Author |
Message |
bogdan.sb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/02/2017 21:41:19
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
bogdan.sb
Junior member
IP:
|
Salut,
doresc sa fac un acvariu pentru copii, aprox. 100 litri, pesti comuni (xifo, gupi, scalari, etc - scuze daca am stalcit denumirile). Cu multi ani in urma am crescut ceva pesti, dar nu mai sunt la curent cu noutatile tehnice.
Cateva intrebari pentru inceput (dar probabil, o sa mai apara si altele):
- ce filtru sa folosesc, care sa curete apa cat mai eficient, daca se poate si de pe tot fundul acvariului, sa nu fie necesara curatarea zilnica, silentios, fiabil si daca se poate nu foarte scump?
- ar trebui sa ma orientez catre unul extern (cu toate ca sunt cam scumpe....)?
- cum pot sa scap de alge verzi, dar sa am si plante naturale frumoase (o sa fie iluminat cu un tub fluorescent)?
- exista mancare care nu se strica, chiar daca nu este mancata imediat?
Si orice alte sfaturi ....
Multumesc.
|
|
 |
bogdan.sb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/02/2017 21:07:50
|
bogdan.sb
Junior member
IP:
|
Chiar nu ma poate ajuta nimeni cu cateva detalii ?????
|
|
 |
scorpionul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/02/2017 21:21:51
|
scorpionul
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/58b4095fb5335282cc3fde57c643da38.jpg)
IP:
|
totul incepe de la fonduri. Ce suma te gandesti sa investesti in aceasta bucurie a copiilor de care te vei ocupa numai tu?
|
armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram |
|
 |
bogdan.sb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/02/2017 21:29:54
|
bogdan.sb
Junior member
IP:
|
Nu am un buget fix, dar nici nu vreau sa cheltui cat pentru o masina
Problema care "ma arde" este filtrul. Sunt in amenajari cu gips-carton, am terminat structura pe care o sa stea viitorul acvariu, dar nu stiu cat de mare si la ce inaltime fata de bazin sa fac locul pentru filtru...
Merita unul extern? Pentru aprox. 100 l la ce ar trebui sa ma uit? Ca pret pr. filtru ... cel mai ieftin care face si treaba ....
Sau isi face treaba bine si unul intern?
De ce aparate electrice mai am nevoie (ca sa stiu cate prize montez langa acvariu, mascate in g.c.)?
|
|
 |
scorpionul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/02/2017 21:39:35
|
scorpionul
Aquamaster
IP:
|
pai sa o luam pe rand: ce spatiu ai la dispozitie ? Te rog pune in My Profile orasul de unde esti. Vei avea nevoie de niste indrumari pe care le vei gasi la cei din orasul tau si de aceea este important sa stim de unde esti
This message was edited 1 time. Last update was at 21/02/2017 21:43:20
|
|
 |
bogdan.sb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/02/2017 21:51:40
|
bogdan.sb
Junior member
IP:
|
De pe Android nu reusesc sa actualizez orasul (Sibiu). O sa incerc de pe W. maine. Acvariul o sa aiba L=1000, l= 200-250 si h=500 mm. O sa fie incastrat intr-un perete despartitor din gips-carton. am ceva loc si in perete, dar am osi nisa mai mare langa, pe care pot sa o folosesc ca spatiu tehnic. Ideea este ca habar nu am de ce am nevoie. M-am uitat pe forum, dar nu m-am prea lamurit ...
|
|
 |
bogdan.sb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/02/2017 21:55:17
|
bogdan.sb
Junior member
IP:
|
In primul rand vreau sa stiu daca un filtru extern face treaba mai buna decat unul intern (nu vreau un filtrpe care sa trebuiasca sa il curat zilnic).
De ce echipamente electrice mai am nevoie, in afara de pompa de aer si lumina?
|
|
 |
scorpionul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/02/2017 22:31:27
|
scorpionul
Aquamaster
IP:
|
sfatul meu este sa folosesti tot spatiul de care dispui si sa faci acvariul mai lat. O varianta foarte folosita este 100Lx40lx40-50h. Adica undeva intre 160-200l. Poti renunta la intern daca vrei sa ai o filtrare buna si sa nu umbli des la filtru. Iti trebuiesc vreo 6-10 prize. In functie de cum vrei sa ai acvariul :plantat sau nu, iti faci echipamentul necesar. Dimensiunea latimii de 20cm o sa fie un chin pentru pesti dar si pentru tine
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/02/2017 22:42:53
|
Silviu Man
Aqua Man
![[Avatar]](/forum/images/avatar/3d127bfaea921dcdb38685db1cf60c42.jpg)
IP:
|
Salut!
Nu te supara prea repede. In general colegii raspund la intrebari punctuale sau aplicate. Rolul forumului este acela ca, dupa enuntarea unei probleme, fiecare sa-si aduca o contributie, in functie de experienta fiecaruia. Tu ai prezentat o problema prea generala si astfel nu ai captat atentia multora.
Acum, daca te uiti pe lista topicurilor, mai sus vei gasi unul care se refera exact la situatia ta : infiintarea unui acvariu nou. Daca il citesti vei gasi foarte multe din raspunsurile pe cale le astepti. Dar, hai sa ne referim la intrebarile tale pe rind...
Acvariul de 100 litri ... se inscrie in zona medie spre mica a acvariilor (plaja este undeva intre 10 litri si 450 litri). Asadar, in mod clar iti trebuie un filtru extern, cu medii de filtrare variate, care te vor ajuta la ciclarea acvariului dar mai cu seama la crearea unui echilibru biocenotic pe termen lung. Nu trebuie sa te temi de alge mai mult decit de echilibrul biochimic al apei; un nivel necontrolat de nitrati sau amoniac este mai periculos decit citeva alge verzi care iti deranjeaza ochiul. In acvaristica, cele mai periculoase lucruri sunt cele care nu se vad, nu cele pe care le poti identifica vizual. Astfel, un nivel mare de nitrati sau un pH variabil si nestapinit, nu va face nici o diferenta in claritatea apei, dar pestii si plantele vor suferi si vor dispare pe rind, in cel mai rau caz. Deci, fara discutie, filtru extern. Personal am o experienta buna cu CristalProfi e900 la un acvariu similar celui detinut de tine. Am patru sertare in canistra, unul cu CrearMec (bilute ceramice), unul cu Seachem Matrix (0,8 litri), unul cu ClearMec (ceva rasini pentru eliminarea nitritilor, nitratilor si excesului de fosfati) si UniBloc-ul la intrarea in filtru. Alti colegi pot sa iti recomande si alte solutii (Eheim, Hydor, etc.) in functie de experienta lor. Un filtru extern bun are pretul cuprins intre 350 si 750 lei (pe E-mag, CristalProfi e900 Greenline costa exact in acest moment 350 lei + transportul; la asta se adauga cam 150 lei schimbarea mediilor de filtrare, dupa caz).
Substrat ... Daca vrei sa ai plante pe termen lung iti trebuie un substrat nutritiv si unul de decor. Sunt si subtraturi universale, care se pun ca atare. Daca alegi varianta cu substrat nutritiv, sunt multe solutii (vezi pe net) dar majoritatea presupun un strat de baza de cca. 1 cm peste care se adauga substratul de decor. Aici tu alegi culoarea insa granulatia sa nu iasa din marja 2-4 mm, in care poti sa plantezi cu usurinta si plante cu radacina si plante stem.
Decoruri ... pietre, radacini, lemne.... Aici este la alegerea ta. Singurul sfat este sa le aranjezi astfel incit sa-ti ramina in spate suficient spatiu pentru plantele de fundal si sa respecti asa-numita lege a treimii, adica grupajul principal, focal, sa se afle la o treime din deschiderea bazinului. In rest, aici este doar p problema de gust si imaginatie.
Lumina .... Vrei sa faci un acvariu plantat, asadar ai nevoie de lumina. Zici ca ai UN neon. OK, ce fel de neon? Pentru 100 de litri, daca folosesti numai plante nepretentioase sau cu pretentii medii, iti trebuie intre 0,4 si 0,5 W/litru, adica ceva de genul doua neoane de 18-24 w fiecare. Daca ai neoane de 18 W (cazul meu) pentru amplificare poti sa adaugi reflectoare care iti vor mari puterea cu 60-70% (nu lua de buna reclama care spune ca imbunatatirea este de 100%, asta e poveste).
Plante... Dupa cum spuneam, plantele mai spectaculoase, cu culori variate si accentuate, au un necesar extrem de lumina si CO2. Ce poti sa faci la inceput este sa introduci plante cu cerinte usoare, de tip stem (Ludwigia, Higrophila, Limnophila, etc.) si medii (Cryptocoryne, Anubias, Pogostemon, etc). Mai apoi, dupa ce acvariul este echilibrat si ai buget pentru echipamente mai sofisticate (sisteme de difuzare CO2, fertilizare profesionala, ...) poti sa treci la urmatoarea etapa.
CO2 : indiferent de plantele pe care le vei alege, un sistem cit de simplu de injectie de CO2 tot iti va trebui. Poti sa incepi cu sisteme ieftine dar nu foarte eficiente (gen Tropica System 60, desi la mine a functionat la inceput!!!) sau ceva mai sofisticate. Pretul ? ... intre 250 si 1250 lei. Tu alegi, in functie de care este tinta finala.
Pesti... creveti... hai sa vedem acvariul ciclat si echilibrat si mai vorbim atunci. Deocamdata amenajeaza acvariul, pune substratul, planteaza-l, pune filtrul, incalzitorul si iluminarea in functiune si lasa-l doua saptamini sa se cicleze. Intre timp te documentezi sau/si ne consulti pe noi, colegii, despre ce fel de vietuitoare ti-ar place sa ai in acvariu sau trebuie sa ai in acvariu.
In fine, asa cum am recomandat si altor colegi mai incepatori decit mine : cauta pe Youtoube filmuletele Tropica Layout. Sunt adevarate tutoriale, foarte explicite si clare pentru o multime de solutii de acvarii plantate. Eu asa am invatat ABC-ul acvariilor plantate : de pe net si de pe forum si, intr-o masura multumitoare, am reusit sa formez un acvariu de 112 litri ca prima experienta-scoala; deja ma gindesc la alte doua proiecte.
Asteptam vesti si, eventual, poze.
PS Iti trebuie si multa, multa, multa rabdare.
|
Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!
O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati
In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist |
|
 |
Lucian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/02/2017 07:22:25
|
Lucian
Administrator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/d5a4e20742511cfdef40f.jpg)
IP:
|
Ti-am actualizat profilul cu localitatea.
Gandeste-te la o latime mai mare. S-au facut incercari de acvarii inguste si au fost un esec total. Pui o baza mai lata si va arata bine. Oricum nu iti incape filtrul extern in structura de rigips (daca vrei sa nu se vada). Baza fa-o solida, nu din profile pentru rigips. Vezi ca pe la marine sunt niste acvarii incastrate.
Filtrul extern este ce iti trebuie.
Echipamente electrice - minim: incalzitor, iluminat, filtru.
O sursa de articole ajutatoare: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24220.page
|
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
|
|
 |
bogdan.sb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/02/2017 08:51:17
|
bogdan.sb
Junior member
IP:
|
Incet, incet incepe sa se faca lumina
Am insistat pentru ca sunt in faza in care construiesc peretele despartitor / nisele si am nevoie de detalii pentru dimensionare. Structura este facuta din grinzi de lemn de 80x80 mm, coltare trainice, suruburi mari, etc. In foto nu este finalul, am mai adaugat grinzi, deci nu o sa fie probleme cu greutatea. Am incercat sa schitez viitoare coltare si o placa pe care o sa asez acvariul. In partea superioara o sa fie un fel de capac dim pal melaminat, instalatii mascate, etc....
Avand in vedere sfaturile primite, o sa merg pe filtru extern, pe care o sa il inchid intr-o nisa.
Latimea maxima a acvariului, data de amenajarile viitoare din jur, nu poate sa depasasca 300 mm....
This message was edited 1 time. Last update was at 22/02/2017 08:51:50
|
|
 |
bogdan.sb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/02/2017 08:53:54
|
bogdan.sb
Junior member
IP:
|
scorpionul wrote:Iti trebuiesc vreo 6-10 prize. In functie de cum vrei sa ai acvariul :plantat sau nu, iti faci echipamentul necesar. Dimensiunea latimii de 20cm o sa fie un chin pentru pesti dar si pentru tine
Acvariul o sa fie plantat, dar pentru ce am nevoie de 6-10 prize?
In afara de filtru, incalzitor, lumina si pompa de aer (4 prize), ce echipamente mai sunt necesare?
|
|
 |
scorpionul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/02/2017 09:02:28
|
scorpionul
Aquamaster
IP:
|
crede-ma ca daca o sa reusesti sa-l faci de 40 l nu o sa regreti de loc. Asta inseamna fata de 30, 5cm la stanga si 5 la dreapta, poate nu e asa mult. Trebuie sa te mai gandesti la capac sau lampa(ai grija cu inaltimea) si creeaza locuri pentru furtune, cabluri electrice, etc
|
|
 |
varolluis
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/02/2017 09:35:32
|
varolluis
Member
IP:
|
In primul rand la diminesiunile expuse de tine o sa fie destul de urat vizual. Cel mai mult la un acvariu conteaza o proportie armonioasa intre latime si inaltime. Mai e si singuranta data de sticla in functie de l/h. Un acvariu pana in 100 de litri se face lejer cu sticla de 5-6. Tu la 25 cm latime si 50 inaltime ai nevoie de sticla de 10.
Parerea mea este sa-l faci 80x40x40. Costul o sa fie in functie de modalitatea de achizitie. Daca ti-l lipesti tu te costa cam 100 lei. Daca vrei sa ti-l lipeasca o firma profi, sa fie cantuit, o sa te coste cam 300 lei.
Filtrarea: filtrul intern e absolut degeaba. Daca nu vrei sa cheltui prea mult ia un extern mai ieftin gen Sun Sun. Sau un Aqua Nova ncf 800 e vreo 230 de lei. Cu medii de filtrare ajungi pe la 300 de lei. Daca vrei calitate, mai mult. Pompa de aer nu iti trebuie.
Iluminare: poti sa comanzi lampa, sau sa comanzi un capac. Cam 300-400 lei daca vrei ceva profi.
Eu zic sa-ti faci un buget de 1100 lei si in banii astia poti sa iei tot: acvariul, filtru, iluminare, incalzitor, substrat, plante.
LE: Daca vrei sa testezi acest hobby, pana te prinde, poti sa incerci si cu un nano mai mic, pana "iti faci mana". Cu vreo 3-400 lei poti sa iti faci un nano de vreo 50 de litri unde sa te joci tu cum vrei, pana inveti si dupa iti faci unul mare, pe gustul tau.
This message was edited 1 time. Last update was at 22/02/2017 09:36:32
|
|
 |
bogdan.sb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/02/2017 09:59:48
|
bogdan.sb
Junior member
IP:
|
La latime nu stiu daca pot sa mai "umblu". In ambele parti o sa fie niste usi care se deschid peste acvariu si mai bine las loc de siguranta decat sa risc o inundatie
Unul mai mic nu se incadreaza in spatiu, deci nu cred ...
De lipit, in urma cu aproape 20 de ani am lipit cateva acvarii si nu am avut probleme cu scurgeri. O singura data s-a fisurat un geam si au curs 100 l intr-o camera de bloc de 3x3 m - covorul cam plutea
Este drept ca, in trecut, lipiturile pe care le faceam erau urate, ramaneau margini de 2-3 mm (lipeam peretii peste fund) si cordoane neregulare de silicon... Acum as vrea un aspect mai placut. Cum se lipesc (modern) acvarile ? Cum evit acele cordoane neregulate de silicon de-a lungul lipiturilor? Cum se pozitioneaza sticla? Cat despre firme specializate ... nu vreau sa apelez. Am placerea de a face totul singur. La final satisfactia este mai mare....
|
|
 |
bogdan.sb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/02/2017 10:10:16
|
bogdan.sb
Junior member
IP:
|
Inca o intrebare importanta pentru faza la care sunt: ce diametru exterior maxim au furtunurile filtrelor externe (in general) ca sa stiu cam ce gauri prevad in structura
|
|
 |
scorpionul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/02/2017 10:13:20
|
scorpionul
Aquamaster
IP:
|
27mm, dar cel mai bine faci fereastra de trecere deoarece sunt destul de rigide si au nevoie de spatiu de manevra
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/02/2017 20:14:22
|
Silviu Man
Aqua Man
IP:
|
Daca optezi pentru varianta cu capac (ceea ce eu as face, pentru ca "inchide" orizontul apei si creeaza un aspect compact acvariului si, in plus, daca vei avea si ceva melci cu tendinta de "evadare" atunci ar fi cu atit mai util) nu mai ai nevoie de nici o gaura; capacele au degajari special facute pentru furtune si cabluri. De exemplu ...
CAPAC ACVARIU DIVERSA ARISTO 80X35CM 2X18W NEGRU
In spate, pe ambele laterale are niste degajari de cca. 10/3 cm fiecare, suficient pentru furtune, cabluri,...
La neoane poti adauga reflectoare, daca lumina nu ajunge (la 80x35x45, asa cum l-as face eu, ai 126 litri, ceea ce inseamna 0,28 w/litru, deci iti vor trebui).
... sau poti sa ceri echiparea lui cu alte neoane, eventual.
|
O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati
|
 |
bogdan.sb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/02/2017 20:28:26
|
bogdan.sb
Junior member
IP:
|
Am nevoie de grosimea furtunelor pentru ca filtrul o sa fie intr-o nisa, langa acvariu si trebuie sa fac gaurile in gips-carton si profile ...
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/02/2017 20:40:32
|
Silviu Man
Aqua Man
IP:
|
Nu te grabi. Hai sa gindim in perspectiva, de ex. la intretinerea filtrului. Periodic va trebui curatat (mediile de filtrare scoase, spalate in apa din acvariu, eventual schimbate sau rearanjate). Daca filtrul sta intr-o nisa, este usor de scos si pus la loc. Insa si furtunele trebuie curatate periodic. Cum le deconectezi, le scoti, le cureti si le pui la loc? Majoritatea filtrelor externe au o intrare si o iesire la care furtunele sunt fixate prin niste conectori. Cind le deconectezi, sunt pline cu apa ?! Asadar, cum procedezi?
|
|
 |
|