Author |
Message |
HBOT
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/06/2014 21:51:01
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
HBOT
Member
IP:
|
Citeva poze:
|
|
 |
HBOT
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/06/2014 21:55:32
|
HBOT
Member
IP:
|
Si inca una...
|
|
 |
HBOT
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/06/2014 22:28:19
|
HBOT
Member
IP:
|
Dragos, chiar consider normal scepticismul tau si nu ma deranjeaza, numai ca modul in care il manifesti este extrem de zeflemist si uneori stirneste reactii.
Acum cred ca te voi contrazice cel putin in doua lucruri:
- faptul ca si "altii" au incercat cu alge, cu skimere patrate sau cu piatra uscata si nu au reusit nu este un motiv de a ma descuraja
ci din contra de a ma impulsiona pentru a vedea unde a clacat sistemul sau ce trebuie facut altfel pentru a functiona. Acum desigur ca
nu stiu daca functioneaza sau mai bine zis cit de bine functioneaza, dar incercind si analizind evenimentele chiar se creaza plusvaloare,
in sensul documentarii exacte a acestor evenimente.
Oricum departe de mine ideea de a distorsiona experimentele!
- legat de plusvaloare, desigur ca nu te stiu decit din postarile tale de pe forum, postari care recunosc ca sint pertinente si la obiect,
cu un singur comentar: plusvaluarea nu rezulta atunci cind copiezi unu la unu ce deja au facut altii prin alte tari, precum de exemplu o fac chinezii,
chiar daca aceste copii sint extrem de reusite, ci adaptind anumite principii in sisteme noi, sau inovative.
Asa ca vom vedea cit de viabile sint experimentele mele si in ce masura sint reproductibile
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/06/2014 22:54:20
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Intamplator sau nu, eu nu copiez nimic 1 la 1
Daca aveai rabdare sa citesti cele cateva topicuri pe care le-am deschis ai fi observat acest lucru.
Poate ca nu am adus asa de multa plus valoare acestei comunitati, dar ma straduiesc. Cand o sa aduc
ceva in plus, ceva ce nimeni nu a adus si nici nu a facut, o sa afle toata lumea. Pina atunci mai studiez.
Pe de alta parte ti se pare tie ca sint zeflemist, nu sint deloc asa. Dar in momentul in care contesti
un autor de carte acvaristica doar pentru ca este american si nu e neamt, scuza-ma dar raman sceptic pentru
ca ai o idee preconceputa despre oameni in general. Oi fi tu un doctor bun, oi face o gramada de lucruri bune
in Germania si in Romania, bravo tie, dar cand esti rasist si pui in antiteza un neamt cu un american, o comunitate
americana de acvaristica cu o comunitate germana de acvaristica, scuza-ma dar nu pot sa te aclam. Cand o sa
citesti cartea acelui american pe care il dispretuiesti fara ca macar sa stii cine este si ce a scris, atunci mai putem
discuta pe teme de acest gen. Pina atunci insa demersurile tale mi se par total deplasate iar modul in care o faci aici
pe forum, incercand sa ne/imi dai lectii de superioritate, scuza-ma dar nu prea tin la mine. Am "fumat" din
astia ca tine o carca la viata mea, drept dovada ca am ramas in tara asta si nu am emigrat. Pentru ca e usor
sa emigrezi, mai greu e sa schimbi lucrurile aici. Si sa nu imi spui ca tu schimbi lucrurile aici, chiar daca o faci,
o faci din postura de om venit din Germania ca sa faca un business aici. Asa incat patriotisme ieftine nu am
nevoie, mai ales cand sint patriotisme "nemtesti". Cel putin eu nu am nevoie.
In plus de asta modul superior in care ma tratezi, ca un "neamt" adevarat ce esti, sincer ma deranjeaza.
Habar nu ai cine sint si nici ce imi poate pielea in viata reala, nu pe un amarat de forum unde toti sint
viteji din spatele ecranului. Incearca sa respecti mai mult romanii, oamenii in general, chiar daca esti deja "neamt",
si vei avea doar de castigat.
Asa cum ti-am spus imi pare rau ca iti canalizezi eforturile si resursele in directii care nu stiu daca merita.
Dar sa asteptam rezultatele si sa nu anticipam. Pina la proba contrara ceea ce propui tu, dupa parerea ta va functiona.
O seara placuta,
Dragos
This message was edited 1 time. Last update was at 04/06/2014 22:54:41
|
Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page |
|
 |
HBOT
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/06/2014 23:45:26
|
HBOT
Member
IP:
|
kirucd wrote:...
Asa cum ti-am spus imi pare rau ca iti canalizezi eforturile si resursele in directii care nu stiu daca merita.
...
Lasind la o parte discursul oftopic, plin de clisee si complexe esteuropene, si parerea mea este asemanatoare cu a ta:
nu stiu si nu stie nimeni daca merge ceea ce experimentez sau se merita pina nu le incerci! De aceea caut sa le incerc.
Nu din dorinta de a pune in antiteza un sistem pe care tu il numesti german sau american. Nici cu saracul american
sau cubanez n-am nimic si nici nu-l dispretuiesc, ci doar la un moment dat am pomenit ca multi in Germania zic
ca o recirculare mai mica ar avea avantajele ei, spre deosebire de ce zic cei pe forumurile de peste ocean, cu argumente,
care cel putin pe mine m-au convins, astfel incit in cele doua bazine pe care le am am o recirculare de maxim 5x.
Faptul ca nu iau de bun chiar tot ce zic americani, nu inseamna ca sint rasist sau faptul ca o recirculare de 5X functioneaza
in cele doua acvarii nu inseamna ca numai asa trebuie facut.
De aici si pina la rasism este o cale lunga, dar este adevarat ca in general din Germania, estul Europei este vazut doar
ca apartining geografic Europei si nu are de a face cu aere de superioritate, ci doar cu complexele cu care se confrunta
aceste regiuni, alaturi de situatia politica si economica jalnica. Dar nu cred ca este vina Germania mocirla din aceste regiuni
si nici problema ei. Numai ca aceste probleme repetat le aduci in discutie, si o buna parte din postarile tale se termina
cu referiri la aceste aspecte, sau cu zeflemeli la adresa cetateniei mele.
Oricum am retinut parerile tale:
- ca skimerul patrat n-are cum sa functioneze,
- ca skimerul pe aer nu se poate regla,
- ca o recirculare de 5x n-are cum sa functioneze optimal si
- ca o piatra uscata n-are cum sa colonizeze indiferent in ce supa de bacterii o tii intr-o luna suficient cit sa denitrifice (ca doar nu e matrix).
Deci nu mai este nevoie de discursuri patriotice pentru a intari aceste pareri si chiar daca iti "poate pielea multe in viata reala"
vom vedea curind si ce-ti poate in acvaristica!
kirucd wrote:...
Am "fumat" din astia ca tine o carca la viata mea
...
chiar crezi tu asa ceva? Adica ca ai avut tu vre-o data in viata ta ocatia sa fumezi macar unu ca mine?
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/06/2014 00:11:14
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Daca n-am avut ocazia o sa am acum
Accesele de superioritate "nemteasca" nu ma inhiba de nicio culoare ca sa fiu plastic
Ceea ce am sustinut eu, te rog sa recitesti postarile mele si sa nu imi pui in gura lucruri pe care nu le-am spus,
au fost:
- un skimmer patrat la modul la care vrei tu sa il construiesti cu pietre de aer, indiferent de natura lor,
nu cred ca va functiona, mai ales ca nu poti sa bagi cat aer vrea muschiu tau, ca il ai gratis, un raport
prea mare intre aer si apa nu va produce skimmare, si nu cred ca raportul optim pentru skimmare va reusi
sa ridice apa suficient cat sa skimmeze optim; am zis nu cred, sint sceptic ca va functiona, astept sa imi
demonstrezi contrariul
- un skimmer cu pietre de aer este destul de greu de reglat, nu am spus ca nu se poate regla, astept sa imi
demonstrezi ca este foarte usor de reglat comparativ cu orice alt skimmer
- o recirculare mai mare te ajuta sa exporti catre sump detritusul mai usor, asta si daca ai o filtrare mecanica
buna, care iti poate rezolva peste 50% din incarcarea pe filtrarea biologica, eu am 10x si sint multumit, cred ca
pentru mine e optim
- o piatra uscata nu poate sa fie la fel cu o piatra vie din ocean in 3-5 saptamani, nu are cum sa ajunga la acelasi
raport de filtrare in atat de scurt timp
Tie nu am ce sa iti demonstrez in acvaristica si nici nu ma intereseaza, important e sa imi demonstrez mie,
nu ma intereseaza persoana ta nici cat negru sub unghie. Nu trebuie sa demonstrez nimic nimanui,
fiecare face ce vrea si cum crede de cuviinta.
Restul e can-can prietene.
O seara placuta in continuare,
Dragos
LE si apropos domnu' doctor din Germania, in limba romana se scrie corect gramatical vreo, nu vre-o, asta o
fi poate in germana, limba pe care nu o cunosc
LLE asta ca sa nu mai amintim de "adica ca" ...
This message was edited 2 times. Last update was at 05/06/2014 00:17:00
|
Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
|
 |
HBOT
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/06/2014 00:35:09
|
HBOT
Member
IP:
|
kirucd wrote:...am zis nu cred, sint sceptic ca va functiona, astept sa imi
demonstrezi contrariul
..
Acum zici nu cred! cu citeva postari inainte ai zis ca nu va functiona! La fel si cu reglajul,
mai inaite erai de parere ca nu se poate regla. Asa si cu recircularea. O fi optim 10x
pentru tine, dar in primele postari tonul tau era ceva de genul 10x este sfint, iar ce e sub nu-i bine!
Stii bine ca nimeni n-a sustinut ca o piatra uscata pusa in acvariu devine ca una din ocean, ci doar ca
in conditii optime de crestere al anumitor bacterii, adica in conditii specifice de colonizare intensiva,
este posibil in citeva saptamani sa colonizeze suficient de bine cit sa sustina o denitrificare suficienta sistemului.
kirucd wrote:...Tie nu am ce sa iti demonstrez in acvaristica
..
Sa stii ca incet dar sigur iti dau perfecta dreptate! Dar trebuie sa recunosc ca de citit ai citit multe!
|
|
 |
angelfish
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/06/2014 08:09:00
|
angelfish
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/4b29fa4efe4fb7bc667c7b301b74d52d.jpeg)
IP:
|
Eu ma opresc aici sa mai urmaresc acest topic.Dupa parerea mea nu aduce nimic benefic in propagarea acvaristicii de calitate si facuta la modul serios si stiintific..
E doar o balacareala ieftina de mahala.Dupa atatea discutii despre laboratoare,microscoape si alte maimute ma asteptam sa cad pe spate la pozele cu bazinele ce fac obiectul proiectului in discutie.
Nici pe departe ,este ceva banal, cu niste corali fara mari pretentii la intretinere pe care ii tin cu succes si niste copii,Gorgonia ,Palytoa,Euphylia,GSP,Xenia,Kenya,etc.In plus de asta sunt greseli de plasare a coralilor,Gorgonia aia cu polipi albastrii este non fotosintetica si este plasata in partea superioara desi nu are nevoie si nici nu-i place,la fel si Porites Christmas Tree Worm.Ia uite ce zic unii oameni despre el:
"The Christmas Tree Worm is somewhat shy of movement and prefers to be in the shade of rocky overhangs, out of the bright light. It is very intolerant of copper-based medications."La tine e exact invers ,sta cocotat la lumina si in curent.
Montipora digitata este in planul de mijloc si Euphylia cocotata in varf,cand normal este exact invers,la fel si Calaustrea(requires moderate lighting and moderate water movement)
Restul sunt corali hardy la care intr-adevar nu este nevoie sa faci analize de apa,traiesc foarte bine si fara (mare parte din ei ii recunosc ca fiind de la Andy(eleven) si crede-ma la el aratau mai bine.Sau poate ma insel eu?
Sugerez sa citesti si parerea lui Sandu despre anumiti "hobby-sti" .Este o persoana pe care am avut placerea sa o cunosc acum multi ani,de la care am cumparat o gramada de reviste de specialitate.Tot de la el am invatat despre calitatea produselor de firma,produse care au fost bagate pe o linie de productie in urma multor ani de cercetare.Multe din aceste companii sunt chiar din Germania.
Cu aceasta ocazie te salut Sandu,am inteles ca acum ne urmaresti din Germania  .Cum nu ma pricep sa fac trimitere la postul tau din sectiunea Carciuma(Interzoo),am preluat articolul cu copy/paste.Ca de obicei punct ochit punct lovit.
Chestia e mai veche...dar multumesc. Acum s-a aflat numai pentru ca am particpat si la standul Interzoo. Climatul local al acvaristicii asa cum mi-am dorit-o eu nu isi gasea implinirea de partea nationala a baricadei. Am schimbat de ceva vreme macazul fara sa fac mare tam-tam din asta. Nu are importanta numarul anilor de cand am decis asta. Imi era simplu sa raspund superior, din pozitia in care ma aflam, tuturor mancatorilor de cacat ce scriau la adresa mea, ba mai de curand s-a mai adaugat unul care a scris si la adresa familiei mele...dar nu am considerat necesar sa actionez ca atare. Nu imi este felul. Nu imi place sa fac reclama unora ce-si doresc scandaluri in care sa fie implicat numele meu ca sa-i bage si pe ei cineva in seama...
Eu mi-am dorit, noi toti ne-am dorit aici pe forum un climat profesionist al acvaristicii...de cele mai multe ori a aparut cate un destept care a fost vocal...si nu s-a putut.
Am incercat sa sfatuiesc lumea la nivelul pregatirii si informatiei la care am acces, nici asta nu prea s-a putut ca aparea unul care spunea cate o nerozie in gura caruia se uitau toti...iar acvaristica romaneasca mai statea cativa ani in loc: ba cu cate un filtru carpit, ba cu cate o bomba cu drojdie, ba cu cate o spartura de caramida...dar cu cate un o formula "miraculoasa"de fertilizare samd.
Am considerat de ceva ani ca lucrul asta, acvaristica adevarata, nu poate fi facuta decat venind cu know-how-ul de afara si nu invers.
Practic eu ce as fi putut sa livrez catre "afara"de aici de la noi???...Pe vremea cand eu luam aceste decizii, altii incercau sa ma convinga pe aici ca solurile de cartiza, moss-ul de Pantelimon si happy plant-ul sunt viitorul
Cand am incercat sa demasc smecheria...aplaudacii si populistii au sarit cu gura pe noi. Nu mai bagati bani in buzunarul firmelor....las`ca stim noi ce sa va invatam...Oameni ce aveau acvarii de 2-3 ani pozau in sfatuitori priceputi, injurau si plecau mai departe. Misiunea era insa indeplinta...alti cativa pasionati de hobby o lasasera balta pentru ca avusesera incredere in "minunile tehnicii pe genunchi" in detrimentul produselor de calitate dovedita. Nu am sa inteleg in viata mea cum oamenii pot sa fie atat de naivi incat sa creada in cineva care se lauda ca face si drege in loc sa prefere sa discute simplu cu unul care face treaba de 40 de ani. Cum sa ai incredere intr-un nene....in loc sa vorbesti cu o firma...
Peste ani nimeni nu a venit sa recunoasca sincer...da bah l-am injurat pe Sandu asta cu ani de zile in urma cand ne baga pe gat firma aia sau aialalta dar uite acum toti folosim un substrat de calitate si nu sol din musuroi de cartitza, sau CO2 de calitate, sau un fertilizant si nu "minunea lumii" scoasa cu ani de zile in urma de un fost pietzar ce-si lansase zeama pe post de fertilizant minune...Ulterior lucrurile au evoluat la noi in tara dupa happy plant a aparut si un nou pisat fertilizat, denumit sugestiv ca atare: pipi-plant, samd...
Ce pot sa zic, nu pot decat sa ma bucur acum privind retrospectiv ca am luat decizia de a ma delimita de neroziile locale cand vad jalea de pe la noi...
Din cand in cand mai citesc pe forum, din cand in cand colegii de administrare imi mai arata cate o goanga scrisa de unu sau altul...chiar crede cineva ca am timp sa ma pun cu toti prostii ce au mintea odihnita???
Eu am ales aceasta cale, nu am ascuns-o, cu ani de zile in urma scrisesm un post in care rugam pe toata lumea sa ia act de faptul ca nu mai pot fi atat de activ pe forum. Probabil am ales aceasta cale si datorita injuraturilor incasate. Dar pentru mine suturile astea au fost tot timpul un pas inainte. Nu am putut sa fac acvaristica aia visata aici...o fac acolo! Mi-ar fi facut placere sa o fac in tara asta, mi-ar fi placut placere ca pana acum toate firmele astea mari sa existe ca entitati la care sa se adauge numele ROMANIA. As fi fost tare mandru de asta. Si acuma mai sper asta si astept ca oameni adevarati sa vrea sa se alature unor concerne serioase, nu unor potlogari locali
Am zis-o si o zic de ani de zile. Sprijin acvaristica de firma. Exceptiile de la regula sunt pe degetele de la o mana.
Practic acvaristica la alt nivel si nu cred ca am de ce sa ascund asta.
Baietii de pe forum au venit la Interzoo, era normal sa ii primesc ca pe niste prieteni, nu au fost singuri romani care m-au vizitat si ma bucur de asta.
Ma bucur ca sa vad ca apar si schimbari in bine la niveul acvaristicii de la noi.
Ma implic alaturi de Concursul local de aquascaping, am reusit sa aduc si o mica sponsorizare din partea unor firme. Am fost bucuros cand am vazut ca un Roman s-a calificat in primii 10 pe zona noastra. Oricand sunt solicitat in masura in care am timp liber si pot sa ajut o fac. Da sunt incantat ca am putut sa fac o mica bucurie celor care au de crescut creveti. Peste tot unde am fost am avut Romania in suflet si o a in continuare.
Cam asta este pe scurt...situatia la zi. Inchei aici caci porma suna prea serios...
Prefer sa ne mentinem in aria asta.
Scuze pentru offtopic la jurnalul tau.
O zi buna
Cristi
This message was edited 1 time. Last update was at 05/06/2014 08:10:44
|
|
 |
Cristi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/06/2014 08:48:21
|
Cristi
POKEMBER
![[Avatar]](/forum/images/avatar/217dade2ab7db91d12f1bca7b0cd4c82.jpg)
IP:
|
angelfish wrote:Dupa atatea discutii despre laboratoare,microscoape si alte maimute ma asteptam sa cad pe spate la pozele cu bazinele ce fac obiectul proiectului in discutie.
+1
Da' tot e bine ca ai cu ce te juca p'acolo prin Nemtia.Noi vom ramane acilea,cu complexele noastre est-europene si cu bazinele noastre,asa cum sunt ele.
Asteptam sa ne uimesti.
|
Proiect /-/ FOWLR |
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/06/2014 08:50:40
|
koala
Batran si obosit
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7f6ffaa6bb0b408017b62254211691b5.jpg)
IP:
|
Pot face un apel la reconciliere? Ca Iliescu?
- Eu inteleg oarecum atitudinea lui HBOT (alt nickname nu gaseai si tu  ), deoarece am fost unul dintre cei care au incercat sa faca "altceva & altfel".
- Pe de alta parte, trebuie sa recunosc sincer ca incercarile mele au sfarsit intr-un epic fail si, la fel de sincer, trebuie sa recunosc faptul ca (in final, dupa 2 ani  ) am ajuns tot la sfaturile lui Dragos.
Asa ca, urmaresc topicul cu mare interes si sunt tare curios sa vad rezultatele tuturor acestor experimente...
- Va rog eu, lasati 'reaku intepaturile astea (care, sincer vorbind, au farmecul lor  ) si concentrati-va pe subiect.
- Dincolo de toate, suntem hobbysti!
merci!
koala
|
Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020) |
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/06/2014 09:48:29
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
@HBOT nu vreau sa stau sa iti citez toate interventiile mele in topicul tau, daca pentru tine
albul e negru si invers sa fii sanatos. Stiu foarte bine ce am scris si sustinut si nu o sa ma
mai repet.
Da, nu ma intereseaza sa iti demonstrez nimic. Topicul de prezentare al acvariului meu il gasesti
mai jos:
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/17511.page
O zi buna si spor la experimente,
Dragos
|
Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
|
 |
HBOT
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/06/2014 16:07:12
|
HBOT
Member
IP:
|
angelfish wrote:.....mare parte din ei ii recunosc ca fiind de la Andy(eleven) si crede-ma la el aratau mai bine.Sau poate ma insel eu?....
Acvariul acesta, ca si cel din Cta, a fost amenajat de Andy, in urma cu jumatate de an. Pe vremea aceea eu nu stiam nici sa deosebesc o montipora de o discosoma,
si nici n-aveam habar cum sa le pozitionez. Eu le-am intretinut in sensul schimburilor de apa si al mincarii, alaturi de a incerca diferite metode de filtrare si de a
observa atent evolutia lui. In plus am mai adus nevertebrate si pesti.
Oricum am retinut ca amenajarea facuta de Andy nu este cum ar trebui sa fie si am sa tin cont de sugestiile tale la viitorul acvariu.
De altfel eu sint foarte multumit de acest acvariu deoarece, in ciuda decorarii aiurea de catre un acvarist experimentat, totusi se mentine bine in acest timp.
Dar este adevarat, asa cum spui tu, sint corali care cresc oricum si in ori ce pozitie, asa ca nici nu aveam ce sa stric in el.
Nu acelasi lucru insa va fi cu acvariul care va urma, unde mi-as dori specii mai pretentioase de corali, situatie in care desigur ca nu vor mai merge oricum.
Pentru asta insa trebuie sa inteleg aceste fenomene si nu neaparat sa le inghit ca atare pentru ca asa sint, chiar daca sint corecte.
In plus trebuie sa le adaptez si la particularitatile mele.
Desigur ca nu pot compara acest bazin nici pe departe cu acvariul tau, sau al lui Dragos, Koala sau al lui Cristic, nici pe departe. Am vazut in postarile voastre,
(ale tuturor) acvariile care le detineti si poate intre voi se pot compara, dar pe departa nu suporta comparatie cu ce am eu acuma. Eu insa sint multumit ca
in acest timp am reusit, cu toate experimentele mele, sa nu busesc aceste acvarii, adica sa le mentin aproape cum le-am achizitionat.
Iar ceea ce vreau nu este sa demonstrez ca acvaristi din Afganistan au cel mai bun concept sau sa va uimesc cu un acvariu, ci doar sa gasesc o solutie
pentru un sistem stabil in care sa nu trebuiasca sa intervin des, pentru ca nu am cum.
Si cum acesta este un COLT al INCEPATORULUI vin si eu cu lucruri care imi trec prin cap, fara a avea o experienta practica in acest domeniu.
De altfel nu am cautat sa vin cu nici o inventie noua, ci doar sa adaptez posibilitatilor mele anumite lucruri care par a functiona:
- in loc de un ATS in afara acvariului sa fac unul intr-un bazin
- in loc de un Beckett sau venturi, sa-mi fac un skimer pe aer ca tot am asa ceva la discretie
- in loc numai de piatra vie sa folosesc si piatra uscata.
Nu stiu ce vi se pare rau si sariti in sus ca incerc sa vad in ce masura o colonizare a pietrei uscate (precum a matrixului) n-ar fi posibila pentru a
sustine denitrificare?
OK, asa vi s-a povestit, asa ati citit, asa poate credeti voi ca este, poate chiar asa si este!. Dar a incercat unul din voi sa ia o piatra uscata
si sa incerce s-o colonizeze? Si apoi sa comenteze rezultatele? De genul, denitrificare merge dupa x saptamani de supa, dar nitrificare
numai dupa x saptamani iar mai stiu eu ce balarii apar numai dupa 2 ani!
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/06/2014 22:01:42
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Discutiile astea in contradictoriu nu cred ca isi au rostul. E foarte bine ca vrei sa experimentezi
si sa gasesti metode noi, dar de multe ori e mai util sa mergi pe carari batatorite de alti. E greu
la un moment dat sa reinventam roata.
Un skimmer cu pietre de aer este un skimmer foarte performant, acest tip de skimmer ramane cel
mai performant, inca. Dar este greu de intretinut si greu de reglat, si daca tot vrei sa faci un asemenea
skimmer macar fa-l asa cum trebuie, cum au facut altii si functioneaza. Ceea ce vrei tu sa faci insa
este un experiment cu putine sanse de reusita din punctul meu de vedere. Dar ramane la latitudinea ta.
Piatra uscata nu va fi la fel cu piatra vie intr-un timp scurt, asa cum speri tu, experienta asta au facut-o
pina acum milioane de acvaristi. Nu e nevoie sa iti demonstrez nici eu nici nimeni altcineva ca e asa, sint
tone de informatii pe net, daca vrei material de studiu ai fara numar. Dar sa sustii ca piatra uscata va face
ce trebuie sa faca cu ajutorul mehlemului rezultat din skimmare, fara sa stii ce contine si cum actioneaza,
fara sa ai niste rezultate exacte si verificate si confirmate, scuza-ma dar e putin utopic. Poti sa incerci si
sa ne spui care e rezultatul, dar e cam greu sa ne spui ca functioneaza inainte de a functiona. Pentru ca
experianta a milioane de acvaristi spune ca piatra uscata, chiar pusa langa piatra vie intr-un acvariu functional,
nu devine piatra vie decat peste mult timp. Chiar si daca o duci inapoi in ocean tot trece mult timp pina sa ajunga
la fel cu piatra vie.
Tu incerci sa reinventezi roata si sa ne convingi ca roata ta e mai rotunda decat altele, dar pina una alta nu ai
niciun fel de roata, e doar in mintea ta. Asa ca du la bun sfarsit experimentele si te asteptam cu rezultatele la
final, indiferent care sint ele.
Nu mai face comparatie intre Matrix si piatra uscata, sint doua lucruri total diferite,incepand de la marime si
pina la materialul din care sint facute. Matrixul este un mediu care asigura in primul rand nitrificare, si eventual,
in anumite conditii, denitrificare partiala. Iar denitrificarea se obtine dupa multe saptamani de la introducere.
Nu vad de ce piatra vie s-ar coloniza mai repede.
Si nu in ultimul rand nu exista doua acvarii la fel. Asta e un lucru de care ar trebui sa tii cont.
O seara placuta,
Dragos
This message was edited 2 times. Last update was at 05/06/2014 22:03:32
|
Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/06/2014 22:24:37
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
IP:
|
Intr-adevar, piatra uscata nu cred ca se colonizeaza atat de repede ca si piatra vie, pare moarta multa vreme ... cel putin la vedere. Cum probabil si din piatra din ocean mor chestii odata introdusa in acvariu. In timp se ajunge la un echilibru, unele populatii bat altele, unele mor, altele supravietuiesc si incep sa capete teren - nu cred ca e vorba doar de o specie de bacterii care populeaza tot - mai mult un "razboi" intre specii, si cu piatra moarta oscilatiile acestea prelungesc mult durata de echilibrare a acvariului.
Nu mai stiu unde am citit ca nitratii in ocean nu de piatra vie sunt redusi, ci de DSB-ul (cu adevarat DSB) de pe fundul oceanului ... asa ca nu cred ca ar trebui pretuita capacitatea de denitrificare a pietrei vii (sau celei moarte inviate) mai ales cand toate acvariile au reactoare de denitrificare, sau biopaleti, skimmere sau algae scrubbers, care sa puna umarul sustinut la a reduce nitratii.
Dar nici nu vreau sa tin doar un acvariu cu piatra vie si un crevete, incat piatra vie sa faca fata denitrificarii singura si fara niciun alt ajutor de la reactoare, skimmere si alte cele
|
Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix) |
|
 |
HBOT
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/06/2014 12:22:02
|
HBOT
Member
IP:
|
Dragos & viuliuan SCUZE!!!!
mea culpa! In postarile de mai sus m-am referit la procesul de transformare aeroba al amoniac/uree in nitrit, de fapt nitrat, nitrificare, folosind in mod gresit termenul de DEnitrificare
ceea ce va indus in eroare in a intelege sirul discutiei. Inca o data scuze pentru aceasta confuzie!
Desigur ca aveti dreptate cind comparati evolutia unui substrat (piatra uscata) expus intr-un bazin unde exista un anumit mediu si va referiti la rata de colonizare.
viulian a punctat exact ce se intimpla in aceste conditii: un "razboi" de colonizare, in care diferitele tabere in functie de locatia in bazin (adica conditiile punctuale)
pot fi favorizate anumite tabere sau altele. Situatia insa se schimba daca vorbim de un bazin fara vietuitoare unde pe toata suprafata acestei pietre putem creea conditii
care sa favorizeze o tabara sau alta. Adaugind skimat adaugam o sursa puternica de proteine, oligoelemente, bacterii moarte DAR si bacterii vii, dintre cele care avem in acvariu.
In functie de conditiile create in acest bazin: valuri puternice, aerare, lipsa luminii obtinem conditii favorizante dezvoltarii excesive a unor grupuri de bacterii, utile scopului nostru,
adica nitrificare. Acest fenomen il observ prin stabilizarea bazinului, adica prin cresterea pH-ului.
DE DEPARTE ideea mea ca o astefl de piatra este ca si una din ocean, dar este suficient de colonizata cit sa reduca efectiv cantitati mari de amoniac si uree la nitrat,
deoarece este bombardata cu skimat. practic la ciclare se merge asemanator, folosind surse de azot si bacterii.
Iarasi este clar ce zice Dragos ca o piatra uscata poate fi plina de fosfat. O piatra scufundata intr-un bazin in care se adauga skimat, adica o supa proteica, oricum se va umple
de fosfat in cantitati mari care trebuie indepartat. Folosind lumina si nitrati din abundenta poate fi legat acest fosfat din piatra fie sub forma algelor verzi, diatomeelor sau a coralinei.
Intr-un acvariu dureaza mult simularea fiecarei conditii in parte, dar intr-un bazin Bac Only, acest lucru este mult mai usor. De exemplu legat de denitrificare,
adica de eliminarea nitratului sub forma de azot, m-am gindit sa iau un bazin (altul), in care sa scufund o piatra tratata cum am explicat mai devreme.
In acest bazin sa introduc de exemplu un reactor de biopaleti si sa-i bun un capac de polistiren, adica sa sigilez acvariul, capac care sa-l prevad cu o teava de care sa
leg un balon si una prin care sa adaug nitati si fosfati. Cind acest balon se umfla, atunci inseamna ca acest bazin va produce un gaz. poate fi H2S, care este usor de identificat
sau poate fi azot care poate fi masurat de instalatia mea de analiza a gazelor. Daca obtin in acest balon azot, atunci inseaman ca procesul de denitrificare a inceput
si astfel pot vedea cit dureaza colonizarea si cum creste productia.
O astefl de piatra o pot folosi de exemplu in locurile mai ascunse, in afara curentilor.
Piatra si eliminarea azotului este doar asa gindita ca sa vad, si eu si voi, ca se poate. Denitrificarea nu am gindit-o sa o fac prin colonizarea pietrelor din bazin.
Eu as fi multumit daca obtin prin colonizarea acestor pietre un proces de nitrificare rapid si eficient pentru o eliminare rapida a ureei si amoniului din bazin. SI ATIT
Pentru fosfat si nitrat m-am gindit la un alt circuit. Asa cum faceti si voi: DSB, biopaleti si ATS
Eu vad astfel lucrurile:
1. eliminarea rapida a preteinelor prin skimare si captarea mecanica a detritusului
2. DSB in acvariul principal pentru a creea un microclimat propice dezvoltarii unor lanturi trofice.
3 ATS. Legat de acest capitol eu ma gindesc sa separ din acest punct circuitele.
Dezvoltarea algelor intr-un ATS poate fi exploziva, astfel ca un ATS supradimensionat situat in fluxul continuu al acvariului poate expolia rapid sistemul de o serie
de elemente importante, adica poate aduce fosfati la zero (mai probabil) sau poate aduce nitratii la zero (mai putin probabil) si astfel poate intrerupe o serie
de lanturi trofice si duce la crash. Daca insa separ sistemele, adica le conectez INTERMITENT si nu continuu, ATS-ul functioneaza in treaba lui, preparind apa,
iar in sistem exista posibilitatea mentinerii unui nivel de nitrat si fosfat, suficient de mare cit sa-mi permita sustinerea microorganismel, dar totusi suficient de mic
cit sa creasca coralii duri.
Un ATS supradimensionat insa poate elimina rapid fosfatul. Reactia este insa limitativa, dependenta de raportul dintre fosfat si nitrat (ceva de 1 la 13-15).
Adica daca denitrific (elimin nitrat) excesiv expoliez sistemul de nitrat si nu mai pot scoate fosfatul biologic din sistem, acumulindu-se, sau altfel exprimat,
o denitrificare biologica performanta obliga la folosirea unor metode chimice de inlaturarea fosfatului.
Metodele chimice in flux continuu de scoatere a fosfatului au doua dezavantaje:
- sint autolimitative, adica materialul folosit trebuie inlocuit la timp, altfel poate rapid duce la explozia fosfatului si busirea sitemului
- strica raportul fosfat/nitrat si obliga la o denitrificare performanta.
Denitrificarea performanta obliga la reactoare si tot felul de sisteme (DSB, reactor la picatura, biopaleti, aditii de carbon organic etc)
ce pot fi usor dezechilibrate, ceea ce ar avea ca si consecinta cresterea nitratilor in sistem.
Am m-am gindit la urmatoarea configuratie:
Intr-un circuit SEPARAT de bazinele cu pesti si corali, inseriez trei bazine, cu trecere dintr-unul in altul:
1. primul bazin un fel de ATS. Adica un bazin mare (ceva de genul 1 m X 1,5m), compartimentat cu pereti de 90 de cm dispusi alternativ
pe adincimea de 1 m, din 15 in 15 cm. Astfel ar rezulta un canal sau un bazin cu lungimea de 10 metri si latimea de 15 cm.
Acest bazin ar conferi o suprafata mare de colonizare cu alge, pe principiul ATS-ului, adica pereti verticali ai labirintului iluminati
cald (dip red plus royal blue). Peretii multi ai acestui bazin permit extractia rapida a fosfatului, probabil aproape completa, dar adaugind
melci si arici si recirculind apa prin labirint, cu ce mai mor din alge si ce mai sint mincate, probabil ca un astfel de bazin ar ajunge
destul de rapid intr-un echilibru de genul fosfati foarte jos fosfatul si nitratul la un nivel rezonabil. Este insa posibil in absenta unei
denitrificari performante ca in timp sa aiba totusi loc o acumulare de nitrati.
2. al doilea bazin cuplat de acesta, dar separat fizic, il vad ca un bazin similar unui refugiu, unde prin macroalge gen chetomorfa
se poate fixa orice urma de fosfat iar prin circulatie mica si DSB se poate elimina nitrat.
Probabil ca dupa echilibrarea sistemului acest bazin va avea fosfat catre zero si nitrat destul de redus.
3. separat de aceste bazine, dar legat prin supraplin, in ultimul bazin pot interveni chimic pentru a scoate daca mai exista vre-o urma de fosfat
si cu reactoare pentru a indeparta resturile de nitrati (denitrificare) sau cu zeolit de exemplu pentru al fixa.
Cele trei bazine fiind independente intre ele, lucreaza separat, dar fiind legate prin supraplin apa din bazinul cu corali poate fi adaugata
bazinului 1, iar in functie de unde este extrasa poate trece doar prin bazinul 1 sau prin 1 si 2 sau prin 1, 2 si 3.
Astfel se obtin ape cu diferite concentratii de fosfati, de la foarte mici la zero si diferite concentratii de nitrati, de la mici la foarte mici catre zero.
In functie de evolutia sistemului principal, adica de acumularea fosfatului si nitratului in acest bazin, la anumite intervale de 6-12 ore, se poate schimba
apa din bazinul de pesti si corali, cu apa din bazinul 1, 2 sau 3, in functie de cit de mult vreau sa scad nitratul si fosfatul.
Astfel vad eu filtrarea bazinului:
1. o piatra vie, alaturi de piatra moarta colonizata pentru a sustine rapid o nitrificare suficienta cit amoniacul sa tinda catre zero
2. skimare umeda si performanta.
3. casete de matrix in calea curentului din sump care sa fixeze detritusul si sa ajute nitrificarea
4. sustinerea cresterii macroalgelor in sump si bazinul de caluti, pentru a reduce in sistemul principal nutrientii la valori acceptabile
5. SCHIMBURI partiale de apa, automate, in pauzele de masa sau la diferite intervale orare, dictate de nivelul nutrientilor in bazin, intre sump
si bazinele 1,2 si 3
Cum in cazul bazinelor 1,2 si 3 nu mai sint limitat de spatiul de sub acvariu, ci doar de marimea camerei destinata acestor bazine,
cestea pot fi dimensionate in orice marime. Mai mult in bazinul 2 si 3 folosirea DSB-ului sau a unui reactor de sulf/biopaleti sau a
unui reactor de calciu sau a pompelor de dozare a bicarbonatului sau otetului imi aduce aceste elemente departe de pesti si corali,
adica in caz de defectiune (dozare continua de otet sau bicarbonat prin blocarea pompei sau aparitia de hidrogen sulfurat), aceste
evenimente strica DOAR apa de schimb si nu bazinul de corali.
Cam asa am gindit eu sistemul de filtrare si de aceea acum in bazinele de sus incerc sa simulez astfel de conditii pentru a vedea
ce functioneaza si ce nu.
|
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/06/2014 12:58:54
|
koala
Batran si obosit
IP:
|
Eu am sa urmaresc topicul, desi mi-e clar ca nu are aplicabilitate pentru home-useri.
Practic, se urmareste crearea unui "lant complex de biofiltrare", in conditii de spatiu (aproape) nelimitat si resurse tehnice (si financiare) inaccesibile acvaristului de rand.
Insa, ca si experiment, mi se pare o treaba extraordinar de interesanta!
|
Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020) |
|
 |
HBOT
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/06/2014 13:16:41
|
HBOT
Member
IP:
|
sa nu exageram Koala....
adica aplicabilitatea este redusa in cazul acvariilor tinute intr-un apartament de bloc, dar un acvariu intr-o casa deja poate dispune de o boxa sau o pivnita unde se pot implementa aceste jucarii.
Cit despre resurse, ce sa zic... investitia initiala este mare, dar stabilitatea sistemului este la fel de mare. In plus filtrarea biologica este ieftina, spre deosebire de sistemele bazate pe aditii de bacterii si tot felul de substante.
ce este complicat insa este perioada de reglaj si dozare, adica realizarea cascadei evenimentelor care impune masuratori precise, alaturi de o monitorizare continuu, care este mai dificil de realizat home.
Gindul meu PERFID insa este altul, daca acest bazin de cca 2 tone se sustine astfel printr-un circuit de filtrare biologica, atunci vor urma in clinica alte bazine de mare tonaj, legate de sistemul de filtrare biologica.
pentru un bazin mai mic, de genul celor de citeva sute de litri, desigur ca acest ATS sau sump poate fi facut corespunzator mai mic. ORICUM eu umplu aceste bazine cu apa de schimb, pe care voi o aruncati si le hranesc cu detritus si skimat, pe care la fel voi il aruncati, adica ele au costuri de intretinere minime. Si oricum este fascinant sa vezi cum evolueaza aceste bazine de bacterii, fara o viata macroscopica in ele.
Am un arici mare (cred ca este peste 20 cm, luat de la dr. leontet) care il tot plimb prin diferitele bazine sa manince din algele rezultate, alaturi de trei sihastri mari. E fascinant sa vezi evolutia copeopodelor in aceste bazine lipsite de pesti.
|
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/06/2014 13:20:30
|
koala
Batran si obosit
IP:
|
E doar o parere personala si nu insist sa o argumentez... iti urez succes si sunt cu ochii pe topic!
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/06/2014 15:07:08
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Diferenta intre denitrificare si nitrificare o cunoaste toata lumea de pe aici, sper eu
si faptul ca ne-ai indus in eroare e o greseala presupun neintentionata. E bine ca am mai
lamurit-o pe asta cu piatra uscata.
Am citit ultimele doua posturi dar trebuie sa le mai rumeg putin si revin.
Pina atunci cateva observatii:
- exista sisteme unde nitratul este 0 si fosfatul e greu de redus, uneori chiar si chimic, dar la fel
de bine exista sisteme, de exemplu al meu, unde fosfatul e zero si nitratul este foarte greu de
redus; ca sa ajung la un nivel relativ constant de nitrat undeva sub 1 trebuie sa folosesc 4 metode
diferite de denitrificare in acelasi timp, DSB atat in display cat si in refugiu, chaetomorpha, ATS,
biopeleti si reactor la picatura, le folosesc pe toate in acelasi timp
- imi este neclar cum vei reusi sa reglezi cand sa treaca apa prin diferitele bazine, cum faci daca ai
mai mult nitrat azi comparativ cu ieri, ce faci, masori zilnic nitratul si fosfatul? mi se pare o complicare
inutila chiar daca ideea in sine poate parea atractiva, nu mai vorbesc ca probabil e greu de implementat
de catre oricine
Mai studiez ce ai scris si revin cu observatii.
Pina atunci tin sa te anunt ca exista o firma olandeza care a pus la punct un sistem foarte performant care
face tot ce vrei tu, procesul este automatizat, nu exista skimmare, exista un singur mare reactor incastrat
in display, sub substrat. Acest sistem se numeste DyMiCo, a aparut de vreo 9 ani si se foloseste in acvarii
publice mari si detalii gasesti in topicul deschis aici (ai acolo si niste linkuri)
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/21649.page
Asa cum spuneam mai sus, cred ca uneori e inutil sa reinventam roata.
O zi buna,
Dragos
|
Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
|
 |
HBOT
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/06/2014 15:13:42
|
HBOT
Member
IP:
|
Koala, in fond eu nu vin cu nimic nou si nici nu vreu sa reinventez roata, asa cum crede Dragos, ci analizind punctele slabe si forte ale fiecarui sistem in parte sa il implementez in asa fel incit sa nu-mi creeze probleme.
Ca intr-un ATS algele cresc pe o sita in flux continuu sau pe un geam, TOT ATS este. De altfel chiar Dragos explica celor mai puturosi ca mine ca se poate face si un ATS pe geamul acvariului, luminind acesta, fara sa mai bagi o pompa si o sita si luminite in stinga sau in dreapta. Pereti verticali pusi in apa, circulatie simpla si lumina. Si ca sa nu mai cureti buruienile lasi un aric sa pliveasca aratura.
Singurul lucru care il schimb in conceptul general folosit sau acceptat este renuntarea la fluxul continuu prin separarea bazinelor si reintegrarea lor intermitenta in sistem.
Este ca un schimb de apa, numai ca nu la saptamana ci la citeva ore. In functie de cit de mare este sistemul din spate poti avea parat in fiecare bazin din cele trei descrise citeva sute de litri la dispozitie pentru a schimba apa. Se buseste ceva, VEZI. Pentru ca sint bazine mari, vizibile si nu ascunse in dulapuri si daca se buseste un bazin, ai inca doua din care poti aproviziona sistemul principal.
De exemplu bazinul nr 1 ma gindesc sa-l fac cam de 1 m pe 1,5, adica de 1,5 m2 baza. In functie de inaltime 30 de cm, daca nu-i pun nisip sau 50 de cm daca ii pun DSB, ar avea un volum de 400-750 l. ca suprafata iluminata de creste a algelor vorbim de 10m X2 X 30 cm, adica 6 m2.
Iluminarea acestui bazin o pot face artificial cu lumina calda, sau SOLAR!, ca nu ma impiedica nimeni sa-l amplasez in fata unui geam, sau sa-i fac doua cicluri de iluminare, in functie de necesitati si rata de schimb.
La fel si cu bazinul 2, de macroalge. Si acesta poate fi mai mic sau mai mare si compartimentat, astfel incit apa sa intre intr-o parte si sa iasa in partea cealalta. In loc de macro pot folosi xenia sau alti corali moi, sau le pot combina.
Separarea sistemelor este de fapt factorul care permite sistemelor biologice de filtrare o filtrare controlata a bazinului principal, adica le da posibilitatea sa reconditioneze partial o apa asa cum isi doreste fiecare.
Dar nici aceasta idee nu este una noua. Un refugiu asa functioneaza: prin el trece o parte din apa din acvariu, adica un debit partial, astfel ca sistemul nu este saracit complet de nutrienti ci o parte din apa este curatata. Problema acestui concept este reglarea continua a debitelor: cita lasi in sump si cit lasi prin refugiu si spatiul limitat.
Ma rog eu cam asa vad lucrurile.
|
|
 |
|
|
|