georged wrote:iar la Obor am gasit doar chinezarii "universale" despre care am citit ca nu ar fi bune pentru acvariu.
Depinde ce vrei de la acvariu. Daca te multumesti sa ai o lumina care sa te ajute sa te uiti la acvariu poti folosi orice droser. Daca vrei sa scoti maximu' din tub, ia traf ca lumea.
Poti folosi drosser d-ala clasic, de tip vechi. Sigur aprinde tubu' corect.
Humbert wrote:asta daca vrei neaparat sa dai 60 - 70 de lei pe ceva ce face aceeasi treaba cu alea din obor, care-s la 10 lei bucata.
Io am verificat drosere ieftine, am experimentat in paralel cu unu' care stiu sigur ca aprinde tubu' corect. Diferenta de intensitate luminoasa a fost evidenta. Vorbesc de T8. Repet, depinde ce pretentii ai, repet si ca, dintre cele ieftine, Vito aprinde tubu' cel mai bine.
Humbert wrote:nu cred ca poti sa folosesti un droser de 30W ca sa aprinzi 2 neoane de 15W.
Culmea e ca poti

, am experimantat-o si p-asta

, am legat in serie doua tuburi de 18 Watti p-un Vito de 36 W si merge. Nu stiu daca merge si cu alte drosere. Scopu' n-a fost economia financiara, a fost economia de fire

si curiozitatea.
Philips are drosser electronic pentru 2 tuburi de 36 W, e 65 lei. Probabil are si pentru alte puteri, in clusiv 15 W.