Aceasta este o traducere a articolului prezentat pe www.zeovit.com si preluat cu permisiunea d-lui Alexander Girz pentru a putea fi tradus si publicat pe www.acvariu.ro
Link-ul original:
http://www.zeovit.com/forums/showthread.php?t=10354 (postul #7)
METODA DE CICLARE IN 14 ZILE - KORALLENZUCHT
Ziua 0.
Instalati acvariul,sump-ul,tubulatura PVC si asigurati-va ca acordati suficient timp de uscare siliconului.
Ziua 1.
1.Apa.
Umpleti sistemul cu apa RO,daca e posibil utilizati un sistem de osmoza cu un filtru rasina ca si ultima treapta de filtrare.Incalziti apa la 20 – 25 grade si instalati pompele.(valuri,recirculare)
2.Curentul apei.
Recomandam un flow lin si amplu,in jur de 20 – 30 ori,volumul bazinului pe ora.Functioneaza foarte bine combinatia cu Osci-Motion – creeaza modificari de curent foarte naturale datorita pompelor pivotante.
3.Sarea.
In momentul in care temperatura apei atinge valoarea de 25 grade,adaugati incet sarea in curentul pompelor pana se atinge o salinitate de 34%.Piatra vie poate fi introdusa in momentul in care sarea s-a dizolvat complet si apa este clara.
4.Piatra vie.
Este foarte important sa se utilizeze piatra vie proaspata,aproximativ 10% din volumul acvariului.Dupa plasarea pietrei vii,urmeaza substratul.In acest moment se porneste skimmer-ul,reactorul de zeoliti si lumina !
5.Substratul.
Adaugati un strat subtire de nisip.Se poate folosi spartura de coral sau Aragonit.Nu utilizati Live Sand in combinatie cu sistemul Zeovit.Lasati nisipul in apa de osmoza timp de 3-4 zile inainte de a-l folosi,schimband zilnic apa de osmoza.Cand nivelul de PO4 al apei este 0 sau aproape de 0,nisipul se poate utiliza.
6.Punerea in functiune a reactorului de zeoliti si a skimmer-ului.
Folositi 1L de zeoliti/400L volum net de apa.Nu depasiti rata flow-ului prin reactor,400L/h pentru fiecare litru de zeoliti.Reactorul trebuie sa functioneze in mod continuu.Dati drumul la skimmer in acest moment.
7.Iluminarea si alte echipamente tehnice.
Iluminati zilnic pe o perioada de cel putin 10 ore.De asemenea se pot pune acum in functiune orice alte echipamente.
8.Dozare.
Incepeti acum dozarea de ZEObak,ZEOstart3 si Sponge Power.
ZEObak: 5ml/100L (volum net)
ZEOstart3: 10ml/100L (volum net)
Sponge Power: 3ml/100L (volum net)
Ziua 2 si 3.
Pauza de dozare.
Ziua 4.
Dozati ZEObak,ZEOstart3 si Sponge Power zilnic,dupa recomandarile de pe eticheta produsului,pana in ziua 14.
ZEObak 1pic./100L
ZEOstart3 0.1ml/100L,de 2xzi
Sponge Power 1pic./100L
Ziua 4 – 10.
Pot sa-si faca aparitia diferite alge,cum ar fi alge brune urmate apoi de alge verzi.Folositi aceleasi dozaje ca si cele descrise in Ziua 4.Verificati salinitatea.
Ziua 10.
Pot fi introdusi primii pesti ierbivori (max.2/200L),arici de mare si melci.Se pot introduce primii corali,din specii mai putin sensibile,cum ar fi Montipora.
Introduceti Carbonul activ in sistem.
Carbon activ: Din momentul in care sunt introduse primele animale in sistem,adaugati Carbomul activ in cantitate de 0.5L – 1L la 1000L apa.Schimbati-l o data la 30 zile.
Ziua 11 – 14.
Pastrati dozajul la fel ca cel descris in Ziua 4.Testati KH si Salinitate.Pot fi adaugati si alti corali atat timp cat parametrii apei sunt in limitele recomandate.De asemenea,pot fi adaugati pesti,dar incet.Hranirea pestilor trebuie facuta cu atentie in aceasta faza pentru ca biologia sistemului inca nu este pe deplin stabila.Nu introduceti mai mult de 1 – 2 pesti/250L apa pe saptamana.Dupa o perioada de inca 4 saptamani se pot adauga restul de pesti.
Incepand cu ziua 14.
ZEObak 1pic./100L,, de 2 – 3xsaptamana.
ZEOstart3 0.1ml/100L, de 2xzi.
Sponge Power 1pic./100L, zilnic.
Dozajele trebuie reglate in timp in functie de aspectul acvariului,parametri sau corali.Mai tarziu,pot fi folosite si alti aditivi din aceeasi gama.Recomandam inceperea schimburilor de apa regulate, in saptamanile 4 sau 6.
Ca si o completare (nu este inclusa in postul original): Aceasta este o metoda de
ciclare a unui sistem,nu este o metoda de
tranzitie de la un sistem clasic la unul tip zeovit.