[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Humbert
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Message
eu o sa-i las 10 zile singuri.
am schimbat pana acum cate 30-40% din apa in ultimele 2 zile si diseara mai urmeaza un schimb tot asa, in ideea de a aduce nutrientii in exces la niveluri cat mai scazute. am redus lumina la 4 din 6 neoane la acvariul mare, in rest perioada de iluminare normala de 10 ore si CO2 normal.
probabil o sa cam apara alge in acvariul cel mic cu bomba de CO2 dar asta e, n-am ce face.
de mancare ma gandesc sa nu le las nimic sau foarte putina mancare din aia solida pentru vacanta, dar inca nu sunt sigur.
pai frunzele galbene si gaurile n-o sa se "repare", ci o sa moara. important e sa nu mai apara astfel de lucruri si plantele sa o ia din loc la modul serios, adica sa se vada de la o zi la alta ca au crescut.
clar iti trebuie mai mult CO2, eu cred ca ar trebui sa ai macar 6.5 ph-ul, daca nu chiar mai mic. pai la mine trebuie sa fac trimming in fiecare saptamana de cand fertilizez cu dennerle - le-am lasat netaiate 3 saptamani la un moment dat si m-am trezit cu toata suprafata apei acoperita de hetheranthera, rotala si cabomba, asa incat plantele de dedesubt incepusera deja sa o ia pe coaja de la lipsa de lumina.
pt scaderea ph-ului eu as alege varianta cu 0.1 pe zi sau chiar la 2 zile, de frica algelor mai mult decat a pestilor, ca pestii rezista si la schimbari de 0.5 ph dintr-o data, cum se intampla la schimburile de apa de exemplu.

da, si foarte important e sa te grabesti pentru ca daca fertilizezi cu dennerle si plantele nu o duc bine, o sa ai explozie de alge in cel mai scurt timp.
daca acvariul e cel de la juwel, poti sa-ti spun sa stai linistit ca filtrul nu e mic, e foarte bun.
tu acolo ai alte probleme, nu filtrul.
daca zici ca-s melci cu cochilie conica, probabil sunt malaysian trumpet snail. se inmultesc foarte repede si foarte mult si se misca prin substrat.
daca vezi cum se misca nisipul s-ar putea sa ai in acvariu mult mai multi melci decat iti inchipui si s-ar putea foarte bine ca movilitele sa dispara din cauza lor.

eu as face un deal cu niste pietre pe care le-as acoperi cu pietris.
ai mei au depus in kh 6, ph 6.8, gh 8 si 25 de grade, fara crypto (au depus de 3 ori pe indicatorul de Co2/ph de la JBL ).
bine, au depus doar de vreo 4 ori in 6 luni dar au depus, deci parerea mea e ca acele conditiile nu sunt batute in cuie, daca au de depus o sa depuna.

la mine depunerile au avut loc dimineata, inainte de aprinderea luminii si curtarea tot atunci e mai evidenta. poate n-ar strica sa-i urmaresti intr-o zi dimineata sa vezi daca se curteaza si asa o sa-ti dai seama daca ai masculi. bine, daca nu se curteaza nu inseammna ca nu ai masculi, dar..
errrr.
dar filtrul functioneza in continuu, da?
dumezeule, nu-mi spune ca ai oprit filtrul dupa 2 zile, nici nu mi-a trecut prin cap ca ai putea sa faci asa ceva, bine ca a intrebat haruko.

filtrul trebuie sa mearrga non stop.

ti-ai fface un mare bine daca ai citi articolelle de mai sus.
acvariul tau este neciclat. despre ciclul azotului poti cauta articole pe aici, sunt destule. pe scurt este vorba despre formarea bacteriilor denitrificatoare care elimina substantele nocivve din apa (amoniac si nitriti) care rezulta in umra hranirii pestilor, transformandu-le in nitrati, care sunt in principiu consumati de plante. acest ciclu dureaza intre 4-6 saptamani sau chiar mai mult, timp in care in acvariu trebuie sa ai pesti putini (2-3) pe care sa-i hranesti putin, mentinand astfel cantitatea de substante nocive la un nivel mic si permitand culturilor de bacterii sa crreasca in filtru.

tu ai pus pesti multi de la inceput si acum probabil ai valori de amoniac si nitriti mari in apa, ceea ce nu e bine, s-ar putea sa vezi in curand imbolnaviri sau chiar morti la pestisorii pe care ii ai.

faci asa: schimbi imediat intre 25 si 30% din apa (nu mai mult, dar nici mai putin). apa trebuie lasata in prealabil sa iasa clorul din ea - cam 24 de ore. ai grija sa fie la o temperatura cat se poate de apropiata de cea din acvariu, ca sa lle ffaci pestilor soc de temperatura.

continui cu schimburi mici de apa (10-20%) din 2 in 2 zile pana cand problema se rezoolva (chiar si 2 saptamani poate dura).

in perioda asta hranesti pestii foarte putin (o data pe zi, cat mananca timp de 1 minut). fii fara grija, estii rezista si cate o luna fara niciun ffel de mancare, deci n-o sa fie probleme. oricum chiar si in conditii normale pestii tot putin trebuie hraniti: 1 ddata - de 2 ori pe zi, cat mananca timp de 2-3 minute maxim - eu alor mei e dau doar 1 data pe zi.

daca ai posibilitatea, cumperi un set de teste 5 in 1 de la JBL si monitorizeezi nitritii (intr-un acvariu matur nivelul lor trebuie sa fie zero sau insesizabil) si eventual nitratiii (maxim 20). daca observi valori mari, continui cu schimburile de apa, dar nu schimburi mai mari ci schimburi mai dese (zilnic)

tot daca ai posibilitatea, mai cumperi si nistre sera nitrivec si adaugi conform instructiunilor din prospect (contine culturi de bacterii de-a gata).

nu baga nicio alta substanta chimica in acvariu. clynolul ala nu face decat sa lege o parte din substantele nocive (ex. amoniac), ceea ce e ajuta, dar nu rezolva problema de baza, ci doar inlatura unele din efectele ei (de nitriti nu se atinge nimic).

succes
eu tin rasbore de vreo jumate de an dar nu am reusit sa vad vreo diferenta notabila intre masculi si femele. stiu ca am si masculi pt ca le observ comportammentul si vad cine curteaza pe cine.
rasborele oricum sunt pesti de grup, deci daca-ti iei vreo 10 sigur o sa ai si masculi si femele. ai meu au depus de cateva ori, dar icrele au disparut la scurt timp (nici n-am fost interesat sa-i inmultesc).
din cate stiu eu sunt cam greu de reprodus, deci.... tot aia e.
daca e la fel ca cel de la JBL, si probabil este, ce ai tu e un test de co2/ph care-ti spune cat ar fi ph-ul in acvariul tau daca singura sursa de aciditate in acvariul tau ar fi CO2-ul.
adica pentru un kh dat, cu cat culoarea e mai verde cu atat inseamna ca ai mai mult Co2 in acvariu, deci cu atat e mai mic ph-ul.

toate chestiile astea ar trebuie sa fie scrise in brosura/ manualul de utilizare a testului
n-ai de ce sa opresti bomba pe timpul noptii. eu o folosesc asa de 6 luni fara absoluti nicio problema.
te complici inutil si cred ca o sa faci variatii de ph si mai mari pt ca dimineata cand ii vei da drumul vei avea presiune foarte mare in sticla deci ph-ul va scadea mult mai rapid decat ar fi scazut pe timpul noptii.

daca tii neaparat sa o opresti, atunci faci altfel: iei un reactor de la ferplast sau orice alt reactor din asta cu power head si pe timpul noptii opresti reactorul cu o priza programabila. gazul tot iese dar nu se mai dizolva.

dar inca o data, daca tu insuti zici ca e ok pana acum, nu inteleg de ce vrei s-o opresti noaptea.
cory nu mananca niciun fel de alge, ancistrusii mananca ceva alge dar mai mullt cand sunt pui si oricum nu sunt potriviti pt un acvariu mic inntrucat cresc pana la 12-15 cm si incep sa scooata plante si sa fie teritoriali de pe la 6 cm, asa ca eu zic s-o lasi balta cu sanitarii, asta numai daca nu cumva iti plac tie cory si vrei sa ai, ca-s destul de simpatici.
otocinclus-i mananca alge dar nici n-are rost sa te gandesti la ei pt ca sunt sensibili si sunt de grup, trebuie maccar 4-5 si n-ai loc de ei... unde mai pui ca nici nu se prea gasesc si cand se gasesc sunt 20 de lei bucata
nu stiu ce astepti tu de la pestii "sanitari", dar daca e vorba despre povestile alea de le auzeam prin piata cand eram mic cum ca "mananca fecalele celorlallti pesti" sa stii ca alea sunt prostiii. cory, ca si orice alt "sanitar" mananca si ei mancare normala de pesti, numai ca fiind pesti de fund, o mananca de pe jos, deci intr-un fel sunt buni pt ca nu lasa mancare in excess prin acvariu care poate strica in timp calitatea apei. aceeasi treaba insa o fac si melcii si crevetii sau hranirea potivita a pestilor, adica nu in exces. o alta chestie pe carre o mai fac e ca tulbura mizeriile de pe nisip si-n felul acesta probabil ajung mai repede in filtru.
dar altfel eu iti spun sa nu te astepti la minuni de la cory...
eu pot sa dorm linistit cu eheim-ul meu la ureche. nu se aude decat un fasait foarte slab cand stau cu urechea la 5 cm de el.
oi fi nimerit tu unul mai zgomotos - nu te-ai gandit sa desfaci axul motorului si sa-l pui la loc? poate are ceva joc de la montaj defectuos.
repet, al meu e complet mut, m-am dus acum sa-l ascult.
eu am eheim 2224 la un acvariu de 126 l brut, cca 100 net. conform specificatiilor ar fi mers si un 2222 dar intotdeauna e mai bine sa te duci la categoria superioara in ceea ce priveste filtrarea, unu pt ca nu are de ce sa strice si doi pt ca debitele date de producatori de obicei sunt supraestimate

in cazul tau, avand in vedere ca diferenta de pret intre 600 si 700 e de doar vreo 30 de lei, eu zic sa mergi fara discutie pe 700. eheim-ul 2224, care e comparabil cu 700, costa cu 100 lei mai mult. eu nu am avut tetra, se zice ca sunt bunicele dar mai sunt probleme cu garniturile.
cu eheim-ul in schimb nu te doare capul, e beton armat, silentios si durabil.
da, am impresia ca speciile fara solzi, cum sunt cory si ancistrus, sunt ceva mai sensibile la verdele de malachit. nu scrie in prospect?
merge si cu baia de scurta durata, dar depinde de pesti. unii sunt atat de sensibili incat mor exact de la medicament (de ex. ramirezi)
pai eu stiam ca UV-ul omoara toate chestiile organice care trec prin fata lui. bacteriile, microbii etc fiind organisme vii, eu zic ca mor atunci cand sunt expusi la UV. bine, asta e valabil pt bolile care se propaga prin apa (si cred ca sunt destule).
deci UV-ul ajuta in mod sigur.
acum evident ca nu e o regula ca daca o sa ai UV n-o sa mai boli in acvariu, de asta am si scris initial ca "poate din cauza UV-ului".


vezi ca baktopur-ul decicleaza filtrul, pt ca e antibiotic. cu el omori tot felul de bacterii, inclusiv alea din filtru.
mda, si eu am luat pesti bolnavi sau purtatori de boli din hornbach (am luat odata 2 scalari si la 2 zile dupa ce i-am pus in acvariu toata lumea a facut gris, in afara de ei). am avut totusi putine decese, dar poate m-a ajutat si sterilizatorul UV, cine stie.

oricum, atunci cand aduceti pesti noi, nu mai bagati punga in acvariu si nici nu turnati apa din punga in acvariu. puneti pestii in apa in care au venit intr-un recipient separat si adaugati treptat apa din acvariu acolo. in felul acesta se egalizeaza si temperatura si ph-ul. apoi mutati pestii in acvariu cu minciocul. in felul acesta se reduce semnificativ cantitatea potentiala de microbi pe care-i puneti in acvariu.
sau filtrezi cu carbon activ
"Following treatment, the water should be filtered through active carbon (JBL Carbomec activ or. Carbomec ultra) for 24 hours in order to remove any residues of medication"

vezi ca daca dai click pe poza aia de la JBL online hospital iti povesteste ce si cum
 
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com