Author |
Message |
bogdan.sb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/02/2017 20:51:19
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
bogdan.sb
Junior member
IP:
|
Nu prea stiu .... Realitatea este ca, pana nu vad in realitate unul, nu o sa imi dau seama ce si cum. Oricum, ma gandesc sa montez niste tuburi in pereti, prin care sa pot sa manevrez furtunele ... Dar, cam bajbai ... Maine merg pe la Hornbach sa vad ce au pe acolo ...
Am mai citit de "bombe" de co2. Cum se fac astea? De ce am nevoie?
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/02/2017 20:51:47
|
Silviu Man
Aqua Man
![[Avatar]](/forum/images/avatar/3d127bfaea921dcdb38685db1cf60c42.jpg)
IP:
|
Uite, am analizat rapid 3-4 tipuri de filtre externe, inclusiv JBL si Hydor. Unele au robinetii de inchidere independenti (de ex. Hydor) altele au un ansamblu de prindere al ambelor furtune (de ex. JBL CristalProfi). Cred ca solutia pentru tine nu sunt niste gauri ci o fereastra prin care sa incapa ansamblul de prindere al furtunelor la filtru. De ex. eu am un filtru e900 CristalProfi, care are un conector comun pentru ambele furtune (tur si retur), pe care il tin sun cabinet iar in spate am o fereastra prin care il pot extrage usor, fara sa am o picatura de apa scursa. Asadar, solutia constructiva ar trebui sa vina dupa ce decizi ce fel de filtru vei avea si cum sunt conectate furtunele la canistra.
This message was edited 1 time. Last update was at 22/02/2017 20:52:53
|
Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!
O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati
In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist |
|
 |
Liv
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/02/2017 00:51:28
|
Liv
Ultrahigh member
IP:
|
Asa cum ti-au spus si altii latimea de 300 mm e mica. Macar 400mm. Dar asta depinde doar daca ai loc. Blatul pe care va sta acvariul trebuie sa fie cel putin de marimea bazinului si preferabil tratat cu lac sau vopsea. Sa fie plan. 2-3mm diferenta pe latime sau lungime nu sint o problema. Ia in considerare de pe acum ca o sa ai nevoie de spatiu de manevra si deasupra acavriului si pe latura pe care o sa montezi intrarea si iesirea din filtru.
Chiar si la 100litri cel mai bun e un filtru extern. Nu te lua dupa recomandarile producatorilor - e bun pt. xxxlitri. Cu cit un filtru e mai mare (ca volum de material filtrant) cu atit e mai bun. Filtrele (indiferent de tip) nu se opresc niciodata - doar cind le cureti si atunci trebuie sa o faci destul de rapid. Materialul filtrant se clateste in apa scoasa din acvariu (nu se spala, albeste, fierbe, ... - chiar daca arata urit). In primele 3-5 luni o sa trebuiasca sa cureti furtunele cam o data pe luna (cu o perie care se baga pe furtun). Dupa ce se stabilizeaza o sa umbli la el la 3-6 luni. Daca ai un prefiltru inaintea filtrului o sa cureti filtrul la cca. 6 luni si prefiltrul cam o data pe luna. Prefiltrul e o cutie cu bureti prin care trece apa inainte sa intre in filtru. Retine aproape toata mizeria si se curata rapid. Daca furtunele sau tevile prin care trece apa o sa fie sprijinite de rigips sau lemn o sa transmita vibratiile si o sa le auzi - solutie: in zona in care furtunele ating lemnul se inveleste furtunul cu burete.
Bomba de CO2 (cea mai simpla - cu drojdie) e un PET (de bere, Cola, Pepsi, ...) in capacul caruia conectezi etans un furtun (neaparat furtun pt. CO2), celalt capat al furtunului se duce in acvariu la un difuzor (sau reactor). In PET se pune o solutie de zahar si drojdie de bere. E foarte pe scurt. Daca ai unde sa incarci o butelie de CO2 e mult mai bine/buna (si mai scumpa initial - dar se va compensa in timp).
Si eu credeam ca 4 prize sint de ajuns (in urma cu un an). In momentul de fata am: 3 pt. lumina, 1 pe filtru, 1 pe reactor CO2, 1 la termometre (se gasesc si pe baterii), 2 la incalzire, 1 la pompa de aer (e buna totusi din cind in cind). Ce prize ar mai fi: racitor, controler, pHmetru, TDS, valva CO2, eventual hranitor automat (sint de obicei pe baterii) si 2 de rezerva. Plus un UPS ca nu vreau sa moara filtrul cind are chef ENEL. Parca s-au adunat cam multe...
Nu te grabi. Intreaba pe aici si pe urma cumpara. Vinzatorii din petshopuri de pe la noi au ca sarcina sa vinda nu sa dea sfaturi.
This message was edited 1 time. Last update was at 23/02/2017 01:08:37
|
Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede. |
|
 |
bogdan.sb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/02/2017 09:25:53
|
bogdan.sb
Junior member
IP:
|
Tot citind, am inceput si eu sa ma gandesc ca ar fi mai buna o fereastra / fanta mai mare sau ceva de genul pentru filtru si co2 daca tot o fac. Pana la urma, un filtru se poate schimba cu alt model care sa aiba alte dimensiuni de furtune, deci trebuie sa am tolerante suficiente.
Se aduna si prize... Oricum, am prevazut loc suficient.
La ce temperatura ar trebui sa functioneze (cu pesti mai comuni si rezistenti si plante de asemenea, cel putin pentru inceput)?
Acea bomba cu drojdie, functioneaza la "temperatura camerei" - la mine ~~ 22 gr.c? Si cam cat tine un pet (2l)? co2-ul este suficient sa iasa printr-un singur colt al acvariului?
|
|
 |
scorpionul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/02/2017 09:43:00
|
scorpionul
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/58b4095fb5335282cc3fde57c643da38.jpg)
IP:
|
o temperatura unanim acceptata este de 24 grade. Poti opta pentru variante de pesti carora le place si temperatura mai joasa. Eu zic sa nu te mai gandesti la bomba(sunt pea multe incoveniente). Gandeste-te de la inceput la un sistem co2 butelie. Il poti cumpara si sh, singura conditie importanta e valabilitatea buteliei, si daca iti iei o butelie de minim 3 kg iti va ajunge ceva timp. O problema este sa te interesezi unde o poti umple si daca se pot umple si butelii mici. Ca furtunuri iti spuneam ca cel mai gros folosit este de 27mm, dar nu este cazul la bazinul tau, insa nu te complica cu gauri. Fa o nisa de acces ca ai nevoie de spatiu de manevra. Eu stiu expresia aia vehiculata in Sibiu, cea cu "arici la buzunar", dar sunt lucruri care trebuiesc facute cu cap, ca sa nu ai mai tarziu batai de cap nedorite
|
armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram |
|
 |
varolluis
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/02/2017 09:55:39
|
varolluis
Member
IP:
|
Eu la fiecare setup fac cateva greseli, noi pentru mine si evit unde am dat chix in trecut. Ideea este ca pana nu experimentezi tu si te "frigi" nu ai cum sa faci ce-ti doresti, indiferent cate sfaturi bune ai primi.
Parerea mea este sa nu te incurci acum cu butelie co2, nu te arunca din prima sa le faci pe toate. Focuseaza-te pe acvariu, filtrare si iluminare decenta si dupa o sa iti dai tu seama ce vrei sa realizezi in acest hobby. Sunt o gramada de plante frumoase, care cresc cu o iluminare ok, fara CO2. Tu acum trebuie sa gandesti amplasarea acvariului astfel incat sa ai acces in toate colturile lui, sa poti sa faci mentenanta la filtru, sa cureti un furtun, sa schimbi un neon si toate astea, de care o sa te lovesti.
|
|
 |
bogdan.sb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/02/2017 10:12:20
|
bogdan.sb
Junior member
IP:
|
Am incercat sa fac o schita (sper inteligibila) cum ma gandesc sa arate ansamblul.
Becurile, montate in capacul acvariului care o sa fie probabil din pal melaminat, cu balamale pentru acces, o sa fie economice sau tuburi fluorescente sau led, dar oricum emana o oarecare cantitate de caldura.
Daca pozitionez nisa deasupra lor, despartite fiind de 2 placi gipscarton, montat pe profile (80 mm inaltime), dau cu o fanta prin care sa trec cabluri / furtune, nu o sa se incalzeasca prea tare filtrul si co2-ul (butelie sau "bomba"), prizele, etc ...?
Cam ce dimensiuni are un filtru, mai mare (chiar daca o sa cumpar unul mai mic), si o butelie de co2 (trebuie sa dimensionez nisa)?
|
|
 |
bogdan.sb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/02/2017 10:19:12
|
bogdan.sb
Junior member
IP:
|
varolluis wrote: Eu la fiecare setup fac cateva greseli, noi pentru mine si evit unde am dat chix in trecut. Ideea este ca pana nu experimentezi tu si te "frigi" nu ai cum sa faci ce-ti doresti, indiferent cate sfaturi bune ai primi.
Parerea mea este sa nu te incurci acum cu butelie co2, nu te arunca din prima sa le faci pe toate. Focuseaza-te pe acvariu, filtrare si iluminare decenta si dupa o sa iti dai tu seama ce vrei sa realizezi in acest hobby. Sunt o gramada de plante frumoase, care cresc cu o iluminare ok, fara CO2. Tu acum trebuie sa gandesti amplasarea acvariului astfel incat sa ai acces in toate colturile lui, sa poti sa faci mentenanta la filtru, sa cureti un furtun, sa schimbi un neon si toate astea, de care o sa te lovesti.
Am citit pe undeva (pe forum probabil) ca co2-ul te ajuta sa scapi de algele verzi.
In trecut (acum vre-o 20-25 de ani) am avut cateva acvarii si nu reusam sa scap cat de cat de alge decat cu acid boric, dar erau afecrtate si plantele, asa ca am recurs la plande din plastic, de care nu mai vreau sa aud ....
E drept ca atunci nu prea aveam alternative ...
Nu ma deranjaza niste plante mai rezistente, din contra chiar daca nu sunt foarte spectaculoase vizual. Dar nu pot sa vas algele peste tot prin acvariu.
Cu co2-ul rezolv?
|
|
 |
scorpionul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/02/2017 10:55:14
|
scorpionul
Aquamaster
IP:
|
ba dimpotriva, sfatul meu este sa faci totul cat poti de bine din prima. De ce sa te carpesti mai tarziu?. Bogdan sigur poza nu e cu susul in jos? Filtrul in mod cert nu va functiona deasupra pentru ca ele sunt gandite sa functioneza cel mult la suprafata apei. Pe urma gandeste-te ca toata umiditatea se ridica indiferent de ce faci acolo. Asa ca eu zic sa te mai gandesti si sa vezi cum au rezolvat problema si alti colegi. Koala te indruma catre acvariile marine ca acolo mai multi colegi au acvarii incastrate. Eu nu m-am confruntat cu aceasta problema, dar sunt capabil sa vad eventuale erori de mai tarziu. Si apropo de "sa nu te incurci cu co2 acum" ce conteaza cum faci co2-ul? tot va trebui sa ai in acvariu, asa ca fa o treaba serioasa de la inceput. Ca sa ai co2 trebuie sa ai o butelie , reductor, valva unisens, furtun si difuzor. Mai tarziu iti poti cumpara sonda si controller. In felul asta ai scapat de fluctuatia nivelului de co2, infundarea difuzorului, pregatirea la 2-3 saptamani a solutiei, si multe altele
|
|
 |
scorpionul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/02/2017 11:04:24
|
scorpionul
Aquamaster
IP:
|
uite ai aici o lucrare exemplu http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/17511.page . E o intreaga industrie acolo, ceea ce nu este cazul tau. Dar sfatul meu este sa pui sub acvariu toate acareturile de care ai nevoie. Si inca ceva, vad ca nici tu nu esti foarte lamurit la ce iti trebuiesc toate cele, asa ca fa-ti un timp si citeste aici ca sa clarifici multe probleme.
http://www.consolegames.ro/forum/f63-pets/17206-ghid-de-acvaristica-intretinere-acvariu-pesti-plante-si-echipamente/ Pe urma apuca-te de treaba
|
|
 |
Liv
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/02/2017 11:27:28
|
Liv
Ultrahigh member
IP:
|
In nici un caz sa nu pui ceva din care poate sa iasa apa (filtrul in cazul tau) peste un perete de rigips. Cu sau fara voia ta o sa cada ceva apa peste rigips. O sa se macine "podeaua" de rigips in citeva luni.
In plus asa cum ai gindit nisa tehnica (complet inchisa) o sa aibe nevoie de aerisire undeva spre exterior din 2 motive: 1.apa se evapora si 2. caldura generata de cele citeva aparate se va acumula tot acolo. Si vaporii de apa si caldura trebuie evacuate undeva.
Sa nu te sperie ce vezi la acvariile marine. La "muraturi" controlul conditiilor e mult, mult mai complex decit la plantate.
This message was edited 1 time. Last update was at 23/02/2017 11:32:00
|
Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede. |
|
 |
bogdan.sb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/02/2017 20:56:59
|
bogdan.sb
Junior member
IP:
|
Ghidul este super pentru incepatori. Dar acvariul din primul link este ... mai mult un computer decat un bazin cu pesti
Intre timp m-am razgandit cu pozitia filtrului. O sa fie intr-o nisa, dar langa acvariu ...
Maine sper sa am niste poze cu structura finala ...
|
|
 |
scorpionul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/02/2017 21:14:58
|
scorpionul
Aquamaster
IP:
|
de asta ti-am si aratat acvariul respectiv, in ideea ca daca au incaput atatea acareturi care tie nu-ti trebuiesc, tot ce ai tu nevoie pot incape linistit sub acvariu
|
|
 |
bogdan.sb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/02/2017 08:15:59
|
bogdan.sb
Junior member
IP:
|
Stiu ca este cam devreme dar, cum se lipeste sticla in asa fel incat sa evit cordoane de silicon neregulate. In trecut imi iesa cam ca in a 2-a imagine (vedere de sus). Cu negru am reprezentat marginea siliconului. Am exagerat putin neregularitatile, dar ideea ramane ...
As vrea sa arate cam ca in prima imagine. Exista vre-o tehnica pe care pot sa o aplic? Sa incerc cu banda de hartie pentru mascare?
This message was edited 1 time. Last update was at 24/02/2017 08:16:53
|
|
 |
scorpionul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/02/2017 08:57:54
|
scorpionul
Aquamaster
IP:
|
|
|
 |
bogdan.sb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/02/2017 15:04:51
|
bogdan.sb
Junior member
IP:
|
Am mai avansat cu suportul. Sus acvariul, jos aparatura mascata cu pal. Latimea o sa fie de de 370 mm - am mai reusit sa adaug 70 mm
This message was edited 2 times. Last update was at 26/02/2017 15:07:04
|
|
 |
scorpionul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/02/2017 15:07:40
|
scorpionul
Aquamaster
IP:
|
 si latimea acvariului ai decis-o?
|
|
 |
bogdan.sb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/02/2017 15:09:50
|
bogdan.sb
Junior member
IP:
|
Da, 370 mm - am mai "tras" putin de un perete fara sa vada nevasta-mea
|
|
 |
scorpionul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/02/2017 15:18:38
|
scorpionul
Aquamaster
IP:
|
 si dac o legi la ochi si ii arati un 400mm gata facut?  ( top secret: pe a mea o paste un 750l si nici nu stie, dar am grija odata la 2 zile sa ii spun cate un pic, asa ca sa se obisnuiasca cu ideea. Pe urma cand o sa-l vada o sa fie impacata "ca deja stia")
|
|
 |
bogdan.sb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/02/2017 15:25:12
|
bogdan.sb
Junior member
IP:
|
scorpionul wrote: odata la 2 zile sa ii spun cate un pic
adica cate +10 l la la 2 zile
|
|
 |
|