[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Koh-i-Noor
Forum Index » Profile for Koh-i-Noor » Messages posted by Koh-i-Noor
Message
Om bun

nu merge asa, pe bajbaite. Iti pierzi vremea cu sfaturile noastre atata timp cat nu:

#1 Cumperi o linie completa de fertilizanti macro (N, P, K), Carbon (lichid si/sau gaz dizolvat din bomba sau butelie).
Cumperi o linie de fertilizanti micro (feropolul pe care-l ai acum pentru fier), restul de micronutrienti ar trebui sa fie in apa de la robinet - magneziu in special.

#2 Cumperi teste dedicate (nu din alea 5 in 1) de NO3, PO4, Fe - ca sa stii ce se intampla acolo in supa din acvariu. Cat ai initial, cat bagi, cat consuma plantele pe care le ai samd

Mai e o componenta a ecuatiei - lumina, dar acolo stii exact ce faci, cata lumina ai si cat o lasi aprinsa.

Altfel vei tot bajbai pe intuneric
N-ati completat orasul, la My Profile. Din cauza asta nu se stie unde se face donatia.
zax3303 wrote:Da, alternative sunt destule. Dar, cat timp am deja un filtru, ma gandeam ca reusesc sa il folosesc in setupul amintit.


Nu era clar din ce-ai spus ca-l ai deja, parea ca vrei sa-ti cumperi filtrul asta.

Silviu Man wrote:Poate spun o prostie dar daca ii atasezi un prefiltru nu ar mai "lua" din debit? Iar in nano, un spray bar cu gauri mai mari, sa dispersezi fluxul de apa ...


Un prefiltru nu ia decat foarte putin din debit si asta doar daca e colmatat. Daca e facut de asa natura sa scada debitul nu e bine - nu e indicat sa scazi debitul pe filtrele externe pe admisie.
Dar un spraybar ar putea fi o solutie buna, da. De ce nu - facut patrat, ca o rama interioara de jur-împrejurul interiorului acvariului.

E cazul sa scoti fierestraul si bormasina la inaintare, zax
Eco pro 300 e un filtru bun. Din pacate nu le am acum in functiune si nu l-am folosit decat la debit maxim.

La debit maxim, cu robinetele complet deschise e mult prea puternic pentru un 30 litri. Eheim il recomanda pentru 100-300 litri am impresia ca.
Ai putea, la o adica, sa inchizi robinetii la 80% sa zicem, dar nu stiu daca nu cumva asta ar forta motorul, presupun ca da.

pentru un 30l mai degraba asa ceva:
https://www.eheim.com/en_GB/products/technology/external-filters/aquacompact-0
Pe Anubiasul ala alga pare a fi GSA (green Spot algae). In nici un caz nu-i BBA.

GSAul nu-i grav, mai ales ca ce ai tu acolo e foarte localizat. Nu e invazie.
Motivul pentru e posibil sa fie in acvariul tau, in conditiile pe care le-ai descris e prea multa lumina/lasi lumina prea mult timp si in paralel prea putini nutrienti (zero fosfor) in acvariu.

Era sa uit.. fertilizare , folosesc doar Feropol de la GBL dupa recomandarile fabricantului numai ca doza saptamanala o impart in 2 deoarece fac 2 schimburi de apa pe saptamana


Daca ai plante mai multe (sau plante cu crestere rapida) e posibil ca fertilizarea asta minimalista, doar cu fier, sa nu fie suficienta, mai ales daca tii lumina mai mult timp si/sau ai mai multa lumina.
Cu schimburile de apa aduci putin azot, mai ai niste azot din urma filtrarii - daca e ciclat acvariu, dar fosfor iti vine doar din hrana pe care o dai pestilor si din fecalele lor. Fosforul nici nu-i indicat sa fie mai mare, dai in niste alge foarte nasoale daca-l scapi de sub control, dar nici zero nu-i bine daca e.
Poti incerca sa incepi o fertilizare cu macronutrienti - N, P, K (treptat, initial in doza mai mica decat cea recomandata).

Sau, lasa lucrurile asa pentru ca daca GSAul asta e doar in cateva locuri, nu-i asa grav.
Chestia asta ca a scapat de BBA cu proiectoare LED e.. hilara, hai sa nu fiu rau.

Dioxid de carbon bagi in acvariu? Nivelul lui este stabil sau fluctueaza? Apa in acvariu circula bine, ai un curent de apa prin tot bazinul?
E recomandat, daca vrei sa incepi lupta impotriva ei, in paralel cu CO2ul sa dozezi si Easy Carbo (dublu fata de ce-i recomandat pe cutie).

Recitesc postul tau.. Esti sigur ca-i BBA? sunt niste smocuri mici, rotunde, paroase, sau fire subtiri, asemanatoare cu niste coarne de cerb? Cauta pe net Staghorn, vezi daca nu seamana mai mult cu ce ai tu in acvariu
narcis wrote:Conform legii trebuie sa ai minim 15 m pana la primul vecin, deci exclus la bloc.


Culmea ca intr-un oras precum New York sunt o gramada de apicultori cu stupi pe acoperisul blocurilor...

Totusi, chestia cu 15 m probabil e de bun simt, cu atat mai mult cu cat reactiile celor pe care-i cunosc când vad o albina prin apropiere e foarte exagerata sau cel putin asa mi se pare mie - zici ca zboara sarpele cu clopotzei prin dreptul lor
Iti trebuie o lumina buna, in primul rand. Cantitativ dar si calitativ (spectrul luminii pe care ti-o da lampa/neonul sau lungimea de unda)

Nu stiu Aquael astia cat is de seriosi la capitolul asta (lumina). E genul ala de domeniu la care nu chiar tot chinezu' exceleaza.

Oricum, degeaba fertilizezi daca nu ai suficienta lumina cu spectru potrivit cresterii plantelor.
Piatra mica din centru are un rol important, mai ales in setupul asta asa de mic. Nu e deloc rau pusa acolo (da profunzime aranjamentului).

Nici cea din stanga nu-i rau pusa/orientata dar nu-i loc suficient pentru ea acolo

Arata fain! Singurul lucru care nu mi se pare potrivit e piatra din stanga jos (e prea aproape de sticla)
Privitor la plantele fara alge: Daca vrei asa ceva ai doar variantele de la Dennerle. Posibil ca nevertebrate sa aiba si plante in-vitro Tropica, sa verifici.

Imi amintesc ca alti colegi de pe forum au spus la un moment dat ca la Hornbach s-ar gasi plante Dennerle in-vitro dar nu stiu daca vei avea norocul sa gasesti sub forma asta toate speciile care te intereseaza. Am impresia ca in BV este un Hornbach?
Daca esti incepator nu stiu daca e asa important sa fii habotnic legat de plante in-vitro (fara alge), pentru ca pana vei invata sa stapanesti acvariul vei avea si alge, e garantat.
Pe de alta parte sunt patit (am avut ghinionul de a lua de undeva Cladophora, dupa ce luasem doar plante de la colegi de pe forum fara sa fi fost probleme majore. De atunci si mie mi s-a pus pata pe variantele in-vitro. Problema e ca nu gasesti foarte multe specii vandute sub forma asta, plus ca la noi, industria fiind nedezvoltata, accesibilitatea plantelor astora e problematica).

Ar mai fi o alternativa, cam brutala fata de micile plantute: o baie foarte scurta a plantei in apa oxigenata inainte de a o baga in acvariu. Si speri ca-si revine dupa acest soc.

Din punctul meu (limitat) de vedere, doar Cladophora reprezinta un mare risc (eu n-am reusit sa scap de ea), restul algelor nefiind asa o pacoste (poate doar BBA in cantitati foarte mari ar fi, iarasi, nasol). Algele apar, dispar, in functie de cum vei intretine acvariul, unele sunt hrana pentru creveti, daca ai sa vrei, Otocinclus mananca diatome etc. GSA pe pietre sau lemne poate fi foarte estetic. Sunt parte din ecosistem si un foarte bun indicator a ceea ce se intampla la nivel bio-chimic in acvariu.
Nu-i mult de citit:
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/2013.page
Da, pe Ceahlau (inca) mai este, desi mai vezi cate-un nebun/nebuna cu smocotoc cules de flori de colt. La mine primul impuls, martor la asa barbarie, a fost sa-i beau sangele dar cica nu se procedeaza asa.. Inca nu-s convins ca asa ar fi cu animalele astea.

M-am mirat si eu sa vad, crescand flori de colt bine-mersi in straturi precum ceapa in Câmpulung Moldovenesc, deci la baza muntelui. Se pare ca se poate. Le cresteau niste asistati social, la o mini-sera.

Un proiect oarecum in aceeasi idee am si eu pregatit, in stilul meu clasic - de vreo 3 ani e taiata sticla si-s cumparate echipamentele

Crescand flori in casa (din drag pentru lucrurile vii, la nivel de hobby) am ajuns la urmatoarea concluzie: Fara mediu controlat n-ai ce creste plante. Majoritatea n-or sa traiasca bine si nu vor creste frumos. Asta inseamna (pentru un muritor de rand care n-are nici fonduri nelimitate dar mai ales n-are spatiu) o incinta de sticla - ce mi-am facut eu are cam 1,5 m x 80 cm x 50 cm latime, cat jumatate de geam. In cutia asta de sticla, cu un umidificator si controler de umezeala (relativ ieftin, cred ca vreo 50 euro am dat pe el) poti tine gradul de umiditate de care ai nevoie. Altfel, in apartamentele noastre plantele se usuca, mai ales vara/in sezonul cald. A doua mare problema e temperatura - ideal ar fi ~ 20 de grade dar nu peste 24, chiar daca ai umezeala, asta daca nu cresti specii tropicale. Aici n-am stiut ce sa fac (sisteme de aer conditionat in miniatura nu stiu sa fie), dar mi-am luat cateva placute Peltier cu care am zis eu ca se poate incropi un sistem care sa scada temperatura putin (avand in vedere volumul relativ mic de aer si incinta inchisa, chiar daca sticla nu izoleaza termic asa bine) dar cred ca ar merge si n-ar fi ceva ce sa ocupe foarte mult spatiu/sa fie inestetic.

La mine totu-i in stadiu de proiect, piesele-s adunate dar din cauza unui domiciliu temporar nu m-am apucat sa lipesc monstru de sticla ca m-am gandit ca n-o sal pot da jos 4 etaje când (?) m-oi muta la cuibul meu.

Succes cu proiectul nenea Dragos, nenea Silviu cu al sau.

Eu asa ceva urmaream:
https://youtu.be/JpMKQjV3UXY

Si in spiritul a ce urmariti voi:
image

image

Frumoase, ingenioase dar (noua) ne trebuie sa "mearga" bine pe termen lung, nu doar pe durata unui targ
Problema cu buteliile mai mici e ca nu le da mana sa porneasca masinaria pentru un amarat de 2 litri (consum de curent, alte cacaturi de motive). Mie unuia, cel putin, asa mi-a zis cetateanul care mi le umplea.
Pe 2 butelii de cate 2l fiecare dadeam vreo 10 lei umplerea. L-am intrebat daca-i dau 20 de lei daca ar acoperi deranjul si a zis ca da. Vezi poate si nenea asta al tau sufera de acelasi sindrom.
paul_stanescu wrote:
NO2 0,025-0,5 (culoarea era intre cele 2 valori)


Silviu Man wrote:NO2 = 0. Fara negociere!


Testele astea nu sunt 100% exacte. O modalitate prin care poate verifica usor asta e sa testeze apa de la robinet pentru nitriti. Sunt (aproape) sigur ca valorile vor fi aceleasi, adica n-o sa-i arate NO2 zero curat.
Investitia merita si daca acvariul ar avea 20 de litri atat timp cat scopul e de a avea o apa curata si nu o balta puturoasa si toxica drept acvariu.

Cu seria Experience n-am avut contact dar em 2 Ecco Pro 300. Ce pot sa spun: Eheim stiu de ce dar Ecco Proul 300 are la iesire un debit destul de mare (ochiometric vorbind) si un volum pentru filtrare biologica mic tare. Dincolo de numerele date de ei pe site, pe care nu le mai caut acum, am fost surprins sa vad ca 1 litru de Seachem Matrix a umplut 2 din cele 3 sertare ale Eccoului 300.

Daca mergi pe ideea ca filtru sa aib? un debit suficient de mic cat sa n-ai turbulente in acvariul tau de 45 l, conform filosofiei astora ai sa te trezesti cu un filtru miniatura cu sertare pentru medii bio de 500 grame.

Altfel spus, ia-ti un filtru mai mare iar problema cu debitul extern o rezolvi usor cu niste iesiri ori facute de tine ori de genul asta: https://www.eheim.com/en_GB/products/accessories/installation_installationsSets_4004310

O alta varianta ar fi si asta: https://www.eheim.com/en_GB/products/technology/external-filters/aquacompact-0
(Am date Eheim ca pe astea le stiu. Daca vrei alta firma studiaza la ei ce solutii au pentru ce-ti trebuie tie)
kirucd wrote:
le voi face la un CNC cu plasma sau laser


Ahhh, daca as fi in Bucuresti as vrea sa ne inprietenim!

Doamne-ajuta cu proiectul! Avand in vedere antreprenoriatul nostru, asa, cum il percep eu cel putin, nu pot decat sa ma bucur ca apar oameni priceputi care vor sa faca asa ceva si ca aparem pe pietele externe si cu chestii mai elaborate.
La fel cu baietii cu Proteus

Initiativa trebuie sustinuta, ajutata si sper ca asa va fi
Jimmi wrote:Testele pe apa nu prea indica nimica....
pH=7 KH=8...


Nu testezi ce trebuie. Daca nu le poti cumpara (pentru ca vad ca s-au scumpit) poate ai de unde imprumuta pentru 1 test - doua. NH4, NO3, NO2.

Daca pestii sunt apatici si melcii stau mai mult ascunsi/nemiscati inseamna sigur ca apa in acvariu e toxica, nu ai filtrare biologica eficienta pentru cate vietati ai, adica - amoniac (NH4) mult sau nitrati (NO3) in exces, nitriti (NO2) in exces (asta e nasol tare).

Apa toxica ar putea fi motivul pentru care-ti sar pestii din acvariu, respectiv disparitiile misterioase.
Ma intreb daca ar fi prea de domeniul science-fictionului sa vorbesti cu cei de la Gardena. Poate au ei ceva cuple din astea sau poate sa faca - poate mai ieftin, poate le-ar surade ideea reclamei pe care le-ai face-o. Nu stiu, zic.

Plasticaraia ce-am folosit-o de la ei e foarte buna, plasticul ala e turnat de un chinez mult mai migalos

Ideea e ca luând partile astea in felul asta (pe bucati) vei ajunge la costuri mari, foarte mari din pacate. Si vei fi nevoit sa renunti la tot felul de idei misto si practice.

Si eu sunt de acord cu ideea de simplitate (ca filosofie de viata ) dar in cazul asta mie unuia imi place felul in care te "complici". Asta e si ideea filtrului astuia cred, de a avea intr-un singur pachet, functional, gandit, mare parte din accesoriile pe care le adunam sub acvariu, noi astia fanatici cu filtrarea. Automat asa o varianta e mai complicata. Altfel spus, daca vreau simplitate merg pe seria Eheim Classic. Daca am de dat 600-900$ pe un filtru ADA, imi iau din ala. Dar niciuna din variantele astea n-au ceea ce e, cred, si ideea de baza care a nascut proiectul asta: filtrare mecanica pe care s-o accesezi/schimbi/cureti usor si filtrare bio cu volum mare, cu debit scazut al apei care trece prin mediu filtrant etc. Din start n-are cum fi simplu executat. Probabil Dragos, vei simplifica, pe cat posibil.

Apropo de simplificare. Ar fi bine de gandit si un compartiment separat pentru un incalzitor extern E una din acele rele de care ai nevoie la orice acvariu si posibilitatea de a scoate un echipament din acvariu ar fi o chestie misto. Faci un reverse enginering pe Hydorul ala extern si-l oferi ca accesoriu la filtru, eventual.
 
Forum Index » Profile for Koh-i-Noor » Messages posted by Koh-i-Noor
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com