[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
ZEOVIT - INFORMATII GENERALE  XML
Forum Index » Discutii generale
Author Message
Cristi
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 02/04/2013 09:02:43
Messages: 1804
Location: Satu Mare
IP:
Offline

Aceasta este o traducere a articolului prezentat pe www.zeovit.com si preluat cu permisiunea d-lui Alexander Girz pentru a putea fi tradus si publicat pe www.acvariu.ro
Link-ul original: http://www.zeovit.com/forums/showthread.php?t=10354
Originally posted by ShadowRamy.

ZeoVit - Elemente introductive

Unii spun ca ZeoVit este doar cel mai recent " snake oil ", în timp ce altii lauda rezultatele care se obtin in ceea ce priveste coloritul. Altii cred in aceste rezultate, dar cred ca sistemul este pur si simplu mult prea complicat si prea costisitor.
În primul rând, permiteti-mi sa precizez ca acest articol nu are în nici un fel menirea de a explica stiintific cum functioneaza sistemul, sau sa influenteze într-un fel sau altul achizitia de produse ZeoVit. Am fost întrebat o multime de lucruri despre sistemul zeovit, asa ca am vrut sa va impartasesc experienta mea.
Am mentinut un sistem ZeoVit cu succes pentru o perioada de trei ani. Înainte de aceasta data am avut un sistem de tip Berlin, folosind piatra vie, nisip viu, un skimmer si iluminare puternica. Mai târziu am adaugat un refugiu plin de macro-alge pentru a ajuta exportul de nutrienti .
În jurul anului 2005 a aparut Prodibio, unii au obtinut culori frumoase, folosind sistemul, altii nu au obtinut nimic. Am decis sa dau totusi o sansa acestui sistem.
Dupa aproximativ sase luni, utilizând sistemul Prodibio am obtinut rezultate foarte bune în ceea ce priveste reducerea algelor si a NO3 si PO4. Am avut mult mai putin de curatat, putand sa hranesc in acelasi timp mai mult. Am citit apoi un forum unde lumea incorpora ZeoStart ca sursa de carbon cu acest sistem Prodibio. Am decis sa fac o incercare. Din nou, chiar mai bine, coralii mei au avut o crestere mai rapida, culori mai luminoase si in acelasi timp foarte putine probleme in ceea ce priveste algele.
Prodibio a fost un start bun, dar cu o risipa destul de mare, datorita dimensiunii acvariului. Dozarea se face la fiecare 14 zile si avand un acvariu de doar 75 galoane, foloseam aproximativ jumatate din produs, restul aruncandu-l.
Apoi m-am decis sa aflu mai multe despre zeovit, deoarece foloseam deja ZeoStart si o cantitate mare de aminoacizi.


Ce inseamna ZeoVit?

Sa începem cu ceea ce face sistemul ZeoVit.
Zeovit este un sistem care încorporeaza surse de bacterii pentru a ajuta la eliminarea excesului de nutrienti. Ideea este de a imita cat mai bine apa de mare naturala, parametrii acesteia, prin reducerea nivelurilor de nitrati si fosfati, fara a reduce alti parametri esentiali, cum ar fi calciul si magneziul .
Cel mai bun mod prin care eu înteleg acest lucru, il constituie un proces în doua etape:
1) Sistemul elimina excesul de nutrienti, cum ar fi nitrat si fosfat prin intermediul surselor de bacterii si skimming.
2) Odata ce ULNS a fost realizat, s-ar putea “regla” culorile coralilor prin aditivi Zeovit suplimentari.
Ei bine, nu asta dorim sa realizam intr-un sistem de recif? Pot face asta cu un skimmer high-end si schimbari frecvente de apa? Raspunsul este: Da, dar exista unele beneficii secundare “frumoase” ale sistemul zeovit despre care vom vorbi mai târziu.

Multi cred ca prin obtinerea de valori 0 a NO3 si PO4 la teste, sistemul lor este unul ULNS, cu toate acestea, foarte putine kituri de testare pot masura nitrat si fosfat la aceste niveluri scazute. De obicei, utilizatorii zeovit utilizeaza un fotometru precum checker-ul Hana pentru fosfat. În sistemul Zeovit exista identificatori vizuali care semnalizeaza etapele de dezvoltare a sistemului si care va arata cand ati depasit un pas si sunteti gata sa treceti la urmatorul. Daca adaugati pur si simplu o sursa de hrana, cum ar fi aminoacizii, fara a trece sistemul dvs. prin toate etapele premergatoare nu faceti decat sa incarcati sistemul cu nutrienti nedoriti, lucru care poate duce la o serie de probleme.


Nota :

Zeovit nu este un sistem "cookie-cutter", deoarece fiecare sistem este diferit si are nevoi diferite, dozajele si produsele zeovit vor varia de la un sistem la altul. Desi Zeovit este un sistem foarte precis, veti obtine cele mai bune rezultate prin observarea cu atentie a coralilor si permitându-le lor sa va spuna ceea ce este necesar in sistem. Zeovit utilizeaza o serie de reguli de baza pentru a va ajuta sa startati un asemenea sistem.


Cele 4 componente de baza

Cele 4 componente de baza constituie minimul absolute necesar pentru sistemul zeovit. Alte produse Zeovit sunt aditivi si suplimente pentru a ajuta la îmbunatatirea sau “reglajul” fin al sistemului dumneavoastra. În plus fata de cele 4 componente de baza, veti avea nevoie de un reactor Zeovit si va trebui sa folositi carbon activ continuu, acesta fiind schimbat o data la 30 de zile.


Zeolitii

Zeolitii constituie un material artificial care absoarbe ceva, mai précis toxinele prezente in recif (as spune ca e vorba de NO3 si PO4 dar nimeni nu stie cu siguranta daca acestia chiar sunt absorbiti sau acest material filtrant ajuta la prelucrarea lor pentru a putea fi mai usor eliminate de catre skimmer). Zeovit foloseste un mix de diferiti zeoliti astfel incat sa reduca cat mai eficient toxinele dintr-un sistem de recif. Au fost multe discutii pe marginea functionarii lor; incepand de la o teorie a colonizarii cu bacterii, pana la absorbtia amoniacului sau o transformare a nutrientilor in alti ioni. Imi pare rau, nu stiu cum functioneaza ci doar ca functioneaza.
Zeolitii sunt asezati intr-un reactor. Este format din doua tuburi, unul la exterior si unul la interior, cel de al doilea avand atasat un maner care iese prin capacul reactorului. Zeolitii sunt plasati in cel de al doilea tub (cel interior) si sunt “pompati” o data pe zi pentru a elibera mulm-ul acumulat pe suprafata lor. Acest mulm se presupune ca hraneste coralii. Materialul se schimba aproximativ la 6 sau 8 saptamani. Presupun ca rata de inlocuire a materialului depinde de nivelul de nutrienti prezent in sistem, la fel ca si carbonul activ.
Un lucru de care sunt sigur este ca folosind un sistem zeovit fara zeoliti nu va fi la fel de eficient, la fel ca si folosirea unui alt tip de zeolit. Pot sa-mi dau seama foarte clar cand zeolitii mei sunt epuizati, coralii mei vor avea o culoare stearsa.


Zeobak

Aceasta constituie o sursa de bacterii folosita pentru a coloniza zeolitii, piatra vie sau nisipul pentru a ajuta la reductia nutrientilor. Cea mai mare diferenta in opinia mea, intre acest sistem si alte sisteme bazate pe aditia de carbon (vodka/zahar/otet) este faptul ca cele din urma nu contin o sursa de bacterii. A fost teoretizat faptul ca a mentine un sistem care este total dependent de capacitatea sistemului de a produce bacteriile necesare, poate duce la o monocultura de bacterii care nu elimina absolut deloc nutrientii din sistem.

Zeobak se dozeaza initial zilnic, apoi dupa ce coloniile s-au stabilizat in sistem, cantitatea se reduce drastic la una sau doua dozari pe saptamana.


Zeofood

Acesta este o sursa de hrana pentru corali si bacterii, din moment ce nutrientii sunt mentinuti atat de jos in sistem, trebuie introduce alte surse de hrana pentru acestia.
De cand Zeovit a introdus atat de multe surse de hrana cum ar fi aminoacizii si Xtra, nu mai folosesc decat foarte rar acest produs.

Initial este dozat aproximativ 5 picaturi la 800L volum net de apa.


ZeoStart

Este o sursa de carbon cu un miros de otet. Sunt sigur ca este o mixtura de otet, zahar si/sau altceva, dar nu sunt sigur exact ce. Initial aceasta a fost sursa de carbon pe care am folosit-o in conjunctie cu Prodibio BioDigest si a functionat foarte bine.
ZeoStart ajuta la reproducerea bacteriilor nitrificatoare care practic se hranesc cu NO3 si PO4. ZeoStart functioneaza in conjunctie cu Zeobak iar aceasta din urma, la randul ei, cu Zeolitii.

ZeoStart se dozeaza aproximativ 1ml la 800L volum net de apa.


Parametri aditionali

Zeovit incorporeaza GAC (carbon activ) care se foloseste 24/24 timp de 30 de zile iar apoi se schimba. Acesta poate fi folosit in mod pasiv sau intr-un reactor. Zeovit are marca proprie de carbon pe care l-am folosit cu succes. Am folosit de asemenea hidro-carbon sau Seachem, cu rezultate bune. Trebuie sa aveti grija cu tipurile de carbon mai agresive, cum ar fi ROX. Pentru mine, ROX a fost prea mult si mi-a cauzat reducerea ratei de crestere a coralilor. De asemenea, se presupune ca folositi un iluminat puternic si un skimmer de proteine bun care este setat sa skimmeze uscat. Eu am avut rezultate bune folosind un skimmer mediu cum ar fi ASM G3, skimmand uscat. Cred cu adevarat ca este nevoie de un skimmer bun dar nu unul care sa fie extrem de mare pentru sistemul pe care il detineti si care va scoate din apa toti aditivii pe care d-voastra ii introduceti. Acesta e motivul pentru a nu skima umed.
Refugiile, antifosfatul, reactoarele de denitrificare, ATS-urile, ozonul si filtrele UV nu sunt necesare si trebuie inlaturate inainte de a incepe acest sistem.

In cele din urma, pentru a putea utiliza cu succes acest sistem, parametrii apei trebuie mentinuti, pe cat posibil, cat mai aproape de valorile naturale. Acest lucru presupune o alcalinitate de 6.5 – 7 dKh, Ca – 410 – 430mg, Mg – 1250 – 1300mg, Salinitate – 33 – 35ppt si Potasiul (K+) – 380 – 400mg.
Astfel, sarea pe care o folositi este foarte importanta. Este nevoie de o sare cu alcalinitate scazuta si nivele bune de Ca si K+.


Suplimente ZeoVit

Zeovit se bazeaza pe aditia de suplimente care tintesc aspecte care tin de colorit, crestere si optimizare a sistemului. La setarea initiala a sistemului, folositi doar cele patru componente de baza pana cand se atinge ULNS, process care poate dura de la 3 luni la 1 an. Mie mi-au fost necesare 6 luni chiar si dupa utilizarea sistemului Prodibio.
Aceste suplimente zeovit sunt ceea ce eu consider elemente de “reglaj fin”. Sunt folosite in mod specific pentru a imbunatati culoarea, cresterea, timpul de recuperare si pentru a ajuta in cazul aparitiei unor probleme.
Sfatul meu este de a utiliza cate un astfel de supliment odata si apoi masurati/observati rezultatele. Daca se utilizeaza mai multe suplimente odata, nu veti sti care este efectul fiecaruia.

Mai jos este ceea ce recomand, in ordinea in care le recomand.
Voi oferi o descriere de baza a fiecaruia, daca folosesc acest supliment si care sunt rezultatele pe care le-am vazut.


Hrana corali

AAHC (aminoacizi)
AAHC a fost primul supliment pe care l-am folosit. Imediat am observat o mai buna extensie a polipilor. In mod obisnuit, cei mai multi dintre polipii mei apareau noaptea dar de cand am inceput sa folosesc AAHC am obtinut o mult mai buna extensie pe parcursul zilei.
Daca se adauga Zeofood, recomand ca doza de AAHC sa fie injumatatita. Daca se supradozeaza este foarte probabil sa apara alge maro sau cianobacterie.
Dozez 3 picaturi pe zi la un volum net de 800L, aproximativ cu o ora inainte de a se stinge lumina.

Coral Vitalizer
Mi-a placut foarte mult CV in combinatie cu AAHC. AAHC se pare ca ajuta la o buna extensie a polipilor in timp ce CV ajuta la colorit. Folosind CV, multe dintre acroporele staghorn au capatat culoare pe intreaga suprafata si nu doar pe varfuri. Am observat de asemenea o rata crescuta de crestere. De obicei,amestec CV cu ceea ce ofer spre hrana in acea zi.

Dozez 5 picaturi la 800L volum de apa net.


Potentiatori de culoare

K-Balance
Exista multe teorii in ceea ce priveste potasiul intr-un sistem de recif. Unii sunt de parere ca nu este necesar, altii spun ca acesta este consumat/eliminate de catre procesele bacteriene sau prin skimmare.
Eu folosesc K-Balance doar la nevoie. Folosesc corali Montipora plate ca si indicatori. In momentul in care capata o culoare cenusie, adaug 2ml K-Balance la 2 zile pana cand acestia isi recapata culoarea.
De asemenea, se spune ca o supradoza de K+ poate duce la arderea varfurilor la Acropora.

Potassium Iodide Fluoride (PIF si Iod Complex)
PIF are un effect foarte bun in ceea ce priveste culorile albastru si purpuriu. De obicei alternez intre PIF si Iod Complex pentru ca fiecare contine ceva diferit.
Dozez bazandu-ma pe aspect. Daca albastrul este sters voi doza 3 picaturi PIF o zi si 3 picaturi Iod Complex a doua zi, pana cand albastrul revine. Nu dureaza foarte mult si de obicei se ajunge la un dozaj de 2 ori pe saptamana din ambii aditivi.
De asemenea urmaresc coralii galbeni. In momentul in care acestia incep sa capete o tenta verzuie este un semn de supradozare a elementelor de mai sus. In momentul acela va opriti din dozare (doar daca nu va place culoarea verde).

Fier
Acest aditiv intensifica culoarea verde si culoarea rosie. Se foloseste cu mare atentie, rar, supradozarea putand cauza probleme majore cu algele.

Dozez 3 picaturi o data pe saptamana.

Xtra
A devenit unul dintre aditivii mei favorite din doua motive. Nu doar creste extensia polipilor ci aduce un nou nivel de adancime al culorii coralilor, creste fosforescenta acestora.
Al doilea motiv este acela ca ajuta foarte mult in recuperarea coralilor dupa fraguire sau mutare. Mi-a fost sugerat sa dublez doza in momentul in care am schimbat acvariile. Nu am avut nici macar o pierdere in randul coralilor.
Nu stiu sigur cum sa cataloghez Xtra, ca hrana sau potentiator de culoare. Dozand Xtra, doza de AAHC se injumatateste si se elimina dozarea de Zeofood. De cand folosesc Xtra, nu mai folosesc Zeospur.

Dozez 1 – 2ml odata la 2 zile, nu in cele in care dozez SpongePower.

SpongePower
Se foloseste in principal pentru hrana spongierilor care la randul lor proceseaza mari cantitati de apa, ajutand foarte mult la filtrare.
Cu toate acestea insa, intensifica si cresterea aiptasiilor sau a altor anemone parazite.

Dozez 5 picaturi odata la 2 zile.

Problem solvers
Acesti aditivi ii cataloghez astfel pentru ca sunt in principal folositi pentru rezolvarea problemelor care pot sa apara.

CoralSnow
Se foloseste pentru a reduce tenta galbena a apei. Are un effect secundar foarte bun, eliminand cianobacteria.
Folosesc CS in principal la schimburile de apa pentru a neutraliza potentialii acizi.
Dozez 2ml in recipientul cu apa proaspata, odata la 2 saptamani.

ZeoZym
Este un produs nou pe care m-am gandit sa-l incerc. Se spune ca ajuta in ceea ce priveste cianobacteria si ajuta la curatarea depunerilor din nisip sau piatra vie.
Dupa dozare se observa o crestere a skimmatului.

Concluzie
Din moment ce acestea sunt lucruri de baza a ceea ce este sistemul Zeovit, este dificil de a trage concluzii altele decat cele derivate din propria mea experienta. Pentru mine Zeovit a fost un sistem de succes care m-a ajutat foarte mult sa imbunatatesc culorile coralilor. Costul este neglijabil luand in considerare ca s-ar putea sa cheltuiti aproape aceleasi sume pe alte metode de reducere a nutrientilor. Sistemul este de asemenea unul simplu de mentinut atata vreme cat acordati atentie la ceea ce acvariul dumneavoastra va indica.

Referinte:
Zeovit.com- http://www.zeovit.com/
Zeovit Guide version 1.03: http://www.korallen-zucht.de/files/korallenzucht_brochure_engl.pdf si http://www.korallen-zucht.de/files/zeoguide_english_1_03.pdf

Originally posted by ShadowRamy - http://www.shadowramysreef.com/index...d=24:chemistry

This message was edited 7 times. Last update was at 05/06/2014 14:08:13


Proiect /-/ FOWLR
[Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Mi-am permis sa fac acest topic Sticky... Cristi, multumim pentru ca te-ai ocupat de traducerea acestui articol!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Eu mi-am permis si l-am pus in index-ul de ARTICOLE

Multumim!

LE: si am schimbat link-ul din final cu link-ul dat de Dragos

This message was edited 1 time. Last update was at 05/06/2014 13:16:05



„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Linkul cu pdf-ul de pe site-ul Korralen-Zucht nu functioneaza, gasiti mai jos linkul corect:

http://www.korallen-zucht.de/files/korallenzucht_brochure_engl.pdf

Si o precizare, care este destul de importanta si care explica inima acestui sistem dupa parerea mea:
-zeolitii folositi reduc nu doar nitrati si fosfati, avand un debit maximal care poate fi folosit in reactor
prin aceste medii apar zone anaerobe care reduc nitratii si fosfatii, dar mai important decat atat este
ca zeolitii reduc in primul rand amoniacul din apa chimic, astfel amoniacul nu mai intra in ciclul azotului
si nu mai ajunge la nivel de nitrati.

Asta este motivul pentru care in acest sistem zeolitii trebuie schimbati la 4-8 saptamani, functie de incarcatura
biologica din bazin. Si este important de mentionat acest aspect, pentru ca cine nu isi permite sa schimbe
zeolitii atunci cand trebuie si se asteapta ca sistemul sa functioneze va avea o surpriza neplacuta. Sistemul
functioneaza foarte bine daca se schimba regulat zeolitii, se foloseste un skimmer cat mai mare (nu neaparat
agresiv ci supradimensionat) si se fac aditiile necesare conform schemei (cele mai importante fiind aditiile
de bacterii si de hrana ajutatoare pentru bacterii). Si nu in ultimul rand metoda recomanda folosirea exclusiva a
pietrei vii intr-o anumita cantitate.

Cristi poate ne faci si un rezumat in privinta costurilor

O zi buna,
Dragos


by koala: Am editat linkul "amendat".

This message was edited 1 time. Last update was at 05/06/2014 13:18:17


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Inca doua precizari:

- skimmerele construite de Korralen-zucht si folosite pentru sisteme Zeovit sint skimmere conice cu injector
Beckett, un injector construit de cei de la Korralen-zucht (asa este si skimmerul ATB modificat de mine si care
este la luc7777 in prezent)
- nu se foloseste nisip viu, doar piatra vie in proportie de aproximativ 10% din volumul bazinului

Si o mica modificare Koala si Lucian, linkul dat de mine este pentru produsele Korralen-zucht, inclusiv
metoda Zeovit, linkul cu pdf-ul exclusiv cu metoda Zeovit pe care Cristi dorea sa il posteze este urmatorul:

http://www.korallen-zucht.de/files/zeoguide_english_1_03.pdf

Daca sinteti draguti sa faceti corectarea in postul initial al lui Cristi


by koala: Hai, ca am fost draguti si de data asta ... link "rezolvat".

This message was edited 2 times. Last update was at 05/06/2014 14:09:08


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Cristi
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 02/04/2013 09:02:43
Messages: 1804
Location: Satu Mare
IP:
Offline

Voi face si un calcul al costurilor.
Urmeaza un "Additive Troubleshooting Guide" si modelul de ciclare al unui bazin in 14 zile,asa cum este recomandat de Korrallen-zucht.
Deocamdata pentru astea am primit permisiunea lui Alexander Girz (adminul zeovit.com) de a le traduce si posta.
Mai sunt si alte chestii interesante acolo.Sa vad daca voi putea sa le traduc si pe alea.

L.E. De ce naiba nu merg link-urile alea?

This message was edited 1 time. Last update was at 05/06/2014 14:34:32


Proiect /-/ FOWLR
[Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Cristi ai acvariul prezentat pe forumul zeovit? Da-mi si mie linkul daca il ai acolo.

LE l-am gasit

http://www.zeovit.com/forums/showthread.php?t=29773&highlight=cristic

This message was edited 1 time. Last update was at 05/06/2014 14:35:28


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Cristi
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 02/04/2013 09:02:43
Messages: 1804
Location: Satu Mare
IP:
Offline

Da,asta e.

Proiect /-/ FOWLR
[Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

"The Thing"

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Cristi
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 02/04/2013 09:02:43
Messages: 1804
Location: Satu Mare
IP:
Offline

Product finder si schema de dozaj.
http://www.korallen-zucht.de/files/produkt_finder_dosage_schedule.pdf

Proiect /-/ FOWLR
[Yahoo!]
Cristi
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 02/04/2013 09:02:43
Messages: 1804
Location: Satu Mare
IP:
Offline

kirucd wrote:"The Thing"




Nu i se potriveste?

Proiect /-/ FOWLR
[Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ba da

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Cristi
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 02/04/2013 09:02:43
Messages: 1804
Location: Satu Mare
IP:
Offline

Aceasta este o traducere a articolului prezentat pe www.zeovit.com si preluat cu permisiunea d-lui Alexander Girz pentru a putea fi tradus si publicat pe www.acvariu.ro
Link-ul original: http://www.zeovit.com/forums/showthread.php?t=10354 (postul #6)

ZEOvit Additive Troubleshooting Guide by HotHotHot.

Toata lumea stie ca aditivii Zeovit sunt de calitate; siguri si eficienti,atat timp cat sunt folositi urmand indicatiile.Cu toate acestea,din cauza propriilor noastre erori,spre exemplu dozarea in cantitate prea mare a unui aditiv sau acumularea unei anumite substante in particular,putem avea rezultate nedorite.

Acest articol se doreste a se constitui intr-un “troubleshooting guide” pentru incepatori si avansati de asemenea.Multa din informatia preliminara a fost preluata cu acord,de la http://www.shadowramysreef.com

As vrea sa impart aditivii in doua categorii:Organici si Inorganici.
“Organic” inseamna viu,biologic sau hrana.
“Inorganic” inseamna mineral sau non-biologic.

Mai jos sunt listati toti aditivii ZEO.

Organici:
In general,supradozarea de substante organice duce la aparitia unor rezultate nu tocmai placute,cum ar fi:alge,cianobacterie,explozii bacteriene,etc.

Aminoacizi LPS.
Utilizare:Hrana corali
Efecte pozitive:Crestere,culoare,extensie a polipilor.
Simptome de supradozare: Pelicula maro/verde

AAHC(aminoacizi).
Utilizare:Hrana corali
Efecte pozitive:Crestere,culoare,extensie a polipilor.
Simptome de supradozare: Pelicula maro/verde,inchiderea la culoare a coralilor.

Sponge Power.
Utilizare:Intensifica cresterea spongierilor.
Efecte pozitive:Rata de crestere crescuta,tesut mai voluminos,intensificarea ratei de crestere a spongierilor.
Simptome de supradozare: Pelicula maro.

ZeoBak.
Utilizare: Stabilirea filtrarii biologice,hrana corali.
Rezultate pozitive:Reducerea nutrientilor,intensificare a culorilor.
Simptome de supradozare: Inchiderea culorilor,formarea de aglomerari bacteriene transparente.

Zeofood7.
Utilizare:Intensifica cresterea coralilor si a culturilor de bacterii.
Efecte pozitive:Reductia nitratului si a nitritului.
Simptome de supradozare: Alge,cianobacterie,pelicula maro,intunecarea culorilor.

Zeolive.
Utilizare: Mediu de filtrare lichid,elimina compusii de ingalbenire a apei,nitratul si posfatul.

Zeostart3.
Utilizare:Accelereaza procesul de ciclare in bazinele noi,intensificator de culoare,crestere a coralilor moi si extensie crescuta a polipilor.
Efecte pozitive:Crestere,reducerea NO3 si PO4.
Simptome de supradozare: Pelicula maro care formeaza bule de aer in timpul perioadei de iluminare.

Zeozym.
Utilizare:Functii biologice imbunatatite,mai buna crestere a coralilor,nisip mai curat.Ajuta la combaterea algelor slime si a cianobacteriei,skimare imbunatatita.
Efecte pozitive: Reducerea acumularilor de detritus la nivelul pietrei vii si a nisipului.
Simptome de supradozare: Ingalbenirea temporara a apei,cresterea temporara a PO4 in cadrul bazinelor mai vechi si cu o incarcatura mai mare de nutrienti.

Coral Vitalizer.
Utilizare:Hrana corali.
Efecte pozitive:Crestere accelerata,extensie a polipilor.
Simptome de supradozare: Pelicula maro.

Aditivi inorganici.
In general,supradozarea de substante inorganice duce la probleme severe datorita toxicitatii.STN sau RTN sunt 2 forme de necroza a tesutului care pot apare in aceste cazuri de supradozare.

Zeoliti.
Utilizare:Filtrarea apei,eliminarea toxinelor.
Efecte pozitive:Apa mai clara,nutrienti redusi.
Simptome de supradozare:Culori pale ale coralilor si extensie redusa a polipilor datorita reducerii rapide a nivelului de nutrienti,RTN,moartea coralilor.

Carbon activ.
Utilizare: Eliminarea NO3,PO4 si a unor proteine.
Efecte pozitive:Apa mai clara.
Simptome de supradozare: Culori pale si reducerea extensiei polipilor datorita reducerii rapide a nutrientilor,necroza varfurilor.

Calciu plus.
Utilizare:Cresterea nivelului de Ca.
Rezultate pozitive: Nivele de Ca crescute.
Simptome de supradozare: Precipitare.

Iod Complex.
Utilizare: Intensificator de culoare,ajuta la eliminarea crustelor de tesut.
Efecte pozitive:Reducerea mortalitatii datorita eliminarii crustelor de tesut,extensie a polipilor.
Simptome de supradozare:Coralii galbeni devin verzi,inchiderea culorii la coralii SPS,intensificarea cianobacteriei daca aceasta este deja prezenta in sistem.

Fier.
Utilizare:Intensificator de culoare.
Efecte pozitive:Intensificarea culorii verzi.
Simptome de supradozare:Alge,tenta verzuie la coralii galbeni,inchiderea la culoare a tesutului coralilor SPS.

KH Plus.
Utilizare:Cresterea alkalinitatii.
Efecte pozitive: Crestere,mentinerea unel alcalinitati naturale (6.5 – 7 dKh).
* Cei care folosesc Seachem Reef Salt ar trebui sa tinda spre o alcalinitate de *.5 dKh.
Simptome de supradozare: Alcalinitate mare,varfuri necrozate.

CoralSnow.
Utilizare: Facilitator de dispersie/absorbtie a nutrientilor,facilitator biologic secundar.
Efecte pozitive:Eliminarea cianobacteriei.
Simptome de supradozare: -

Magnesium Complex.
Utilizare: Cresterea nivelului de Mg.
Efecte pozitive: Crestere accentuata,nivele de Ca si KH stabile.
Simptome de supradozare: Concentratie mare de Mg,necroza varfurilor.

B-Balance.
Utilizare: Intensificator de culoare.
Efecte pozitive: Usoara deschidere la culoare a tesutului,intensificarea culorii.
Simptome de supradozare: -

K-Balance Potassium (Strong).
Utilizare:Cresterea nivelelor de potasiu,crestere accelerata si intensificarea culorilor.
Efecte pozitive:Nivel natural al K+ (380 – 400mg/l),intensificarea anumitor culori,extensie a polipilor,tesut mai voluminos,crestere.
Simptome de supradozare:Varfuri necrozate,inchidere la culoare,cresterea algelor,pelicula maro.

Xtra.
Utilizare: Intensificator de culoare si crestere.
Efecte pozitive:Intensificarea culorii coralilor SPS si a varfurilor de crestere.
Simptome de supradozare: Inchidere la culoare.

Potassium Iodide Fluoride (PIF).
Utilizare: Intensificarea albastrului
Rezultate pozitive: intensificare a anumitor culori,extensie a polipilor.
Simptome de supradozare: Inchiderea la culoare,coralii galbeni capata o tenta verzuie,accentuarea cianobacteriei daca aceasta este deja prezenta in sistem.

Strontium Complex.
Utilizare:Accelerator de crestere.

Stylo-Pocci-Glow.
Utilizare:Aditiv specific pentru speciile Seriatopora,Stylophora si Poccilopora.
Acest supliment va scoate in evidenta culorile naturale ale acestor organisme printr-o dozare zilnica pe o anumita perioada.
Efecte pozitive: Deschiderea/intensificarea la culoare a acestor specii de corali.
Simptome de supradozare: Daca supradozarea se mentine pe o perioada mai lunga de timp scoicile/tridacnele se pot inchide.

Zeospur.
Utilizare:Intensificator de culoare,trace-uri.
Efecte pozitive: Deschiderea culorii tesutului SPS.
Simptome de supradozare: Bleaching,moarte.

Zeospur Macro.
Utilizare: Contine diferite saruri,trace-uri.
Efecte pozitive: Colorare.
Simptome de supradozare: Inchidere la culoare.

Zeospur2.
Utilizare: Colorare, trace-uri.
Efecte pozitive: Deschiderea culorii tesutului SPS.
Simptome de supradozare: Bleaching,moarte.

This message was edited 1 time. Last update was at 06/06/2014 10:18:53


Proiect /-/ FOWLR
[Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Oho, multumim frumos!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
luc7777
Member
[Avatar]

Joined: 14/03/2012 22:01:57
Messages: 258
Location: Bucuresti
IP:
Offline

E.. acum asteptam si un ghid "Cum transformam un sistem Clasic intr-un zeovit"
luc7777
Member
[Avatar]

Joined: 14/03/2012 22:01:57
Messages: 258
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Hai ca am gasit un mini ghid , culmea e chiar un roman care cere informatiile:
http://www.zeovit.com/forums/showthread.php?p=271848
Cristi
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 02/04/2013 09:02:43
Messages: 1804
Location: Satu Mare
IP:
Offline

Noii aditivi zeo,sub forma solida.( o parte dine ei)
http://reefbuilders.com/2014/06/03/zeovit-automatic-elements-dosing-system-iodine-fluoride-iron-amino-acids/
[Thumb - zeovit-automatic-elements-1.jpg]

[Thumb - zeovit-automatic-elements-2.jpg]

[Thumb - zeovit-automatic-elements-3.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 09/06/2014 13:55:35


Proiect /-/ FOWLR
[Yahoo!]
Cristi
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 02/04/2013 09:02:43
Messages: 1804
Location: Satu Mare
IP:
Offline

Aceasta este o traducere a articolului prezentat pe www.zeovit.com si preluat cu permisiunea d-lui Alexander Girz pentru a putea fi tradus si publicat pe www.acvariu.ro
Link-ul original: http://www.zeovit.com/forums/showthread.php?t=10354 (postul #7)

METODA DE CICLARE IN 14 ZILE - KORALLENZUCHT

Ziua 0.
Instalati acvariul,sump-ul,tubulatura PVC si asigurati-va ca acordati suficient timp de uscare siliconului.

Ziua 1.

1.Apa.
Umpleti sistemul cu apa RO,daca e posibil utilizati un sistem de osmoza cu un filtru rasina ca si ultima treapta de filtrare.Incalziti apa la 20 – 25 grade si instalati pompele.(valuri,recirculare)

2.Curentul apei.
Recomandam un flow lin si amplu,in jur de 20 – 30 ori,volumul bazinului pe ora.Functioneaza foarte bine combinatia cu Osci-Motion – creeaza modificari de curent foarte naturale datorita pompelor pivotante.

3.Sarea.
In momentul in care temperatura apei atinge valoarea de 25 grade,adaugati incet sarea in curentul pompelor pana se atinge o salinitate de 34%.Piatra vie poate fi introdusa in momentul in care sarea s-a dizolvat complet si apa este clara.

4.Piatra vie.
Este foarte important sa se utilizeze piatra vie proaspata,aproximativ 10% din volumul acvariului.Dupa plasarea pietrei vii,urmeaza substratul.In acest moment se porneste skimmer-ul,reactorul de zeoliti si lumina !

5.Substratul.
Adaugati un strat subtire de nisip.Se poate folosi spartura de coral sau Aragonit.Nu utilizati Live Sand in combinatie cu sistemul Zeovit.Lasati nisipul in apa de osmoza timp de 3-4 zile inainte de a-l folosi,schimband zilnic apa de osmoza.Cand nivelul de PO4 al apei este 0 sau aproape de 0,nisipul se poate utiliza.

6.Punerea in functiune a reactorului de zeoliti si a skimmer-ului.
Folositi 1L de zeoliti/400L volum net de apa.Nu depasiti rata flow-ului prin reactor,400L/h pentru fiecare litru de zeoliti.Reactorul trebuie sa functioneze in mod continuu.Dati drumul la skimmer in acest moment.

7.Iluminarea si alte echipamente tehnice.
Iluminati zilnic pe o perioada de cel putin 10 ore.De asemenea se pot pune acum in functiune orice alte echipamente.

8.Dozare.
Incepeti acum dozarea de ZEObak,ZEOstart3 si Sponge Power.
ZEObak: 5ml/100L (volum net)
ZEOstart3: 10ml/100L (volum net)
Sponge Power: 3ml/100L (volum net)

Ziua 2 si 3.

Pauza de dozare.

Ziua 4.
Dozati ZEObak,ZEOstart3 si Sponge Power zilnic,dupa recomandarile de pe eticheta produsului,pana in ziua 14.
ZEObak 1pic./100L
ZEOstart3 0.1ml/100L,de 2xzi
Sponge Power 1pic./100L

Ziua 4 – 10.
Pot sa-si faca aparitia diferite alge,cum ar fi alge brune urmate apoi de alge verzi.Folositi aceleasi dozaje ca si cele descrise in Ziua 4.Verificati salinitatea.

Ziua 10.
Pot fi introdusi primii pesti ierbivori (max.2/200L),arici de mare si melci.Se pot introduce primii corali,din specii mai putin sensibile,cum ar fi Montipora.
Introduceti Carbonul activ in sistem.
Carbon activ: Din momentul in care sunt introduse primele animale in sistem,adaugati Carbomul activ in cantitate de 0.5L – 1L la 1000L apa.Schimbati-l o data la 30 zile.

Ziua 11 – 14.
Pastrati dozajul la fel ca cel descris in Ziua 4.Testati KH si Salinitate.Pot fi adaugati si alti corali atat timp cat parametrii apei sunt in limitele recomandate.De asemenea,pot fi adaugati pesti,dar incet.Hranirea pestilor trebuie facuta cu atentie in aceasta faza pentru ca biologia sistemului inca nu este pe deplin stabila.Nu introduceti mai mult de 1 – 2 pesti/250L apa pe saptamana.Dupa o perioada de inca 4 saptamani se pot adauga restul de pesti.

Incepand cu ziua 14.
ZEObak 1pic./100L,, de 2 – 3xsaptamana.
ZEOstart3 0.1ml/100L, de 2xzi.
Sponge Power 1pic./100L, zilnic.

Dozajele trebuie reglate in timp in functie de aspectul acvariului,parametri sau corali.Mai tarziu,pot fi folosite si alti aditivi din aceeasi gama.Recomandam inceperea schimburilor de apa regulate, in saptamanile 4 sau 6.

Ca si o completare (nu este inclusa in postul original): Aceasta este o metoda de ciclare a unui sistem,nu este o metoda de tranzitie de la un sistem clasic la unul tip zeovit.

This message was edited 1 time. Last update was at 11/06/2014 09:55:01


Proiect /-/ FOWLR
[Yahoo!]
 
Forum Index » Discutii generale
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com