TAXONOMIA pe intelesul tuturor

TAXONOMIA pe intelesul tuturor           
Scris de Lucian Cumpata   
Thursday, 05 May 2005

Autor: Cristopher Burns

Traducere: Ana Simpetru

Materialul original: http://www.syngnathid.org/articles/easyTaxonomy.html


Cu totii cunoastem numele stiintifice ale calutilor nostri de mare, nu-i asa? Dar ce inseamna aceste nume? Deci, pentru inceput, sa ne ocupam putin de taxonomie (modul dum denumim calutii) si filogenia sa (de ce este organismul asa cum este). Aceste informatii s-ar putea sa fie banale pentru unii, dar altii, fie incepatori, fie cei care au uitat unele lucrri, le-ar putea considera benefice.


Taxonomia este vechea organizare pe care am invatat-o la biologie:

 

 • REGN
 • INCRENGATURA
 • CLASA
 • ORDIN
 • FAMILIE
 • GEN
 • SPECIE


Deci regnul este cel mai inalt nivel, si se imparte in doua: animal si vegetal. Noi ne ocupam in principal cu regnul animal, desi algele si altele apartin regnului vegetal. Stie cineva de care regn apartin coralii? Sunt sigur ca stiti cu totii, si totusi cand sunt intrebati, majoritatea oamenilor raspund "vegetal"! Aceste impartiri (increngatura, clasa, ordin, etc.) sunt descrieri mai adanci si mai bogate ale animalelor. O sa ma opresc aici, ca sa nu devin stufos, cum vad ca am devenit deja...

Cand spunem ca avem un Hippocampus reidi, declaram genul si specia animalului. Este foarte important, deoarece "reidi" s-ar putea referi la nenumarate alte organisme... si totusi, Hippocampus reidi este un anumit animal. Prima litera a genului este intotdeauna scrisa cu litera mare, iar prima litera a speciei cu litera mica. De asemenea, denumirile stiintifice ar trebui scrise cu caractere italice.

Deci, ce oare inseamna Hippocampus reidi? Hippocampus este un cuvant grec vechi care inseamna "asemeni unui cal (Hippos) creatura marina (kampus)". "reidi" este numele celui care a descoperit specia sau numele unei persoane pe care descoperitorul a dorit s-o glorifice. Cand vedeti un nume de specie care se termina in "i", cel mai adesea acel nume apartine unui barbat care a descoperit specia sau pe care descoperitorul a dorit sa-l onoreze. Cand vedeti un nume de specia terminat in "ae", cel mai adesea este numele unei femei care a facut descoperirea sau care este onorata de descoperitor.Un alt exemplu este H. kellogi. Obeservati ca odata ce a fost declarat genul, este necesara doar precizarea speciei.Daca numele speciei se termina in "ensis", ca in H. capensis, inseamna ca se refera la locul unde a fost descoperit organismul. H. capensis vine din zona Capului Bunei Sperante.

Alte nume de specii, cum ar fi "fuscus" sau "erectus" sunt derivatii tipic latine sau grecesti, si arata un element cheie al fizionomiei organismului (aspectul fizic).

Atentiune, urmeaza un material potential plictisitor

Pentru cei interesati, iata taxonomia completa a dragilor nostri caluti de mare:

Hippocampus este genul care apartine familiei Syngnathidae (care inseamna falci impreunate ?), care apartine ordinului Syngnathiforme (care cuprinde ace de mare si calutii de mare si rudele lor), care apartine clasei Actinopterygii (pesti cu inotatoarele radiale) care apartine increngaturii Chordata (nu neaparat vertebrate, dar organisme care la un anumit moment la vietii lor poseda un sistem nervos cetral, deschizaturi faringeale si o inotatoare post anala ... oamenii sunt Chordate). Sau in ordine:
 

 • REGN: Animal
 • INCRENGATURA: Chordata
 • CLASA: Actinopterygii
 • ORDIN: Syngnathiformes
 • FAMILIE: Syngnathidae
 • GEN: Hippocampus
 • SPECIE: reidi, erectus, abdominalis, etc.Exista mai multe subdiviziuni la cateva din aceste nivele, asa incat daca nu vedeti ceva ce ar trebui sa fie acolo, nu intrati in panica !

Sper ca a fost macar interesant, daca nu de ajutor !
Ultima actualizare ( Thursday, 05 May 2005 )