Message |
|
imi pare rau ca sunt cobe', si am limba rea, dar imi imaginam ca nu e mare lucru de el. e ce sa-i faci, trebe sa scoata si ei bani de pe ceva, s-or fi gandit ca daca da lumina violet, gata, e bun ca sterilizator ultraviolet
serios acum, daca se vede lumina, fie pun in pericol pe cei care ii folosesc, dar fiind firma de un oarecare renume, si o oarecare raspandire nu as zice, fie e doar sub pretextul ca,, ar putea ajuta, nu poate sa daunaze'' fara o garantie certa, aprobata ca ajuta, chiar in cel mai mic procent.
oricum, ca filtru intern mie imi place, macar atat sa folosesti din el.
|
 |
|
arata binisor. eu, zic asa, legat de imagine. un background(negru, albastru inchis) nu alte imitatii, sau daca vrei, si ai pretentii 3d, dar pentru un acvariu bine plantat cel negru e perfect, scoate plantele in evidenta.
2. mi se pare artificial contrastul rosu-alb, daca ai putea sa muti piatra rosie intr-o alta parte sa nu para din aceasi segventa cu cele albe
legat de poza, pt poze frumoase: intuneric in camera, bec in acvariu, blitz dezactivat, eventual setari de expunere mai mica/mare in functie de aparat, si daca sti mai mult cu aparatul, atunci un iso pe la 200, si poza facuta de pe trepied(daca nu ai, in cazul de fata e bun scaun, masa, ceva suport, sa nu se miste deloc aparatul), daca nu poti sa-l pui pe nimic, si sa folosesti temporizatorul, atunci iso400 si faci din mana. va iesi perfect poza.
tenta laptoasa e normala si semnaleaza un acvariu neciclat, disparitia ei inseamna ,,bravo, esti pe drumul cel bun, mai ai de asteptat vre-o 2 saptamani''  dar numai in cazul in care disparitia asta nu e determinata prin schimb masiv de apa, ci daca vine de la sine :-)
cu mancarea, ideal ar fi, cum ti s-a mai spus, sa ajunga direct in filtru, daca insa 1-2 granule cad in substrat nu e crima, ca si acolo cresc bacterii, dar majoritatea sa mearga in filtru
|
 |
|
Lofty wrote:S-ar putea ca toate plantele care iti plac si pe care vei dori sa te axezi sa nu se impace deloc cu temperatura la care se simt bine discusii. Pana sa te apuci serios de treaba ar fi bine sa te informezi cat se poate de mult despre cerintele plantelor preferate / pestilor preferati.
blackmoor wrote:...sa dozezi lumina la un minim de 5-6w/l...
Sunt aproape convins ca ai vrut sa zici 0,5-0,6 w/L  .
merci Lofty, greseala mea, intradevar, 0.5-0.6w/l trebuia sa iasa. scuze armin daca te-am bagat in ceata.
ramai la ideea cu adaugat-u de tuburi, de ce sa te complici sa mai si strici pe care le ai, si..nici macar nu-ti intra cele de 30w acolo, in plus uite, exemplul practic, alber, deci se poate.
iar cu plantele, ti-a repetat si Lofty, ,,cultiveazate'' inainte de a ,,iesi pe plantatii''.
|
 |
|
pfuuu, eu am actualmente tot 36w la 112brut si e groaznic de putin, de schimbat lampile in capac original nu prea stiu ce sa zic, nu stiu cum anume l-ai putea modela, pentru ca neoanele, au watt-aj direct proportional cu lungimea. eu as zice, cel mai bine(eu asta urmeaza sa fac) sa suplimentezi macar un tub de 18w sau daca se poate inca 2, pe langa cele existente.
acum banuiesc ca ai ceva aqua-glo, powr-glo, sun-glo, sau ceva de genul. recomand cu caldura osram fluora, osram 865, pe care actualmente le folosesc, de asemenea recomandate, nefolosite de mine: philips aquarelle(un fel de osram fluora), philips tld 865/965, osram 830, osram 965, si cam atat.
la mine combinatia osram fluora si osram 865 a mers bine, dar cantitatea de lumina mica se face simtita.
e bunicel filtrul. sfat, sa te ajute sa te ghidezi, la ce vrei tu, ai nevoie de un filtru cat mai mare(debit mic, 5-700litri, si volumul canistrei mare) pentru a facilita filtrarea bio.
cu solutiile de fertilizare, si preturi...e cam asa, substratul tine cam un an, pastilele se pot adauga dupa 7-8 luni, si tot la 7-8luni, iar fertilizantii in masa apei te costa feropol+feropol24 cam 30lei impreuna si te tin cam 1luna, o luna jumate, in functie de masa de plante.
de uv, vezi ca eugen a zis la fel ca mine, nu e o prioritate, e mai mult un moft
de testele 5in1, eu sunt sceptic cu privire la ele, am folosit tetra si nu mi-au lasat o impresie buna, plus ca sunt teste elementare.
pentru inceput ai nevoie de: Nh3, no2, no3(amoniac, nitriti, nitrati) mai apoi gh/kh, ph, co2, si cand te specializezi cu plantele ai sa sti si tu de restul testelor pentru micro/macroelemente necesare lor, pana atunci, faza cu amoniac, nitriti, nitrati, foarte folositoare in monitorizarea bazinului pe perioada ciclarii si stabilizarii.
substratul, zic ca e mare pentru ca acolo merge multa mizerie, si estetic prefer unul mai fin(personal), eu as incerca sa-l scot pe cel de 8, si sa adaug in locul lui unul de 2-4 mm, maxim 4-5.
ca si grosime 7 centimetri e mai mult decat suficient.
nu e complicat, ai sa vezi, pe parcurs, cat de banale ti se par aceste lucruri, si asa e normal, ia-le usor si cu rabdare daca vrei cu adevarat ceva frumos
|
 |
|
un substrat de 8mm mi se pare cam mare, cam asa e cel pe care il am eu acum si abia astept sa pot sa-l schimb.
daca vrei sa faci aquascamping, sa te bazezi pe plante, trebuie, musai intai sa inveti despre ele si nevoile lor, sa le alegi in asa fel incat sa se muleze pe conditiile pe care le poti oferi, si aici ma refer la fertilizanti si lumina, in functie de astea iti alegi plantele. de asemenea trebuie sa te mai si documentezi despre cum cresc, inaltime, forma, extindere, inmultire, pentru ca daca totul creste bine si o planta incaleca o alta, si la randul ei o alta, si pana la urma nu mai sti care e mai in fata si care mai in spate, nu va iesi dragut, trebuie de la inceput sa le pui pe nivele, documentat in prealabil de cat de mari cresc.
in alta ordine de idei, discusii cu plantele nu e o alegere deloc ideala, cei ce se ocupa de aquascamping cu pretentii, populeaza cu neoni, scalari, eventual vivipari alesi incat sa nu se inmulteasca in nestire.
filtru extern, la ce vrei tu, musai, ca sa ai o capacitate mare de ,,depozitare'' a bacteriilor. o canistra e minunata, gen tetratec ex6/700, (doar ca exemplu).
sterilizatorul uv eu il consider un moft, desigur ca isi are rostul sau si ca bineinteles daca ai cu ce isi merita investitia, dar echilibrul acvariului fara uv si ideea sa-l pastrezi fara alge te va invata mult mai multe. acum, daca vrei sa fi lipsit de griji si probleme, si vrei sa investesti in asa ceva, as zice unul de 11w e suficient, si folosit doar in momentele de criza, sau atunci cand algele isi fac simtita prezenta ,,pregatindu-se de o invazie''
daca substratul de la tetra(5.8kg) de care zici, e de fapt substrat fertil, si la asta te refereai, inseamna ca mai ai nevoie de niste fertilizanti in masa apei, solutii ieftine, la indemana si relativ eficiente: feropol si feropol24
ce ar trebui sa faci? sa nu te grabesti de loc, sa-ti pastrezi aceasta rabdare pe care vad ca o ai, sa iei filtrul inainte de a te apuca serios de amenajat, sa te interesezi de acel substrat de 8(eu zic ca e mare), sa faci rost de fertilizanti si co2, sa dozezi lumina la un minim de 5-6w/l (adica, mai adaugi neoane, nu cred ca in starea initiala vine cu lumina asa de multa), si cand le ai pe toate te apuci de plante.
fara lumina nu cresc, fara fertilizanti se imbolnavesc, fac diferite probleme de la carente, se ofilesc, iar fara co2 nu au o respiratie prea buna, nu au o crestere prea rapida iar fertilizantii si lumina nu sunt folositi in totalitate, deci esti predispus algelor.
fertilizanti+lumina+co2 echilibrate, simultan=plante frumoase, alge...lipsa  (cu conditia ca plantele sa consume tot ce e de consumat) :-)
|
 |
|
pai eu zisai JAVA, si java nu e tot una cu peacock, cum peacock nu e tot una cu christmas, si parca mai sunt cateva, tot moss  deci, java moss e amara? daca gasesc peacock dinasta, am sa iau sa vad, dar eu tot cu java ma framant.
Rebella, peacock asta poate fi folosita pentru camuflat(acoperit) pietre. lemne, cum se procedeaza cu moss-ul? cat de inalta creste?
|
 |
|
se poate si cu mana. diferenta: scoti mai greu pietrisul pt ca trebuie sa tot scoti cate un pumn, dar nu mai ai probleme cu apa ca nu vei mai scoate si apa. eventual, cu mana, si cu o strecura,cum sunt cele de bucatarie, mari, albe, din metal, o ti cu o mana, si cu o mana pui nisip, cand e plina scoti si golesti, asa va ramane apa in bazin. iar de adaugat nu cred ca trebuie sa ti se explice cum
dar ma intreb si eu la fel ca ReBella, de ce ai vrea sa il schimbi cu nisip? de ce nisip?
e problema ta, ca sa nu zici ca suntem carcotasi ti-am spus ideile noastre, dar sa iei in considerare faptul ca e foarte stresant pentru pesti, tulbura apa si nu e o munca intocmai simpla, necesita rabdare
|
 |
|
minge de moss? nu e cladophora? seamana izbitor  pt ca moss-ul nu cred ca sta daca nu e legat de geva, sau daca nu s-a prins de ceva.
cladophora e o alga frumoasa, care asa creste, in forma de bila, nu e daunatoare, nu se inmulteste incontrolabil...afla ce e, cred ca e mai degraba cladophora, spune-ne si noua, pt ca, in cazul meu indiferent de situatie, am sa incerc(daca e moss, si ma insel eu, am sa iau moss sa vad la mine cum rezista, daca e cladophora, am sa incerc si cu cladophora)
|
 |
|
exact asa erau cele de care ziceam ca le-am vazut, aquael unifiler...+modem dupa capacitate.
cand merge uv-ul poate fi observat? adica, se vede lumina respectiva?
are ceva indicatii in carte sa nu privesti spre ledurile alea aprinse? daca da, oricare din variante, inseamna ca o fi UV-C, ceea ce ai nevoie pentru alge dar mai mult ca sigur nu foarte eficient, daca insa se vede lumina de la ele, si nici macar nu scrie sa nu te uiti, e clar ca numa UV-C(unda care omoara algele nu e).
sper sa-ti foloseasca totusi, ca filtre interne mie imi plac aquaelurile, n-am folosit insa UNI pana acum.
|
 |
|
eu stiu asa, lita=sarma cu diametru foarte redus, subtire de tot
guta,nylon,ata de pescuit=ata de pescuit
...aici pe forum am auzit(a se citi vazut) prima data de ,,lita'' in sensul de<ata de pescuit> si, in replyurile lui Haruko, acum mai e posibilitatea sa fie vreun regionalism de care nu stiam eu, poate dobrogea, ardealul, sau poate oltenia, oricum, stiu sigur ca pana acum nu am mai auzit de asa ceva. oricum, cum bine zice m_3, lita,guta,nylon las, bine ca se intelege despre ce-i vorba, si vad ca se intelege.
revenind la plante, de miercuri am adaugat in acvariul carasilor ludwigia, care pana astazi a rezistat, cu acelasi numar de frunze :-) , si cred ca va rezista in continuare. motivul? frunzele sunt relativ mari iar carasii nu se leaga de ele(parerea mea), nu stiu cum va fi cu mugurii, o sa dea si am sa vad. am mai observat un lucru, aplicabil carasilor mei, se dau la plante doar daca stau nemancati mult timp, si pot fi ,,pacaliti' daca li se da mancare mult mai putina dar mai des, cam de 3ori pe zi.
ziua de post e zi de chin pentru plante, trag de ele toata ziua.
am mai observat ca daca le dau plante crude, maruntite(nu spirulina) cum ar fi valisneria, le trece pofta de a trage de plante, care, oricum nu reusesc sa le rupa.
si, daca tot vorbim de plante si carasi, imi zicea cineva:
,,-am auzit ca javamoss e amara si nu se leaga carasii de ea'' si ma intreb o fi adevarat? toata lumea zice NU, fiind o planta sensibila fizic, dar nimeni nu zice, eu am incercat si mi-au mancat-o, sau distrus-o...aveti vre-o idee sau experimentez eu cu riscul ca o zi filtrez numai apa de javamoss?
|
 |
|
ca e UV e posibil, ca e UV-C mai mult ca sigur marsavie afacerista. si daca producatorul a zis UV si atat, tot ce e posibil sa nu fi mintit, insa UV(UV-A/UV-B) nu ajuta cu nimic in acvariu, eventual in discoteca, iar UV-C de la leduri nu prea cred. am vazut ceva de genul la niste filtre aquael, UV parea la vedere, si, UV-C strica iremediabil vederea, acum nu sunt sigur ca nu am avut interesul sa-l studiez. zic si eu ca Lofty, un nume de producator ceva?
|
 |
|
tocmai zilele astea m-am interesat de lumina si la un magazin am gasit droser ,,normal'' cu 15-20 lei, si drosere de calitate de la 150lei in sus, pana la 300si ceva in functie de wattaj
|
 |
|
cand greseste un incepator trebuie scuzat si inteles, dar cand un batran spune prostiute normal ca greseala e catalogata conform altor criterii.
caraseii mei ataca tot ce pot ataca, plantele zise chiar au rezistat, deci nu numai Anubias.
e adevarat ca e cea mai rezistenta, desi, si la anubias, s-ar putea sa se lege de frunzele noi si fie sa le distruga fie sa le schimbe forma normala la care ar trebui sa creasca.
|
 |
|
scuza-ti greselile, greu fara edit:
*cazul
*ancorata
p.s. lita e o sarma foarte subtire, nicidecum guta, care e ata de pescuit.
|
 |
|
serios Haruko? atunci la mine de ce creste zambind spre lumina elodeea?
sau poate ma lamuresti cum mananca ei bacopa, ca la mine nu prea reusesc.
sau ar trebui sa intreb de echinodorus? de care nici nu indraznesc sa se apropie?
totul e ca plantele sa fie sanatoase, sa nu fie firave, si sa se prinda cat mai repede de substrat, in cazil elodeei, nu o vor putea rupe sa o manance, dar daca nu e andorata bine reusesc sa o zmulga, asta e tot.
nu contest ce spui cu anubiasii dar nu sunt singurii, nici pe departe.
si nu am carasi intocmai mici.
|
 |
|
egeria, cabomba
|
 |
|
1. pai ar fi multe, depinde ce le oferi, cata lumina, cata fertilizare... ca asa noi iti tot putem enumera sute rezistente, sau frumoase, dar is rezistente in niste anumite conditii, fiecare
2. http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=220
[url]http://www.aquahobby.com/gallery/e_Neon_Tetra_Paracheirodon_innesi.php
[/url]
Un link e un sticky de aici de pe site, altul e un site strain gasit cu 'Gogu'
3. pai, NU, sanitarii tin acvariul curat, iar pentru mizeria de pe fund s-a inventat aspiratorul de substrat, in schimb intr-un acvariu cu gazon fara sanitari nu stiu cum aduni tu granulele cazute...?  au si ei rostul lor, dar nici pe departe ca ei fac curatenie, ca nu-s de la serviciul de deratizare si curatatorie, is tot pesti :-)
4. nu ma pricep prea bine, las pe altii, stiu atat Denerle se face remarcat prin calitate dar e sustinuta de un pret deloc atractiv, tetra sa eviti complet, Sera e bun pentru acvarii semiplantate.
apa curata natural e cea galbuie, apa verde are alge, nu ar trebui sa fie verde nici o apa, apa alba complet e neutra sau a fost tratata cu clor.
|
 |
|
de cele mai multe ori grisul este o boala care are ca prime simptome mancarimile. urmareste daca nu cumva au sau le apar niste punctulete albe, mici de tot, pe corp, daca da, ala e gris. oricum daca ai posibilitatea sa-i separi pe bolnavi daca celalalt nu are si el simptome.
intr-un bazin separat cu apa jumate din vechiul jumate proaspata, pui putin albastru de metil, cu picatura, si o lingurita rasa de sare pentru 10litri de apa.
daca nu e gris, atunci nu prea stiu ce sa zic, pana nu imi dau seama ce are.
pe forum colinda un user: catalinbgs parca e id, adreseaza-te lui, pm, sau asteapta poate vede el si-ti raspunde, sigur stie ce sa faci ca la carte
|
 |
|
mie imi plac buturugile, de mult cate ceva de genul si nu gasesc, sunt invidios acum
locataru de care zici e un crab? dragut si kind of scary
in rest, daca asta-i noul setup arata foarte bine pentru un inceput
|
 |
|
|
|