Caridina japonica

Caridina japonica           

Scris de Sandu Veres   
Wednesday, 27 April 2005

Caridina japonica
Posibilitatea de a disloca sau de a se hrani cu plantele: Mica
Capacitatea de a consuma alge: Moderata

Nume comun:     Amano Shrimp, Algae Eating Shrimp, Yamato Shrimp, Japonica
Denumire  stiintifica:    Caridina japonica
Dimensiuni:    aproximativ 5 cm
Temperatura:    tolereaza temperaturi de 18- 27 gr.C, ideal 24 gr.C
pH:    6,7
dGh:    8
Hrana:    Alge, mancare de pesti (granule, fulgi-prefera Spirulina)
Origini:    Japonia, Taiwan
Tipul de dezvoltare larvara:     Obisnuit - larvele trec prin cateva stadii metamorfozandu-se in stadiul post-larvar in creveti de dimensiuni minuscule pana la asigurarea modului bentonic de viata. Pentru asta este nevoie de ape salmastre care le ofera mediul propice de dezvoltare pana la dimensiuni maxime


Cu ceva timp in urma am descoperit acvariile lui Takashi "Armano" cum scria cineva intr-un articol… De prima data mi-am pus problema cum de reuseste ca sa le tina impecabil de curate si fara alge.
Eram constient ca sunt acvarii de prezentare care probabil ca sunt dezasamblate la 5 minute dupa terminarea sedintei foto, dar totusi ce m-a indarjit si mai tare a fost sa-mi dau seama cat este adevar si cat spirit de "comersant" in promovarea propriului "produs" in raspunsul sau dat la rezolvarea problemei numita alge.


Acum peste timp pot spune ca adevarul e undeva pe la mijloc…un acvariu neintretinut poa` sa colcaie de creveti din care or fi ei, de Neritine care mai de care si de o gasca intreaga de Otocinclusi (Otocinclus affinis)… tot ca o balta verde scarboasa o sa arate. Totusi un acvariu ingrijit este ajutat substantial de prezenta tuutror speciilor enuntate mai sus.

Satui de toate "chemecalele" care garanteaza "efectele", mai devreme sau mai tarziu tot la armele oferite de natura observam ca trebuie sa apelam…

Asa stand lucrurile, acum 4 ani (sau poate chiar mai mult) am reusit sa conving probabil singurul "nebun" care ar fi investit cativa dolari la vremea aia, in niste creveti pentru o idee de a mea, in persoana lui Chitron (astazi coleg forumist... si sper ca din ce in ce mai pasionat de nevertebrate, dealtfel fiind printre primii care a reusit cu Procambarusul in Romania) si i-am smuls promisiunea ca o sa-mi aduca in punga cativa creveti Amano.
Asa se face ca dupa cunostintele mele, primii creveti din tara au ajuns pe ruta Thaylanda-Bucuresti prin intermediul sau, fix la mine in acvariul de 350 l.
Nu multi, 3 cati a gasit cu totul intamplator... deci cu atat mai greu de tinut sub observatie datorita clasicului principiu cu acul in carul cu fan.
Din ei doi erau varietatea clasica iar unul absolut superb varietate "golden", dupa cum ii spune si numele de un auriu intens.
Cred ca am crescut (dupa dimensiuni, forma si desen) doi masculi si o femela pe care i-am avut sub observatie circa 8 luni.

Cred foarte mult in sectiunea de nevertebrate si cred ca va devenii in curand de mare actualitate caci in ciuda faptului ca nu pot devenii un antidot universal pentru orice alga totusi crevetii raman printre cele mai eficiente modalitati de a combate algele.
Lumea a inceput sa-i aprecieze si sunt convins ca intrebarile la aceasta sectiune isi vor face aparitia, cu atat mai mult cu cat sunt convins interesul va induce importuri de diverse specii in Romania.
De altfel eu m-am luptat pentru introducerea acestei sectiuni pe forum cum pe vremuri am facut-o pentru introducerea conceptului de CO2, care iacata azi tine capul de afis al discutiilor de la tehnic...desi la inceput, parea un subiect lipsit de interes pentru majoritate si chiar contestat de multi.
Ce inseamna necisitatea cresterii unor creveti in acvariile noastre? Inseamna ca daca avem un acvariu ingrijit, bine plantat, putin populat cu pesti, echilibrat, in principiu un acvariu in care lucrile merg bine, cred ca introducerea crevetilor nu poate sa ne aduca decat un aport pozitiv in buna sa gestionare…
Ca sa nu mai vorbim si de bucuria ochiului. In Germania am vazut acvarii concepute pe principiul de acvarii plantate, sau olandeze…populate numai cu creveti, teribil de spectaculoase.
De-a lungul anilor am strans ceva informatie combinata si cu experienta pe care o am vis-a-vis de creveti sau garnele cum le zic nemtii, iar asta m-a facut sa scriu cateva randuri despre ei dintre care anumite date sunt rezultatul unor schimburi de pm-uri cu diversi crescatori  de pe un forum american de specialitate.


Generalitati:
Asadar Amano shrimp, denumit asa dupa persoana care l-a introdus in lumea acvaristilor, mai este cunoscut si sub alte denumiri ca: Yamato Numa Ebi, Japanese Marsh Shrimp, Yamato si  Caridina japonica (denumirea stiintifica).
Acest crevete de regula prefera o apa aditionata cu sare si creste pana la lungimi de aproximativ 5 cm. Dat fiind faptul ca nu sunt exact ceea ce se numeste o specie tropicala trebuiesc tinuti undeva sub valori de  26 de grade Celsius, de fapt preferand valori intre 20 - 24, aviz amatorilor cu posibilitati de pond-uri.
Nu se inmultesc frecvent in captivitate deoarece au nevoie de ape saline intens populate cu plancton.
Larvele au nevoie de ape salmastre pentru a creste. Femelele pot duce de la 200 pana la 2000 oua (maximum raportat), iar dupa 4-6 saptamani apar larvele minuscule de dimensiuni de pana la 1,7 mm care au nevoie de protozoare si alge pentru a se dezvolta.
Prefera acvariile bine plantate cu Vesicularia dubyana, Glossostigma elatinoides si Japanese moss (Cladophora) cu apa curata si echilibrata cu usoara aditie de sare.

Diformism sexual:
Firesc este nevoie de un mascul de regula de 3,5 cm (dimensiune maxima la maturitate pentru ei ) si de o femela de 5 cm, spre a putea spera la pui.
Se deosebesc usor atat dupa abdomen mai dezvoltat la femela cat si dupa forma cozii diferita. In plus masculul are punctele de pe abdomen mai bine conturate si in forma circulara in timp ce la femela sunt mai alungite.

Imperecherea:
Se face dupa ce femela a eliminat feromoni in apa, masculul este atras iar la cateva zile apar ouale in numar de 200-2000 de culoare verzuie, agatate de abdomenul ei pentru o perioada aproximativa de 5 saptamani, din clipa in care sunt vizibili ochii ne putem astepta oricand sa nasca...
Eclozarea oualelor dureaza si deobicei incepe pe parcursul noptii, iar un lucru interesant este faptul ca larvele sunt fotosensibile(ca la Artemia), deci pot fi usor atrase noaptea cu o lumina si mutate intr-un acvariu special de crestere, asta daca nu s-a obtat pentru separarea femelei in ultima saptamana de gestatie intr-un acvariu special preparat.
Aceasta varianta mi se pare mai comoda avand in vedere faptul ca femela nu isi mananca pui.
Apa din bazinul in care separam femela trebuie sa fie apa de acvariu normala fara aditie de sare, caci cand apar puii acestia sunt foarte sensibili la salinitate.
Se pare ca in natura adultii de Amano-shrimp traiesc in izvoarele de munte, unde apar si larvele care ulterior sunt duse de current in mare unde se hranesc cu plancton marin si cresc.
De aici incolo incepe defapt si dificultatea pentru noi caci trebuie sa facuta o trecere delicata catre salinitatea din natura si  reusesai o hranre a "minicrevetilor"cu ceva similar.

Puii:
Sunt extrem de mici 1,7 mm dupa Ken-Ichi Hayashi & Tatsuo Hamano in lucrarea "The complete larval development of Caridina japonica, De Man (Decapoda, Caridea, Atyidea) reared in the laboratory" si tot dupa aceiasi autori se pare ca salinitatea optima la care trebuie ajuns prin pasaje succesive si treptate este de 17 ppm cu o rata de succes de 80%.
Aceiasi autori scriau ca larvele nu incep sa se hranesca decat din a 4 -a zi iar hrana lor de baza sunt, Cymbella si Navicula, mixate cu o cantitate infima de tarate de orez sau cu fitoplancton de Chlorella si rotiferi.
Pentru noi cei obisnuiti si fara veleitati de mari cercetatori, am inteles ca desi cu succes mai mic se poate incerca cu fulgi de Spirululina zdrobiti sau drojdie alimentara uscata.
Pe un site din Germania am descoperit un produs pe care producatorul il recomanda cu caldura Mico si Liqui Zell.
Intr-un articol am vazut recomandata mancare marina cu granulatie 50-100 microni.
Dar se pare ca cel mai buna mancare en vogue este Golden Pearl un produs revolutionar nou indicat ca hrana care a inlocuit cu success hranirea cu Artemia in crescatoriile de pesti marini din Europa .
Dupa 30-50 de zile vor fi transferati in acvarii cu apa dulce si de aici totul isi urmeaza cursul firesc.
(va urma)

P.S. Comentariile despre articol se pot face la sectiunea similara de pe forum.


Ultima actualizare ( Tuesday, 17 May 2005 )