUTINA, testele de apa sunt cele mai indicate.
daca e boala, tot din cauza apei e, nu stiu eu sa fie vre-o boala transmisibila care are ruperea cozii ca simptom, dar, totusi trebuie sa analizezi si din perspectiva asta: plante noi, pesti noi netrecuti prin carantina? daca ai si daca da, daca nu cumva dupa ce i-ai adus au inceput problemele.
daca nu se pune problema de asa ceva, revii la teste de apa
nh3, no2, e bun si un no3 dar nu cred ca nitratii ar putea sa le afecteze codita, si ph
|
 |
|
probleme cu apa, si aici, daca nu ma insel pot intra, ph mare, amoniac, nitriti mari, sau schimburi masive de apa dintr-o data.
|
 |
|
ms andras de urare, foarte inspirata, sper sa se si indeplineasca :-)
ms si pt salutari la restul
@adrian, filtrul..hm, cam o luna mai dureaza, am sa pozez piesa cu piesa, bucatica cu bucatica, moment cu moment pana e functionabil.
dupa ce dau reset ma laud si cu poze, momentan nu am cu ce sa ma laud 
|
 |
|
nu, nici ciclidele nu merg cu plante, vei ramane fara plante, iar la discusi trebuie sa le dai mult prea multa caldura nesuportata de majoritatea plantelor, si daca rezista nu e ceva de durata, soarta le va fi tot ofilirea in conditii te temperatra ridicata.
de ce insisti? te inteleg ca vrei dar toti iti vor spune nu  esti liber sa experimentezi, si te vei convinge si singur. nu merg impreuna.
mai citeste despre pesti, poate gasesti vreunu sa-ti placa si sa mearga cu plante multe. trebuie sa fie altii care-ti plac in afara de discusi si ciclide.
spor la treaba, la amenajat.
|
 |
|
felicitari pentru curaj :-) , foarte buna miscare, acum ca au ramas cateva pietricele ici colo nu e prapad, dar nu strat, eu zic ca il poti inlocuii cu un substrat de 2-4 mm si ar fi perfect atat estetic cat si in ceea ce priveste calitatea apei.
eu, sincer inainte mi se parea ca arata mai bine mai marisor, si, cand am vazut un acvariu cu substrat 2-4 pe o parte si 1-3 pe alta am ramas impresionat, de substrat.
si, arata chiar bine asa, pe partea stanga substrat mai galben, 1-3, in partea dreapta mai alb, 2-4, iar linia intre ele facuta curba.
oricum, substrat mai mic, asta e tot ce te intereseaza, fara alte offtopicuri
astept(si altii cred) poze
|
 |
|
Salutare, eu sunt Cristi, Cimpean Cristian mai exact ca vad ca se cere numele complet, alias blackmoor de pe acilea.
Sunt acvarist de prim aprilie-mai 2008, si bineinteles, ca majoritatea, am inceput cu carasei si putini litri.
de atunci am invatat cate ceva elementar, foarte putin in comparatie cu subiectul vast, si acum ma descurc sa-mi intretin acvariile. M-au ajutat sa invat forumurile straine, 1-2 de pe la noi, site-ul acvariu.ro a stat la baza invatarii despre ,,cu ce se mananca acvaristica'', dar ca user pe forum am aparut doar acum, cand am constientizat ca pot purta o discutie nu doar pune intrebari tipice gen ,,de ce e tulbure apa mea''
Momentan sunt in posesia a 2 acvarii, unul de 34lbrut, vechea casa a carasilor, actualmente populata cu 5guppy baietei, 2pomaceea si 3 cory, populatia este putin mare si da, e putin suprapopulat, bineinteles nu pot recomanda asta, dar cu munca multa se poate si asa.
De asemenea, caraseii inca in viata din fericire(2voalati de atunci) au primit un nou vecin, un pui de blackmoor, si locuiesc acum in 112l brut.
cei voalati ii estimez pe la 12-14 luni dar nu pot sa fiu sigur de asta pentru ca nu stiam varsta pe care o aveau la cumparare.
acum, cel mare are 12cm si putn, si cel mic in jur de 8, dar masurati in bazin pentru ca mi-e mila sa-i scot sa-i masor in palma.
blackmoor e pitit inca, are doar 4-5 cm
momentan acvariul are 2 filtre interne(un aquael fan3 si un boyu...nu stiu de care) dar in decurs de aproximativ o luna urmeaza sa ii instalez un filtru DIY, cu pompa actualului intern boyu. de asemenea pastrez bolborositorul, pentru bacterii pana fac externul.
lumina 18*2w si in 4-5 zile urmeaza sa suplimentez 18w, plantute nu foarte pretentioase si care rezista la fomisti:
anubias bartery
anubias nana
ludwigia
egeria
egeria densa
bacopa
echinodorus
ceraptoteris(proaspat adaugat)
decor: o buturuga si niste pietre
background: negru
poze: dupa ce dau resetul ce sta la panda si reamenajez, am sa tin un jurnal pentru a ma lauda cu coltisorul meu de natura
acvariul mic:
populatia deja am precizat-o
filtru intern aquael micro+bolborositor, externul nu se arata prea curand, dar undeva in orizont se vede ceva.. :-) , incalzitor de 50w, temperatura 22-23 grade, lumina: bec economic si neon de baie(spatiul si conjunctura nu a permis altceva)
plante, cam aceleasi, provizorii, urmand un reset si aici si adaugare de plante mai scunde
mancare: de toate la toti dintre ei
curand, cand bugetul o permite incep cu reproducerea unei linii proprii de guppy
si, ce uitasem sa zic, co2 in ambele acvarii din bomba cu diferite improvizatii, momentan eficiente, de dizolvare
|
 |
|
vad ca in urma remarcii lui @Sesmar si a replyului meu de dupa, a fost editat regulamentul incat acum cuprinde o explicatie clara, cum ca nou venitii trebuie sa se prezinte. Multumesc pentru modificare, acum da, pot fi tras la raspudere. Am sa trec curand pe la acea sectiune, sa ma prezint.
revenind ontopic si incheiand orice replica legata de Haruko, care poate folosi oricand PM,
@tznetbrolly: e ok easy ballance
in sticle apa nu se declorineaza la fel de bine, eventual daca sunt taiate sus, altfel deschiderea mica nu favorizeaza declorinarea
se gasesc cam la toate petshop-urile, cum s-a mai spus, cele 5in1 nu sunt foarte precise dar o imagine de ansamblu iti formeaza.
e bine sa le faci cel putin saptamanal daca nu experimentezi prin bazin, cu cat mai des cu atat mai bine insa.
poti la inceput sa testezi imediat dupa schimbarea apei, la 2 zile dupa schimbare, si apoi inainte de schimbare, ca sa vezi cum decurge, cum cresc aceste substrante in apa.
|
 |
|
stiti ce nu inteleg, de ce priviti voi dincolo de text, daca textul exprima clar:
....poate ne explici mai mult ce face?....
...normal ar trebui fie sa creasca ph....
iar amuzamentul: ...dar cu atata tehnologie nu mai sti la ce sa te astepti ...
si nu vad nici un fel de mistocareala in asta, si, pe langa asta, haruko a spus:
Ne cunoastem personal si am vreo datorie neplatita la tine? ....
Si sa mai stii ca nu sunt si nu am fost obligat sa inghit mahalagismele nimanui. Cu atit mai putin ale tale. Bine ca te-ai aliat cu Rebella - faceti o echipa de exceptie.
iar aici su siguranta nu era vorba despre @tznetbrolly, ci, Haruko a inteles ca m-am legat de persoana sa, desi nici macar nu e implicat/a in discutie
|
 |
|
iar acum eu, la fel ca Haruko ar trebui sa zic,,v-ati aliat'' fara ca macar sa stiu ceva despre voi. dar nu o zis.
imi accept mustrarile, poate ca unii inteleg agresivitate din reply meu, dar cum deja am spus-o, nu am fost agresiv, ci doar m-am amuzat cu privire la acea solutie, si cred ca emoticon:  spune (amuzat, nu enervat)
legat de discutia privat, chiar mi se pare ca remarcile ,ca am ceva cu el/ea' trebuia sa le faca pe privat atat timp cat pe forum nu m-am adresat lui/ei nici macar indirect.
...si imi pare rau, dar in regulament nu am gasit portiunea in care se specifica ,,e obligatoriu sa va prezentati in rubrica ,,despre noi'' ''
|
 |
|
1. era o discutie privata
2. ii era adresata lui tznetbrolly care zice:
eu folosesc o solutie saptamanal de reglare a ph-ului si m-am gandit ca nu mai trebuie sa verific
3. eram doar amuzant nu enervat nu stiu de ce ai inteles altceva, chiar nu m-am legat de el, am incercat sa-l fac sa inteleaga ca nu merge sa pui substanta si atat
4. de ce ma intrebi daca am ceva cu tine, cand reply ii e dedicat lui? ti se pare corect?
5. nu am probleme cu nervii
6. nu m-am aliat cu nimeni si nu-ti inteleg atitudinea
7. si pentru administratori s-a inventat private message
8. nu trebuie sa inghiti nimic atat timp cat ai un comportament decent
9. nu era cazul, acum sa te bagi in seama fara ca nimeni sa se lege de tine
10. nu te cunosc personal, nu am nimic personal cu tine dar parca prea te bagi
|
 |
|
sanitarii, atat hoplo cat si actualii si proaspetii cory fac si la mine la fel si nu am avut probleme in bazin deci as zice ca e normal.
legat de substanta minune ce-ti regleaza ph, poate ne explici mai mult ce face? ca, normal ar trebui fie sa creasca ph, fie sa scada ph, dar cu atata tehnologie nu mai sti la ce sa te astepti
nu, de fapt, aia creste sau scade, si fara teste nu prea vad cum sti tu daca trebe sa cresti ph sau sa scazi ph?
apoi, ph nu are absolut nici o legatura cu ce zicea ReBella, ea se referea la amoniac, nitriti, nitrati care sunt cu totul alte substante, mult mai daunatoare.
ph este de fapt o proprietate, iar cele anumerate sunt substante dizolvate in apa, prin ciclul azotului
16% de 2 ori pe saptamana e ok, dar 10% e putin...
|
 |
|
ai plante? n-ai plante? cu pretentii plantele? fara pretentii?
intr-un acvariu, lumina trebuie sa fie intre 0.2-1w/l
0.2=0 plante
0.3=anubiasi, echinodorusi, care sa nu se acopere una pe cealalta, si asa vor avea crestere foarte incetinita
...
1w/l acvariu in care se planteaza cu pretentii de aquascamping
|
 |
|
|
|