[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
vietate ciudata in acvariu  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
tgc
Junior member

IP:

In primul rand tin sa va salut. Sunt incepator in acest domeniu si incerc sa ma informez cat mai mult. Acest forum m-a ajutat foarte mult si multumesc tuturor.
Problema mea e ca in acvariu (Rekord 60) intre filtru si geam, a aparut o vietate ciudata, cam de 1 cm cand e linistita, pentru ca se intinde si se strange :-) ca un vierme.
Daca cineva a mai vazut asa ceva, sa ma lumineze si pe mine.

image

Edited by Lofty
Ti-am redimensionat eu imaginea si ti-am unit posturile.
tgc
Junior member

IP:

as incerca, numai ca nu pot edita postul. rog un administrator sa stearga poza si o sa pun una mai mica. multumesc.
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

M-ai pus pe ganduri.
Aspectul, descrierea ta si logica ma duc spre familia Planaria (Dugesia tigrina, Planaria maculata sau Schmidtea mediterranea)...detaliile microscopice atat de bine surprinse de tine, cu acel uter ramificat, sau din contra, tub digestiv ramificat nu ma conving 100% ci doar 90 %. Mai ales ca-i lipsesc unele aspecte macroscopice caracteristice Planariei...insa tot stiinta imi spune ca imaginile surprinse la paraziti difera foarte mult in functie de miscarile acestuia, momentul fiziologic in care e surprins si multe alte elemente.
Dar nu exclud intrutotul posibilitatea de a fi o...leech...lipitoare. Sunt specii de lipitori care traiesc in apa dulce care nu au aspectul acela tipic al lipitorilor, asa cum il stim noi.
Dar, cu certitudine, o examinare microscopica mi-ar fi permis o concluzie foarte exacta. Daca-l pui in alcool etilic absolut (daca nu ai e buna si tuica dublu rafinata :-P ) si-l trimiti prin cineva, cumva, la Cj ai putea avea un raspuns precis.

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

minnardy wrote: M-ai pus pe ganduri.
Aspectul, descrierea ta si logica ma duc spre familia Planaria (Dugesia tigrina, Planaria maculata sau Schmidtea mediterranea)...detaliile microscopice atat de bine surprinse de tine, cu acel uter ramificat, sau din contra, tub digestiv ramificat nu ma conving 100% ci doar 90 %. Mai ales ca-i lipsesc unele aspecte macroscopice caracteristice Planariei...insa tot stiinta imi spune ca imaginile surprinse la paraziti difera foarte mult in functie de miscarile acestuia, momentul fiziologic in care e surprins si multe alte elemente.
Dar nu exclud intrutotul posibilitatea de a fi o...leech...lipitoare. Sunt specii de lipitori care traiesc in apa dulce care nu au aspectul acela tipic al lipitorilor, asa cum il stim noi.
Dar, cu certitudine, o examinare microscopica mi-ar fi permis o concluzie foarte exacta. Daca-l pui in alcool etilic absolut (daca nu ai e buna si tuica dublu rafinata :-P ) si-l trimiti prin cineva, cumva, la Cj ai putea avea un raspuns precis.

La planarie ma gindeam si eu...dar mai stii?
marzzx
Member
[Avatar]

IP:

N-o fi oare o Fasciola hepatica ? Sau lipitoare ? De aici m-am inspirat.

La t?? ni-i greu !!!
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Culmea este ca acum, vazand imaginea de ansamblu, balanta la mine, s-a echilibrat. Adica 50% trematod = Planaria si 50% lipitoare.
Dezvolt un pic:
caractere de trematod: corp turtit dorso-ventral, plat; aparatul digestiv ramificat, infundat in deget de manusa. Dar, ii lipsesc ventuzele...trematodele au ventuze cu care se fixeaza...pe "capul" Planariei se observa doua ventuze, ca doi ochi laterali...asta nu-i are. Nu se vad, de asemenea elementele morfologice specifice aparatului reproducator (glande viteline, ovare, testicule - sunt organisme hermafrodite)
caractere de lipitoare: in poza initiala aveam impresia unei zimtuituri pe margini, ceea ce inseamna o segmentatie, asa cum au lipitorile. Dar lipitorile au corpul cilindric, nu turtit...exista insa si lipitori cu corp plat (Theromyzon - poza)
image
Daca nu ai nimicit-o pana acum, rogu-te, pune-o intr-un conservant (alcool, spirt, tuica)...cumva, candva, va ajunge ea la mine. Mai circul eu prin Bucuresti (parca asa retin). Daca ai nimicit-o, dar gasesti altele prin bazin, conserva-le.
Orice ar fi insa, permanganatul de potasiu functioneaza...dar cum dezinfectezi acvariul, cu plante si pesti in el...e o alta poveste.

[Email]
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Braila, pardon...foarte bine...curand vin in Delta la vanatoare, numa sa se lase geru asta un pic.
Fasciola hepatica nu este, ca aia e un parazit cu localizare in ficat la oaie, iar stadiile ei intermediare se dezvolta in melci ...si are 4 cm lungime si...NU E!!! :-P Sa vii Marius la mine sa-ti arat Fasciole la kilogram prin borcaniada noastra de pe coridor.

[Email]
marzzx
Member
[Avatar]

IP:

minnardy wrote: Sa vii Marius la mine sa-ti arat Fasciole la kilogram prin borcaniada noastra de pe coridor.

Sunt convins ca-s fascinante, dar mai lasa-ma un pic, ca inca mai visez urat dupa data trecuta. :-P Pentru un neinitiat, coridorul ala e un fel de Night of the living dead . :stupid: :-)

La t?? ni-i greu !!!
tgc
Junior member

IP:

nu am nimicit-o pentru ca nu am cum sa ajung la ea (el). e spatiul prea mic intre filtru si geam. nu am nici cum sa il/o scot de acolo.
ideea e ca nu am idee cum a aparut. ca o coincidenta, am o molly care a fatat acum 3 zile si o parte din pui au intrat dupa filtru. unul din ei e prins acolo si a putrezit putin mai jos de vietatea asta. in prima faza arata ca un peste spintecat pe burta si intins. am zis ca si vietatea asta e tot un pui ajuns in acelasi stadiu, numai ca in seara asta uitandu-ma mai atent, am vazut-o miscand. daca va ajuta cu ceva, isi misca marginile partii mai late ca o pisica de mare si isi intindea gatul ca o lipitoare (adica partea mai subtire :-) ). in sfarsit.... o fi daunatoare, o fi extraterestra...?
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Daunatoare nu e....dar se poate apuca de inmultit si-ti va crea probleme. Ca o sugestie...muta putin filtru mai la dreapta sau mai la stanga...scoate-o...si pe ea si puiu ala mort...conserv-o si vedem...Scoate mai bine filtru si studiaza-l ca lumea...nu cumva sa mai fie prin el....intr-un cuvant, fa putina curatenie in acvariu si prin zona filtrului.

[Email]
tgc
Junior member

IP:

filtrul la jewel e prins cu silicon de acvariu. ar fi cam greu sa-l desprind si sa-l mai pun la loc. acvariul are mai putin de 2 saptamani de cand e populat si mi-e greu sa cred ca ar fi deja cazul pentru o curatenie generala. am incercat sa bag o folie de plastic acolo dar vietatea e chiar langa o pastila de silicon si nu pot ajunge la ea. daca mai misca de acolo o sa mai incerc.
alef0
Member
[Avatar]

IP:

tgc wrote:
Problema mea e ca in acvariu (Rekord 60) intre filtru si geam, a aparut o vietate ciudata, cam de 1 cm cand e linistita, pentru ca se intinde si se strange :-) ca un vierme.
Daca cineva a mai vazut asa ceva, sa ma lumineze si pe mine.

Ai dreptate. Este un "vierme", dar, nu o planarie. Este un "inelat" (Annelida), probabil vreo specie (varietate) a genului Helobdella.
[WWW]
tgc
Junior member

IP:

dupa vreo 2 zile in care a disparut, a aparut acum mai mare si mai frumoasa :-) . se pare ca o deranjeaza lumina, caci se misca numai cand pun lanterana pe ea. acum e mai aproape de marginea filtrului si o sa incerc sa o scot de acolo.
tgc
Junior member

IP:

am prins-o si am nimicit-o. sper sa nu-si fi lasat oua prin acvariu. oricum crescuse destul de mare si dupa cate am vazut o deranja tare lumina si vibratiile (ciocanit in sticla).
tgc
Junior member

IP:

ca sa nu mai deschid alt topic o sa intreb aici:
in acvariul meu rekord 60 (54L), e nevoie de un neon mai puternic? asta original are 15W, 9600K.
merci.
blackmoor
Junior member

IP:

ai plante? n-ai plante? cu pretentii plantele? fara pretentii?
intr-un acvariu, lumina trebuie sa fie intre 0.2-1w/l
0.2=0 plante
0.3=anubiasi, echinodorusi, care sa nu se acopere una pe cealalta, si asa vor avea crestere foarte incetinita
...
1w/l acvariu in care se planteaza cu pretentii de aquascamping
tgc
Junior member

IP:

am inteles. merci mult.
ciprian_sb
Member
[Avatar]

IP:

hmmm ... oare vietatea aia s-a "initializat" din apa de la robinet? creepy!!

Dancing with the wolves...
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Parca teoria cu generatia spontanee a fost combatuta cu succes acum vreo 200 de ani...
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Era tare de tot conceptia ca daca pui intr-un colt intunecat al camerei o camasa transpirata si niste graunte in ea se vor forma soareci .

Poze: smilie ... Poze cu plante

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: