Neritina - un melc nou pe piata din Romania

Neritina - un melc nou pe piata din Romania           
Scris de Sandu Veres   
Monday, 16 May 2005

Cateva date despre cresterea si reproducerea celui mai nou melc introdus pe piata noastra


Majoritatea membrilor familiei Neritidae sunt melci de apa sarata, dar cateva specii s-au adaptat si la apa salmastra sau chiar la mediul dulcicol. Forma specifica a cochiliei precum si culoarea uneori aparte ii face usor de deosebit de alte familii o imagine copleta a ceea ce inseamna  acest "Neritina si Nerita" in materie de raspandire puteti avea la urmatorul LINK.

 

 

Raspandirea lor pe glob este mare:

- Clypeolum: raspandit larg in Pacific.
- Fluvionerita: zone montane din Jamaica.
- Neritilia: toate regiunile tropicale.
- Neritina: Coasta tropicala a Atlanticului si Indo-Pacific.
- Neritodryas: Malaezia.
- Septaria: rauri din large insulele Pacificului de Sud, Madagascar, India.
- Theodoxus: Europa si  SV Asia.

Neritina natalensis

public domain

imagine Wikimedia:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Neritina-natalensis.jpg

In general pentru acvariile de apa dulce sunt mai des intalnite Neritina natalensis care provine din regiunea Natal-Africa de Sud si Neritina zebra, raspandit in bazinele raurilor dintre Honduras si Brazilia. Sunt specii foarte asemanatoare care prefera apa de temperatura medie 24-25 grade, cu pH de 7 si GH de 8 si nu depasesc 2 cm marime.


Neritina sunt melci de forma rotunda , cu o cochilie extreme de dura, care fac parte din Familia Neritidae, si sunt foarte apreciati in acvarii, datorita dimensiunii lor mici, dietei pe baza de bioderma de pe geamul acvariului, alge, chiar si algele filamentoase, fulgi-pelete de hranire ai pestilor de acvariu, fiind excluse chiar si cazuri accidentale prin care sa se raporteze o eventuala hranire cu plante din acvariu.


Spre deosebire de alti melci care se reproduce foarte usor aici cele mai fericite cazuri raportate au fost cele in care in urma unui act nuptial consumat femelele depun cateva oua imprastiate pe geam, radacini, pietre de culoare alba, de forma unor seminte si care nu depasesc 1mm. Este nevoie de mai multi indivizi iar daca sunt asigurate conditii optime aceste rezultate pot fi atinse caci eu deja pot proba cu poze facute in acvariul meu prezenta oualelor de Neritina.


Din prima serie de 6 bucati mai am 4 iar acum am a doua serie de oua.

Acest al doilea moment a fost declansat de introducerea celorlati membrii proveniti dintr-un transport thailandez.


Problema tuturor celor care au incercat sa depaseasca aceasta faza insa se muta in alt domeniu, caci de aici incolo apare aria total necunoscuta a reproducerii Neritinelor.

Desi se mai intampla ca aceste oua sub forma de capsula sa fie imprastiate in acvariu nimeni nu a vazut un exemplu ca pui de Neritina sa apara, aparent cred ca intervine ceva in stagiul larvar.

Probabil ceva conditii speciale trebuie asigurate acestor oua dar nu am reusit sa depistez nici un crescator din cei din strainatate care sa fi reusit cu ouale.


Din acest motiv este si mai greu de gasit pe piata in general iar la noi in tara in mod special, practice anul 2005 fiind anul sau de introducere pe piata noastra. Pretul este de aproximativ  3 si 4 euro, un pret similar cu cel de pe piata europeana.


O ruda a acestui melc se gaseste si in Dunare, Theodoxus danubialis, dealtfel un melc care are aceleasi virtuti de "mare mancator de alge" si care se pare ca se descurca bine si la temperaturi de 24-26 de grade C. 


Ultima actualizare ( Tuesday, 17 May 2005 )