[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Mini Proiect 125 L  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
Jays
Junior member

IP:

Salut,

Sunt nou pe aici. Am ajuns din dorinta de a incepe un acvariu (plantat).
M-am hotarat sa fac si un topic aici pentru a va cere parerea si pentru a tine un jurnal care sper sa ma ajute sa evoluez.

Asadar...

1) Ce-mi doresc ?
Un acvariu de care sa fiu mandru chiar daca nu-i perfect (si nu o sa fie, cel putin la inceput).

2) Ce am deja ?
Am un acvariu "de-a gata" de la EHEIM , seria AquaPro 126 de lungime 80 cm . A venit utilat (filtru, incalzire, termometru, capac cu 2 neoane de 18 W T8).
O pompa de aer cumparata de mine din Obor
Un aspirator de pietris MULT prea mare (care totusi cred ca o sa fie folositor cand vreau sa scot cantitati mai mari de apa relativ repede pentru inlocuirea saptamanala).
Minciog
Un substrat din pietris care nu prea-mi place (nu ma pot prounta asupra granularitatii desi as vrea). Culoarea este gri / alb. As vrea ceva mai inchis
Ceva buturga de la JBL cumparata din Hornbach
2 plante frumoase pe care nu as putea sa le numesc
Perdea de bule (cred ca asa se numeste) destul de lunga. Nu cred ca am sa o folosesc totusi.
10 neoni care se balacesc in setupul actual (daca ii pot spune asa) si care vor fi baza pentru proiectul meu (voi adauga evident si alte specii).
Penseta si foarfeca

3) Ce mai trebuie sa cumpar ?
- Suport moale pentru acvariu - Aquapad
- CO2 reactor (ma gandeam sa iau http://www.aqua-medic.com/product/co2-reactor-100/)
- Un alt substrat probabil (aici o sa fie o discutie foarte lunga si vreau sa ma documentez bine).
- Ceva Moss. Mi-as placea ceva foarte putin inalt (3 cm maxim as zice eu deocamdata).
-Hranitor automat (probabil o sa cumpar o chinezarie la inceput )
-Fertilizanti (lichizi, pastile pentru substrat etc)
-Teste de apa
-Medicamente

Ca buget am sa incerc sa nu depasesc 200 lei / luna. Stiu ca la inceput o sa fie nevoie de mai mult (ca am mai multe de cumparat) si o sa incerc sa fac un efort(sau sa astept o perioada mai lunga de timp pana strang banii). Dupa etapele initiale sper sa imi fie suficient bugetul.

Incerc sa pun in 2-3 zile poze cu "setup-ul actual" ca sa vedem de unde plecam.
Pana una alta, la un moment dat acvariul meu a aratat asa... http://www.youtube.com/watch?v=ZiNOoSRHFME
Intre timp nu mai arata (nici macar) asa.
stefanp
Moderator

IP:

Jays wrote:Salut,

Sunt nou pe aici. Am ajuns din dorinta de a incepe un acvariu (plantat).
M-am hotarat sa fac si un topic aici pentru a va cere parerea si pentru a tine un jurnal care sper sa ma ajute sa evoluez.

Salutare.
Ai facut bine ca ai deschis un topic aici.
O rugaminte am, sa treci si pe la "Despre noi" cu o mica prezentare.

Jays wrote:
Am un acvariu "de-a gata" de la EHEIM , seria AquaPro 126 de lungime 80 cm . A venit utilat (filtru, incalzire, termometru, capac cu 2 neoane de 18 W T8).

126 vine de la volum? Ce fel de filtru a venit in pachet?
Cele doua neoane nu vor fi de ajuns. Eu as modifica capacul si as trece pe neoane T5, si mai multi wati. Daca 126 e volumul brut, atunci 4 neoane de 24W (nu le vei aprinde pe toate din prima, dar daca tot umbli, e bine sa iti iei de o grija).

Jays wrote:
O pompa de aer cumparata de mine din Obor

Nu ai nevoie de ea intr-un bazin plantat. Nici de perdeaua de aer.

Jays wrote:
Un substrat din pietris care nu prea-mi place (nu ma pot prounta asupra granularitatii desi as vrea). Culoarea este gri / alb. As vrea ceva mai inchis

Masoara niste bobite cu o ruleta/rigla si vezi ce granulatie au. Poti pune si o poza sa-l vedem.

Jays wrote:
2 plante frumoase pe care nu as putea sa le numesc

Arata-ne niste poze si le identificam.

Jays wrote:
- CO2 reactor (ma gandeam sa iau http://www.aqua-medic.com/product/co2-reactor-100/)

Cred ca stii ca la difuzorul asta trebuie sa atasezi si sursa de gaz
Ori o instalatie cu butelie, ori o "bomba" facuta in casa.

Jays wrote:
- Un alt substrat probabil (aici o sa fie o discutie foarte lunga si vreau sa ma documentez bine).

Un substrat destul de bun si la un pret ok ar fi JBL Manado.

Jays wrote:
-Hranitor automat (probabil o sa cumpar o chinezarie la inceput )

Esti plecat mai mult timp de acasa sau de ce? Daca ai timp sa ii hranesti tu o data pe zi, e arhi suficient si nu are rost sa dai banii pe hranitor.

Jays wrote:
-Fertilizanti (lichizi, pastile pentru substrat etc)

Pentru inceput ia niste JBL Ferropol si JBL Ferropol24 (eventual si Easy Life Easycarbo). Dupa care mai discutam.
Intre timp, citeste despre micro si macronutrienti si despre fertilizare.

Jays wrote:
-Teste de apa

Pentru inceput niste teste pentru NH4 si NO2, ca sa vezi cu ciclarea si eventualele deciclari (e posibil sa te intalnesti cu aceasta problema fiind incepator).
Poti lua eventual si un test pentru pH.

Jays wrote:
-Medicamente

Le poti cumpara atunci cand ai nevoie. Nu cred ca are rost sa dai bani acum.

Jays wrote:
Ca buget am sa incerc sa nu depasesc 200 lei / luna. Stiu ca la inceput o sa fie nevoie de mai mult (ca am mai multe de cumparat) si o sa incerc sa fac un efort(sau sa astept o perioada mai lunga de timp pana strang banii). Dupa etapele initiale sper sa imi fie suficient bugetul.

Da, la inceput vei cheltui mai mult. Dupa ce iti iei cele trebuincioase, nu vei cheltui 200 de lei pe luna

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Koh-i-Noor
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Jays wrote:
-Teste de apa

Vei iesi mai ieftin cu un set de teste complet, kit, daca poti da din start mai mult. Cumparandu-ti cate 1-2 teste cu ~40 lei/buc ai impresia ca dai mai putin, intr-un final, pentru un plantat serios, vei avea nevoie de toate.

# kH, gH > daca folosesti apa dintr-o singura sursa testele astea le vei face probabil doar 1 data. Posibil sa le folosesti mai des daca vei folosi (si) apa de osmoza, desi ma indoiesc ca vei face asta, fiind la inceput. Poate poti afla de la di. sanatate publica locala info in legatura cu duritatea apei si scapi de nevoia de a ti le mai lua.

# NO3 - nitrati

# NO2 - nitriti

# Fe (important de stiut, pentru a doza corect fertilizarea plantelor)

# PO4 - fosfati (la fel, legati de fertilizare, trebuie sa fie intr-un anumit raport cu NO3ul altfel te trezesti cu alge)

# CO2 - in cazul in care dizolvi CO2 din butelie

# NH4 - as zice si asta, testul de amoniu. E singurul pe care eu de exemplu, nu-l am si suspectez ca micile dezechilibre pe care am senzatia ca le am in acvariu sunt din (si din) cauza lui. Dar nu-mi pot face o imagine clara din cauza ca nu stiu daca am amoniu sau nu. Cu echilibrul asta din acvariu nu-i chiar asa simplu (dau un mic exemplu - adaugand co2 in acvariu scade aproape logaritmic, odata cu pHul, actiunea bacteriilor care-ti asigura ciclul azotului)

noroc!
Jays
Junior member

IP:

Salut,

Multumesc pentru raspunsuri.

126 vine intr-adevar de la volum. Acvariul are 125-126 litrii.
Linkul pentru acvriu il gasiti la https://www.eheim.com/en_GB/products/aquariums/starter-kits/aquapro-126
Legat de filtru nu stiu decat ca este verde si este intern. Nu as putea sa va spun ce model de filtru este
Are poza la ei pe site (linkul de mai sus) si mi se pare ca se descurca ok cu acvariul pe care il am atunci cand el era destul de populat.

Ma bucur ca nu am nevoie de pompa si perdeaua de aer. Nu prea mi-au placut atunci cand le-am pus in functiune.
Stiu ca trebuie si o instalatie de CO2. Nu stiu exact de care Am vazut ca pot fi destul de scumpe buteliile.

M-am documentat in legatura cu substratul, am Manado pe lista si chiar o sa pun intrebari multe despre diferitele tipuri de substrat.
Din ce am inteles este foarte usor si s-ar putea sa am ceva problema cu corydoras (mie imi plac corydoras mult si mi-as dori in acvariu).
In plus imi trebuie si AquaBasis cu care am avut experienta FOARTE neplacute, probabil din vina mea mi-a ajuns in apa si a tulburat toata apa o perioada f mare de timp. Am gresit probabil cu pietrisul atunci dar imi frica sa nu fac la fel si acum. Nu m-am hotarat inca la substrat... e dificil
Ca idee de baza am inteles ca 8 cm de pietris (cu tot cu substrat daca e cazul) ajung ?

As vrea un hranitor automat pentru ca uit cateodata sa "dau la pesti". Stiu ca nu se intampla nimic grav daca uit din cand in cand (asta nu inseamna ca-i las sa moara de foame) dar parca nu as vrea.
Si e si mai comod ca sa fiu sincer Nu este in nici un caz ceva urgent si am sa iau doar daca imi va permite bugetul.
Pe lista mai trebuie si o priza automata pentru lumina, cred ca am uitat initial sa o trec
Fertilizantii i-am trecut pe lista, ii adaug in prima comanda.
La fel si un set complet de teste de apa.

Am pus si niste poze cu plantele si pietrisul.
[Thumb - IMAG0232.jpg]

[Thumb - IMAG0233.jpg]

stefanp
Moderator

IP:

Jays wrote:
Legat de filtru nu stiu decat ca este verde si este intern. Nu as putea sa va spun ce model de filtru este

Ai si ceva material filtrant biologic in el? Sau doar bureti?

Jays wrote:
Stiu ca trebuie si o instalatie de CO2. Nu stiu exact de care Am vazut ca pot fi destul de scumpe buteliile.

Ai doua variante.
Cea mai ieftina e cu petul cu drojdie.
Cealalta varianta e sa cumperi o butelie (de 2kg sa zicem), un reductor de presiune si un difuzor (reactor). Le poti gasi SH butelia si reductorul cu 300-400 de lei. Eventual poti lua o electrovalva, ca sa opresti aditia pe timp de noapte.

Jays wrote:
Din ce am inteles este foarte usor si s-ar putea sa am ceva problema cu corydoras (mie imi plac corydoras mult si mi-as dori in acvariu).

Este intr-adevar usor, dar daca e stratul mai gros, poti planta foarte ok.
Ce probleme cu corydoras? E posibil sa iti mai scoata plantele pana prind radacini. Dar dupa ce cresc, stau fara probleme.

Jays wrote:
In plus imi trebuie si AquaBasis cu care am avut experienta FOARTE neplacute, probabil din vina mea mi-a ajuns in apa si a tulburat toata apa o perioada f mare de timp. Am gresit probabil cu pietrisul atunci dar imi frica sa nu fac la fel si acum. Nu m-am hotarat inca la substrat... e dificil

Nu iti trebuie neaparat Aquabasis. Adica sa nu intelegi ca Manado nu merge fara aquabasis...sunt doua lucruri diferite.
E adevarat insa ca un substrat fertil de ajuta.
Poate sa tulbure apa daca torni apa la inceput direct pe pietris si il amesteci; sau cand scoti plante cu radacini mai mari. Insa cu grija (eventual scoti planta si tai radacinile lasandu-le in substrat), se poate...l-am folosit si m-am descurcat ok

Jays wrote:
Ca idee de baza am inteles ca 8 cm de pietris (cu tot cu substrat daca e cazul) ajung ?

Se pune Aquabasis-ul peste care Manado in strat de macar vreo 5 cm. Bine ar fi vreo 5 cm in fata bazinului si 7-8 in spate.

Jays wrote:
Pe lista mai trebuie si o priza automata pentru lumina, cred ca am uitat initial sa o trec

O priza programabila si lumina in sine , care dupa cum spuneam mai sus, e cam putintica ...

Jays wrote:
Am pus si niste poze cu plantele si pietrisul.

Plantele sunt Anubias din cate vad.
De obicei se prind pe pietre/lemne, caci au un rizom ce nu trebuie ingropat in substrat pentru ca risca sa putrezeasca.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Jays
Junior member

IP:

Salut,

Deocamdata lumina o sa ramana cea care este deja. Stiu ca nu e optim dar atat am buget si la lumina vreau sa studiez destul de bine "problema". O sa ii fac un upgrade anul viitor cel mai probabil pentru ca din 2013 mai e doar Decembrie.
Am luat Manado 25 L pentru substrat si 5 L de Aqua Basis.
Nu am reusit sa gasesc undeva pe net un set complet de teste pentru apa. Ma puteti ajuta cu un link (daca e voie) ? Individual teste am gasit destule.
Miercuri imi ajunge comanda cu ce am dat pana acum.

Urmatoarele pe lista de cumparaturi:
-Butelie co2
-Teste de apa
-Priza programabila.
simpfzoli
Membru de baza

IP:

din pacate bugetul de 200 ron nu o sa iti ajunga pentru butelie. poate gasesti una mai micuta asa.... pestele acelapare cam abatut asa intrun fel(sa nui cumperi mincare prea multa) plantele sunt anubias . bune pt incepatori . dar au o crestere destul de lenta. iti erau de ajuns doar 10 litrii de mandao mai ales ca ai luat si aqubasis. grosimea substratului nu trebuie sa depaseasca 5 cm.

This message was edited 1 time. Last update was at 08/11/2013 17:53:08

[WWW] [Yahoo!]
Jays
Junior member

IP:

Am incercat sa discut cu cei de unde am luat substratul, sper sa-mi trimita doar 10 L
In spate as vrea sa-l pun putin mai inalt, vedem ce iese si cat imi ajunge.
Ar fi o idee buna sa folosesc ceva ingropat pentru sustinerea substratului daca fac o denivelare (am vazut pe youtube intr-o amenajare pe cineva care facea ceva asemanator) si daca da de unde as putea sa iau sau din ce sa o fac? Nu as vrea sa se vada in acvariu, urasc chestiile de plastic care strica tot aspectul.

Jays
Junior member

IP:

Ai si ceva material filtrant biologic in el? Sau doar bureti?

Doar bureti. Cum / unde pun material filtrant biologic?

Este intr-adevar usor, dar daca e stratul mai gros, poti planta foarte ok.
Ce probleme cu corydoras? E posibil sa iti mai scoata plantele pana prind radacini. Dar dupa ce cresc, stau fara probleme.

Am inteles ca-s cam bagaciosi si ridica substratul sau scot din plante. La inceput cred ca nu o sa iau deloc. Dupa o vreme o sa adaug (cand s-au prins si plantele). Sunt teritoriali sau din contra, prefera in banc / grup ?
stefanp
Moderator

IP:

Formulele de calcul pentru grosimea substratului de manado sunt:

Lungime (cm) x latime (cm) : 200 = litri de JBL Manado de 5 cm grosime

Lungime (cm) x latime (cm) : 125 = litri de JBL Manado de 8 cm grosime

10 litri cred ca sunt prea putini. Si mai ales ca vorbim despre manado, unde plantele trebuie infipte mai adanc, atunci lasa un substrat mai gros.
In cazul unui acvariu plantat nu e adevarat ca substratul trebuie sa fie pana in 5 cm. Daca il pui de 2-3, nu vor avea plantele unde sa-si dezvolte radacinile.
Si mai e o chestie. Ai aquabasis. Stratul de pietris trebuie sa fie mai gros deasupra, ca sa nu iasa aquabasis-ul in apa si sa o tulbure. Mai ales cand scoti radacinile unei plante.
Eu as recomanda un 4-5 cm in fata si 7-8 in spate (eu am avut substratul mai gros de atat).

Denivelari e mai greu sa faci cu manado, pentru ca in timp ajunge la acelasi nivel, pentru ca usor. Doar daca ii pui niste opritoare (gen bucati de polistiren sau plastic) pe care le acoperi cu pietrisul.

Cory sunt pesti de grup.

Sper ca m-am exprimat destul de coerent, am niste bere si vin la bord

LE: Din cate tin minte cand m-am uitat in poza, filtrul tau e modular (se desprinde in mai multe cosulete). Ia niste mini siporax si lasa doar un burete si restul pune siporax.

This message was edited 1 time. Last update was at 08/11/2013 23:03:19

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Jays
Junior member

IP:

Salut.
Am sa vad cat manado vine pana la urma. Daca e prea mult (25 L)am sa il pastrez pentru un nano pe care vreau sa il fac in viitor
Daca e insuficient am sa mai iau o punga mai mica.

Cam cati cory mi ar trebui sa fie ok ? Ajung 4 sau e nevoie de 6-7 ca la neoni?
In afara de cory si cei 8 neoni pe care ii am acum vreau sa cumpar doar vivipari.
probabil vor vi :Gupy, endleri, xifo, platy, molly (nu in ordinea asta).
Pe vivipari o sa vreau sa ii inmultesc la un moment dat daca e totul ok si am conditii (oricum se inmultesc singuri) dar pana atunci mai e vreo juma de an.

Merci de sfaturi.
Koh-i-Noor
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Studiaza un pic fiecare specie

Nu prea se impaca neonii cu viviparii, incompatibilitatea venind in primul rand de la pHul pe care-l prefera.

La fel, daca vei dori plante, pe viitor (plante ceva mai deosebite) si vei dizolva CO2 in acvariu, iarasi nu cred c-o sa le placa viviparilor care prefera un pH de 8, iar tu cu aditie moderata de CO2 vei avea Ph-ul undeva la 6.5 - 6.8

Eu cand am fost in cartierul ala, asa am tras concluzia (voiam ceva similar), dar mai asteapta pareri, poate in practica stau altfel lucrurile.

Mai e ceva, am observat ulterior. Desi e tentant sa ai mai multe specii in acvariu, arata mai elegant cu o singura specie + 1 de mentenanta gen Otocinclus sau Cory astia pe care-i vrei. Cam la fel e si cu plantele, desi eram sigur ca voi dori jungla, am ajuns la concluzia ca doar cateva specii de plante dau mai bine. E vorba de subiectivism, evident, dar daca vei studia cu atentie acvariile de top de pe la concursuri, vei vedea acelasi lucru.

Tu fa-l cum crezi ca-ti va placea acum, dupa aia vei vedea, pe viitor, ce si cum. La urma urmei asa se capata experienta
Jays
Junior member

IP:

Din cate stiu eu (si va rog sa ma contraziceti daca nu e asa pentru ca nu vreau sa fac rau pestilor) este mai important ca PH-ul sa fie stabil decat sa fie cel optim.
Astfel o sa incerc sa tin un PH aproape de cel preferat de vivipari (pentru ca o sa fie mai multi) si cei 8 neoni pe care or sa se obisnuiasca sper

Pentru plate nu imi doresc multe specii, am avut un fel de "varza" in acvariu si desi erau frumoase individual nu pot sa spun ca mi-au placut foarte mult ca grup. Cel mai important este sa reusesc sa prind un moss, pana acum nu am avut cine stie ce noroc cu asta.
Jays
Junior member

IP:

Salut,
Revin cu un update.

M-am apucat efectiv de treaba, setup-ul a fost inceput.
Am aruncat pietrisul pe care il aveam, am pus 5 litrii de aquabasis si 15 litrii de Manado. Este destul de mult manado (ca nivel de inaltime) dar am avut suprize cu aquabasis cand a dat de apa altadata si mi-a facut praf tot setupul. Mai bine asa decat sa risc iar sa o iau de la capat. Am reusit sa creez un "deal" care probabil pe viitor se va nivela dar deocamdata arata dragut.
Ca prima impresie manado nu mi-a placut foarte tare. Fata de pietrisul pe care il aveam este FOARTE usor si cred ca aspirarea lui o sa fie o problema. Sper sa ma descurc - ma gandesc ca daca tot sunt asa multi care au manado si il folosesc n-am cum sa fiu eu ala care nu se descurca Apa s-a limpezit aproape complet in 2 zile.
Fata de setup-ul precedent am folosit un fundal negru complet pentru spatele acvariului (as fi vrut albastru dar nu am gasit ceva ok) si se cunoaste destul de mult la lumina. Se vede ca este nevoie de mai multa lumina
Planuiesc sa schimb neoanele T8 cu unele de aceeasi dimensiune (cred ca 59cm ?! - trebuie sa masor) dar T5 care au dublu din ce am vazut putere.

Pe siteurile de la noi se pare ca va fi ceva promotie de 29 nov fiind si Black Friday. Am sa vad ce pot atunci sa cumpar daca este ceva la pret bun (neoane si nu numai).
Deocamdata am cele 2 plante din posturile de mai sus in acvariu si astept sa se cicleze, pestii vin mai tarziu.
Sper sa pot sa pun si o poza in curand desi nu e mult de vazut.

Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to: