Author |
Message |
Nex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/10/2017 20:51:20
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
Nex
Member
IP:
|
Salutare,
Dupa o absenta de 6 luni as dori sa incep un nou proiect si pentru asta va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi.
Mai intai incep prin a spune ca imi doresc ca un acvariu sa existe neoni si killi non anuali
Spatiul camerei imi permite un acvariu intre 80 litri si 120 litri (ma gandeam la urmatoarele dimensiuni: 80x35x35/40 )
Ca filtrare am de ales intre un filtru extern sau sump.
Doresc sa fie bine plantat ( vor fi si plante de dificultate medie, nu doar easy)
Ansamblul stand + acvariu nu doresc sa depaseasca inaltimea de 1m
As vrea sa va cer sfatul in legatura cu:
1. Standul este ok Diversa Budget ? https://www.nevertebrate.ro/stand-acvariu-diversa-budget-80x35x60-cm-negru-19453 sau home made?
2. Acavariu: Recomandati sa il fac pe comanda avand in vedere dimensiunile dorite sau sa ma axez pe unul de firma cu dimensiuni standard? Recomandati un open top sau capac ? ( din cate stiu eu killi mai au tendinta sa sara)
3. Filtrare : As prefera varianta mai siletioasa. Ca sump ma gandeam la un acvariu de 20 litri
4. Pesti:Ce killi imi recomandati pentru un incepator ? Este ok combinatia aleasa? Vedeti imaginea atasata.
Dupa stabilirea celor de mai sus intram in detaliu si cu alegerea substratului, iluminare, fertilizare si a altor echipamente , plante samd.
|
|
|
 |
opincarul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/10/2017 06:10:55
|
opincarul
Ultrahigh member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1a638db8311430c6c018bf21e1a0b7fb.jpg)
IP:
|
Strict impresii personale:
1. Ti-e lene (bun venit in club) sa faci standul sau nu iti place sa lucrezi cu PAL/lemn, nu te pricepi.... cumpara-l pe ala.
2. Gasesti acvariu la dimensiunile dorite in Hornbach. Eu as opta pentru latime mai mare de 35 de cm. Killi au tendinta sa sara, dar poti fi norocos, cum am fost eu, si sa nu sara niciun Aphiosemion (am avut australe si gardneri) din bazin vreme de 2 ani.
3. Poti sa mergi si pe filtrul extern mare. Daca vrei sump, iti dau eu unul de vreo 40 de litri.
4. Pentru inceput sunt buni australe. Pesti docili care se pot tine cu pesti mai putin agresivi. Cat despre combinatie... Tine de placerea ochilor tai, ca nu noi ii vom vedea zilnic
|
Mama prostilor e mereu gravida! |
|
 |
Nex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/10/2017 12:05:19
|
Nex
Member
IP:
|
Multumesc de raspunsuri.
Legat de dimensini cred ca as putea sa il fac un 80x40x40.
Ma tenteaza un sump, deci cunostintele mele legate de el sunt aproape de 0.
Daca e sa optez pentru sump o sa ma orientez catre un stand cu usi.
|
|
 |
opincarul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/10/2017 12:53:42
|
opincarul
Ultrahigh member
IP:
|
Am uitat sa-ti scriu ca nu e recomandat sumpul daca injectezi CO2 datorita perderilor mari de gaz.
Latimea mai mare iti va permite sa lucrezi mai usor plantele si va fi si placul pestilor!
|
|
 |
Nex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/10/2017 18:16:27
|
Nex
Member
IP:
|
Deci daca vreau sa am plante ceva mai pretentioase, nu pot alege sump-ul din cauza pierderilor mari de gaz?
Ca si filtrare ar fi ok un Eheim 2213?
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/10/2017 18:41:42
|
Silviu Man
Aqua Man
![[Avatar]](/forum/images/avatar/3d127bfaea921dcdb38685db1cf60c42.jpg)
IP:
|
Ar fi un fltru ... cam acolo. Insa daca te hotarasti la el, vezi ca nu are robineti la IN si OUT, la fel ca la 2211 al meu. E chinul de pe lume cind schimbi apa sau curati filtrul. Asa ca sa iti comanzi si niste robineti (sunt destule modele, inclusiv de la Eheim).
|
Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!
O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati
In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist |
|
 |
TonY ^.^
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/10/2017 20:07:30
|
TonY ^.^
Junior member
IP:
|
Silviu Man wrote:Ar fi un fltru ... cam acolo. Insa daca te hotarasti la el, vezi ca nu are robineti la IN si OUT, la fel ca la 2211 al meu. E chinul de pe lume cind schimbi apa sau curati filtrul. Asa ca sa iti comanzi si niste robineti (sunt destule modele, inclusiv de la Eheim).
Eu la 2213-ul meu am primit robineti si pentru IN si pentru OUT. Cred ca depinde si de unde il cumperi. Eu l-am luat de pe greenaqua.hu
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/10/2017 20:11:39
|
Silviu Man
Aqua Man
IP:
|
TonY ^.^ wrote:
Silviu Man wrote:Ar fi un fltru ... cam acolo. Insa daca te hotarasti la el, vezi ca nu are robineti la IN si OUT, la fel ca la 2211 al meu. E chinul de pe lume cind schimbi apa sau curati filtrul. Asa ca sa iti comanzi si niste robineti (sunt destule modele, inclusiv de la Eheim).
Eu la 2213-ul meu am primit robineti si pentru IN si pentru OUT. Cred ca depinde si de unde il cumperi. Eu l-am luat de pe greenaqua.hu
Posibil! Eu l-am comandat pe nevertebrate.ro. Nu are robineti inclusi in pachet. Bineinteles, pot fi cumparati separat
LE : Pai bine TonY, vezi ca acolo sunt doua variante, una fara robineti si cealalta cu robineti. Diferenta e de vreo 12 euro!
This message was edited 1 time. Last update was at 26/10/2017 20:18:47
|
O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati
|
 |
Marko
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/10/2017 23:10:59
|
Marko
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e5cb9cf7a3b66aed15faba79d226a332.jpg)
IP:
|
Legat de combinatia pestilor: nu este rea combinatia pestilor, insa trebuie alesi killi mai linistiti (de ex. pseudepiplatys annulatus-peste de suprafata, si practic orice tip de aphyosemion). Cei din categoria Fundulopanchax sunt mai agresivi si neonii nu vor duce o viata linistita.
|
|
 |
Nex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/10/2017 12:00:40
|
Nex
Member
IP:
|
Pana acum m-am oprit la:
1. Standul Diversa Budget 80x35x60
2. Acvariu 80x35x40 open top
3. Filtru Eheim 2213
Doresc sa le achizitonez pe saptamana viitoare.
Orice alta sugestie este bine venita pana atunci (nu e nimic batut in cuie)
|
|
 |
Nex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/11/2017 22:58:52
|
Nex
Member
IP:
|
Am achizitionat acvariul si filtru, standul fiind comandat, urmand sa ajunga luni.
Doresc sa trec la achizitionare de substrat, strat, fertilizare, medii filtrante.
Ca si substrat la acvariul anterior am folosit Dennerle NutriBasis 6in1, de care nu prea am fost multumit, sau poate nu eram eu destul de experimentat (nici acum nu sunt  )
Stratul nu stiu inca ce sa aleg. As vrea ceva ce e recomandat pentru killifish.
La fertilizare as merge pe masterline I+II. Carbon lichid am deja de la EasyLife.
Materiale filtrante am deja urmatoarele: Eheim Substrat Pro, Eheim Mech, Tetra CR. O sa mai cumpar 2 bureti Eheim.
1. Ce substrat imi recomandati?
2. Ce strat imi recomandati?
3. Este ok sa merg pe masteline + carbon de la EasyLife?
4. Imi recomandati sa mai cumpar ceva. Ce sa folosec si in ce ordine?
|
|
 |
varolluis
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/11/2017 09:36:33
|
varolluis
Member
IP:
|
1. Depinde de buget. Eu unul as merge pe substrat Seachem Flourite Dark (E un site la noi unde gasesti la 64 de lei punga de 3,5 kg). Dupa ce volcanitul s-a dus naibii si au schimbat aia de la aqua medic doua mine, dupa parerea mea substratul de la Seachem e cel mai bun acum. Daca vrei activ nu te sfatuiesc sa mergi pe Dennerle (scaper's soil) sau Tropica, ia Pro Scape de la JBL. Daca vrei ADA mergi pe Malaya (se stabilizeaza mai repede decat Amazonia si pe termen lung e mai bun).
Nu stiu cum ai folosit Nutribasis, dar ala e de fapt un substrat activ/fertil, care trebuie acoperit cu unul inert. Ca sa iti dea cineva exact un sfat de substrat strict pentru killi, trebuie sa spui cam ce specii vrei, ce mai folosesti pe langa si ce parametrii are apa pe care o folosesti. Speciile de killi traiesc in ape cu parametrii foarte diferiti: acida, dura, neutra. Prima data trebuie sa vezi ce parametrii are apa de la canal. Daca spre exemplu apa are un ph de 7.8 si tu vrei rachovii poti sa o indoi cu ceva (turba, frunze de catappa, conuri de arin) ca sa o acidulezi, poti sa colectezi apa de ploaie, sau sa iei o instalatie de osmoza inversa. In toate cazurile astea poti sa pui orice substrat. Daca nu poti sa mai acidulezi apa poti sa iei substraturi active, gen Scaper's Soil, Ada Amazonia, Pro Scape (eu sunt foarte multumit de asta), care reduc duritatea apei, dar eu nu le recomand unui incepator.
2. Ca si strat eu as pune 5 cm in fata si as urca pana pe la 8-9 in spate. Daca iei Seachem asta ar insemna cam 6 saci, deci vreo 400 de lei cu transport. Daca vrei ceva mai ieftin eu te sfatuiesc sa iei Bio Gravel. Calitate/pret e cel mai bun. Il gasesti la 42 de lei 5 litri si daca iei 3 saci iti ajung.
3. Daca tot iei masterline, ia si carbonul lichid de acolo.
4. Daca vrei killi trebuie sa stii ca in cazul a 90% din specii un acvariu open top = multe, multe final jumpings. Ori ii lasi nivelul apei la vreo 15 cm mai jos de buza acvariului, ori ii faci capac, sau gasesti cum sa-l acoperi.
Eu unul iti recomand sa alegi o specie de killi si sa incerci sa le faci un biotop. Adica plante doar din acea zona, susbtrat si decor care sa imite cat mai bine mediul lor natural. Daca vrei te ajut cu sfaturi in directia asta.
Spor,
Varol
This message was edited 3 times. Last update was at 03/11/2017 09:39:17
|
|
 |
Nex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/11/2017 16:55:03
|
Nex
Member
IP:
|
Multumesc de sfaturi.
Am folosit Dennerle NutriBasis 6in1 ca si substrat nutritiv/fertilizant (2-3cm) peste care am adaugat un strat inert de pietris cu granulatie 2-4mm peste (grosimea stratului intre 2-5 cm). Tot pe aceasi metoda vreau sa merg dar alt substrat nutritiv.
Ca si pesti am spus ce imi doresc la inceputul topicului, Aphyosemion australe (sper sa gasesc). Sau ceva tot Aphyosemion. Apa de la canal are cam ph-ul cam 7.2.
Chiar ma gandesc la achizitionarea unui "capac" (am deja o lampa led pentru el si nu as mai vrea sa investesc in alt sistem de iluminare). O sa gasesc o alternativa sa il acopr si totusi sa treaca si lumina. Am tot timpul pentru al achizitiona in timpul ciclarii.
Inca nu am foarte bine in minte un aquascape pentru acvariu.
This message was edited 1 time. Last update was at 03/11/2017 16:55:49
|
|
 |
Nex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/11/2017 23:23:24
|
Nex
Member
IP:
|
Ca si substrat o sa merg pe Seachem Flourite Dark sau Bio Gravel.
Ce materiale filtrante sa pun in Eheim 2213? (am Eheim Substrat Pro si Tetra CR.) De jos in sus ma gandeam la Inele ceramice -> Burete -> Eheim Substrat Pro -> Burete. Este ok ? Sa inlocui ceva cu alt material ?
Pot sa le pun direct sau at fi bine sa le pun in saculeti?
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/11/2017 10:24:09
|
Silviu Man
Aqua Man
IP:
|
Eu as folosi in filtru un burete grosier la fund, desupra camerei de admisie a apei, apoi numai medii filtrante si un burete mai fin sus, inainte de pompa. Daca vrei sa folosesti medii filtrante diferite, fie le pui in saculeti (ca sa le poti manipula usor la spalare si sa nu se amestece) fie le separi cu un burete subtire (numai ca acesta iti va lua din spatiul disponibil pentru medii filtrante). Sau poti folosi doar un singur mediu filtrant, de ex. Eheim Pro. As inlocui filtrul de carbon, se colmateaza foarte repede si reduce serios debitul filtrului, cum s-a intimplat la filtrul meu 2211, si apoi nu l-am mai putut curata.
|
|
 |
varolluis
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/11/2017 10:55:32
|
varolluis
Member
IP:
|
Eu eheim-urile clasice le umplu cu medii biologice si pe in pun filtru burete, sau infasor in pasla sorbul, pe care le spal saptamanal. Daca vrei sa pui si un burete pentru filtrare mecanica, in filtru, ca ultim strat, inainte de rotor poti sa faci chestia asta, dar nu stiu ce rost are. Eu unul nu te sfatuiesc sa pui bureti intre mediile de filtrare biologice, cum vrei tu, pentru ca te chinui aiurea sa-i cureti. Eu acum am un ehein 2215, la un nano cu vreo 65 de litrii brut cu 2 litri de matrix si restul inele ceramice, doar cu un burete pe in. Spal buretele saptamanal si atat. Filtrul il desfac la 4 luni, mai mult sa curat furtunurile. Ca fapt divers eheim substrat pro este un material filtrant biologic bun, dar creste putin duritatea, inclusiv ph-ul. Daca nu iesi din buget eu zic sa bagi si un litru de matrix (nu iti recomand sa cumperi vrac din Romania). Nu e nevoie sa pui mediile de filtrare in saculeti, decat daca iei bio rio, dar nu te sfatuiesc. (asta e foarte, foarte bun dar e gandit pentru alt gen de filtrare).
Flourite Dark gasesti aici: https://roacvarii.com/preparate-si-substrate/substrat-special/seachem-flourite-dark-tm-3-5kg-ro-ro.html
BioGravel aici: http://www.aquariumprest.ro/substraturi/substrat-acvariu-bio-gravel-5-l.html (vezi ca asta e maroniu deschis. poti sa vezi aici la mine cum arata: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/40425.page#p370151 - dai mai jos pe pagina dupa ce i-am dat reset)
Poti sa tii aphyosemion la ph-ul ala, dar eu te sfatuiesc sa bagi lemne si mopane, cat de multe iti permite varianta ta de a decora. Ca si pesti eu iti recomand aphyosemion celiae. Ia legatura cu Catalin Agache, pentru ca stiu ca a scos el pui de curand. Pana ai acvariul pregatit probabil o sa poti sa iei de la el.
Spor.
This message was edited 1 time. Last update was at 06/11/2017 10:55:58
|
|
 |
Nex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/11/2017 11:29:15
|
Nex
Member
IP:
|
Cumpar si un litru de Matrix (nu vrac).
Care ar fi ordinea materialelor in fitru? (Inele ceramice,Matrix, Eheim Pro)
Ideea cu burete pe in este buna, dar nu am inteles foarte bine unde pun buretele, in sorb?
Poti sa imi zici te rog id-ul lui Catalin Agache?
|
|
 |
varolluis
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/11/2017 13:18:47
|
varolluis
Member
IP:
|
E ok cum ai zis tu: inele, matrix, substrat pro.
Eu folosesc burete de prefiltrare si le infig direct pe teava de in. (ceva de genul: https://www.ebay.com/itm/Aquarium-Fish-Tank-Black-Cotton-Filter-Foam-Sponge-Pond-Protector/282561088862?hash=item41c9f40d5e:m:m-G9xnw8m03mwX8qkn56sBA).
Daca nu gasesti burete acoperit la un capat, ia normal cu gaura pe mijloc si imbraca sorbul cu el (eu sorb spun la elementul ala gen gratar, de pus pe in, cu care vin filtrele externe).
Poti sa folosesti si ceva de genul: http://www.aquariumprest.ro/filtre-burete/filtru-acvariu-mic-de-burete-ocean-free-fbf-baby.html si sa legi printr-un furtun teava de la in cu teava de la filtru burete.
Nu stiu daca are cont aici Agache. Cauta-l pe facebook Catalin Agache. Are o pisica poza la profil.
|
|
 |
opincarul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/11/2017 18:06:02
|
opincarul
Ultrahigh member
IP:
|
Nu are cont aici, are pe acvarist. Drafra, parca era userul.
This message was edited 3 times. Last update was at 06/11/2017 18:16:56
|
|
 |
Nex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/11/2017 09:06:46
|
Nex
Member
IP:
|
Am gasit Seachem Flourite 7 kg si Seachem Flourite Red 7 kg + Seachem Matrix 1l (ambalat) la pepika.
Este vreo diferenta de caliatate intre Seachem Flourite si SeaChem Flourite Dark? Am vazut ca arata putin diferit sacul, sau este doar nuanta de culoare?
Eu as alege red
Si un link: http://pepika.ro/21-Acvaristica/563~Seachem-si-Aquavitro/9224-Seachem-Flourite-Red-7-kg.html
This message was edited 1 time. Last update was at 07/11/2017 09:07:29
|
|
 |
|