Ancistrus - reproducere

Ancistrus - reproducere           

Scris de Clauss   
Monday, 16 March 2009


Totul a inceput cu un pui de ancistrus, o femela care pe masura ce crestea devenea tot mai puternica, ajungind in 6 luni sefa de necontestat in acvariu.

Daca la masa era o tableta de spirulina, simpla ei aparitie punea pe fuga toti ceilalti pesti, savurindu-si masa cu aripioarele infoiate amenintator. Mai tot timpul si-l petrecea pe o buturuga de vita de vie si in scorbura acesteia.

Toate bune si frumoase pina la aparitia unui nou locatar in acvariu, posesor al unei perechi de clesti rosii, amenintatori . Acesta a hotarit ca scorbura din buturuga va fii noua lui locuinta. Cu toate obiectiile femelei, aceasta a fost nevoita sa plece, nedorind sa faca cunostinta cu clestii crabului. Noul locatar si-a amenajat locuinta dupa bunul plac, scobind incet si pe indelete cu clestii sai puternici o a doua iesire din scorbura prin partea din spate a buturugii.

Nu s-a bucurat nici 2 luni de noua sa locuinta , pentru ca ierarhia din acvariu avea sa fie data din nou peste cap de sosirea unui nou locatar, un mascul de ancistrus, tinar , putin peste un an si cu niste mustati impresionante... Isi dorea o casa impreuna cu femela de ancistrus, insa singura potrivita pentru tinara familie era ocupata de crab.

O strategie surprinzatoare este pusa la cale de tinarul ancistrus pentru a-l "convinge" pe crab sa le cedeze scorbura, fara sa ajunga in clestii acestuia... de la intrarea in scorbura il sfida pe crab agitindu-si coada pe linga clestii acestuia, pina cind crabul se enerva si se repezea catre el, cu clestii ridicati amenintator, insa nereusind sa il prinda , de fiecare data ancistrusul dovedindu-se mai agil. Scena s-a repetat nu de citeva ori , ci de sute de ori pe parcursul a 2 zile, totul sub privirile femelei care astepta rezultatul luptei. Neobosit, ancistrusul relua atacul de fiecare data, pina cind a reusit sa il scoata afara, ocupind scorbura. Crabul mai avea un as in "mineca", intrarea din spate, insa fara folos... desi a revenit pe pozitie pentru citeva ore, ancistrusul l-a izgonit repede, de aceasta data printr-un atac direct , moment in care crabul a parasit scorbura definitiv. Ancistrusul s-a pus imediat pe curatenie in noua casa, iar dupa 2 zile si-a invitat femela in scorbura stralucind de curatenie.

In scurt timp, in scorbura au aparut si primele icre pe care masculul le ingrijeste cu inversunare de 3 zile. Nu maninca nimic, sta tot timpul linga ele si ventileaza permanent, avind mare grija de viitorii sai pui ... 
Comentarii pe forum.
Racul este un  Perisesarma (Sesarma) bidens sau mai cunoscut "red claw crab".
Ultima actualizare ( Wednesday, 01 April 2009 )