[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Reef 125x60x80  XML
Forum Index » Bazine mari
Author Message
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Asa cum se intelege si din titlu, ma gandesc sa trec si la o saratura Poate ca e prea repede, poate nu, o sa vedem.
Oricum proiectul dureaza ceva pina il pun pe picioare, mai bine zis preconizez sa am setupul gata undeva in februarie-martie anul viitor.
Pina atunci incep sa pun intrebari, mai citesc, ma mai sfatuiesc cu cei care se pricep si de la care am de invatat.

Si sa incepem cu inceputul. Displayul va fi 125 x 60 x 80 (L x l x h), 600 litri brut, probabil in jur de 500 litri net, geam extra clar de 16mm (laminat din 10+6, pina acum nu am gasit la noi geam de 16 mm extra clar, poate aveti vreo idee unde pot gasi)
El va servi ca un perete despartitor si va fi instalat in sufragerie intre perete si o coloana rotunda. Practic lateralele mici vor fi una in dreptul peretelui si una in dreptul coloanei, iar acvariul se va vedea din 2 parti pe lungime.

Ca si dotari tehnice vor fi urmatoarele:

Calculator GHL Profilux 3eX cu tot ce ii trebuie (sonde, powerbar, unitate de 4 pompe peristaltice, moonlight)
Iluminare Giesemann Infiniti (HQ 2 x 250w + T5 4 x 54w)
4 pompe Vortech MP40w (vor fi puse pe laterala mica de la perete)
3 filtre Fluidised bed sand
2 filtre Blue Tower (Aqua Medic)
1 Protein skimmer
1 Calcium reactor
1 Kalkwasser cu sistem de completare automata de apa
Set CO2
Sump + rezervor pentru apa de osmoza

Ce urmeaza sa vietuiasca in acest acvariu inca nu stiu, ma mai documentez intre timp

Nu ma intrebati cum am reusit sa o conving pe nevasta-mea sa ii pun o ditamai hardughia in sufragerie ca nu stiu cert e ca n-a zis nu.

Cam astea ar fi detaliile de inceput, orice comentariu sau sfat este binevenit.

O seara placuta,
Dragos

This message was edited 2 times. Last update was at 05/04/2012 04:11:35


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
mosu
Administrator
[Avatar]

Joined: 15/11/2001 02:00:00
Messages: 3050
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Eu gasesc usor ciuudata alegerea ta pentru filtrele wet&dry.
Desigur, pentru fish only sunt foarte bune, dar opinia generala pare ca a evoluat si se pare ca pentru reef nu sunt bune, chiar sunt de evitat.

Fluidised sand bed filters - nu cunosc pe nimeni care foloseste, astept cu interes...
Ma mai surprinde faptul ca nu iei in calcul folosirea unui antiphos.

Felicitari pt Vortech / Giesemann. 80 cm este totusi mult si o sa simti asta la intretinere. O sa folosesti Baling pe controller sau doar trace-uri?
Ai studiat? Asa la prima vedere cred ca nu prea foloseste lumea combinate toate 3 (baling / reactor / kalkwasser)

in curand
[Email] [WWW]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11108
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

kirucd wrote:Displayul va fi 125 x 60 x 80 (L x l x h)

Am vazut ceva asemanator (200 x 60 x 100) si arata ca naiba, nu poti aranja piatra vie din cauza latimii prea mici, oricum o pui reusesti doar sa obtii o senzatie suparatoare de ....... lipsa de profunzime, de acvariu-tablou.

In general, frumusetea unui acvariu e data de profunzime, poti aranja cu atit mai bine cu cit e mai profund. In cazu' tau, pentru ca-i vizibil din ambele parti, trebuie sa fie cit mai lat. Intr-un acvariu vizibil doar din fata, construiesti "monumentul" de piatra vie pe spatele acvariului. Tu nu poti face, trebuie sa construiesti in mijloc si sa nu te apropii cu piatra prea mult de geamurile mari pentru ca pierzi efectu' de profunzime. "Monumentul" e bine sa se apropie cit de cit de suprafata apei, altfel nu-i foarte estetic.

Eu zic sa-l faci mult mai lat de 60 cm, cit iti permite spatiul, mai ingust de 80 cm mi se pare prea putin. Nu uita ca atunci cind e plin cu apa il vezi cu o treime mai ingust decit e.

Poze: smilie ... Poze cu plante
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Cele 3 filtre fluidised bed sand vor avea inauntru unul biopeleti, al doilea carbune si al treilea antiphos.

Intrebarea cu bailing pe controller sau trace-uri nu o inteleg (normal am 3 luni la dispozitie sa citesc si
sa invat ceea ce nu stiu, adica mai tot despre saraturi), poate detaliezi putin @mosu.

Displayul nu pot sa il fac mai lat, nu am loc in camera, si asa 60 cm e mai mult decat ar fi normal in pozitia
in care vreau sa il pun. La inaltime inca nu m-am hotarat definitiv, 80 intr-adevar e cam mult si o sa imi fie
greu sa umblu in el, ma gandesc si la varianta 70. Oricum sub 70 nu scad, standul va fi construit astfel incat
sa acopere partea de jos vreo 3-4 cm iar partea de sus va fi un capac, impropriu spus capac pentru ca nu va fi
material decat pe laterala nu si deasupra acvariului, iar acest capac va acoperi inca 7-8 cm din display, pina la
nivelul apei din acvariu.

Si da, voi construi 2 coloane in acvariu pe mijloc, una in dreapta una in stanga. Va fi dificil de evitat simetria
dar sper sa reusesc.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
mosu
Administrator
[Avatar]

Joined: 15/11/2001 02:00:00
Messages: 3050
Location: Bucuresti
IP:
Offline

kirucd wrote:Cele 3 filtre fluidised bed sand vor avea inauntru unul biopeleti, al doilea carbune si al treilea antiphos.

Bun. Filtrele astea au fost inventate cu NISIP (sau ceva de genul asta). Altfel li se spune mai popular Reactor
Vezi sa iei carbune pt acvaristica marina (procesul 'normal' de fabricare implica si ceva fosfati /acizi) astea de marin tin cont de treaba asta.

kirucd wrote:
Intrebarea cu bailing pe controller sau trace-uri nu o inteleg (normal am 3 luni la dispozitie sa citesc si
sa invat ceea ce nu stiu, adica mai tot despre saraturi), poate detaliezi putin @mosu.


Pai Baling in principiu presupune ca suplimentezi / completezi consumul cu niste saruri:

In primul rand:
Clorura de Magneziu (sa zicem clorura de Mg sexahidrat 0 un clasic, se gaseste si la noi, foarte cost-effective)
Clorura de Calciu (dihidrat - se gaseste, cost effective)
Bicarbonat de Sodiu .. pt Kh

Apoi ar veni:
Strontiu / Iodine (poate intra la trace)

Trace elements: Nu poti sa masori usor orice element din trace-uri

Ca / Mg / Kh -ul sunt usor masurabile, destul de precis (eu folosesc: Salifert)
PO4 (P) - masurabil, obligatoriu de cunoscut la recif, - recomand Hanna: cost effective, precizie de laborator.
ATENTIE: am primit 2 pe care le-am refuzat (abatere prea mare, masurat cu standard test tot de la ei, verificate si pe alte aparate)
in general da masuri consistente.

Cum se dozeaza?
In principiu se fac solutii (se baga cantitatea in apa de osmoza) si se aditioneaza zilnic, ideal cu pompe peristaltice controlate. ACUM eu bag 'de mana'. Ba chiar din lene, Bicarbonatul de sodiu (aka the Kh buffer) il adaug solutie, cosum o masura din cutia DUPLA pe zi.
Ca il pun din sticla de 5l si magneziu il pun pelete direct in sump, tot din lene, sau uneori din mana cu sticluta.
Am sa ma computerizez si eu

Nasol (pt mine) e ca daca lipsesc 3 zile si nu pune nimeni bicarbonat, se duce dracului totul. Misto e ca e ff usor de controlat cat adaugi. Cu un controller cu mai multe spritz-uri pe zi poti sa pui exact cat vrei etc etc.

Despre reactor de calciuam (nu am) am vazut ca multi se confrunta cu niste probleme: Ba se infunda nujt ce tevusca si baga CO2 pana nu mai poate si ridica HK la valori f mari, si ca in general oscileaza destul de mult. in principiu ar fi controlabil cu valoarea pH-ului. Nu scoate tot timpul echilibru intre kh si Ca.

Eh si kalkwasserul - asta baga si kh buffer si Ca dar are problema ca ridica foarte mult pH (face OH- parca). La un ph ridicat se pare ca se poate produce o depunere a calciului (carbonat putin solubil) - un fenomen de ninsoare pa alba (n-am trait dar apare pe mai multe site-uri etc etc, literatura vorbeste despre asta).

Din acelasi motiv se dozeaza hK buffer si Calciu la intervale de timp, cu atat mai mult kalwasser-ul. Eu am folosit si kalkwasser, dar docat de mana: faceam in sticla de 5 l, IL DECANTAM pana la 2-3 zile apoi il puneam in sticlute de 500 ml. Nu poate fi lasat descoperirt in vas mai mare caci in contact cu CO2 din aer, face pojghitza (CaCO3 probabil). Reactorul asta sta tot timpul cu apa, apa curge incet, dar cred ca trebuie sa il pui pe controller. Sau eu asa m-as gandi.

Nu sunt mester in Chimie, asa ca s-ar putea sa fi scris si prostii dar cred ca acum intelegi intrebarea


kirucd wrote:
Displayul nu pot sa il fac mai lat, nu am loc in camera, si asa 60 cm e mai mult decat ar fi normal in pozitia
in care vreau sa il pun. La inaltime inca nu m-am hotarat definitiv, 80 intr-adevar e cam mult si o sa imi fie
greu sa umblu in el, ma gandesc si la varianta 70. Oricum sub 70 nu scad, standul va fi construit astfel incat
sa acopere partea de jos vreo 3-4 cm iar partea de sus va fi un capac, impropriu spus capac pentru ca nu va fi
material decat pe laterala nu si deasupra acvariului, iar acest capac va acoperi inca 7-8 cm din display, pina la
nivelul apei din acvariu.

Si da, voi construi 2 coloane in acvariu pe mijloc, una in dreapta una in stanga. Va fi dificil de evitat simetria
dar sper sa reusesc.

O zi buna,
Dragos


Eu am tot 60 profunzime (vizibil doar din fata. 80 imi pare f inalt am si spus-o. Parte a problemei nu este neaparat coloana de apa ci faptul ca o sa manipulezi greu chestiile din apa. De exemplu o sa vreoi sa pui o funghia sau heloifunghia pe nisip. Nu o poti tranti sau sa o apuci cu un cleste (destul de fragila la evenimente mecanice si risti sa se duca dracului). Sau vei vrea sa tai niste xenia invaziva cu un bisturiu Sau niste polipi. Inteleg ca la 70 dimensiunea STICLEI coloana de apa va fi usor mai mica si se va vedea mai curand catre 60cm. Deci vizual o mai peticesti (asta nah, e o parerea subiectiva cu e orice chestie ce tine de estetica).
Acum eu am 60 inaltime se adauga o margine de vreo.. 5 cm (care face un soi de rama) si l-as fi preferat cu 5 cm mai jos sau macar fara extra rama aia dar bazilnul era facut deja (Kudos lui GG si Andy - Reef )

This message was edited 1 time. Last update was at 17/11/2011 14:26:23


in curand
[Email] [WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Bazinul mi-l face GG, mai bine zis tot proiectul e "coordonat" de el, ca eu am multe de invatat. Rama aia de care
zici tu o sa o am si eu, numai ca o fac detasabila, n-o sa fie lipita de acvariu. Pina la urma probabil ca voi ramane
la inaltimea de 70 cm, e mai greu un pic dar sper sa ma descurc.

Pentru aditie prevazusem o unitate cu 4 pompe peristaltice, din ce imi spui tu cred ca imi vor trebui 2 unitati, adica
8 pompe peristaltice. In felul asta pot sa dozez cum vreau si cum am nevoie, calculatorul poate fi programat sa dozeze
la ml si de cate ori pe zi am nevoie.

Reactorul de calciu va avea sonda de pH pe el. Va trebui doar sa stabilesc ce va fi controlat de calculator si ce nu.
Si aici am nevoie de ajutor. Ca sa le controlez, adica partea tehnica plus hardware nu e problema ca ma pricep, mai
am putin si imi dau doctoratu' , numa' ca nu stiu tot fluxul tehnologic ca sa zic asa. Da' in weekend am de recuperat
la cautarile pe net si pe forumuri.

Cand vrei sa te computerizezi pune-mi si mie o intrebare, ca sa iti arat ce si cum poti face folosind calculatorul pe care
il am eu, am deja 2 instalate, unul acasa la acvariul plantat cu discusi de 460 litri si unul la birou la un nano de 60 litri,
si tot eu l-am setat si pe al lui Andy

O seara placuta,
Dragos

This message was edited 1 time. Last update was at 18/11/2011 00:08:51


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
mosu
Administrator
[Avatar]

Joined: 15/11/2001 02:00:00
Messages: 3050
Location: Bucuresti
IP:
Offline

kirucd wrote:
Pentru aditie prevazusem o unitate cu 4 pompe peristaltice, din ce imi spui tu cred ca imi vor trebui 2 unitati, adica
8 pompe peristaltice. In felul asta pot sa dozez cum vreau si cum am nevoie, calculatorul poate fi programat sa dozeze
la ml si de cate ori pe zi am nevoie.
....

Cand vrei sa te computerizezi pune-mi si mie o intrebare, ca sa iti arat ce si cum poti face folosind calculatorul pe care
il am eu, am deja 2 instalate, unul acasa la acvariul plantat cu discusi de 460 litri si unul la birou la un nano de 60 litri,
si tot eu l-am setat si pe al lui Andy


Dragos, nu stiu de ce zici ca 8 pompe, poate folosesti pompele si la kalk si vrei sa pui si trace-uri si alte chestii Daca poti, e util..
uita-te dupa un subiect: Baling + calcium reactor + kalwasser. Cine mai foloseste, ce zice lumea...

Sfatul meu e sa iti iei niste teste bune.
kH, PO4, Ca, Mg
Astea ar fi obligatorii.
Kh, Ca, Mg - mie imi par bune cele de la Salifert.
PO4 sau P - as zice ca ai nevoie de o precizie sporita nu ce ofera cele cu culori.. Deci fotospectrometru. Am mai vazut unele nemtesti mai necunoscute ca brand care oifereau cel putin teoretic precizeie mult mai mare (fata de testul de PO4 de la salifert de exemplu) dar erau dsi mai scumpe si tot cu picuraturi etc. Fotospectrometrul rulez!

Cat despre computer, tanjesc si eu, dar deocamdata nu imi permit

PS: Sunt multe feluri de a face sa mearga jucaria. Petru fiecare dupa preferinte, se potriveste cate ceva... M-am bagat in topicul asta pentru ca oarecum corespunde cu filosofia si cu opiniile mele (sau mai curand preferinte) in legatura cu ce echipamente ar fi utile...
[Email] [WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Mersi de sfaturi, testele nu le-am mai trecut pe lista dar bineinteles ca le iau.
O sa ma mai documentez pe net si in privinta aditiei sa vedem cum si ce recomanda
si altii si mai discutam. Oricum am vreo 3 luni sa decid ce si cum fac.

O zi buna,
Dragos

LE poti sa imi dai si mie un link pentru testerul de la Hanna? Il caut pe site si nu il gasesc.

This message was edited 1 time. Last update was at 18/11/2011 12:28:42


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

L-am gasit la categoria Checker.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ok, sa recapitulam putin, am mai facut ceva cercetari:

1. Bazinul va fi 125x60x70 cm

2. Voi folosi metoda Balling de aditie, mai bine spus "Balling Individual PLUS" gasiti mai multe detalii aici:

http://reefdreams.de/lang_eng/info_3_eng.html

3. Sump-ul pe care il proiectez nu va avea refugiu si aranjarea sumpului si a celorlalte echipamente in standul de sub display va arata asa:

image

Si aici avem:

Sump cu dimensiunile de 110x45x50 sau 110x45x60 cu senzor de nivel si sonda temperatura, incalzitor in partea de retur si 2 coolere deasupra
partii de retur in caz ca e nevoie sa incalzesc/racesc apa care pleaca inapoi in display.
(trebuie sa vad daca la inaltime de 60 voi avea loc sa umblu in el, inaltimea in interiorul standului va fi de aproximativ 90 cm)

F1, F2, F3 - Schuran Flowbedfilter 100 (http://www.sewatec.de/lng/en/schuran-flowbedfilter-100.html) - vor contine biopeleti, carbune si antiphos

KW - Aqua Medic Kalkwasser KS1000 (http://www.aqua-medic.de/index.php?r=catalog/product&cid=37&id=109)

Blue Tower 1 si 2 - Aqua Medic Blue Tower (http://www.aqua-medic.de/index.php?r=catalog/product&cid=36&id=89) - cu perlon, burete si bioballs

P-Sk - pompa skimmer

Sk - skimmer Schuran Jetskim 150 (http://www.schuran.com/english/eiweisssea.html)

P-Ca R - pompa reactor calciu

Ca R - reactor calciu Schuran Jetstream 1 (http://www.schuran.com/english/calciumsea.html) - cu CO2 si sonda pH

P-retur - pompa de retur

Bazin pentru apa de osmoza cu dimensiunile 50x15x60 - aproximativ 45 litri de apa, va fi folosita pentru completare de apa prin Kalkwassser in locul apei evaporate

Butelie CO2 cu reductor, valva antiretur, numarator de bule care se conecteaza la reactorul de calciu

Pompa 4 introduce apa osmozata in Kalkwasser cand trebuie completat nivelul de apa, care va fi citit de senzorul de nivel

Pompa 1, 2 si 3 vor face dozarea dupa metoda Balling din 3 recipienti



Cam asta ar fi pe scurt setupul sumpului plus filtrelor/reactoarelor, pompelor si altor acareturi.
Astept sugestiile voastre, daca nu e ceva ok, daca am omis ceva ...

Un weekend placut,
Dragos




Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

E, asta asteptam de la tine, o schema, cava. Macar atat pana vedem finalul, incununat de succes desigur.
Ma uit putin si daca-mi sare ceva in ochi...strig

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ce am uitat sa precizez:
- voi face schimb de apa automat, zilnic, cam 1,5% din apa,
la aproximativ 600 litri de apa cat cred ca vor avea displayul
plus sumpul asta inseamna cam 10 litri pe zi, respectiv 70 litri
pe saptamina, putin mai mult de 10% ( va trebui sa vad pe unde
voi trage tevile de la sump in subsolul casei sa nu ma expulzeze
nevasta-mea)
- am mai cautat pe net si mi se pare interesanta si usor de
aplicat metoda Balling de la Fauna Marin, are cineva experienta
cu produsele lor?

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

kirucd wrote:- voi face schimb de apa automat, zilnic, cam 1,5% din apa,
la aproximativ 600 litri de apa cat cred ca vor avea displayul
plus sumpul asta inseamna cam 10 litri pe zi, respectiv 70 litri
pe saptamina, putin mai mult de 10%

Ideea este buna, dar nu vad un lucru. Cum reusesti sa mentii salinitatea? Pentru ca tu schimb automat faci, este un lucru bun, dar evaporare tot vei avea. Si in felul acesta fac pariu ca va creste salinitatea.
La al doilea punct nu stiu ce sa-ti raspund, ca nu ma pricep

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pai de obicei evaporarea se petrece in cursul zilei, datorita caldurii si luminii. In momentul in care
apa se evapora creste salinitatea, corect, dar eu voi face completarea cu apa din Kalkwasser in fiecare
seara, iar aceasta apa nu contine sare. Apoi schimbul zilnic de apa, contrar asteptarilor, il voi face dimineata,
peste noapte evaporarea ar trebui sa fie minima. Iar schimbul de apa de 10 litri/zi va fi cu apa de osmoza+sare.
Deci raspunsul la intrebarea ta este ca tratez diferit schimbul de apa si completarea de apa.
O sa am un bidon de 100 litri de apa de osmoza la care voi adauga sarea necesara si de acolo voi lua pentru schimb.
In plus de asta, sarurile de la Fauna Marin sint NaCl free, deci nu imi vor ridica salinitatea.

Daca nu e ok ceea ce spun eu va rog sa ma corectati. O alta intrebare ar fi daca nu e mai bine sa schimb 20% din apa
saptamanal in loc de 10%? E adevarat ca asta presupune o crestere de costuri la intretinere, dar ma ajuta la ceva?

Un weekend placut,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

HAi ca am priceput pana la urma. Tu vrei sa automatizezi schimbul de apa, iar eu luasem acest lucru ca pe un schimb la picatura. E, asa da, e bine.
In privinta cantitatii de apa schimbata, dupa mine as merge pe principiul, cu cat mai mult, cu atat mai bine. Probabil ca un schimb mai mare de apa va dilua mai mult eventualii nitrati si fosfati ce se mai creeaza pe acolo, iar din punct de vedere a mineralelor si al altor substante, iar cred ca este bine. O apa mai proaspata si mai completa dpdv chimic nu cred ca are ce sa strice.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
mosu
Administrator
[Avatar]

Joined: 15/11/2001 02:00:00
Messages: 3050
Location: Bucuresti
IP:
Offline

o sa ai probleme. Lamine se evapora uneori 5 l apa. nu poti sa completezi cu 3-4l de kalkwasser dintr-o data... O va lua razna pH si tot ce vrei tu.
Kalkwasserul se adauga (ideal) la picatura, aka pe sistem gen niveaumat. Parerea mea.

Daca ai evaporare mare, pH-ul oricum devine urias, de unde ideea unora de a aditiona impreuna cu otzet spre compensare. Eu n-as porni pe aceasta idee la inceput.
dar daca ai vazut exemple cu cifre comparabil, ar putea sa mearga.

Balling creste intr-adevar salinitatea (clorurile elibereaza Clor care fac NaCl dizolvat) si e util sa compensezi cu schimb cu sare fara NaCl, dar nu stiu daca asta trebuie sa o faci mereu..
[Email] [WWW]
mosu
Administrator
[Avatar]

Joined: 15/11/2001 02:00:00
Messages: 3050
Location: Bucuresti
IP:
Offline

mai vad o chestie:
Bazin pentru apa de osmoza cu dimensiunile 50x15x60 - aproximativ 45 litri de apa, va fi folosita pentru completare de apa prin Kalkwassser in locul apei evaporate


Adica un bazin in care ai kalkwasser? Trebuie sa nu fie descoperit... si chiar si asa nu cred ca poti pastra kalkwasser in bazin (presupun ca o sa ai contact cu aerul). Sau poate nu m-am prins eu, nu am aprofundat schema sui cele spuse de tine.
[Email] [WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Nu te-ai prins.
Bazinul cu apa de osmoza este descoperit, dar inauntru este doar apa de osmoza. O pompa peristaltica trage apa din el
si introduce in Kalkwasser atunci cand nivelul apei din ultimul compartiment din sump scade, nivel care este citit de o sonda
(acelasi lucru il face Niveaumatul). Este fix schema pe care o recomanda Aqua Medic in manualul de la Kalkwasser.
Pot incerca sa reglez senzorul de nivel astfel incat Kalkwasserul sa bage cat mai putina apa odata. Partea din sump unde
se masoara nivelul va avea in jur de 30 litri de apa astfel incat evaporarea unui litru sa zicem va insemna o scadere de
aproximativ 1 cm al nivelului, suficient ca senzorul sa citeasca si sa porneasca pompa care alimenteaza cu apa de osmoza
Kalkwasserul.

Sper ca acum este mai clar ce si cum.
O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Poate nu am fost prea explicit, eu cand scriu Kalkwasser ma refer la Kalkwasser stirrer KS1000 de la Aqua Medic,
nu ma refer la produsul final am acestui echipament care produs este Kalkwasser

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
mosu
Administrator
[Avatar]

Joined: 15/11/2001 02:00:00
Messages: 3050
Location: Bucuresti
IP:
Offline

kirucd wrote:Poate nu am fost prea explicit, eu cand scriu Kalkwasser ma refer la Kalkwasser stirrer KS1000 de la Aqua Medic,
nu ma refer la produsul final am acestui echipament care produs este Kalkwasser


Dap acum e clar. Eu folosesc solutia direct si o tin in recipient inchis pentru motivele aratate mai sus.
[Email] [WWW]
 
Forum Index » Bazine mari
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com