[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Humbert
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Message
poti sa tii ramirezi in apa de canal din bucuresti (nu de la put) si fara instalatie de osmoza inversa (eu tin). duritatea nu e o problema asa mare, desi e adevarat ca le place apa moale.
cea mai folosita metoda de reducere a ph este aditia de CO2, evident. poti sa ii tii si la ph de 7-7.2, desi de depus nu depun decat de pe la 6.8-6.6 in jos, dupa observatiile mele. poti folosi o bomba cu drojdie in acest sens, daca nu-ti permiti instalatie presurizata de CO2.
daca nu poti/ vrei CO2, o alta metoda de reducere a ph este turba (nu pot sa spun cum si cat, pt ca nu am folosit, trebuie sa cauti info pe net sau sa spuna cineva care a folosit).
razi tu razi baietas, dar eu te astept aici cam peste 2 saptamani cu un topic de genul "Ajutor!!! Urgent!!! Imi mor ramirezii!!!"

si atunci o sa radem noi.

urez mult noroc ramirezilor tai in noul lor acvariu. o sa aiba nevoie.
pai la ramirezi e suficient sa ai un mascul si o femela, in maxim 2 saptamani sunt pereche si depun daca le oferi conditii.
trebuia sa fi intrebat inainte. dupa cum s-a mai zis, in 100l se tin maxim 2 perechi.
Claude wrote:atat cat ma pricep eu iti spun ca in principiu , pentru plantele cu radacini carora le trebuie substrat le ia o saptamana minim (cam 2 de regula) dupa transplantare sa isi revina si sa reinceapa cresterea...


in principiu pot fi si eu de acord ca plantelor transplantate le ia 1-2 saptamani sa reinceapa cresterea.
in particular pot sa-ti spun ca blyxa mea transplantata a scos niste frunze amarate inca din prima saptamana (subtiri, pipernicite si indoite). dupa inca o saptamana cu lumina full si macro+micro, frunzele arata cu totul altfel.

deci... depinde, asta e tot ce zic. trebuie sa te uiti in acvaru si sa vezi ce se intampla si in functie de asta sa decizi daca e sau nu nevoie sa fertilizezi.
acu 2 saptamani am inceput un nou acvariu de la zero.
am inceput fertilizarea din a doua saptamana, si prost am facut, trebuia sa incep din prima zi. acvariul s-a inscris deja pe o tendinta care cred ca e buna (dispar algele care au aparut in prima saptamana), dar ce vreau sa zic e ca sunt aproape convins ca daca incepeam fertilizarea din prima zi (mai usor, dar sa fi inceput) as fi fost scutit de o perioada de regres a plantelor.

motivul pt care ar fi trebuit sa incep din prima saptamana e ca plantele fusesera scoase dintr-un alt acvariu si mutate imediat in acvariul cel nou, unde ar fi trebuit sa le ofer conditii similare si totul ar fi fost in ordine.

eu totusi am fost setat in urma a ceea ce am citit ca nu trebuie sa dai din prima fertilizare si lumina (Co2 da) si in cazul meu asta s-a dovedit o eroare

deci ideea e ca depinde foarte mult de ce plante ai, cate plante ai si in ce stare se afla ele ca sa determini exact de cand incepi fertilizarea. in niciun caz aia ca "nu se fertilizeaza in prima luna" nu e o regula batuta in cuie.
da, eu ma refeream la tulpinile noi cand am zis "tulpini secundare"
deci inteleg ca tu tai toata planta si replantezi in acelasi loc? hm, nu m-am gandit ca as putea sa fac asa, dar cred ca-i o idee de luat in considerare, daca zici ca tu asa faci.
am si eu o intrebare legata de rarirea blyxei - cum o faceti voi mai exact? mie mi-e groaza cand ma gandesc ca trebuie sa scot toata planta si sa despart tulpinile secundare si sa o plantez la loc, pt ca intr-adevar are niste radacini fantastice si rezulta un mare haos in acvariu dupa o asemenea operatiune.
si ma gandeam daca nu ar fi ok sa tai pur si simplu cu foarfeca tulpinile astea secundare - m-ar scuti de o mare bataie de cap dar nu stiu daca e ok si pentru ele si pt planta mama (pe ele le-as lasa fara radacini, iar din cioturile ramase s-ar putea elibera nutrienti in masa apei, ceea ce ar putea duce la dezechilibre cu fertilizarea)
merci!

edit: sau asta cu taiatul tulpinilor e chiar metoda tropica de care se pomeneste mai sus!?
ce sa zic, la T5 nu ma bag ca nu stiu, o fi asa cum scrie acolo ca sunt high output etc.
chiar ieri am pus 2 tuburi T5 la un acvariu si intr-adevar am folosit un droser osram de la mama lui (adica de la marbo)

dar la tuburi T8 sustin in continuare ca sunt foarte bune si alea chinezesti. de ex acvariul din semnatura mea foloseste 2 astfel de drosere si eu zic ca a iesit destul de bine.

tot pt T8, nu mi se pare relevant argumentul ca droserele chinezesti scurteaza durata de viata. oricum tuburile T8 se arunca dupa max 8 luni, indiferent de droser. deci decat sa dau 70 de lei pe un droser, mai bine dau 10 lei si schimb tuburile la fiecare 4 luni si tot ies mai bine, ca un osram T8 865 costa 8 lei.

dar asta e parerea mea, nu zice nimeni ca nu-s mai bune droserele alea de firma. ci doar ca si astea ieftine fac cam aceeasi treaba.
de altfel in acel topic se pomeneste de Vito... care-s foarte asemanatoare cu chinezariile din obor (daca nu sunt chiar alea)
nu stiu unde ai citit ca n-ar fi bune, eu folosesc 4 asemenea chinezarii de mai bine de 1 an de zile, si la tuburi de 18W si la cele de 15 W si sincer mie mi se pare ca "sunt bune"

poate poti sa spui de ce scria acolo ca n-ar fi bune, ca sa vad si eu.
adica, ma gandesc ca daca aprind neoanele iar plantele cresc si arata bine si frumos, inseamna ca-s bune droserele alea.

altfel drosere electronice de diferite tipuri si puteri se mai gasesc in Mr Bricolage si cu siguranta la marbo media, acolo au tot ce vrei.

asta daca vrei neaparat sa dai 60 - 70 de lei pe ceva ce face aceeasi treaba cu alea din obor, care-s la 10 lei bucata.

PS nu cred ca poti sa folosesti un droser de 30W ca sa aprinzi 2 neoane de 15W.
vad ca ai inteles, mai Mihai, mai: exact asta am si vrut sa-ti transmit si eu: ca mai bine nu scriai.

ma rog, eu m-am distrat, dar daca e sa stai un pic sa te gandesti, tu ce vrei mai exact cu postul asta?
adica ok, hai sa reluam un pic: ai avut 9 pesti si acum mai ai 7. bun, in regula.
hai sa vedem care ar putea fi niste explicatii posibile pentru asta:

1. i-au rapit extraterestii
2. i-a furat cineva din acvariu (poate sa-i gateasca)
3. s-au facut invizibili
4. s-au metamorfozat, s-au facut mici mici si nu-i vezi
5. s-au ascuns
6. au murit si au fost mancati sau s-au descompus
7. au sarit din acvariu pe jos
samd

deci primele 4 posibilitati le eliminam, da?
la 5 nu-ti putem noi raspunde, ca nu vine nimeni sa-i caute in locul tau, corect?
posibilitatea 7 o puteai elimina tot tu, ca tu stii daca ai sau nu capac la acvariu, corect?

deci ramane posibilitatea 6: pestii fie au murit de boala si apoi au fost mancati, fie au fost mancati direct, de vii.

deci tu vii aici si nici macar nu pui o intrebare, adica nici macar nu intrebi "ba, molly pot sa haleasca xifi sau invers?", ci vii si scrii ca au disparut, probabil au murit si au fost mancati.

adica iti dai singur raspunsul. si eu, care vreau sa te ajut cumva, ca de aia deschid topicul, ce mai pot sa zic la faza asta?!
ceva gen "ba, e nasol, imi pare rau..." si sa pun un emoticon din asta

tu vii aici sa ne scrii ce-ti trece prin cap si eventual sa fii compatimit sau vii sa intrebi ceva sau sa raspunzi la ceva?

chiar ca e ciudat. stai sa vezi ce mi s-a intamplat mie cu niste creveti:

intr-o zi am observat ca in acvariul meu am 32 de creveti. Inainte aveam 25. Am numarat din nou. Intr-adevar acum erau mai multi. Nu stiu ce s-a intamplat de au aparut. Cred ca crevetii masculi pe care ii aveam au facut sex cu crevetii femela pe care ii aveam iar apoi acestea din urma au nascut.
arata foarte misto acvariul, imi place foarte mult. intr-adevar hydrocotyle nu prea are ce cauta acolo.
iar cand mergi, nu uita sa pui un picior inaintea celuilalt, intotdeauna.
o sa tii aspiratorul suficient de departe de subtrat asa incat sa aspire mizeria dar sa nu aspire pietricele.
sau poate o sa aspire si niste pietricele, cine stie....
tu ce zici, o sa fie foarte grav?
dar de ce vrei tu sa schimbi TOATA apa la pesti?
stai ca de curiozitate m-am uitat pe site la apa nova

plumb in apa? de unde pana unde plumb? aici nu zice nimic de plumb

cred ca tot in sectorul 3 stai si tu, genghiskhan, daca imi amintesc bine. deci?
genghiskhan,

eu presupun ca toata lumea stie ce scrie prin alte parti si cum se face schimbul de apa ca la carte. acum, pentru avansati sau pt aia care nu vor sa tina 100 de litri de apa la declorinat in baie, exista si alte solutii.

1. e adevarat ca apa calda poate contine treburi urate si ca e nepotabila. problema este ca pui foarte putina apa calda, asa incat sa nu conteze.
in plus, stii ca si apa rece poate contine uneori aluminiu (mai ales in sezonul rece), care este extrem de toxic pentru orice vietate din acvariu?
tu cum te protejezi impotriva acestei proabilitati? in niciun fel, din cate citesc.
e vorba despre probabilitate de a se intampla ceva rau, si asta e foarte mica.

eu unul prefer sa risc cu apa calda decat sa pun apa rece in acvariu si sa fac soc termic pestilor.

2. citesc ca nici tu nu mai pui aquasafe in apa. atunci cum te protejezi impotriva plumbului, care se gaseste si in apa rece?
in niciun fel.

3. cat priveste clorul din apa si efectul asupra bacteriilor, nimeni nu sustine ca nu e adevarat ca mor bacterii. tot ce spun e ca nu e atat de semnificativ, si asta pe testate. nu am avut acvarii deciclate din cauza asta niciodata. cred ca nici daca schimbi toata apa cu apa direct de la robinet nu se decicleaza acvariul. darmite daca schimbi maxim 30%. bacteriile alea isi vad de treaba lor si in cateva ore se reface populatia, ca se inmultesc foarte repede daca au mancare.

eu nu zic ca asa e bine si ca la carte, eu zic ca asa e usor si exista un risc mic sa se intample ceva rau. si sunt convins ca toti acvaristii incep in forta, cu lasatul apei la declorinat si cu tratarea ei cu tot felul de produse, ca dupa un an-doi sa ajunga sa puna apa direct de la robinet.

evident, cel mai sigur e sa folosesti apa de osmoza, incalzita la temperatura apei din acvariu, in care adaugi saruri ca sa obtii duritatea dorita si mai si faci aditie de CO2 inainte de a o pune in acvariu ca sa nu ai variatii de ph )
cine poate sa faca asta, succes. mie mi se pare inutil.
pui direct apa potrivita de cald de la robinet. poti sa schimbi chiar si jumatate din apa fara probleme.

nu pune niciun aquasafe, nu e nevoie de asa ceva. apa cu clor se amesteca cu cea existenta si concentratia de clor scade suficient de mult incat ssa nu fie probleme. aquasafe-ul, pe langa avantajul ca leaga clorul, mai leag ais metalele grele din apa de care au nevoie plantele sa creasca, deci nu e ok.
nu e nicio problema cu umiditatea la instalatie. doar sa pui balastul in afara acvariului. in rest, merge chiar si fara acele socluri hidrofuge, am avut eu mult timp. niste banda izolatoare e foarte buna.
plus ca tensiunea 9sau intensitatea, habar n-am) la bornele neoanelor este foarte mica, eu pun tot timpul mana pe fise fara probleme.
cladophora creste neatasata de obiecte si plante, pe cand hair algae creste numai atasata; e mai inchisa la culoare, hair mai deschisa; creste ca un ghem incalcit, hair nu. firele de cladophora sunt cumva lucioase si tari, astealalte nu.
in poza de mai sus pare a fi hair.

sfatul meu e sa urmaresti cu atentie efectele apei oxigenate in acvariu. pestii nu vor avea nimic, dar crevetii s-ar putea s-o mierleasca. daca algele sunt localizate, aplica mai mult acolo, cu seringa, pt ca efectul e mai puternic si deci tre sa pui mai putin.
unele plante vor fi arse de H2O2: blyxa japonica, micranthemum, in general astea mai fine se cam duc. ca sa stii la ce sa te astepti.
 
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com