[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
acvariu sau crescatorie de alge? optez pentru prima varianta  XML
Forum Index » Alge
Author Message
blackmoor
Junior member

IP:

Salutare.
Am o mare problema, care, de ceva vreme, in loc sa se amelioreze, se tot agraveaza. Acvariul e unul de 112brut, 2carasi aurii voalati(unul de vre-o 9cm, si altul de 12)+un blackmoor de aprox5, puiut. 2filtre interne unul de 500 altul de 700l/h cu un fel de reductie, si care bat pe geam, deci curent foarte putin, +1bolborositor la o pompa de aer data incet incat doar sa oxigeneze buretele pt bacterii, nimic mai mult, nu iasa din el bule, decat foarte rar cand se acumuleaza. externul e undeva pe drum dar mai are pana vine.
substratul, o mare problema, e pietris din constructii, undeva pe la ~8mm
plante:
elodeea, ~15-20 fire
2*anubias barteri
1*anubias nana
2*echinodorus
1fur bacopa + puiet, ramificat de jos
~5fire ludwigia
1fir Hygrophila diformis
si o tufa mica, de aprox 1sapt adusa de ceraptoteris

co2 din bomba, pana acum, 1bula pe secunda, de ieri, peste 3, dar nu se dizolva in totalitate

lumina: 2*18w osram fluora+osram 865, si ..pe drum inca un 865

problema, care in loc sa dispara, se agraveaza, dupa sectiune, sunt normal ALGELE.
au inceput cele brune, de care sper sa scap cand suplimentrez lumina.
la inceput erau foarte muilte, acum, ceva mai greu se inmultesc, dar exista
dupa ele, am gasit GSA, pe geam, apoi pe anubias. actualmente aceleasi GSA sunt pe anubias, pt ca nu am putut sa le curat, nu s-au inmultit, pe geam le-am curatat si nu mai exista.
imediat dupa GSA am gasit, pe anubias si echinodorus, si mai tarziu pe bacopa si elodeea, alge paroase, filamentoase, nu stiu exact cum se numesc, ca un fel de par/puf crescut frunzelor. am sa fac si poze cand pot.
dupa 2 cure de ate 2 zile de lumina stinsa, au stagnat toate, dupa prima zi de dupa a 2-a cura, au reinceput glorioase.
din pacate, pe o frunza de anubias situata ceva mai sus, se mai gasesc si niste alge verzi, ca niste pete verde inchis pe planta.

lumina merge 10h pe zi

anubias continua sa dea frunze, aman2 barteri, nana nu e de mult, elodeea din 10 cm a ajuns la ~40, ludwigia de doar 2saptamani a crescut 10cm, echinodorusul da frunze, dar deloc sanatoase, se pot observa venele din frunze.
toate plantele elimica o2, de cand cu aditia de co2

urmeaza un nou setup, cand am sa schimb substrat, si reamenajez, mai scap atunci de ele. dar ma intreb ce sa fac cu plantele, nu am un buget prea roz si plantele sunt destul de scumpe, nu le-as da. nu ca ar fi multe, dar nici putine.
numai anubiasii barteri costa 30lei. dar, in halul in care arata nu stiu ce sa fac. si daca pe ei ii salvez cu o baie in solutie de clor 10%, cu elodeea ce sa fac?
pe elodeea, bacopa, echinodorus, ludwigia, am doar alge filamentoase.
pe ceraptoteris si hygrofila nu vad inca nici o alga.
blackmoor
Junior member

IP:

image image image image image

am reusit sa fac niste poze, care din pacate nu se vad prea bine datorita aparatului mult prea ,,bun'', insa se disting. Se pot vedea cu siguranta plantele incomensurabil de urate, si algele care parca, din lumea lor imi zambesc.
Ma gandeam acum,,, sa tai frunzele care sunt in stare josnica, sa nu le tai?'' ...Daca le-as taia ramane anubias cu 2frunze, cele mai noi dintre ele.

ma gandesc doar sa le fac baita in clor, dar, nu stiu cum am sa curat apoi algele de pe ele, pentru ca se observa deja, in unele poze, ca e zgariata frunza, si e asa cum am tot curatat algele.

1.prima poza: frunza de anubias bartery, alge brune, alge paroase si o urma de GSA
2.a doua poza, aceasi frunza si inca una langa, se observa mai bine algele acelea paroase.
3.a treia poza, firul de bacopa, se vad cel mai bine algele paroase
4.a patra poza, aici algele paroase sunt de-adreptul hidoase
5. a cincia poza, frunza de care ziceam ca e mai inalta, pozata de sus, se vad
-alge verzi(nu stiu cum se numesc),
-alge brune(erau curatate acum, partial),
-GSA
-mai are alge paroase, neobservabile din poza
-sgarieturile de la curatarea algelor, zgarieturi acoperite cu alge brune care acum apar ca dungi maronii.

e clar ca e grav, reset ar fi venit si fara alge, problema e ca NU STIU CE SA FAC CU PLANTELE SA NU LE PIERD.
asa, solutii radicale as stii, si m-as descurca, dar mi-e mila de plante.
as putea face tratamente impotriva algelor, as putea face tratamente cu h2o2, as putea renunta la cele foarte grav afectate, dar in oricare din conditiile astea plantele ajung sa sufere enorm, sau sa moara, si algele abia daca le dai disparute.

am sa incep prin schimburi dese de apa si las co2 la valori mari, peste 2bule pe secunda.
maine sper sa adaug un neon, 830 in loc de 865 cum speram, bun si ala.
odata cu neon suplimentez co2 pe timpul zilei la mai mult de 4bule, pentru ca, am spus deja, nu se dizolva in totalitate.
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Ciudata combinatia de alge brune si GSA... Ceva e foarte in neregula in acvariul ala.
De ce crezi ca "ceraptoteris si hygrofila nu vad inca nici o alga."?

Alea sunt plante cu crestere rapida. Algele nu au nici o sansa in fata lor decat in conditii extreme. Inclina balanta in favoarea tuturor plantelor si o sa fie mult mai bine.

Incearca sa micsorezi lumina. Ma rog, in cazul tau sa o lasi asa. :-) Adica 3 tuburi de 18W. E foarte bine. Si tuburile folosite sunt rezonabile pentru plante. Desi ai carasi, incerc totusi sa iti dau si urmatorul sfat. Muta-ti atentia de la combaterea algelor la a face plantele sa mearga foarte bine. Algele or sa dispara de la sine.

Cand conditiile din acvariu vor fi excelente pentru plantele tale, algele vor inceta, incet-incet sa mai apara. Apropos, nu vad nimic despre fertilizare... Poate n-am fost eu atent, dar nu folosesti nici un fel de fertilizare pentru plantele tale?
fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

Ai putea:
- reduce lumina la 8 ore
- dat fiind ca nu ai substrat fertil si nu spui nimic de fertilizare lichida redu co2-ul la cel mult o bula pe secunda. Intre Lumina,co2 si fertilizanti trebuie un echilibriu strans, altfel dai in probleme de genul.
- schimburi dese de apa in cantitati de 25-50% din capacitate, iar in prealabil sifonarea substratului si curatarea manuala a algelor de pe frunze si geamuri.
- blackout de cateva zile etc.

Oricum ar fi daca nu folosesti un substrat adecvat sansele sa te pricopsesti cu alge sunt mari.

no ca pana sa dau eu submit Val deja a postat

...
[Yahoo!] [MSN]
blackmoor
Junior member

IP:

1. nu folosesc nici un fel de fertilizare, plantele, nepretentioase, se bazeaza pe no3 mare care vine cu apa de schimb, de care insa, din pacate, dupa cum se vede se bucura plantele.
legat de ceraptoteris si hygrofila, or fi ele cu crestere rapida, da ce elodeea creste lent? ca eu m-am plictisit de cand o tot rup si pun inapoi, si tot are niste alge paroase, si nici ludwigia nu zice NU algelor.

am zis,(eu asa stiu) ca momentan am doar 2*18 dar vreau sa pun 3*18 tocmai in ideea asta de a le face plantelor pe plac.
la reset, cand schimb substrat, am sa adaug bile, si probabil iau tot de atunci incepand niste feropol, pt masa apei. de asemenea am sa pun si nisip fin jos, ordinar de constructii, care vad ca intr-un alt acvariu face minuni, plantele sunt vesele, echinodorusul creste frumos nu ca in cel cu problema, iar alge 0(zero).

problema mea insa, sunt actualele plante, in specual anubiasii, care, ati vazut si voi cum arata. ca, de alge tot scap, intr-o luna dau reset si atunci le spun adio din mers, cu substrat nou cu lumina 3*18, cu, sper eu, mai niste ludwigia, dar ce fac cu plantutele care acum sunt ...imaginile vorbesc de la sine.
o sa le rezolve baia de clor, sau, mai bine arunc ce e atat de compromis, ma gandesc, ca in cazul asta e destul de greu sa dispara acele alge de la sine, daca fizic nu le poti indeparta.

gsa+brune m-a lasat si pe mine wow, dar cum am zis GSA au fost doar de moment, nu au murit, inca mai exista pe anubias, dar nici nu s-au dezvoltat

co2 e din bomba, si odata preparata nu am cum sa reduc, pt ca, daca pun robinet risc..booom

mda, de echilibru stiu, insa momentan, banii care sunt inca doar pe lista, urmeaza sa fie investiti in substratul mai fin, ca, asta care e gazduieste la kk de zici ca e depozit

sifonare fac tot timpul, si substrat mare, si alge cu carul, si purcelusi in acvariu, nu-mi permit sa fiu comod.
fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

Daca zici ca mai ai un acvariu fara alge atunci fa-le baie de clor, concentratie mica, arunca frunzele grav afectate si muta plantele in acel acvariu. Cand scapi de algele astea si isi revin plantele se implineste termenul si trebuie sa dai reset. Care, apropos, nu iti garanteaza faptul ca ai scapat de ele ;)

...
[Yahoo!] [MSN]
blackmoor
Junior member

IP:

acvariul celalalt e mic, ~30, 34l brut, si nu vad, unde ar putea gazdui atat de multe plante. in plus, mi-e frica sa nu le declansez si acolo, pentru ca, in afara de nisipul de jos, e cam acelasi setup, a, de fapt, are si lumina proasta ala(bec economic+neon de baie) , spatiul, timpul si banii nu mi-au permis altceva.
am sa ma gandesc la varianta asta, mai astept totusi sugestii. daca se dovedeste a fi unica solutie de a salva plantele, am sa le inghesui.
nu ma gandisem la varianta asta, desi simpla, aparent.
merci.
blackmoor
Junior member

IP:

am spalat anubiasii in solutie de clor, le-am sters frunzele, si le-am taiat pe cele prea distruse, atat pline de alge cat si rupte.
de restul plantelor nu m-am atins stiind ca nu rezista la tratamentul cu clor.
am constatat dupa ce le-am curatat ca sunt mai multe GSA decat credeam eu, si ca, tot nu s-au dus, nici macar de pe o frunza din cele taiate, tinuta mai mult de o ora in clor, deci GSA, fie ramane pata, dar moare, fie nu moare prea usor la clor.

am mai realizat ca neoanele mele sunt extrem de vechi, depasesc un an jumate cred, si clar asta le favorizeaza.
singurele reactii pe care le am, de moment, e(din pacate inca sa mai astept tuburile noi de schimb, si respectiv aditia inca unuia de 18w), blackout pana vineri cand sper sa am tuburile, si de data asta chiar mi s-a promis solemn, si schimb de 15-20% de apa zilnic.
asta sper sa le stagneze cresterea, si, cand vin neoanele, sa pot fertiliza si ajuta plantele.
prefer asta, ca masura de moment, in schimbul asteptarii ca plantele sa-si faca treaba, pentru ca algele de pe anubias si echinodorus sigur nu mai dispar.
p.s. in urma spalarii in clor, nici cele paroase nu au disparut.

mai am o intrebare, cum le merge plantelor cu 3* osram 830, ca spectru nu ca putere?
momentan am fluora+865 dar mai bine 830 toate decat tuburi cu mult trecute de termenul indicat folosirii acvaristice nu?
fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

In cazul tau 830 au un spectru foarte bun pentru plante, singurul inconvenient este faptul ca din cauza luminii galbuie acvariul nu o sa arate chiar asa spectaculos. GSA or sa dispara de la sine, marea problema sunt celelalte alge.
Poti baga si echinodorusul la solutie avand grija sa nu scufunzi si radacinile. Apropos concentratia era cam 1:20.

...
[Yahoo!] [MSN]
blackmoor
Junior member

IP:

daca reusesc sa fac rost si de un fluora, am sa pun 2*830+1*fluora, desi stiu ca are si albastru in spectrul sau, dar galbenul, intradevar, nu da bine.
am sa fac si cu echinodorusul la fel. concentratia la mine a fost de aprox 1/10 dar clorul e de proasta calitate, pt ca, mama a spus ca la rufe nu a spalat la fel de bine ca popularul ACE.

turba, in afara de efecte asupa duritatii, mai are alte efecte? poate aduce alge? am luat niste tablete sa-i pun echinodorusul si ludwigiei pana cand schimb substrat. pentru ca momentan doar pietrisul netru...noroc in carasi ca-s porcusori si mai ajunge de pe la ei ceva la plante.
fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

blackmoor wrote:daca reusesc sa fac rost si de un fluora, am sa pun 2*830+1*fluora, desi stiu ca are si albastru in spectrul sau, dar galbenul, intradevar, nu da bine.
am sa fac si cu echinodorusul la fel. concentratia la mine a fost de aprox 1/10 dar clorul e de proasta calitate, pentru ca, mama a spus ca la rufe nu a spalat la fel de bine ca popularul ACE.

turba, in afara de efecte asupa duritatii, mai are alte efecte? poate aduce alge? am luat niste tablete sa-i pun echinodorusul si ludwigiei pana cand schimb substrat. pentru ca momentan doar pietrisul netru...noroc in carasi ca-s porcusori si mai ajunge de pe la ei ceva la plante.

fluora, cel putin mie personal, imi place mai mult decat 830,prefer tenta mov celei galbene.
Sa inteleg ca ai cumparat pastile de turba destinate fertilizarii ? Hmm sigur nu era argila ?
O singura data am folosit turba sub un strat de nisip, intr-un moment de neatentie a intrat in contact cu apa si m-a fericit cu alge.
Daca chiar vrei sa ajuti echinodurusul si ludwigia cumpara bile 7balls de la jbl, iti ajung jumatate de an.
Nu te baza prea mult pe ideea ca "mai ajunge de pe la ei ceva la plante" ele au nevoie de un pic mai mult decat ceva-ul de la pesti

...
[Yahoo!] [MSN]
blackmoor
Junior member

IP:

tocmai, pentru ca au nevoie, si pentru ca transparenta semnifica clar lipsa substantelor organice, absorbite prin radacini, si chinul la care sunt supuse pentru a trai doar din fotosinteza.
turba sunt, si, altcineva mi-a spus ca nu au nici o treaba cu algele, si, teoretic nu au aport de nitrati
turba, a fost solutie de moment mult mai putin constisitoare decat un fertilizant de clasa.

legat de fluora, cred ca tuturor le place mai mult altceva, decat galben, dar nu asta e problema mea, ci faptul ca fluora se bucura si de un intens albastru in spectrul sau, iar algele nu fac decat sa zica MULTUMESC acestei lumini date de fluora. ma gandesc insa ca 2*830+1*fluora nu ar fi un Invite pentru alge, pentru ca ar favoriza plantele, pentru a zice, Bye algelor.
fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

blackmoor wrote:tocmai, pentru ca au nevoie, si pentru ca transparenta semnifica clar lipsa substantelor organice, absorbite prin radacini, si chinul la care sunt supuse pentru a trai doar din fotosinteza.
turba sunt, si, altcineva mi-a spus ca nu au nici o treaba cu algele, si, teoretic nu au aport de nitrati
turba, a fost solutie de moment mult mai putin constisitoare decat un fertilizant de clasa.

legat de fluora, cred ca tuturor le place mai mult altceva, decat galben, dar nu asta e problema mea, ci faptul ca fluora se bucura si de un intens albastru in spectrul sau, iar algele nu fac decat sa zica MULTUMESC acestei lumini date de fluora. ma gandesc insa ca 2*830+1*fluora nu ar fi un Invite pentru alge, pentru ca ar favoriza plantele, pentru a zice, Bye algelor.

Nu stiu cum sa iti zic...jbl balls sunt 10lei si sunt create in acest scop, eu n-am vazut turba pentru fertilizare acvarii cu nitrati zero pana acum, poate pui si tu o poza. E alegerea ta daca sa folosesti turba sau ba.

Floura este un tub special pentru cresterea plantelor. Plantele au "nevoie" de rosu si albastru, au mai foarte putina nevoie de verde

...
[Yahoo!] [MSN]
blackmoor
Junior member

IP:

eu asa stiu ca turba nu se leaga de nitrati, sau, daca s-o lega, nu incat sa produca alge. dar poate nu stiu eu bine, tocmai de aia intreb.
osram fluora are albastru si rosu, plantele au nevoie preponderent de rosu, cu ajutorul caruia isi dezvolta tulpina si inaltimea, si de albastru, in prezenta caruia isi dezvolta coroana. albastrul poate lipsi, desi nu e indicat, nici nu moare fara el.
algele se dezvolta in totalitate folosind lumina albastra. cat de mult le favorizeaza aceasta, daca e un factor declansator, daca poate agrava mult situatia, ramane sa stabilesc aici.
poza, cu nitratii vrei sa pun sau?
turba, pt ca nu pot pune poze acum, e o tableta rotunda, cu diametru de 4 cm si inaltime de 0.8, pusa intr-o panza. eu am sectionat transversal aceasta rondea, si am impartito in bucatele mai mici, si am introdus, in total, o felie, impartita la 2 anubiasi si niste ludwigia.

image

daca la astea te referi, spune-mi te rog, cate bilute sunt inauntru? 7balls, vine de la cantitatea de bile, sunt chiar 7?
daca da, imi par putine.
am sa cumpar.
Lofty
De-al casei
[Avatar]
IP:

blackmoor wrote:...daca la astea te referi, spune-mi te rog, cate bilute sunt inauntru? 7balls, vine de la cantitatea de bile, sunt chiar 7? daca da, imi par putine.

Sunt chiar 7. Daca ti se par putine si vrei totusi sa cumperi, ia JBL 7+13 Balls si o sa iesi si mai bine ca pret/bila ca sa zic asa....

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

blackmoor wrote:...ci faptul ca fluora se bucura si de un intens albastru in spectrul sau, iar algele nu fac decat sa zica MULTUMESC acestei lumini date de fluora.

Esti convins de chestia asta? Unde ai vazut ca albastrul avantajeaza algele in fata plantelor? Si daca ar fi asa cum explici ca tuburile pentru plante au varfuri de spectru in albastru ?

Hai ca prea multa teorie strica. Acest acvariu este iluminat cu 4 Osram Fluora si un 965. De-a lungul timpului a fost iluminat chiar si cu 5 Osram Fluora si atat. Vezi vreo alga acolo? Ca eu, uitandu-ma acum la el zau ca nu vad nici un fir de alga. Singura critica pe care am auzit-o despre tuburile astea este ca par ochiului uman cam "chioare". Aaa, ca tuburile invechite pot avea un spectru vraiste, asta e adevarat, dar e cu totul altceva.
blackmoor
Junior member

IP:

intr-un acvariu echilibrat, si cu plante bine ingrijite, cu crestere rapida, si mai ales cu astfel de pesti, intradevar albastrul din osram fluora, nu e suficient incat sa se nasca algele.
in acvariul meu cu carasi, unde nitratii sunt mari evident, unde plantele cu crestere prea rapida nu-si gasesc locul pentru ca ar servi pe post de hrana, si unde, totusi, EU, vrea sa se ambitioneze sa plantele, devine o problema de gandit, albastrul eliminat de tubul osram fluora.
SUNT CONVINS DE FAPTUL CA, ALBASTRUL AVANTAJEAZA ALGELE, IAR PLANTELOR, ROSUL ESTE MULT MAI NECESAR DECAT ALBASTRUL, SI, MAI FOLOSIT.

tuburile pentru plante, au tuburi cu spectru, cu varf in rosu, iar, in cazurile, fluora, aquarelle, se foloseste si albastru pentru ca ESTE URMATOAREA CULOARE FOLOSITA DE PLANTE, DIN SPECTRU, si repet, el ajuta intensificarii coroanei.

apoi in alta ordine de idei Val, sa pastram calmul sa nu o dam in aciditate. ca ma poti convinge si frumos asupra acestui tub, si, nu as vrea sa fi in situatia mea cu algele, sa-ti pui 1000 e intrebari legat de ce ai putea sa faci cel mai bine. si cand mai apar si idei diferite, si mai e si cineva acid, devine stresant.
deci sa inteleg ca, ar fi perfect 2*830+1*fluora, in locul a 3*830? ca pana acum, am inteles ca DA, desi ai fost putin rautacios, nu m-am suparat si l-am luat ca sfat.

a, osram fluora 18w, t8 nu pare ochiului uman chior, ci chiar are putina lumina(500 sau 550 lumeni, nu stiu exact) in conditiile in care 830 si 865 au 1300/1350 lumeni. deci, nu par chioare, au randament de lumina scazut.

si da, posibil ca neoanele mele vechi sa dea totul peste cap, dar nu am comparat nimic cu ele, in timpul discutiei, si, galben sa fie, dar tot de abia astept sa le schimb, si sper, vineri...
blackmoor
Junior member

IP:

imi cer scuze pentru repetatele greseli din postul anterior, graba, stresul si oboseala si-au lasat amprenta asupra comunicarii in scris. sper sa fi ramas totusi inteligibil.
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

In primul rand, imi cer mii de scuze daca ti-am parut acid in vreun fel in postul anterior. Nici tu nici altcineva nu mai presupuneti vreodata ca am fost rautacios pentru ca asa va suna voua. Eu nu sunt rau. Ar fi prea usor. E mai greu, mai interesant si mai provocator sa ma comport frumos si politicos.

Eu as zice sa nu te grabesti deloc. Mai ales daca te enerveaza postarile mele. Nu posta imediat. Uite, fa ca mine: Ia o pauza, fumeaza o tigara, bea o cafea, sau uite-te pe geam, sau ce ti-o place tie sa faci, si dupa aia, cand te-ai calmat, posteaza cu mintea limpede. Si vorbesc foarte serios, nu fac misto, nu incerc sa fiu rautacios. Oricum, problema ta sunt algele, nu eu si cu astea nu iesi deloc la lumina daca te grabesti.

In alta ordine de idei, ai putea sa folosesti si butonul de preview ca totul sa iasa mai bine. Ai putea, de asemenea, din respect pentru ceilalti sa nu mai scrii cu majuscule randuri intregi pentru ca asta are o semnificatie urata, asa zice NEtiquet-a. Sunt sigur ca ai inteles si iti multumesc foarte mult.

Apoi, nu te grabi sa judeci un acvariu dupa aparente.

De ce zic asta? Pentru ca am avut, cred, mai multe alge decat o sa ai tu in acvariul ala, pentru ca am nitrati si fosfati mult mai multi in acvariul ala, decat o sa ai tu la carasii tai vreodata. Asta pentru ca asa vreau eu, pentru ca asa e bine pentru plante si daunator pentru alge. Daca nu intelegi prea bine ce vreau sa spun, daca asta iti rastoarna toate invataturile despre alge, mai citeste despre metodele de fertilizare.

Apoi:

Osram fluora pare chior ochiului uman pentru ca are cati lumeni zici tu ca are. Nu ai cum sa iti inchipui cum pare el plantelor. Permite-mi sa ma autocitez:
Val wrote:LUMENul este unitatea de masura a fluxului luminos. LUMENul ca unitate de masura nu include toata energia emisa de sursa luminoasa ci doar acele lungimi de unda care sunt percepute ochiul omenesc. De asemnea dintre acestea unele sunt percepute mai bine de ochiul omenesc (de exemplu culoarea verde), altele sunt percepute mai prost de ochiul uman (de exemplu rosul si albastrul)

De-aia ti se pare "chior" si lumenii exact asta masoara: cum ti se pare tie.

...nu m-am suparat si l-am luat ca sfat...

Chiar se voia un sfat binevoitor. Gandeste-te la rece: De ce m-ar interesa pe mine, cu adevarat, ce neon vei pune tu deasupra carasilor. Iti zic eu: nu ma intereseaza. (asta ca sa ma exprim frumos) Nu ma intereseaza carasii, nu te cunosc, nu castig nimic daca postez mai mult sau mai putin aici, cu atat mai putin postari care imi iau 15 minute sa le scriu, corectez, corectez, corectez, trimit, editez, corectez, trimit. Asta pentru ca fac tot posibilul sa nu las greseli in postari, nu pentru ca as fi analfabet.

Toate cele bune.
fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

faci confuzie intre albastru pe care ti-l da un tub marin si albastrul lui osram fluora. Daca producatorul il recomanda ca tub special pentru cresterea plantelor indiferent daca sunt sau nu cu crestere rapida, ma refer la 830 si floura, nu poti veni sa sustii ca nu au spectrul bun pentru plante, fara argumente solide

In cazul tau parte din problema este faptul ca tuburile sunt prea vechi si spectrul nu mai este cel initial, nici nu sunt sigur ca 865 e potrivit pentru plante, iar partea a doua substratul.

...
[Yahoo!] [MSN]

Forum Index » Alge
Go to: