(in piesa originala sensul versului e cu totul altul - pentru cunoscatori, stiu ca te numeri printre ei ca te-am vazut pomenind de Maiden la un moment dat )
Le-am pilit, am gasit un atelier cu masinarie de frezat, ca pe vremuri. A fost frumos, fiindca-l fac cu fund dublu, jumatatea mai ingusta de fund (aia care vine in interior) a trebuit ingustata pe latura lunga cu 2mm, pentru a fi la fel de lata si aliniata perfect cu lateralele acvariului.
El - (usor deranjat ca-i sambata si el inca e la scarbici) - Pai trebuie s-o trec de 10 ori prin masina ca sa-i pilesc 2 mm, platesti x 10?.
Eu: nu sefu', hai sa ne-ntelegem omeneste!
Am dat 8 lei/ml pentru polizat simplu (la masina) fara tesirea muchiilor ca n-am vrut sa pierd din suprafata de contact. Am polizat doar muchiile pe care le voi lipi. Au iesit perfect.
Placerea omului caruia-i place sa zamisleasca cu mainile lui, altfel, recomand fara discutii facut la comanda sau, pentru cei mai avuti financiar - cumparat din petshop.
Inca o data, Multumesc pentru raspunsuri, camarazi!
Cred ca am inteles.. ideea e sa nu fie tensiuni mai mari intr-o parte decat in cealalta - legat de ce-ati zis dvs.
Oricum, fetele vor fi montate la 90 grade iar diferenta aia mica de 1mm sa zicem va fi umpluta de silicon. Si siliconul se face bocna din cate stiu, practic devine sticla
O nelamurire, poate cei care lipesc acvarii ma ajuta cu un sfat.
Am sticla, e taiata bine. Nu toate laturile sunt perfecte, adica unghi de exact 90 grade pe cant dar nici deviatii foarte mari nu-s - poate 1 mm max
Intrebarea: e necesar s-o mai cantuiesc? la 200l brut? Daca-l lipesc si fac lipituri de calitate, cu marginile asa cum sunt, neslefuite, la modul serios se poate desprinde? Eu am mai auzit de sticla crapata, care a cedat dar de lipituri care sa cedeze nu. Si la urma urmei, o margine (dintre cele 2 care se lipesc) sa zicem ca-i slefuita dar cealalta ramane normala, latura pe care se sprijina sticla.
Asta-i intrebarea. Practic, are rost sa-mi bat capul cu slefuitul canturilor sau nu?
Nu-ti bate capul, (daca deja il ai si e lipit, plin cu apa etc.) cu unul din sticla ultraclara ca diferenta nu-i asa de mare cum iti inchipui.
Ce zici tu ca ai vazut din sticla "ultraclara" si era foarte frumos era probabil un acvariu in primul rand ingrijit si intretinut foarte bine, cu filtrare foarte buna - de aia arata frumos.
Inainte de sticla iti trebuie alte chestii gen filtru extern, lumina suficienta si de calitate, eventual o instalatie de CO2 daca-ti plac plantele. Din pacate toate minunile astea costa dar, incetul cu incetul se pot aduna. Si la urma urmei pana la un punct se poate si fara ele, daca suplinesti cu multa pasiune
Eu iti recomand sa incerci sa finisezi la masina muchiile alea. Cu smirghel oricat de tipicar ai fi n-o sa-ti iasa la marea arta cum ies la masina.
In plus, daca le faci tu cu smirghel pregateste-te de murdarit prin casa, deranj samd. In plus, praful ala fin de sticla rezultat in urma operatiunii ai sa-l inhalezi. Eu am avut masca si ochelari si tot mi-a ajuns in plamani (il simti, la fel ca la vata de sticla, simti traheea iritata). De aceea eu m-am si oprit in a mai finisa cu smirghel si am ajuns la concluzia asta, la masina e sfant, iese foarte drept etc.
Legat de partea cu "cine finiseaza" - trebuie sa cauti prin Iasi la atelierele mai mari. Nu toata lumea are masinarie din aia. Sau iti comanzi sticla de la cristal brad deja cantuita - eu asa te sfatuiesc. Eu m-am incapatanat sa nu fac asa si acum imi pare rau.
Am sticla in casa la etajul 4, fara lift, iar du-o jos iar plimba-te cu ea, risc s-o ciobesti etc, adu-o iar sus, bucata cu bucata la final. Intelegi.. cacanarie
Sticla de care ai nevoie se numeste SGG Diamant. Dar precizeaza cand cumperi - sticla ultraclara.
Gasesti la CristalBrad in Bucuresti. O comanzi si ceri sa ti-o trimita la depozitul lor din Bacau (in Bacau nu taie ei). Prin telefon/internet/emailuri sunt cam neseriosi, adica nu raspund. Am asteptat 2 saptamani si am forwardat de vreo 5 ori emailul cu comanda pana mi-au trimis factura sa pot face plata.
La dimensiunile alea fa-l din sticla de 10, o sa te coste 1 milion in plus.
Nu-l fa tot din sticla ultraclara, fundul nu te ajuta ca-i ultraclar, nu? Daca nu-i pus in mijlocul casei fa doar fata/lateralele ultraclare si restul SGG standard float.
Inca ceva, ti-as recomanda desi costa ~11 lei ml sa o cantuiesti. Sticla e taiata la diamant, asa mi s-a parut mie cel putin (am mers pe acelasi fir recent). E taiata bine dar nu-i perfecta. Cantueste-o sau daca stii ca este masina de cantuit prin Iasi, ti-o cantuiesti acasa dar o sa fie deranj cu transportul etc (tine cont ca sticla va avea probabil la vreo 50-60 Kg)
la 100 x 45 baza acvariului, cat substrat fertil imi trebuie? Vreau sa-mi comand Deponix Mix. Cei de la Dennerle spun ca galeata lor cea mai mare, de 9.6 Kg ar fi suficienta pentru acvariul meu. Au ei trecut ca 9.6 Kg e pentru acvarii de pana in 200l. Al meu exact 200 va avea (100 x 45 x 45)
Am gasit urmatoarea formula (probabil pentru grosime totala substrat). Repet, ma intereseaza cat substrat fertil imi trebuie. Peste Deponit Mix voi pune pietris.
Formula:
lungime x latime x 3cm = totalul in litri x 1,5 pentru a sti in Kg
citindu-ti postul mi-am amintit de Toamna Patriarhului, acolo erau fraze de cateva pagini, domnule General
(nu dau cu parul, sa nu crezi ca-i vreo critica sau mai stiu eu ce)
Iti recomand sa citesti, aici pe forum, posturile tuturor celor care au inceput un acvariu, la fel ca tine (sectiunea Coltul Incepatorului). Acolo vei gasi majoritatea raspunsurilor de care ai nevoie, inclusiv discutii pe teme religioase la Taverna. (Scuze dar nu m-am putut abtine) *priveste zambind catre daniel*
La ce nu gasesti raspuns o sa-ti raspunda comunitatea.
P.S. Daca vrei plantat ca la carte nu mai lua in calcul montarea vibratorului (scuze dar eu asa i-am spus dintotdeauna si nu vreau sa fiu politically correct si sa-i spune.. Aerator)
Inca n-am dat drumul acvariului meu si nu-mi dau seama daca/in ce masura faci o economie facandu-ti si dozand fertilizanti de genul asta in comparatie cu variantele din comert dar in principiu ma intereseaza. La fel cum as vrea sa-mi cresc singur si hrana pentru pesti (artemis, larve de tintar vara etc).
Marea problema la un incalzitor din asta de substrat e izolatia cablului. Siliconul asta cu care sunt izolate incalzitoarele de firma 1 - nu contine/emite in apa chimicale daunatoare (sau mai pretentios spus este neutru dpdv. chimic) si nu putrezeste.
Mai bine renunti la el cu totul, as zice. Probabil e benefic, eu mi-am luat unul din gama ecco de la Dennerle l-am gasit la 40 euro - inca nu l-am folosit cert e ca din ce-am citit, dovada practica a eficientei lui e greu de dovedit. Sau hai sa spun altfel, poti avea plante frumoase, sanatoase etc. si fara incalzitor de substrat.
Daca-ti pui mintea in ziua de azi ai mai mult deviceuri si chestii controlate de calculator decat acvariu propriu-zis. Personal nu vad asta cu ochi buni. Sunt alte lucruri muult mai importante decat incalzitorul de substrat: substratul propriu-zis, fertilizarea, crearea unor curenti buni in acvariu, calitatea luminii, fertilizarea, adaosul de CO2.
Nu vreau sa te descurajez, dar gandeste-te bine la ce vrei si de ce.
Banuiesc ca te-ai interesat de aspectele tehnice?! Banuiesc ca realizezi ca discutam de presiuni mari. Vezi specificatiile recipientului pe care-l faci tu rost.
Buteliile astea pentru CO2 nu degeaba-s mai scumpe, rezista la presiuni mai mari. Vezi toata dinamica (iarna cand o s-o umpli va fi frig, ajungi acasa gazul ala se dilata etc) sa nu te trezesti cu surprize.
babanukriss wrote:multumesc pentru informatie,daca pana dupa sarbatori nu gasesc o butelie mai mare , o sa iau de 500 g ,nu ma apuc acuma de sarbatori de plantat ca imi fac viata un calvar ) dar dupa sarbatori o sa ma apuc ,multumesc de sfaturi
Acum ~ o luna si ceva aveam aceeasi dilema. Unul dintre "batrani" (Porcul) mi-a dat un sfat bun, ti-l dau si eu, acum, la randul meu. Nu-ti lua butelie de CO2 mai mica de 2litri
Probabil se gandeste la straturi de bureti care contin si carbune activ sau alte substante care fac si filtrare chimica.
Dan si mie mi-a fost un pic neclar cu mediile astea. Chestia e ca daca inelele ceramice sunt simple, atunci, cum au zis si baietii ele fac filtrare mecanica si foarte putin biologica. Dar sunt si medii gen Sera Siporax care au forma de inel ceramic. Din exterior exact asa arata dar materialul din care-s facute este foarte poros (canale de ordinul micronilor) care de fapt ii maresc mult suprafata si reprezinta loc bun de dezvoltare al bacteriilor.