Message |
|
Ma gandesc la ce responsabilitate e pe capul dvs. in acest moment, le cochon
Sa fie intr-un ceas bun, sa creasca frumos si sa aiba puiuti vigurosi si multi!
Felicitari partilor implicate
|
 |
|
IwaGumiGUY wrote:Interesant filtru ti-ai tras Black, cati litri are acv si cati filtru?
Dupa topicul acesta mi-am scos si eu toate plantele de suprafata si le-am introdus in WC;)) Credeam ca scap de apa albicioasa si de particulele care plutesc in ea cu un e901 dar vad ca nu am nici cum succes , mai ales ca am si un autocolant negru pe spate care imi scoate in evidenta toate mizeriil. Nu stiu zau ce sa fac , poate sa mai bag un filtru numai cu perlon si cum face Koala sa tin unul doar ptr filtrare biologica. Dar si faza cu prefiltru e interesanta, cine foloseste unul il rog sa puna cateva poze cu aceasta minune ( cat mai "explicite" ) !! Poate o sa adopt si eu aceasta scula.
https://www.eheim.com/en_GB/products/accessories/installation_prefilter
Ceva de genul asta. Vine cu burete dar poti folosi perlon, pentru o filtrare cat mai fina a particulelor. O data la ~2-3 saptamani il scoti si schimbi perlonul. E mai simplu in comparatie cu varianta aia in care tot deschizi filtrul. Acum cu youtubeul asta, orice nebun reinventeaza roata, faci film si-l pui pe youtube. Dar o idee buna tot cred ca am invatat din film..o eventuala umplere cu material filtrant al spatiului dintre cosurile cu media si canistra, nu vad cu ce ar strica asta. Ar fi niste medii de colonirae pentru bacterii pe traseul care aduce apa in filtru. Cu prefiltru montat nu cred ca ar colmata/obtura prea tare fluxul de apa. Oricum eu la Eco Prourile 300 pe care le am am un jet prea puternic la iesire, cu furtune colmatate cu tot, motiv pentru care am o banuiala ca nu face filtrare bio prea eficienta, datorita vitezei prea mari cu care circula apa.
In legatura cu apa aia cristal pe care o vrei. Cred ca ai sa ai surpriza ca si cu un eventual al 2-lea filtru tot nu va fi cristal. Vrei apa cat mai curata trebuie sa aspiri foarte eficient substratul. Trebuie sa ai putini pesti. O solutie care cred ca ar functiona rapid ar fi Seachem Purigen.
|
 |
|
nu mai simplu e un prefiltru cu perlon, pe admisia filtrului?
|
 |
|
Studiaza un pic fiecare specie
Nu prea se impaca neonii cu viviparii, incompatibilitatea venind in primul rand de la pHul pe care-l prefera.
La fel, daca vei dori plante, pe viitor (plante ceva mai deosebite) si vei dizolva CO2 in acvariu, iarasi nu cred c-o sa le placa viviparilor care prefera un pH de 8, iar tu cu aditie moderata de CO2 vei avea Ph-ul undeva la 6.5 - 6.8
Eu cand am fost in cartierul ala, asa am tras concluzia (voiam ceva similar), dar mai asteapta pareri, poate in practica stau altfel lucrurile.
Mai e ceva, am observat ulterior. Desi e tentant sa ai mai multe specii in acvariu, arata mai elegant cu o singura specie + 1 de mentenanta gen Otocinclus sau Cory astia pe care-i vrei. Cam la fel e si cu plantele, desi eram sigur ca voi dori jungla, am ajuns la concluzia ca doar cateva specii de plante dau mai bine. E vorba de subiectivism, evident, dar daca vei studia cu atentie acvariile de top de pe la concursuri, vei vedea acelasi lucru.
Tu fa-l cum crezi ca-ti va placea acum, dupa aia vei vedea, pe viitor, ce si cum. La urma urmei asa se capata experienta
|
 |
|
Jays wrote:
-Teste de apa
Vei iesi mai ieftin cu un set de teste complet, kit, daca poti da din start mai mult. Cumparandu-ti cate 1-2 teste cu ~40 lei/buc ai impresia ca dai mai putin, intr-un final, pentru un plantat serios, vei avea nevoie de toate.
# kH, gH > daca folosesti apa dintr-o singura sursa testele astea le vei face probabil doar 1 data. Posibil sa le folosesti mai des daca vei folosi (si) apa de osmoza, desi ma indoiesc ca vei face asta, fiind la inceput. Poate poti afla de la di. sanatate publica locala info in legatura cu duritatea apei si scapi de nevoia de a ti le mai lua.
# NO3 - nitrati
# NO2 - nitriti
# Fe (important de stiut, pentru a doza corect fertilizarea plantelor)
# PO4 - fosfati (la fel, legati de fertilizare, trebuie sa fie intr-un anumit raport cu NO3ul altfel te trezesti cu alge)
# CO2 - in cazul in care dizolvi CO2 din butelie
# NH4 - as zice si asta, testul de amoniu. E singurul pe care eu de exemplu, nu-l am si suspectez ca micile dezechilibre pe care am senzatia ca le am in acvariu sunt din (si din) cauza lui. Dar nu-mi pot face o imagine clara din cauza ca nu stiu daca am amoniu sau nu. Cu echilibrul asta din acvariu nu-i chiar asa simplu (dau un mic exemplu - adaugand co2 in acvariu scade aproape logaritmic, odata cu pHul, actiunea bacteriilor care-ti asigura ciclul azotului)
noroc!
|
 |
|
Cam offtopic dar pana la urma care-i siteul lor oficial?
Inainte sa-mi cumpar Dow Corningul, am cautat si eu fisa tehnica (un pdf din care oricum nu intelegi nimic decat daca lucrezi in domeniu si ai o reprezentare mintala a fortelor si valorilor alora de rezistenta samd..)
Siteul lor (?) https://www.xiameter.com/en/Products/Pages/ProductSearchResults.aspx?N=4294939551&Ne=4294943461&No=0" target="_blank" rel="nofollow"> https://www.xiameter.com/en/Products/Pages/ProductSearchResults.aspx?N=4294939551&Ne=4294943461&No=0
Acum DowCorningul 881 nu mai apare. Ma rog, poate nu asta e siteul, poate au schimbat gama/numele produsului, nu stiu cine sunt acesti Xiameter, nume care nu apare nicaieri pe tubul de silicon.
Griji nu-mi fac, siliconul e fain, mai mult spre rigid decat spre elastic, lucru care-mi convine, dar raman niste intrebari, ce-i cu neclaritatile astea?
In legatura cu topicul d-lui Gherman: Nu avem cultura lucrului bine facut, asta prin educatie.
Evident ca sunt cativa, putini, care pun mare pret pe calitate in ceea ce fac, in general, in viata lor, dar sunt putini.
Cand imi cantuiam sticla pentru acvariu, l-am vazut (culmea coincidentei) pe unul dintre putinii batrani din oras care se ocupa de cand lumea cu acvaristica (din grupul ala mic de dudei din Piata Mare, sambata). El mi-a facut al 2-lea meu acvariu practic primul meu acvariu mai serios, asta acu' multi ani. O batjocura, sticla prea subtire (acvariu a crapat la un moment dat, noroc ca tocmai ma intorsesem de la scoala si se golise cam pe jumate), lipitura aiurea, amprente de silicon peste tot, o mare porcarie. Acvariul pe care mi la-m lipit eu, prima data acum recent, cu zero experienta, a iesit muuult mai bine decat ce facuse el - un tip cu experienta, care facea des chestia asta.
Ei, dupa cum spuneam, dupa ~ 20 de ani il vad din nou la geamgerie, facea un acvariu pentru cineva, dintr-o sticla de 10 de un verde hidos. Ceva m-a facut sa cred ca omul tot in liga aia de incepatori activeaza, chiar daca anii s-au scurs si el tot cu asta se ocupa si acum.
Ne complacem in mocirla, ne oprim din invatat, din lucrat cu noi, din citit, din facut sport samd. E mai comod sa zaci in fata TVului.
Altfel spus, as vrea sa fie mai multi Porci, oameni ca Dragos, grupul de oameni dibaci din Cluj care se ocupa cu acvaristica, si toti cei pe care-i stim ca, prin pasiunea lor, au invatat si au ajuns la un nivel superior al indeletnicirii.
|
 |
|
gavra22 wrote:asta e recenta
Omule bun.. nu mai chinui pestii aia
E de apreciat ca vrei un colt frumos, cu pesti, dar daca din cauza costurilor nu le poti asigura un trai mai decent, mai bine ai renunta la ei pana cand aduni cele necesare
Un minim necesar:
#1 filtru (preferabil extern sau intern dar cu putini pesti in acvariu)
#2 lumina suficienta cat sa poti creste niste plante naturale, fara pretentii
Acvariu in bucatarie nu-i o idee buna, in bucatarie (mai ales in sezonul rece) cand faci mancare se incalzeste destul de mult (geamuri inchise samd) si in mod sigur asta iti produce fluctuatii (in sus) de temperatura in apa
Mult noroc
|
 |
|
5", nu mai mult, chiar daca ai filtru cu debit peste 1000l/h
|
 |
|
Salut
Fara sa fim negativisti, nici eu nu-ti recomand asa ceva. In reviste, prin cataloage cu case de bogatani samd poate sa para cool. In realitate nu e.
Unul din primele lucruri la care ma gandesc e cum faci filtrarea. Musai vei avea nevoie de filtru extern, unde-l pui? (Filtru intern ocupa loc in acvariu, de regula nu-i estetic, nu e eficient decat pentru filtrare mecanica). Ca sa nu devina o durere de cap si sa te indeparteze de la acest hobby, dupa ce trece entuziasmul inceputului, acvariu trebuie sa fie practic si usor de intretinut, trebuie sa ai acces usor la el/in el samd.
Un dulap frumos facut, acvariu pe el, curat, cu plante (daca-ti plac), nu foarte multi pesti (foarte important, pentru ca acvariu sa arate bine, curat) si-l pui in apropierea masutei de cafea
Daca sunt bani, il poti face tehnologizat (desi de pH controller as zice ca nu e nevoie, cel putin nu ca investitie de la inceput, mai tarziu poate, daca te prinde asa tare microbul).
Pentru inceput ar trebui: acvariul (facut, nu cumparat ca-s jenant de scumpe, la noi in oras cel putin), butelie de CO2 daca vrei plante frumoase/mai pretentioase, capac (capacul in sine + balasturile electronice pentru neoane), neaonele, 1 filtru extern cat mai mare (sau 2 medii, in cazul in care se intampla ceva cu 1 filtru sa nu ramai in pana pana-l repari > sa nu se decicleze acvariu), eventual cativa litri (in functie de filtrele pe care le iei) de material filtrant de calitate - SeaChem Matrix, substrat - Manado (raport pret-calitate bun), as recomanda si substrat fertil dar probabil pentru inceput, pana inveti cum sa ai grija de plantute, nu e chiar nevoie. Cam asta in mare.
Mult noroc
|
 |
|
Noroc
Am niste plantute (sunt toate din categoria pretentii mici, medii cel mult).
Le donez in Suceava, preferabil vineri - 25.10. (in oras, pe Marasesti, ca punct de reper). Provin dintr-un acvariu sanatos, adica nu e cazul sa va faceti griji privitor la boli.
Au melci comunitari deci o sa trebuiasca puricate, daca nu vreti asa ceva prin acvariu.
Dati-mi un mesaj aici pe forum, pe PM, sa vedem cum facem.
# Hygrophila difformis
# Ceratopteris thalictroides
# Hydrocotyle leucocephala
# Hetherantera zosterifolia
# Microsorum pteropus (normal, NU narrow leaf)
|
 |
|
Salut
DanX wrote:
O sa merg pe la batranii mei, pe la tara, si o sa aleg/culeg direct un butuc de vita-de-vie.
Pur-si-simplu decid care merita a fi sacrificat, leg o sufa de el si de carligul de la masina, si-l smulg cu totul.
Nu-i o idee buna ce vrei sa faci. Stiu cum e, in febra amestecata cu nerabdare si atatata de pasiune e usor sa faci chestii din astea (eu am fost in padure cu drujba si m-am luat la harta cu un padurar care credea ca venisem la furat)
O sa omori butasul ala de vita de vie si nu stii ce e sub pamant, nu stii daca vei avea o forma frumoasa a radacinii, nu stii daca nu cumva radacina pe care o vei scoate nu e prea mare/nepotrivita/disproportionata cu acvariul tau.
Cu ~ 50 de lei iti cumperi din petshopuri radacina "redmoor", si ai avantajul ca o vezi inainte de a o cumpara. Lemnul este foarte frumos ca si culoare - un caramiziu-maro foarte frumos. Si tot natural e
Noroc cu acvariul!
|
 |
|
Dragii mei, nu vreau sa schimb subiectul, fiind vorba de topicul camardului Humbert (frumoasa gradina, respects)
intervin in legatura cu Purigenul (am ouat si eu pe idee, mult), dupa cate am citit nu ar fi chiar indicat in plantatele noastre. Pe site la seachem, el apare sub categoriile (Marine, Reef, Chiclid si Discus), la Freshwater nu.
Fiecare va face cum stie, eu m-am hotarat sa las pe cat posibil naturalul (substantele organice pe care le absoarbe au rol in functionarea corecta a substratului din acvariile noastre)
Offtopic, cer scuze, dar ati adus vorba
|
 |
|
Va multumesc pentru raspunsuri
Am mai studiat putin si m-am convins, pare-se ca pace si armonie nu poate exista chiar daca scap de Colisa si raman cu ceilalti (cardinali, arlechini, red phantoms). Nu e nici macel dar nici pace totala nu va fi.
Ce am dedus eu din ce-am mai citit: ori bag cu duiumul creveti, ei se vor inmulti, vor coloniza, va mai fi mancat cate 1 - 2 din cand in cand dar ei vor fi deja multi si nu se va simti.
Ori le fac acvariu separat. Voi vedea, poate pe viitor. Dar as fi vrut sa-i am la un loc cu pestii si sa-i vad activi, nu sa-i bag in acvariu si sa stea tot timpul ascunsi de frica pestilor.
Cred ca ce spune Andpop are un sambure de adevar - la urma urmei sunt pisici si catei care se joaca impreuna si traiesc bine-mersi sub acelasi acoperis
@Avansatul - Man crevetii i-am luat din cluj, de la magazinul bine-cunoscut (ma feresc sa dau nume sa nu fie ceva probleme). Nu e prea avantajos, dupa cum stii sau vei vedea sunt 5 lei bucata. Ca sa fii sigur ca ai 2-3 perechi trebuie sa-ti iei minim 10.
Eu mi-am luat 6 de test mai mult dar mi-au placut la nebunie de cand i-am vazut. Sunt colegi pe forum care vand Red Cheries mult mai ieftin, stai cu ochii pe vanzari.
Noroc tuturor
|
 |
|
salutare
poate cineva cu experienta sau care a incercat asa ceva sa stie:
as vrea sa cresc intr-un acvariu comunitar, plantat mediu spre puternic, creveti - pentru inceput RCS.
in acvariu am uramtoarele specii:
# cardinal tetra
# red phantom tetra
# harlequins rasbora
# otocinclus affinis
# Colisa Lalia (1 mascul si 2 femele)
tin minte ca la un moment dat am citit aici pe forum despre Colisa care ar cam chinui crevetii (posibil sa fi fost stefan cu postul respectiv). As fi dispus sa dau Colisele daca as sti ca restul speciilor nu i-ar deranja pe micuti.
dar as vrea sa stiu ca va fi o convietuire pasnica si infloritoare
am facut recent un test, am pus 6 CRS in acvariu si nu i-am vazut niciodata, stateau ascunsi, dupa vreo 2 saptamani eram convins ca-s in raiul crevetilor si observ unul, nemiscat, sub buturuga, era viu.
mai spun ca am 2 filtre, unul din ele n-are admisia protejata dar imi voi lua un prefilter pentru ca am vazut ca 1 crevete e in filtru acum, a fost tras acolo, cred ca e singurul din cei 6 care mai e in viata.
pot sa am un acvariu cu pestii descrisi mai sus (minus Colisa) si creveti care sa nu fie speriati de moarte?
|
 |
|
Va multumesc, camarazi!
koala, multam! m-am dumirit in sfarsit (linkul pe care-l puneam eu nu era direct spre imagine ci probabil ceva trecut prin imageviewerul flikerului)
Dragos, multumesc. Respects!
Stefan, stiu  Promit ca urmatorul setup sa fie mai bun. Stiu regulile dupa care se judeca, am citit sute de comentarii ale comisiilor de evaluare Karen Randall samd
Pentru mine a fost un inceput. Acu' multi ani am avut multa vreme acvariu dar il intretineam la un nivel foarte rudimentar (schimbam 70% din apa, direct de la robinet 1 data/luna  ).
Cand ai din start la dispozitie toate plantele de care ai nevoie, poti face setup cu pretentii. Eu am adunat plantutele pas cu pas (din Craiova, din Bucuresti), acum le invat si eu hachitele, invat despre fertilizare, despre echilibru. In plus, ma confrunt cu niste ciudatenii - plante despre care se spune ca sunt usoare nu prea merg bine (erau in declin, acum de cand am mai stabilizat acvariul stagneaza - nu le vad crescand - de exemplu Blyxa Japonica sau Sagitaria Subulata.
Am mai constientizat lucruri legate de relatia peisaj-usurinta de intretinere, cu alte cuvinte cat de usor sau greu e sa aspiri substratul in functie de pietrele/lemnele pe care le-ai pus. Urmatorul setup va fi aerisit din punctu asta de vedere. In fine, sunt multe de invatat.
Va admir pe toti cei care mergeti cu constinciozitate, cu tenacitate pe drumul acestei pasiuni si impartasiti din cunostiintele voastre cu cei care cauta, care vor sa invete
|
 |
|
multumesc de aprecieri!
jungla s-a mai indesit, un update:
Am postat linkul cu imaginea conform tool-tipului, dar nu afiseaza imaginea, cum a facut sa apara Cosmin de exemplu. Unde gresesc?
am pus asa: [img ] (pauza inentionata, in postul cu imaginea nu e pauza asta) http://www.flickr.com/photos/38661253@N07/[/img ]. Am incercat si fara http://. Va rog luminati-ma care e formatarea corecta ca am incercat toate variantele
|
 |
|
# dimensiuni aiurea, cum a spus is koala. o sa-ti iasa un acvariu tablou
# inaltime prea mare (la inaltimea aia iti trebuie sticla de 10, 12 mai sigur, in niciun caz de 8); Neoanele T5 nu o sa lumineze cum trebuie la adancimea aia
# acvariu in mobila = n-ai sa poti lucra la el. o sa trebuiasca sa intervii, trebuie sa ai unde sa ridici capacul, etc. trebuie loc deasupra
# cheltuiala cu sticla/acvariu e minima in comparatie cu restul de cheltuieli (capac, lumina (neoane), balasturi electronice, filtru extern, plante, pesti, substrat fertil, fertilizanti, eventual butelie CO2 samd.)
Iti recomand un acvariu de genul asta: 90 lungime x 50 inaltime x 50 latime, (lumina T5uri de 39W) sau mai mic: 60 x 45 x 45 (lumina T5uri de 24 W)
Daca te zgarcesti la 100 - 150 lei pentru sticla mai groasa ai sa te trezesti cu cheltuieli de zeci de milioane + nervi cu schimbatul parchetului in camera cu acvariu
noroc
|
 |
|
Sper sa fi fost inteles... eu ziceam ca daca cu 1 bula/5 secunde am 30 mg/l atunci cu 1 bula/secunda probabil ajung pe la 60-70 ceea ce ar fi foarte rau pentru pesti. Dar poate gresesc. Inca ceva, am vazut ca acvaristii experimentati vorbesc de concentratii de 50mg/l co2. Pe site la Tropica, la niste plante de dificultate medie spre mare iti zice de necesar de co2 = 10, 15 mg/l (banuiesc ca e calculat pentru un ritm de dezvoltare normal, nici catatonic dar nici ca bambusul). Asta e observatia mea de invatacel, de gradinar la inceput de drum  Poate or avea dreptate si cei care baga CO2 cu nemiluita.
Dar e clar, nu-ti lua butelie de 0,5 kg. 2 Kg ar fi minimum. (la 0,5 kg nici n-ai sa gasesti pe nimeni sa ti-o reincarce).
Eu nu-s impotriva idei de butelii mari si foarte mari dar acolo deja incep probleme logistice - unde o pui (e recomandat ca butelia sa stea in picioare, intr-un dulap e clar ca nu-ti mai incape asa usor)
Inca ceva, conteaza foarte mult modalitatea de dizolvare a CO2ului in acvariu. Ce-am povestit eu, legat de cazul meu, e cu un difuser din asta clasic, mic, de sticla, pe care-l pui in interiorul acvariului, nu e nu stiu ce super reactor
La final spun ca in cazul meu 2kg sunt suficiente, butelia e pornita de 1 luna si presiunea in ea e aproape ca la inceput (nu stiu exact cum iti poti da seama cat co2 mai ai, daca e intr-o masura mare dupa presiune, cum banuiesc, am pornit de la 70 de atm si acum acul e pe la ~66)
Totusi, mai asteapta si raspunsuri din partea camarazilor mai experimentati.
|
 |
|
Ma bag si eu in discutie
Nu prea inteleg o chestie cu CO2ul asta: Eu am o butelie de 2Kg, plante (acum, destul de multe in acvariu de 200l). Stiu ca multe e relativ. Cu toate astea, sunt multe.
Sunt plante de dificultate medie, cu cerinte medii de CO2. Cu butelia lasata la 1 bula/~5 secunde, nonstop, am ~ 30ppm CO2 in acvariu, sa zicem ca dupa iluminat mai intens scade la ~15-20 unitati. Testat cu JBL CO2/Ph tester.
In general e recomandat sa ai cam 30 mg/l de CO2. Nu inteleg ce ar insemna sa bag 1 bula/secunda sau mai mult. Pentru acvaristul care abia incepe, care nu tinteste din prima la plantele cele mai pretentioase samd., care vrea sa tina si pesti in acvariu, deci nu va putea avea concentratia suprema de CO2 in acvariu, cred ca o butelie de 2Kg folosita in acest ritm, va ajunge 3 luni lejer.
Stiu de bufferul pe care-l reprezinta kHul, dar ala impiedica fluctuatia phului din cate stiu, nu si cantitatea de CO2 care se dizolva, nu? Adica cu un kH foarte mare nu iti trebuie 5 bule/secunda sa ajungi la un 30-50 mg/l de CO2?
Gresesc undeva?
|
 |
|
*handshake*
La chestia cu fertilizarea macro, stefan (si de asta voisem sa te deranjez intr-o zi cu un telefon, can ti-am scris mesajul), o chestie foarte ciudata la mine in acvariu:
Curatarea substratului o faceam saptamanal, cu o jucarie de la Sera (cea cu cochilie in varf, cochilie in care pusesem perlon - apa urca prin tub si cadea din nou in acvariu prin perlonul ala) - Total ineficienta.
Situatia asta a dus la acumulare destul de mare de murdarie in acvariu, ma asteptam sa am PO4 la valori astronomice (la vremea aia nu puteam masura).
Intre timp imi iau si testul JBL, testez de 2 ori, surpriza, PO4 0,02 inainte de schimbul de apa saptamanal!!! Asta in conditiile in care s-a mai indesit jungla, e drept, deci am mai multi consumatori, dar nu e in niciun caz full de plante in acvariu.
N-am inteles nici acum motivul... Poate mizeria din pietris nu e in cantitati chiar asa mari cum mi se pare mie.. poate plantele pe care le am consuma mult fosfor..
Plantele nu le turez foarte mult (1 bula CO2/7 secunde constant - inclusiv noaptea)
Dar ideea-i ca afirmatia ta "Deci daca incarcatura biologica a acvariului este de ajuns, nu-i nevoie sa bagam macro.", desi de bun gust, normala, asa credeam si eu, se pare ca poate produce surprize (apropo, acvariu meu e usor suprapopulat, judecand dupa formula aproximativa 1cm peste=1litru de apa, deci incarcatura biologica este.)
multumesc pentru restul de clarificari
toate cele bune
|
 |
|
|
|