[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Schimbatul apei la acvarii (foarte) mari  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
culturystul
Junior member
[Avatar]

Joined: 31/10/2008 18:19:44
Messages: 80
Location: craiova
IP:
Offline

Salutare!

am si eu urmatoarea intrebare pt cei cu acvarii mari, sa zicem de peste 300 litri:

voi cum faceti schimbul de apa? sa zicem ca daca se schimba 30 - 40 % din volum la un acvariu de 300 litri, apa de schimb este in volum de 120 litri.. aceasta apa o tineti in bidoane cateva zile pt declorinat sau merge pus aqua safe atunci pe loc, fara a mai fi lasata la declorinat? de asemenea cum se procedeaza ca temperatura apei de schimb sa fie foarte apropiata de temperatura apei din acvariu ( ma gandesc mai ales pe timpul iernii) asta inseamnand ca bidonul respectiv trebuie tinut fie intr-o camera incalzita la circa 24-25 grade fie se tine cu un incalzitor in el...


in fine sper ca ati inteles ce am vrut sa intreb
ideea este ca eu am deja un acvariu de 115 litri net si schimbul apei imi cam da batai de cap.. si cum as vrea sa trec la un acvariu mai mare.. chiar as fi curios cum faceti voi, cei cu acvarii mari


mersi

[Yahoo!]
alef0
Member
[Avatar]

Joined: 20/08/2007 09:19:50
Messages: 149
Location: Bucuresti - Mosilor
IP:
Offline

Sa fim seriosi. Cine crezi ca tine sute de chile de apa la declorinat. Schimbi cu apa de la robinet si gata, eventual filtrata prin carbune activ.
Cel mai misto ar fi sa ai o instalatie de schimbat apa la picatura si scapi de griji.

Hasta la victoria siempre!
Leo's ship models
[WWW]
Humbert
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2020
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

pui direct apa potrivita de cald de la robinet. poti sa schimbi chiar si jumatate din apa fara probleme.

nu pune niciun aquasafe, nu e nevoie de asa ceva. apa cu clor se amesteca cu cea existenta si concentratia de clor scade suficient de mult incat ssa nu fie probleme. aquasafe-ul, pe langa avantajul ca leaga clorul, mai leag ais metalele grele din apa de care au nevoie plantele sa creasca, deci nu e ok.

300 litri plantat by Humbert
10 litri nano
160 litri AIO reef
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

@Humbert: Parerea mea este sa nu mai dai sfaturi de genul acestora.
1. Apa calda de la robinet poate contine treburi mult mai urate decat cea rece. Nu poti sa folosesti apa calda. Gandeste-te ca apa calda este "apa menajera".
2. Apa trebuie declorinata intr-un fel sau altul. Daca la tine merge asa, nu inseamna ca faci bine ceea ce faci. Concentratia aia de clor si "metale grele necesare plantelor" este foarte daunatoare. Daca nu vezi vreun efect asupra pestilor, fii sigur ca exista unul asupra bacteriilor din filtru care sunt extrem de sensibile la clor.
3. Acele metale grele de care vorbesti sunt de fapt in mare masura compusi de plumb. Plumbul este iarasi toxic. Compusii pe care ii doresti pentru cresterea plantelor ii obtii din fertilizanti. In felul acesta, ii poti controla foarte bine.

Chir nu inteleg: acvaristica a avansat destul de mult, sunt atatea locuri unde gasesti informatii si peste tot scrie acelasi lucru, iar tu expui exact contrariul?

@culturystul: Eu am un acvariu de 200 de litri brut si apa o schimb numai cu apa lasata la declorinat vreo 24 - 48 de ore. Ca mentiune, schimb cate 40 - 50% o data la 4 zile. Foloseam si eu solutiile respective care sa-mi combine clorul si compusii din apa, dar nu-mi mai place. S-ar parea ca toate aceste substante fac foarte multa spuma in apa si ... asta-mi da de gandit oricat de bine vazute ar fi. Eu sunt un adept al "old school" ca sa spunem asa. Ai grija ca un bidon nu te ajuta foarte mult, ar trebui pastrata in vase cu gura larga de genul galetilor si care sa nu fie acoperite. Ideal ar fi sa pui si o piatra de aer acolo sa agite apa...
In ceea ce priveste temperatura, cred ca 1 - 2 grade diferenta sunt ok. Sau chiar si mai mult, cu conditia sa pui apa proaspata incet incet in acvariu. Iar referitor la volumul mare pe care trebuie sa-l lasi la decantat - asta e! Hobby-ul cere si sacrificii: cumperi multe galeti daca gasesti de 20 de litri e excelent.

Ultima varianta ar fi cu apa RO (Reverse Osmosis) - o instalatie conectata la reteaua de apa care-ti scoate practic apa distilata, fara clor si fara alte porcarii in ea. Problema este ca iti reduce de asemenea si duritatea. in general, se face un amestec intre apa RO si apa normala, de la robinet dar lasata la decantat. in felul asta, nu trebuie sa stai cu 100 sau mai multi litri de apa in galeti prin casa, ci cu sa spunem jumatate din volumul acesta.

This message was edited 1 time. Last update was at 17/09/2009 13:58:32


I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
Humbert
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2020
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

genghiskhan,

eu presupun ca toata lumea stie ce scrie prin alte parti si cum se face schimbul de apa ca la carte. acum, pentru avansati sau pt aia care nu vor sa tina 100 de litri de apa la declorinat in baie, exista si alte solutii.

1. e adevarat ca apa calda poate contine treburi urate si ca e nepotabila. problema este ca pui foarte putina apa calda, asa incat sa nu conteze.
in plus, stii ca si apa rece poate contine uneori aluminiu (mai ales in sezonul rece), care este extrem de toxic pentru orice vietate din acvariu?
tu cum te protejezi impotriva acestei proabilitati? in niciun fel, din cate citesc.
e vorba despre probabilitate de a se intampla ceva rau, si asta e foarte mica.

eu unul prefer sa risc cu apa calda decat sa pun apa rece in acvariu si sa fac soc termic pestilor.

2. citesc ca nici tu nu mai pui aquasafe in apa. atunci cum te protejezi impotriva plumbului, care se gaseste si in apa rece?
in niciun fel.

3. cat priveste clorul din apa si efectul asupra bacteriilor, nimeni nu sustine ca nu e adevarat ca mor bacterii. tot ce spun e ca nu e atat de semnificativ, si asta pe testate. nu am avut acvarii deciclate din cauza asta niciodata. cred ca nici daca schimbi toata apa cu apa direct de la robinet nu se decicleaza acvariul. darmite daca schimbi maxim 30%. bacteriile alea isi vad de treaba lor si in cateva ore se reface populatia, ca se inmultesc foarte repede daca au mancare.

eu nu zic ca asa e bine si ca la carte, eu zic ca asa e usor si exista un risc mic sa se intample ceva rau. si sunt convins ca toti acvaristii incep in forta, cu lasatul apei la declorinat si cu tratarea ei cu tot felul de produse, ca dupa un an-doi sa ajunga sa puna apa direct de la robinet.

evident, cel mai sigur e sa folosesti apa de osmoza, incalzita la temperatura apei din acvariu, in care adaugi saruri ca sa obtii duritatea dorita si mai si faci aditie de CO2 inainte de a o pune in acvariu ca sa nu ai variatii de ph )
cine poate sa faca asta, succes. mie mi se pare inutil.

300 litri plantat by Humbert
10 litri nano
160 litri AIO reef
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 05/02/2005 03:14:35
Messages: 1789
Location: Baia Mare
IP:
Offline

Ce metoda alege fiecare o face pe propria raspundere! Sunt destule metode pentru a schimba apa,unele cat mai aproape de teoria care zice sa nu faci aia si aia si aia.Altele sunt groaznic de departe de teorie,dar totusi functioneaza la unii.NU toate sursele de apa sunt la fel.E foarte bine sa stii teoria intai,sa o pui in practica si sa pleci de acolo,testand si invatand din n surse in acelasi timp.Apoi vei sti cum ai ajuns acolo,unde esti si cat de periculos este ceea ce faci.E ca mersul pe sarma : in nici un caz nu e pentru lumea! Mai ales pentru incepatori.

Until you find someone worth dying for, you never really live.
Humbert
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2020
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

stai ca de curiozitate m-am uitat pe site la apa nova

plumb in apa? de unde pana unde plumb? aici nu zice nimic de plumb

cred ca tot in sectorul 3 stai si tu, genghiskhan, daca imi amintesc bine. deci?

This message was edited 1 time. Last update was at 17/09/2009 15:53:29


300 litri plantat by Humbert
10 litri nano
160 litri AIO reef
mvtb25
Junior member

Joined: 19/08/2009 17:28:28
Messages: 50
IP:
Offline

sa bagi 100 de l o data la 4 zile ii ceva...totusi mi se pare exagerat
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

100 de litri nu bag. Am maxim 160 de litri net in acvariu, deci se reduce volumul la maxim 80. Ei, cum spuneam, schimb intre 40 si 50%, da' mai mult spre 40. Si-asa de la 100 de litri, ajungem la 70. Pe care-i las in 2 galeti de 20 + 3 de 10. E ok, nu mi-e lene sa fac asta. In timp, ajungi sa fii si eficient, nu-mi ia mai mult de o ora toata operatiunea (incluzand tunsul si aranjarea plantelor).

@Humbert: imi pare rau, tot ce spui tu aici suna a ceva de genul "las' ca merge si-asa". Putem sa presupunem multe, putem sa spunem ca nu se va intampla nimic, sansele sunt mici de tot s.a.m.d.
Acuma, tu faci cum crezi. Ceea ce nu mi se pare ok este sa dai astfel de sfaturi altora. Din simplul motiv ca nu e ok.
Ca fapt divers, culmea, eu trec apa noua prin reactor, deci imi ajunge imbogatita cu CO2.
In ceea ce priveste analiza aia de apa, nu spun ca nu cred ce scrie acolo, spun doar ce-mi dau mie testele de duritate pe apa de la robinet: GH - 10 - 11, Kh - 7-8. Deci macar un parametru nu coincide. De restul elementelor nu ma mai leg, aici ai dreptate, nici eu nu tratez apa cu nimic pentru asta. Pe mine clorul ma intereseaza cel mai tare. Cate-odata, apa miroase groaznic de tare a clor. Daca tu vrei sa o folosesti asa, inca o data, e alegerea ta.

Hai sa reformulez toata treaba: parerea mea este ca e mai indicat sa lasi apa la decantat pentru declorinare, dar se pot folosi si solutii. Cred ca si astea doua metode se pot completa una pe alta - jumate apa statuta 24 de ore, jumate apa tratata.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
nettucu
Junior member

Joined: 24/07/2009 12:07:17
Messages: 32
Location: Brasov
IP:
Offline

Desi acvariul meu nu este foarte mare (160L net, cam 50L la un schimb) eu am adoptat urmatoarea formula:

1. butoi de 60L de muraturi (gura larga) in care las apa la declorinat 2,3 zile
2. pompa submersibila (orice model de 2 lei merge); poti face cred si cu o pompa de apa de la masina care merge la 12V la care eventual poti schimba sensul ca sa o folosesti si la scoaterea apei din acvariu; pompa sta in butoi
3. un robinet pe furtun ca altfel e debitul prea mare (depinde de pompa)
4. sifonez apa cu JBL Aqua In Out pe care l-am modificat si am pus cuple rapide pe furtun ca sa nu ma chinuiesc cu desurubatul
5. conectez furtunul de la pompa (cupla rapida) la Aqua In Out si dau drumul la pompa si apa se duce frumos in acvariu, declorinata si numai buna

Un butoi este mai eficient ca spatiu decat galetile.
Maniacs
Member
[Avatar]

Joined: 17/10/2008 13:30:10
Messages: 229
Location: Bucuresti / Militari / Veteranilor
IP:
Offline

Ce polemica ati nascut aici humbert si gengis ... Fiecare aveti dreptate ... Cine vrea sa faca acvaristica, ca la carte o face dar din experienta proprie pot zice ca e cam greu sa faci totul mereu ca la carte ... Daca locatia in care ai acvariul / acvariile iti permite sa tii si bazine cu apa la declorinat este ideal ... eu spre exemplu am in camera 3 acvarii de 112l fiecare si pe drum cel cu ciclide de 500l ... camera este deja supraaglomerata ca dealtfel si restul casei ... in sufragerie mai apar vreo 4 acvarii ale fratiorului 3 de 110 si unu aproximativ 140 ... va dati seama ca mi-ar fi foarte greu sa pun la declorinat saptamanal circa 200l de apa pentru toate acvariile ... pana de curand schimbul se facea la galeata cu furtun .... acum cand este aproape gata acvariul de 500l mi-am facut racord de alimentare si de scurgere pentru apa direct in dormitor (daca vreodata o sa am probleme cu racordurile sau cu filtrele probabil o sa inund toata coloana, sper sa fiu ferit de asa ceva) ... de principiu pe racordul care aduce apa as vrea sa montez si un filtru cu carbune activ si cu bumbac dar toate la timpul lor ...

... de cand am pesti (aprox 20 de ani cu mici fluctuatii ) pot spune ca probleme grave din cauza apei am avut doar o singura data, cand odata cu schimbarea apei intr-un acvariu mi s-au topit toate plantele posibil din cauza concentratiei de clor .... la schimburile saptamanale nu am avut niciodata probleme ...

Ca sfat pot spune ca cea mai buna apa e cea fara clor dar in ziua de azi pentru marea majoritate timpul si spatiul sunt destul de restranse daca pot zice asa deci fiecare face cum crede mai bine ...

Vremurile frumoase au trecut ...
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Io am si picatura, schimb si direct de la robinet - asta-i riscant daca ai "noroc" sa fie apa penala in acel moment si ....... daca schimbi o cantitate mare.

Poze: smilie ... Poze cu plante
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com