Message |
|
Stiu ca citesti cu mare atentie prospectele,  dar cateodata trebuie sa mai citesti si printre randuri. Sau sa te abati putin de la ce scrie acolo. Ti-am explicat de ce spun ei "unwashed". Pentru a nu se apuca vreun istet sa spele pietrisul apoi sa il amestece direct cu Florapolul. Va iesi o mocirla si atat. Cred ca de lene nu au scris spalat si uscat. Sau din considerente de marcheting. Sa nu vada omul din start cat are de munca.
ReluOlaru wrote:Banui totusi ca pietrisul cumparat din magazin, ambalat corect, nu-i tocmai scos din garla si bagat in plastic.
Nu stiu daca banui bine sau rau. Eu personal nu am certitudinea ca pietrisul este curat, ca sa nu zic steril. Desigur, un pietris corect preparat, va trebui sa nu mai contina nici un fel de particule care sa ramana in suspensie in momentul spalarii. Dar cine imi poate garanta asta.
Faptul ca ai pus pietrisul nespalat (cel in amestec cu Florapolul) nu poate fi un fapt foarte grav, deoarece a fost acoperit cu pietrisul curat. Pe momunt ar putea duce la o usoara tulburare a apei (mai ales daca il rascolesti cand scoti plante), dar sunt sigur ca aceasta va trece
LE. acum mi-am dat seama de pietris. Esti sigur ca este inert? Un test mititel cu niste otet ai facut?
|
 |
|
HAi ca ma risc eu, cu toate ca africanii nu-s apanajul meu deloc.
Personal imi place decorul, schimba radical perspectiva. Dar parca in partea de jos ar fi trebuit mai multe pietre? nu neaparat mari, dar nu stiu, sa fie o continuitate, ceva. Si sa creezi si ceva ascunzatori
|
 |
|
Hai sa-ti fac socoteala mea
-acvariu Horbach, vreo 25 de ron. Sincer nu stiu de ce ai dat atatia bani pe al tau. Zau nu stiu
-da, incalzitorul nu l-am pus la socoteala, ca ma incurca prin balcon.  Dar costa si ala, desigur
-filtrul-de ce sa nu recunosc, e luat de la taraba, cam no name, cu 20 de lei. Posibil un Resun mini. La care am marit eu spatul mediilor de filtrare si i-am mai gatiut putin iesirea.
-iar m-ai prins. N-am lampa, ci un capac mesterit de mine in care am pus un bec economic. Materiale=0 lei, totul a fost facut cu resturi de prin boxa
-plante-0 lei. N-am facut decat sa iau cate ceva de prin acvariul mare
-substrat si ce ai mai zis tu pe acolo, tot de prin casa adunate.
-cadrul tau il punem la capacul meu
-izopren nexam. Polistiren din aceeasi boxa
-masculu Betta un Crown Tail frumusel foc (ma rog mie asa mi se pare si e de ajuns  )-tot de la Reef.
Ai dreptate in ceea ce priveste preturile. Daca iei totul de nou si n-ai nimic dosit, pitit, uitat sau pus bine prin sertare, da, pretul amenajarii unui acvariu mic pot fi mari. Dar de, asa cum ai spus, un hobby cere sacrificii.
|
 |
|
N-ar trebui sa se deplaseze, decat atunci cand scoti ceva plante, iar radacinile aduc la suprafata cate o boaba de Florapol. Vezi ca nu se vede tocmai bine? Parca cineva iti spusese sa pui substratul fara sa il amesteci.
La faza cu pietrisul nespalat si eu m-am incurcat la un moment dat. Se pare ca oamenii vor sa spuna (chiar nu cunosc fineturile limbii engleze) sa il amesteci cu pietris uscat, altfel risti sa faci o mocirla. Asta nu inseamna ca pietrisul acela va fi asa cum il scoti din garla, ci va fi mai intai spalat, asa cum se recomanda. Dupa ce faci amestecul si il pui pe fundul acvariului, nu mai conteaza daca stratul de pietris inert (pe care il pui peste) va fi ud sau uscat, ca nu il mai mixeaza nimeni.
|
 |
|
bobesque wrote:Ce am facut eu: acvariu de 25 litri, cu plante easy, plantat destul de mult, filtru Aquael Mini (mai exista unu si mai mic Aquael Micro dar e de rahat, are buretele atat de mic incat nu cred ca se poate chema suport bacterian - deci nu ala). Intrucat chiar si filtrul asta MINI tot are debit marisor am facut un spraybar homemade dintr-un furtun si cu gaurile orientate inspre perete, astfel am un curent f mic in acvariu, dar am ceva miscare fina pe suprafata apei.
Curatz f rar filtrul tocmai pentru a-l tine imbacsit sa aiba debitul mic si in acelasi timp sa faca treaba buna. Un filtru cu cat e mai jegos, cu atat are mai multe bacterii bune in el. Rezultatul se vede in semnatura mea.
Investitie de maxim 60 de ron, cu toate cele noi. Asa ca...decat un bol, mai bine inca un colt verde in casa.
|
 |
|
La bazinul ala musai sa mai pui un tub, altfel nu faci mare branza. Montarea tuburilor trebuie facuta in asa fel incat sa-ti distribuie uniform lumina in acvariu. Daca acel compartiment de care vorbesti este mult in spatele acvariului, eu zic sa montezi tuburile in capac.
|
 |
|
Nu stiu ce sa zic. Mi se pare ceva un pic ciudat acolo. Parca s-ar dizolva granulele alea de argila. Sper ca nu le-ai udat inainte de a pune pietrisul peste ele.
|
 |
|
Stiu. Si sunt complet siderat. Prima data cand am dat click pe link astazi, imi arata si mie nu stiu ce produs. Acuma vad ca arata amandoua acelasi lucru.  Habar n-am de ce. O fi ceva de la cei de la JBL, nu stiu ce sa zic.
|
 |
|
ReluOlaru wrote:Saptamana viitoare voi pune si pestii, sa fiu sigur ca am facut o ciclare buna. Deja am pus de aseara si putina mancare in apa, si voi pune zilnic cate putin.
Ca numar de pesti, vor fi in jur de 6 ( 3 perechi ), si nu cred ca voi pune mai multi, ca n-are rost sa-i inghesui.
Ar fi ok ca numar de pesti, dar incepe cu o pereche. PEntru inceput sunt destui pentru volumul acela de apa. Inainte de a alege pestii, consulta-te putin cu noi. VEzi ce-ti place, faci propunerea si noi votam
ReluOlaru wrote:Apropo, m-am uitat la temperatura apei si dimineata avea 24 grade. Aseara erau 23. Nu stiu daca e cazul sa iau si incalzitor sa urc putin temperatura. Probabil e si functie de pestii care vor locui in el.
23-24 de grade ar fi ok pentru pesti. Ideal ar fi sa pui un incalzitor setat la 24 de grade, sa nu mai ai fluctuatii. Acestea apar mai ales in perioada de iluminare. Plus ca acvariul tau fiind mai mic, pierde mai repede caldura pe timpul noptii.
|
 |
|
|
 |
|
In primul rand, spune-mi daca in spatele acvariului este un geam. Mai ales daca bate soarele in zona aia. Daca este asa, nu-i bine, poti face niste alege de toata frumusetea.
acvariul trebuie iluminat o perioada de 8-10 ore pe zi, preferabil cu o priza programabila. Scheme de iluminare ar fi sa zicem 12-20 sau 12-22. Alta schema 9-13, pauza 2 ore, apoi 15-19. Sau cum crezi tu. Ideea este ca plantele au nevoie de lumina de calitate pentru a creste. Pauza de la pranz este buna si nu prea. Este buna pentru ca iti permite sa iluminezi acvariul pana la ore mai tarzii (nu mai mult de ora 22) pentru a te bucura mai mult de el cand vii de la servici. PArtea mai putin buna, ar fi ca in acest fel se intrerupe procesul de fotosinteza, exact atunci cand plantele sunt in plin proces de hranire. Urmeaza ca tu sa-ti stabilesti singur, in functie de evolutia si cerintele acvariului, perioda de iluminare.
Filtrul trebuie sa functioneze non stop, fara oprire. Il opresti doar pentru perioade nu mai mari de 15 minute, atunci cand cureti mediile filtrante. Acest lucru il faci doar atunci cand debitul scade semnificativ, clatind usor buretii in apa scoasa din acvariu.
Referitor la pesti, eu sunt de parere sa lasi acvariul sa se cicleze natural, conform ciclului azotului. Altfel, risti sa o dai in bara.
|
 |
|
Infige ca lumea tufele alea in substrat. Scot si replantez Blyxa la greu si nici mama Corydorasilor nu o scoate din substrat. Si albinosii sunt talie mica, nu ar trebui sa-ti faca probleme.
Si eu licitez tot pentru SAE, referitor la pestii tai. Spune-mi daca le mijesc doua mustati sub bot. Daca nu se vad, ori sunt prea mici si nu le-au crescut, ori nu sunt SAE
|
 |
|
Daca pui mai mult substrat risti sa suprafertilizezi. De aici o gramada de probleme. Alge. Asta deoarece putinele plante pe care le ai nu vor putea consuma tot ce ofera acel substrat. Plus ce se mai dizolva in apa...
|
 |
|
djphazer wrote:In cazul bazinelor de recif, piatra vie gazduieste niste colonii de microorganisme mai speciale care se ocupa de NO3, dar, 1 la mana piatra vie este exagerat de scumpa, si 2 la mana, microorganismele respective au alte cerinte de salinitate in primul rand, fata de ce poate oferi Marea-Neagra. Daca are cineva vreo idee in aceasta privinta, il rog sa mi-o ofere
Solutia o gasesti aici. Piatra vie de la sursa
|
 |
|
Se recomanda intotdeauna pietris cu granulatie mai mica, din mai multe considerente. Faptul ca pietrisul mare retine multa mizerie este cel mai important. Este greu de curatat (aspirat) daca este cazul iar mizeria adunata in el va crea probleme in viitor. In al doilea rand, un pietris cu granulatie mai mica, este mult mai folositor plantelor decat unul de granultaie mare. Plantele au nevoie sa-si intinda radacinile fara a fi nevoite sa-si caute cine stie ce locuri printre pietre mari. Si mai este ceva. Daca producatorul substratului recomanda un anume fel de pietris, ar cam trebui respectata recomandarea
Plantele le pui odata cu prima apa, nu vor fi probleme. Iti recomand totusi pentru inceput multe plante cu crestere rapida si care se hranesc masiv din masa apei. Ti-ar prinde bine ceva Ceratopteris cornuta, Elodea canadensis (parca) sau Egeria densa. Iti vor fi de mare ajutor in prima faza
|
 |
|
Se pot pune doua pana la patru picaturi de reagent, in 1,5 ml. de apa din acvariu. Mai multe detalii aici
|
 |
|
Si de aspirat e cam greu cand ai ceva fertil prin zona. Ideal este sa echilibrezi acvariul astfel incat sa nu fie necesare decat schimburile de apa. Pentru asta, trebuiesc alesi pestii potriviti acelui volum de apa. Stiu ca acum ai doar un peste, dar grija mare pe viitor
|
 |
|
Daca vrei sa faci mot a mot cum scrie acolo, iti spun ce sa faci. Iei cantitatea de Florapol recomandata pentru acvariul tau. Apoi o amesteci cu de cinci pana la de zece ori mai mult pietris (sau cat scrie acolo) si-ti va rezulta o cantitate. Pe care o vei pune in acvariu, fara a fi interesat de grosime. Aceasta va rezulta strict in urma mixului pe care il vei face tu.
|
 |
|
Mai oameni buni, va aflati (unii dintre voi) intr-o eroare grava. Sa va zic de ce.
Florapolul este o argila sau ceva de genul asta, fertila. Nu se spala , nu se amesteca cu nimic, decat daca tii neaparat. Se pune pe fundul acvariului in cantitatea descrisa de producator. Daca el zice ca un pachetel ajunge pentru un acvariu de 100 de litri, asa se va folosi. Stratul va iesi oricum subtire, nicidecum de 2 cm. Apoi se acopera cu pietris de granulatie 2-3 mm (nu mai mare, nu mai mic) sau cu JBL Manado. In strat de 4-5 cm in fata, 7-8 in spate. Sau uniform.
Apoi avem AquaBasis-ul. Asta da, se pune intr-un strat de cativa cm (2-4), apoi se acopera cu pietris 2-3 mm sau cu Manado.
Acvariul ar fi fost mai bine daca il luai mai mare. Ma refer la cel de 60 de litri. Care nu are decat latimea mai mare cu 5 cm decat cel de 54 de litri. Dar...
Ar fi fost mult mai estetic daca luai pietris de rau, natural, necolorat
|
 |
|
De ce sunt negre pe alocuri?
|
 |
|