[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: blackmoor
Forum Index » Profile for blackmoor » Messages posted by blackmoor
vad o plantuta in spate mai spre dreapta care imi seamana a valisneria. desi momentan e pitica. dupa gustul meu as mai adauga niste valisneria. cand va creste si ea, si elodeele alea, va fi verde backgroundul si va arata frumos.
din tot ce a enumerat dolly, pt cum arata acum si cum sa-l imbunatatesti, as alege doar cladophora, care sa fie undeva in fata acelor pietre, sa rupa putin din golul de pana la ele.
si poate, niste plante, scunde, pitice, dar nu covor, in fata mopanului.
este un echinodorus,,nu stiu cum ii zice'' cu frunze mici si subtiri, cel mai mic din vasta gama de echinodorusi, frunze de forma celor de valisneria, dar care nu creste mai mare de 10cm parca. oricum scund.
ala parca ar da bine acolo.
in rest frumos, cu gust, chiar imi place.
astept sa-ti mai creasta plantele si sa revi cu poze
da pot trai linistiti masculii de guppy
xipho cati ai totusi?
da, e de preferat sa-i dai, la 4cm sunt inca foarte mici, se fac pana la de 3x cat au acum.
e bine ca ti-au nascut macar te-ai convins de la inceput cu ce ai de a face

xipho sunt lunguieti, portocalii, masculii au coada ca o sabie, si e postata in prelungirea de sus a corpului, iar femelele au coada normala, si nu sunt atat de lunguiete, sunt mai grasute

nu inteleg pe cine vrei sa pastrezi? cine ce fugareste?
daca e vorba de xipho, 3xipho e exact cat trebe in acvariul ala in conditiile in care nu mai ai si alti pesti
scapa de xipho, se fac marisori, sau, daca vrei xipho, scapa de toti ceilalti.
si, ,,pestii color'' afla ce sunt, ca sa sti daca se fac mari sau nu, daca sa-i ti sau nu
eventual poze
guppy sunt masculi? daca ai femele, da-le
cory nu se tin doar 2, sunt pesti de banc, se vor simti stresati, nu se simt in siguranta in numar mic
eu as zice sa ramai la 3-4 guppy si sa mai iei un cory macar, de restul sa scapi
E, Dolly, pai vezi ca se poate sa ne intelegem fain. :-)
Nici eu nu am nimic personal cu tine, ca deh, nu te cunosc. Iar in cazul de mai sus, a fost un reply pe care chiar l-am spus pe bune, si ma bucur ca in sfarsit ai inteles ca nu vreau doar sa sar la gatul tau. Asa sunt eu, mai excentric uneori, cred ca as fi in stare sa ma leg de mosu daca zice vre-o tampenie , oricum, nu e cazul dar zic, asa ca exemplu.
Trist, de intamplarea cu algele la tine. Eu sper sa scap, macar in urma reset-ului. Dar unul pasnic, fara a arunca chestii...
N-am zis ca esti rea, pt ca nu te cunosc, si doar in urma unor replici de pe forum, care nu sunt deloc spontane si nu ilustreaza nimic din temperament, nu pot sa te analizez.
Chiar nu esti suparata pe mine? E, ma bucur ca ti-au trecut, alea, mai vechi, stim noi :-P
Si gata, ca m-am avantat offtopic.

Ar fi o idee, cu plantele astea artificiale, daca ar avea mai multa ,,naturalete''. Ma refer la culoare, la cum sunt realizate, pentru ca nu mi se pare ca imita prea bine. Oricum, nici macar nu merita sa iei plante artificiale. Au cam acelasi pret cu cele naturale, diferenta e ca, daca ai grija de ele, din cele naturale(chiar incepand cu un fir) poti umple un acvariu, apoi inca unul, si inca unul...in schimb cele de plastic, se inmultesc doar daca le tai bcatele.
Si unde mai e fascinatia controlului bazinului? Sa-l vezi cum se dezvolta, frumos, datorita tie, sau la extrema opusa, sa-ti zici ,,bai nu mai fi grabit ca iar ai facut prostii''
Sincer, cred despre plantele artificiale, ca despre tigari, omenirea ar fi fost fericita daca nu le-ar fi descoperit, astfel nu exista tentatia de a cumpara, ceva ce nu exista.
Dar, legea comertului, pe asta se bazeaza, curiozitate, si din pacate lor le merge bine, noi stam si comentam cum ca plantele artificiale sunt urate.
E, in situatii extreme, bagi plante artificiale, si le urmaresti cum cresc,...cresc substantele chimice din apa, de prin vopselele unor plante.
oricum, efectul cu pante ce cresc, de pe unde vor(dintre pietre), ramane inima topicului din punctul meu de vedere.
Da de ce te ofensezi asa, ca nu m-am luat de tine, eu vorbeam serios, chiar se poate face chestia asta.
Si lasa algele in pace, ca sunt departe de topicul asta, au topicul lor acolo, leagate de ele acolo, daca ai ceva de zis.
Scuza-ma Dolly, pot, politicos sa te intreb: tu iti permiti glume avansate, adeseori picante, de ce, atunci cand cineva face o gluma ca a mea, te ofensezi atat de tare? Si nu e doar cazul meu, ti-am observat intreg comportamentul. Daca, tu nu ai face astfel de glume picante, as intelege sa nu le inghiti, sa le consideri de prost gust, dar asa, o dai in egoism. Si nu mi-o lua cu suparare ca nu asta vreau.

tare curios sunt ce mai scria, unde mosu a fost nevoit sa editeze, sunt convins ca e pentru binele topicului ce a facut, proabil, daca vedeam nu mai eram calm. dar tot sunt curios
intocmai bine nu arata.
de ce?
pai: ludwigia nu e chiar rosie, simte intens lipsa luminii
elodeea nu e intocmai bogata, mai mult inalta, desi, nu e chiar cheala.
anubias da frunze doar o data la cateva saptamani, si vedeam pe la altii ca uneori dau si saptamanal
echinodorus are frunze, cum am mai zis transparente, oarecum, de un verde spalacit, pe care se vad canalele conducatoare de seva.(venele frunzei).
cu toate astea toate cresc in continuare.
ceraptoterisul si hygrophila, desi noi par cele mai stabile din toata flora.
momentan am sa...astept
astept inca o saptamana pana reusesc sa schimb substratul, si atunci adaug probabil si niste jbl 7+13balls, si, eventual cumpar si niste ferropol, initial, apoi ferropol 24.
sau, e neaparat toate odata?
banii...stiti cum e, acvaristica e scumpa
si de ce nu faci tu, Dolly un colet cu niste plantute, ca, daca le ambalezi intr-un pet de 2l, si intr-o cutie mai apoi, ajung la destinatie intregi, chiar si prin Posta Romana, si nu mai e nevoie sa-l compatimesti.
imi place cum arata, si in general aceasta idee, cu plante ce ies de printre roci, sau lemne, dar naturale
plantele artificiale, cu susul in jos, intre diamante, intre pietre sau lemne, tot plante artificiale sunt, si pt un impatimit sunt chici-uri.
ce bine ar fi fost daca producatorii nu le inventau niciodata.
asa ca daca aveti plante vii, e bun sfatul lui Betta, dar, nu merita chinul, mai bine luati un anubias nana in locul lor , ca e frumoasa, rezistenta si deloc pretentioasa. ma rog... doar ca exemplu.
imi permit sa citez din link-ul dat asta:
Daca pestii dau semnele specifice de intoxicare cu CO2 atunci avem prea mult CO2. Daca plantele nu prezinta efectul de “perlare” (adica daca nu scot bule de oxigen, vizibile, aproximativ la fel ca imediat dupa un schimb de apa) atunci avem prea putin CO2. Daca pestii nu par stresati si plantele prezinta fenomenul de perlare, atunci avem o cantitate optima de CO2 dizolvat in apa.

pentru a spune ca la mine e prezent fenomenul de ,,perlare'' cum e numit. plantele elimina o2, vizibil la anubiasi, ceraptoteris si echinodorusi. in continuu, cat timp e lumina aprinsa, adica in timpul fotosintezei.
da vezi tu, si instalatiile profi de co2 nu sunt deloc ieftine. iar bomba... asta e, nu ai cum sa o faci constanta. si totusi, sunt acvarii cu bomba si fara alge.
cand am sa pot, am sa-mi iau si test de co2.
cand schimb neoanele, datorita aditiei de 18w oricum vreau sa suplimentez cu inca o bomba, sa se dizolve ceva mai mult.
si cred ca am sa iau jbl 7+13balls, si, nu stiu, ceva pentru masa apei.
astea sunt, ideile la care am putut sa ajung, datorita topicului de fata.
dar nu declar incheiata problema decat atunci cand, nu mai vad fir de alga, asa ca sunt bine venite orice sfaturi.
1. nene val, cand am zis de aciditatea din limbaj, am zis-o doar ca o idee, si am preferat sa nu dezvolt. dupa o zi, crezi ca pot gandi la rece? si as zice acelasi lucru. stai linistit nu e un repros, dar cum chiar tu ai zis, problema mea sunt algele, iar greselile de etica mi le asum si recunosc(daca e cazul), chiar daca nu mi se spune, sau daca nu sar imediat cu scuze.
fipilica, eu stiu asa: albastrul le place algelor, daca fluora are albastru, desi le place plantelor, le place si algelor. si asta nu am inventat-o eu, mi-au spus-o alti mari si cultivati acvaristi.
si, nu am zis niciodata ca nu ar fi bune pentru plante

revenind la @Val, pentru ca e lung reply: nu stiam exact, cum e cu lumeni si perceperea lor, si, din postul tau anterior, asta e tot ce m-a ajutat, restul am perceput-o ca o replica la cuvantul aciditate...o replica, poate putin prea lunga si fantezista, pentru ca imaginatia mea, a mers pana acolo unde a fost exprimata, necunoscandu-te mi-ar fi usor sa expun tot ce am de expus, fara nici un fel de remuscari.
legat de experienta ta acvaristica, nu ma indoiesc de ea, te cred pe cuvant si, asta, poti sa mi-o dovedesti, ajutandu-ma in lupta cu algele, si nu exemplificandu-mi.
si daca pare ca nu sunt flexibil sfaturilor, e o iluzie, pentru ca, pana acum cateva zile vroiam cu orice pret 865, nu mi-a convenit ca trebuie sa iau 830, si acum, datorita reply-urilor, ma bucur ca iau 830.
tot pana acum, ma gandeam sa nu mai pun fluora, dar, si din nou datorita reply-urilor, ma gandesc cum sa fac rost de unul.
intelegeti diferenta? deci sfaturile nu sunt in gol, dar, comportamentul aparent rigid la sfaturi, este datorat faptului ca, pentru a face ceva trebuie sa ma conving in totalitate ca am fost sfatuit bine, si nu m-am luat dupa o simpla parere. si fiind vorba de niste replici scrise, nici macar cel mai bun psiholog, nu ar putea sa determine daca sfatul primit aici, e unul aprobat practic, din doar cateva replici.

imi cer scuze pentru majuscule, daca au mai deranjat pe cineva, au luat locul textului boldat, marcat asa ca tag important si esential in frazele respective.
nu fumez

p.s.: aproape ca uitasem de asta:
Apoi, nu te grabi sa judeci un acvariu dupa aparente.

si cand nu ai posibilitatea sa cumperi teste, cum altfel ai putea ,,judeca'' acvariul? ce-i drept prin experimente, dar care, nu sunt deloc recomandate, cand nu ai unde sa muti pesti, in caz de probleme, si, eu nu am(nu ma refer la oale si galeti), dar ideea cu experimentatul se poate aplica doar daca ai multe acvarii si unul din ele nu e atat de folositor.
vre-o alta idee de a stabili cauza stricta a algelor, decat presupusul? in afara testelor si experimentelor mai ai?

legat de nitratii din apa mea, in conditiile unui acvariu usor suprapopulat, in care apa de schimb are >30mg/l nitratii, ti se par nitrati putini?
am avut peste 50mg/l la un momentdat si guppy mi-au murit, in alt acvariu, iar la carasi le-au aparut pete de sange pe caudale.
in conditii de ph,kh,gh,no2 normale(teste 5in1)
ce-i drept, acum, am mai diluat apa de schimb, cu apa cu nitratii 0, am mai schimbat si doar cu apa dinaia, si da, ai dreptate, stiam ca nitratii ,,aduc'' alge, dar stiam si ca la valori foarte mari nu traiesc nici alge, dar..nici pesti(stiam eu), sau .?..am ceva sincope? mai astept detalieri.
imi cer scuze pentru repetatele greseli din postul anterior, graba, stresul si oboseala si-au lasat amprenta asupra comunicarii in scris. sper sa fi ramas totusi inteligibil.
intr-un acvariu echilibrat, si cu plante bine ingrijite, cu crestere rapida, si mai ales cu astfel de pesti, intradevar albastrul din osram fluora, nu e suficient incat sa se nasca algele.
in acvariul meu cu carasi, unde nitratii sunt mari evident, unde plantele cu crestere prea rapida nu-si gasesc locul pentru ca ar servi pe post de hrana, si unde, totusi, EU, vrea sa se ambitioneze sa plantele, devine o problema de gandit, albastrul eliminat de tubul osram fluora.
SUNT CONVINS DE FAPTUL CA, ALBASTRUL AVANTAJEAZA ALGELE, IAR PLANTELOR, ROSUL ESTE MULT MAI NECESAR DECAT ALBASTRUL, SI, MAI FOLOSIT.

tuburile pentru plante, au tuburi cu spectru, cu varf in rosu, iar, in cazurile, fluora, aquarelle, se foloseste si albastru pentru ca ESTE URMATOAREA CULOARE FOLOSITA DE PLANTE, DIN SPECTRU, si repet, el ajuta intensificarii coroanei.

apoi in alta ordine de idei Val, sa pastram calmul sa nu o dam in aciditate. ca ma poti convinge si frumos asupra acestui tub, si, nu as vrea sa fi in situatia mea cu algele, sa-ti pui 1000 e intrebari legat de ce ai putea sa faci cel mai bine. si cand mai apar si idei diferite, si mai e si cineva acid, devine stresant.
deci sa inteleg ca, ar fi perfect 2*830+1*fluora, in locul a 3*830? ca pana acum, am inteles ca DA, desi ai fost putin rautacios, nu m-am suparat si l-am luat ca sfat.

a, osram fluora 18w, t8 nu pare ochiului uman chior, ci chiar are putina lumina(500 sau 550 lumeni, nu stiu exact) in conditiile in care 830 si 865 au 1300/1350 lumeni. deci, nu par chioare, au randament de lumina scazut.

si da, posibil ca neoanele mele vechi sa dea totul peste cap, dar nu am comparat nimic cu ele, in timpul discutiei, si, galben sa fie, dar tot de abia astept sa le schimb, si sper, vineri...
eu asa stiu ca turba nu se leaga de nitrati, sau, daca s-o lega, nu incat sa produca alge. dar poate nu stiu eu bine, tocmai de aia intreb.
osram fluora are albastru si rosu, plantele au nevoie preponderent de rosu, cu ajutorul caruia isi dezvolta tulpina si inaltimea, si de albastru, in prezenta caruia isi dezvolta coroana. albastrul poate lipsi, desi nu e indicat, nici nu moare fara el.
algele se dezvolta in totalitate folosind lumina albastra. cat de mult le favorizeaza aceasta, daca e un factor declansator, daca poate agrava mult situatia, ramane sa stabilesc aici.
poza, cu nitratii vrei sa pun sau?
turba, pt ca nu pot pune poze acum, e o tableta rotunda, cu diametru de 4 cm si inaltime de 0.8, pusa intr-o panza. eu am sectionat transversal aceasta rondea, si am impartito in bucatele mai mici, si am introdus, in total, o felie, impartita la 2 anubiasi si niste ludwigia.

image

daca la astea te referi, spune-mi te rog, cate bilute sunt inauntru? 7balls, vine de la cantitatea de bile, sunt chiar 7?
daca da, imi par putine.
am sa cumpar.
tocmai, pentru ca au nevoie, si pentru ca transparenta semnifica clar lipsa substantelor organice, absorbite prin radacini, si chinul la care sunt supuse pentru a trai doar din fotosinteza.
turba sunt, si, altcineva mi-a spus ca nu au nici o treaba cu algele, si, teoretic nu au aport de nitrati
turba, a fost solutie de moment mult mai putin constisitoare decat un fertilizant de clasa.

legat de fluora, cred ca tuturor le place mai mult altceva, decat galben, dar nu asta e problema mea, ci faptul ca fluora se bucura si de un intens albastru in spectrul sau, iar algele nu fac decat sa zica MULTUMESC acestei lumini date de fluora. ma gandesc insa ca 2*830+1*fluora nu ar fi un Invite pentru alge, pentru ca ar favoriza plantele, pentru a zice, Bye algelor.
daca reusesc sa fac rost si de un fluora, am sa pun 2*830+1*fluora, desi stiu ca are si albastru in spectrul sau, dar galbenul, intradevar, nu da bine.
am sa fac si cu echinodorusul la fel. concentratia la mine a fost de aprox 1/10 dar clorul e de proasta calitate, pt ca, mama a spus ca la rufe nu a spalat la fel de bine ca popularul ACE.

turba, in afara de efecte asupa duritatii, mai are alte efecte? poate aduce alge? am luat niste tablete sa-i pun echinodorusul si ludwigiei pana cand schimb substrat. pentru ca momentan doar pietrisul netru...noroc in carasi ca-s porcusori si mai ajunge de pe la ei ceva la plante.
am spalat anubiasii in solutie de clor, le-am sters frunzele, si le-am taiat pe cele prea distruse, atat pline de alge cat si rupte.
de restul plantelor nu m-am atins stiind ca nu rezista la tratamentul cu clor.
am constatat dupa ce le-am curatat ca sunt mai multe GSA decat credeam eu, si ca, tot nu s-au dus, nici macar de pe o frunza din cele taiate, tinuta mai mult de o ora in clor, deci GSA, fie ramane pata, dar moare, fie nu moare prea usor la clor.

am mai realizat ca neoanele mele sunt extrem de vechi, depasesc un an jumate cred, si clar asta le favorizeaza.
singurele reactii pe care le am, de moment, e(din pacate inca sa mai astept tuburile noi de schimb, si respectiv aditia inca unuia de 18w), blackout pana vineri cand sper sa am tuburile, si de data asta chiar mi s-a promis solemn, si schimb de 15-20% de apa zilnic.
asta sper sa le stagneze cresterea, si, cand vin neoanele, sa pot fertiliza si ajuta plantele.
prefer asta, ca masura de moment, in schimbul asteptarii ca plantele sa-si faca treaba, pentru ca algele de pe anubias si echinodorus sigur nu mai dispar.
p.s. in urma spalarii in clor, nici cele paroase nu au disparut.

mai am o intrebare, cum le merge plantelor cu 3* osram 830, ca spectru nu ca putere?
momentan am fluora+865 dar mai bine 830 toate decat tuburi cu mult trecute de termenul indicat folosirii acvaristice nu?
acvariul celalalt e mic, ~30, 34l brut, si nu vad, unde ar putea gazdui atat de multe plante. in plus, mi-e frica sa nu le declansez si acolo, pentru ca, in afara de nisipul de jos, e cam acelasi setup, a, de fapt, are si lumina proasta ala(bec economic+neon de baie) , spatiul, timpul si banii nu mi-au permis altceva.
am sa ma gandesc la varianta asta, mai astept totusi sugestii. daca se dovedeste a fi unica solutie de a salva plantele, am sa le inghesui.
nu ma gandisem la varianta asta, desi simpla, aparent.
merci.
1. nu folosesc nici un fel de fertilizare, plantele, nepretentioase, se bazeaza pe no3 mare care vine cu apa de schimb, de care insa, din pacate, dupa cum se vede se bucura plantele.
legat de ceraptoteris si hygrofila, or fi ele cu crestere rapida, da ce elodeea creste lent? ca eu m-am plictisit de cand o tot rup si pun inapoi, si tot are niste alge paroase, si nici ludwigia nu zice NU algelor.

am zis,(eu asa stiu) ca momentan am doar 2*18 dar vreau sa pun 3*18 tocmai in ideea asta de a le face plantelor pe plac.
la reset, cand schimb substrat, am sa adaug bile, si probabil iau tot de atunci incepand niste feropol, pt masa apei. de asemenea am sa pun si nisip fin jos, ordinar de constructii, care vad ca intr-un alt acvariu face minuni, plantele sunt vesele, echinodorusul creste frumos nu ca in cel cu problema, iar alge 0(zero).

problema mea insa, sunt actualele plante, in specual anubiasii, care, ati vazut si voi cum arata. ca, de alge tot scap, intr-o luna dau reset si atunci le spun adio din mers, cu substrat nou cu lumina 3*18, cu, sper eu, mai niste ludwigia, dar ce fac cu plantutele care acum sunt ...imaginile vorbesc de la sine.
o sa le rezolve baia de clor, sau, mai bine arunc ce e atat de compromis, ma gandesc, ca in cazul asta e destul de greu sa dispara acele alge de la sine, daca fizic nu le poti indeparta.

gsa+brune m-a lasat si pe mine wow, dar cum am zis GSA au fost doar de moment, nu au murit, inca mai exista pe anubias, dar nici nu s-au dezvoltat

co2 e din bomba, si odata preparata nu am cum sa reduc, pt ca, daca pun robinet risc..booom

mda, de echilibru stiu, insa momentan, banii care sunt inca doar pe lista, urmeaza sa fie investiti in substratul mai fin, ca, asta care e gazduieste la kk de zici ca e depozit

sifonare fac tot timpul, si substrat mare, si alge cu carul, si purcelusi in acvariu, nu-mi permit sa fiu comod.

Forum Index » Profile for blackmoor » Messages posted by blackmoor
Go to: