[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Inca un incepator!  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Author Message
HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

Aici o poza cu acvariul din Mures
[Thumb - image.jpg]

[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Complicat si n-am inteles mare lucru nici din desene nici din descriere
Dar oricum am anuntat ca nu ma mai bag la acest setup cu niciun fel de sfaturi.
Totusi cateva observatii: daca te gandesti la fitoplancton nu poti sa folosesti
skimmere cu pompe mesh sau needle wheel, acestea toaca apa. Ori folosesti cu
piatra de aer sau Beckett sau asemanatoare (mai exista si cu alte injectoare
asemanatoare, sau nu mai folosesti skimmer). Si a doua observatie, nu te baza
doar pe filtrarea biologica facuta de piatra vie. Si a treia observatie, indiferent
ca faci sau nu Bean animal, va fi extrem de greu sa umbli acolo unde vor fi tevile
in caz ca ai nevoie. Eu as merge pe un acvariu care sa urmareasca peretele din spate
si as face un overflow pe toata lungimea peretelui din spate (102 cm) cu perete despartitor
pina la fundul acvariului si gauri date in fundul acvariului. Dar eu sint fan Bean animal
asa ca nu se pune

O seara placuta,
Dragos

This message was edited 1 time. Last update was at 21/04/2014 21:54:41


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

Nu prea inteleg ce n-ai inteles, dar daca ai intrebari, iti raspund cu placere.

BA sau orice fel de recirculare, oricum este complicat de umblat in spate, atit cu un overflow pe latura de 1 m ci si in partea stinga pe cei 26 cm catre stilp. Inca n.am facut scurgerea si oricum voi lasa trei gauri asa ca si BA se poate instala.

Legat de skimere stiu problemele aduse de pompele cu ace, de aceea inca mai gindesc acest aspect.

Partea de filtrare desigur ca nu o voi lasa in totalitate pe baza pitrei vii ci voi suplimenta cu alte tipuri de filtrare, asa cum reiese din schita sumpului.
[WWW]
HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

Dragos, legat de observatia ta de skimer, chiar m-ar interasa citeva aspecte. Fara skimer nu cred ca ar fi o solutie buna. Insa nu am detalii despre eficienta skimerelor cu piatra. In spatiul rezervat skimerului, adica intre C1 si C2 as putea manufactura un con de skimer cu cutia aferenta iar pe fund sa montez placi sinter (similare pietrelor). Aerul nu este o problema, am doua compresoare cu melc de 2 m2 pe minut la14 bari si inca unul de 650 l pe min la 250 bari in clinica, care oricum merg aprope toata ziua, plus ca noi consumam si pina la 20 de butelii de O2 de 50 l la 200 bari, iar oxigenul il am atit la 14 bari (pt barocamera) cit si la 6 bari pentru ventilatoarele de terapie intensiva.
Astfel este teoretic posibil ca intreaga recirculare sa o trec printr-o perdea densa de bule si sa separ mizeria. Numai ca nu stiu pe nimeni care sa foloseasca o astfel de technica, adica sa aiba experienta cu asa ceva si nici cit este de eficienta o astfel de skimare. Poate te intereseaza sa detailam aceasta discutie, desigur daca vrei.

This message was edited 1 time. Last update was at 21/04/2014 23:38:31

[WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Solutia aleasa e o complicaciune, dar (teoretic) ar putea sa functioneze bine.
- scurgerile alea imi par a fi un fel de Herbie system, doar cu fullsiphon si open channel.
- daca apa nu se scurge toata in acelasi compartiment, atunci va fi destul de greu de reglat "jocul volumelor de apa" pe termen lung... pune robinetii la indemana, ca o sa te tot joci cu ei.
- ideea cu acele cutii de plexi mi se pare fantastica, daca treaba merge asa cum ai zis tu.
- in bazinul ala plin cu schelet de coral va trebui sa ai o "vanzoleala" strasnica de apa... altfel, o sa decantezi mizerie printre ramurile moarte si n-ai rezolvat nimic.
- nu renunta la skimmer!... din ce stiu eu, skimmerele nu depasesc 40% grad de eficienta (randament), dar un acaret bine dimensionat isi face treaba cu brio.
- Dragos are dreptate cu pompele de skimmer si cu "prietenia" vis-a-vis de planctonul existent in apa. Incearca sistemul Beckett sau sistemul cu piatra de aer.

- nici mie nu mi se pare ca standul ala metalic prezinta siguranta... da' e o parere subiectiva si nu am de gand sa insist (mai ales ca ai zis ca e solutie "aprobata" de cineva care se pricepe).

Una peste alta, e un proiect interesant si "altfel"... iti doresc bafta si sa-ti iasa asa cum vrei tu!

Spor la treaba!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Citeste topicul asta:

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24206.page

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

@koala

Aici ai dreptate ca este o coplicaciune, ca sa te citez, si sper ca va functiona.

Robineti! S-au notat. Acum nu stiam ca.i zice Herbie, dar am citit cu atentie postarea lui Dragos, inca inainte sa scriu pe forum, despre BA si din ce am inteles eu legat de avantaje am ajuns la configuratia asta. Nu ca BA n.ar fi ceva super, dar cum am mai spus.o si fara intentii de polemica, silentiozitatra sistemului nu o urmaresc.

Am sa.ti dau un exemplu. Alex la Mures overflow-ul l.a facut cu tuburi flexibile pentru ca erau silentioase. Insa sistemul era asa de silentios ca le.am taiat si inlocuit cu tuburi de PVC. Acum are asa un sunet de acvariu.

Legat de debite. Bazinul de jos va fi un refugiu supradimensionat pentru caluti, ace si alte nevertebrate alaturi de macroalge si plante marine. In acest bazin oricum nu prea voi putea sa fac curenti mari de apa, asa ca solutiile ar fi:
- fie las apa de sus sa curga in cel de jos si cu una doua pompe de valuri mici asigur o oarecare vinzoleala, fie scurg bazinul de sus prin bazinul 4 in sump si ii asigur recirculare separata la bazinul 3. Ar mai fi si varianta ca o parte din debitul de sus sa treaca prin 3 si o parte prin 4, dar asta ar fi o complicaciune la complicaciunea mare (citez).

Cutiile de plexi pot avea roluri diferite in functie de grosimea lor, in primul rind au un avantaj ca intreaga masa recirculata trece prin ele. Cu cit sint mai subtiri cu atit au o retentie mecanica mai proasta dar pot functiona biologic mai bine. Cu cit sint mai groase cu atit retentia mecanica este mai buna, dar si colmatarea lor mai rapida. Avantajul major insa il constituie suprafata lor. Fiind mare, permite debite mici pe cm2 chiar la valori mari ale recircularii. In plus se curata usor, acest detritus putind fi folosit in bazine separate pentru reconditionarea apei si pentru cresterea fitoplanctonului.

Cit de bine vor functiona vom vedea.

In bazinele cu coral mort, adica 2 si 4 si portiunea pina in skimer va trebui sa bricolez un sistem de vinzoleala, probabil cu pompe de valuri si cu o recirculare suplimentara a bazinului s
pentru a tratarea detritusului. Cred insa ca o data bine populate aceste regiuni vor functiona bine in descompunerea mizeriei.

Skimer! Clar ca nu am de gind sa merg fara skimer, desi sistemul Monaco promite o descompunere destul de buna a detritusului si scade mult mizeria care ajunge la skimer. Varianta clasica nu.mi suride nici mie, decit doar asa ca rezerva daca se strica ceva. Mai realistic pare un beckett sau un skimer cu piatra.

In schita sumpului esta camera SK unde sa stea skimerul, intre cutia 1si 2. Pe avion m.am gindit la un sistem de a transforma aceasta camera intr-um cub de plexi unde toata apa recirculata intra si da peste o piatra cu un debit mare de aer. Pe cub un con inalt si pe el o cutie de spumare. Asta cred ca ar fi o varianta interesanta, iar daca sint acvaristi care au experienta cu asa ceva m.as bucura sa schmbam idei pe aceasta tema.

Oricum atentia mea se indreapta spre beckett sau aer comprimat/ oxigen

Standul si mie mi s.a parut firav dar est facut de o firma specializata cu acte si dupa un proiect.

@Dragos.

Ms, am citit linkul acesta mai demult si chiar este foarte interesant si inspirativ. Noi avem in clinica pentru aerul comprimat un astfel de sistem industrial asa ca voi adapta asa ceva la skimer. De fapt eu chiar ma gindeam indiferent ca este Beckett sau piatra sa folosesc oxigen pur, asa ca am scapat de problema CO2.

Oricum aerul din clinica este unul imbogatit in O2 si ozon de la instalatia de climatizare deoarece este o clinica specializata in infectii grave si asa avem un control mai bun al sterilizarii.

CO2 va intra controlat doar in reactorul de coral macinat.

This message was edited 1 time. Last update was at 22/04/2014 11:55:56

[WWW]
HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

Inca un aspect. Eu ma gindeam doar sa cumpar coral mort, deoarece este ieftin in Germania, dar nu ma gindesc sa.l folosesc doar asa.

Am deja bazine de 200l ca si cele din spate (2 si 4). In care am pe jos piatra vie din bazine ciclate si sus aduc piatra uscata sau coralul mort. Asa vad ce pompe tin detrirusul departe si pe urma ASA transform tot acest coral mort in piatra vie, folosind detritusul din acvariile pe care le am deja.

Fac asta de m.ai bine de 2 luni. Imi ia cam o luna sae umplu de viata, alge si tot felul de pode.

Desigur ca am in bazin un CUC complet si folosesc apa de schimb. Pina acum aceste bazine merg fara probleme.
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Piatra moarta, coral mort, nu se transforma in piatra vie intr-o luna doua. Astea sint basme.
Pot sa treaca si ani pina cand sa ajunga la fel ca si piatra vie. Si in plus vor elimina in apa
fosfati. Multi.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Eu chiar sunt curios si voi urmari acest topic cu mare placere... mi se pare o abordare diferita si cred ca merita toata atentia.
Spor la treaba!



PS: Sa stii ca limita de poze atasate unui singur post este de 5 imagini... destul de permisiva, zic eu.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Da, este diferita, dar deficitara din punctul meu de vedere la capitolul filtrare biologica
si circulatie a apei. Sumpul este prea mic pentru tot sistemul.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

Dragos

mie imi este clar ca intr-o luna din coral uscat nu obtin piatra vie din ocean, cel mult o piatra vie de Mures.

Departe de mine gindul ca aceasta reconditionare este similara pietrei vii. Probabil ca daca lucrurile ar sta asa de simplu toata lumea ar merge pe 90% piatra uscata si 10% piatra vie.

Dar ai atins un punct foarte interesenta: PIATRA uscata si fosfatii. Uneori imi dai impresia ca nu citesti posturile cu atentie. Acum desigur ca nu esti obligat sa o faci, dar astfel pare ca discutam in contradictoriu, cind de fapt noi cam despre aceleasi lucruri vorbim

1. Piatra asta uscata n-o tin in bazinele gata configurate, ci alaturi de piatra vie in trei bazine de 200 l, cu MULTE pompe de valuri, pe care le tot schimb pozitia sa vad care ar fi configuratia optima si cu tuburi de neoane japoneze cu lumina de 18000k, alaturi de blue si actinic. Mai am si doua bazine de 100l unde am cam 40 cm de nisip pe fund pentru a simula un sistem Monaco.

ADICA pot da drumul la fosfati cit doresc aceste pietre deoarece in aceste bazine n-am decit creveti de Marea Neagra si melci si alte oratanii din CUC. Daca mor, asta este. Desigur ca printre aceste pietre am si piatra vie, sper de cea mai buna calitate.

ASTFEL scot fosfatii din aceste pietre si le umplu de viata, deoarece las pompele si lumina sa bata pe ea 24/24. In plus studiez aceste sisteme legat de evolutia detritusului si colmatarea lor. Asa sper sa obtin date stiintifice fezabile pe care sa le aplic in sistemul descris mai sus.

Acum daca tu zici ca sumpul este mic, s-ar putea sa ai dreptate, dar in plus de sump sint cele doua bazine cu o suprafata mare de DSB, cu sau fara plenum, plus 160 cm de piatra vie prin care apa trece si probabil ca va fi agitata.

Chiar daca initial am plecat de la o recirculare de 3-4000l pentru bazinul principal (recirculare pe care tu o vezi la 10.000l), nu inseaman ca voi ramane la aceasta recirculare. Este posibil sa urmaresc ceea ce ai spus tu si sa maresc recircularea in bazinul principal sau sa o las pe aceasta cum am gindit-o initial si sa mai adaug 4-5000l in bazinul 2 respectiv 4.

Cit despre filtrarea biologica din schita sumpului exista un punct de extragere notat cu R, de unde pot extrage citeva sute sau chiar citeva mii de l/min catre zone de filtrare biologica (matrix, reactoare in pat fluidizant de denitrat sau biopalet, reactor de calciu etc.).

Probabil ca tu vezi aceste reactoare puse pe verticala si de aceea nu le vezi in spatiu aranjate, insa toate aceste se pot monta si pe orizontala, astfel ca exista loc suficient pentru zeci de litri de medii de filtrare biologica.

Punctul R din sump inseamna o pompa care scoate un debit de apa, relativ libera de detritus, catre recipiente, probabil orizontale cu diferite medii.

CEA CE as vrea sa nu folosesc, daca este posibil, sint metodele CHIMICE. Dar despre metode biologice si m2 de suprafete de matrix, chiar n-am probleme. Acum am comandat un bidon de 25L, cu care am de gind sa ma joc in bazinlee unde tin piatra pentru a vedea forma, debitul si volumul optim pentru astfel de medii de filtrare.

Sumpul este gindit doar ca ul loc de filtrare mecanica si de adunare al apei din sistem, unde se afla si filtrul de carbune activ, de unde pompele de recirculare distribuie apa spre bazinul 1 si/sau 3, alaturi de bazinele 2 si 4 respectiv reactoare.

@koala!
sper si sa functioneze!

[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

In proiectarea unui sistem acvatic cu recirculare trebuie sa pleci, in primul rand, de la incarcarea biologica.
Adica sa stii cat mai exact posibil, ce vietati vei avea in sistem. Dupa asta poti sa faci un calcul aproximativ
la ceea ce insemna hranire, si implicit si amoniac. Pasul urmator proiectezi filtrarea biologica. Dupa
care proiectezi circulatia apei si toate acareturile tehnice de care ai nevoie.

Eu ti-am atras atentia ca nu trebuie sa te bazezi pe piatra uscata, si atat. Sistemul este mult prea
complex ca piatra uscata sa te ajute. Asta e doar parerea mea.

Gasesti o sursa de inspiratie in articolul pe care l-am scris despre filtrare biologica.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

Teoretic ai dreptate, practic este mai complicat de anticipat incarcatura biologica.

Dar ca idee sus vor intentionez sa fac un recif cu corali, creveti, penati nevertrebate compatibile cu un astfel de sistem si ceva pesti compatibili.

Probabil ca la pesti voi ramane pe un stoc redus, poate ceva la un nivel de 10 pesti, de dimensiuni mici.

Jos caluti si ace, numai ca aici n-as vrea sa ma limitez la citeva specii ci la cit mai multe specii. De asemenea si aici intentionez sa plantez corali moi, dintre cei neagresivi de tipul gorgoniei, gsp-ului si plante/macroalge.

Acum legat de aceasta incarcatura biologica de care vorbesti, daca cumva va fi mai mare decit o gindesc, atunci eu cred ca:
1. sistemul este destul de flexibil sa-i pot mari recircularea
2. la fel sa-i pot mari capacitatea filtrarii biologice, marind extractia din punctul R a unei cantitati sporite de apa care sisteme mai mari de filtrare.

Si astfel pe masura discutiilor cu tine si cu Koala, deja ma gindesc ca cel mai versatil sistem pentru mine, care mi-ar da o independenta destul de mare in modificari ulterioare ar fi un skimer pe aer:

un cub de 30x30, inalt de 50 cm cu un con de 50 de cm si o cupa de inca 15 cm. Pe fundul acestei constructii, 2-3000 sau poate chiar 40000 l/h de bule foarte mici de aer comprimat sau de oxigen pur. Si 10.000l aer pe ora daca ar trece prin acest con nici macar n-as simti pierdere, un singur compresor im da 2000 l pe minut la 14 bari, adica 30.000l/min

E clar ca nu ma bazez pe Monaco, dar se aduna, nici pe cele 2-300 Kg de piatra vie din sistem (bazinul 1 si 3), dar se aduna, si desigur ca nici pe cele 2-300 Kg de coral mort si "reconditionat", dar se aduna si nici pe cei 8l de matrix pe care ii am deja si la care se mai adauga inca 24, dar se aduna, si nici pe cei 6l de denitrata care ii am deja, dar si astia se aduna si nici pe reactorul de CO2, pe care nu il am dar si acolo se mai aduna vre-o 10l de macinat de coral si desigur ca nu ma bazez pe acest cutii de filtrare fiecare cu 5-8 l de matrix, si ultima cu 8 l de carbune activ, dar si asta se aduna.

Dar ai dreptate cel mai bine este sa fac un calcul exact al fito si zooplantonului cu care vrea sa hranesc sa calculez incarcatura biologica a sistemului

Iar legat de proiectarea sistemelor acvatice, subacvatice sau a habitatelor hiperbare, plec de la ceea ce imi permite locatia, dupa care vad cit pot sa incarc. Acum in acvaristica poate ca este altfel...

o zi fara stres sa ai
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Skimmerele care functioneaza cu pietre de aer sint foarte bune, dar ai doua probleme pe care
trebuie sa le rezolvi: pietrele se schimba destul de des (sint consumabile cu alte cuvinte) si trebuie
sa maresti la maxim posibil timpul de contact dintre bulele de aer si apa, ceea ce in principiu inseamna
un traseu cat mai lung, ceea ce inseamna un skimmer foarte inalt. Degeaba bagi mai mult aer, asta nu
te ajuta la nimic, nu vei avea o skimmare mai buna. Trebuie sa ai un minim de volum de aer si un maxim
de timp de contact. Date despre astfel de skimmere gasesti in aceeasi carte pe care ti-am mentionat-o mai
devreme, cred ca este sigura carte care trateaza proiectarea unui skimmer pe baza de pietre de aer.

O zi buna,
Dragos

This message was edited 1 time. Last update was at 22/04/2014 16:03:03


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

- Din ce-am citit eu, se pare ca "buba" skimmerelor cu aer&piatra este data de faptul ca "piatra" aia se colmateaza repejor-repejor si trebuie schimbata.
- Acum, nu-mi dau seama CE vei folosi tu (daca ai compresoarele alea la indemana, e pacat sa nu te folosesti de ele), dar ideea in sine nu este rea deloc!
- Strict la modul "lejer de curatat", mie mi se pare a fi sistemul Beckett... desfaci injectorul si-l speli.

PS: Cred ca merge si cu cilindru, in loc de con.


Later edit: Am scris in acelasi timp cu Dragos, si vad ca am avut cam aceleasi idei.

This message was edited 1 time. Last update was at 22/04/2014 16:10:22


Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

@koala,

compresoarele le am pentru sistemul de aer al barocamerei. Asta are 20.000l pe care trebuie sa-i umplu cu aer destul de repede si merge pina la o adincime de 50m.

detalii ai pe site-ul meu: www.medicinahiperbara.ro

Desigur ca le pot folosi si pentru o astfel de piatra, pentru care ar constitui un consum neglijabil in comparatie cu ce necesita clinica.

Faptul ca se colmateaza repede ar putea fi o problema, acum depinde cit de repede si care este cauza colmatarii. Este posibil ca folosirea acestor pietre in regim de acvaristica, adica cu pompe cu presiune joasa sa prezinte buba asta. Nu stiu cum se comporta la presiuni mari si debite continui, adica fara a fi oprite.

Beckett ar fi de asemenea o alta solutie, dar Beckett inseamna debit fix, adica prin Beckett pot trece atit cit trage pompa Beckettului, care poate fi supradimensionata, dar nu mai mult de atit. Pe cind pe un skimer cu aer pot lasa tot debitul circulant sa treaca prin skimer, chiar daca acesta variaza, ca nu mai necesita pompa, ci este pur si simplu o camera a sumpului.

Posibil sa mearga si cu cilindru.

@ Dragos

si iar revenim la discutia de la inceput cit de maxim trebuie maximul sa fie? Spatiu am exact 115 cm, deci cam 100, chiar 105 cm ar fi spatiu pentru acest maxim.

Timpul de contact este dat de inaltimea coloanei de apa, cu cit aceasta este mai mare cu atit si acest timp este mai mare. Desigur depinde si de debit, deoarece daca nu ai un anumit debit de aer, nu-ti urca spuma diferenta de nivel dintre coloana apei (50cm) si inaltimea cupei (catre 100cm). Cu siguranta ca in asta consta reglajul unui astfel de skimer:

printr-o cutie de 30x30si inalta de 50 de cm treci toata apa recirculata, fie ca acesta recirculare inseamna 10.000l total sau 15.000l, si in functie de diametrul tubului turnului si inaltimea acestuia ai nevoie de un anumit debit de aer care sa poata sa-ti urce APA in cilindru si spuma in cupa. Esti cu debitul de aer prea jos, atunci nu-ti urca spuma, esti prea sus iti da pe afara si skimezi umed sau foarte umed.

De asemenea nu-i totuna ca acest cilindru sa aiba 10 cm sau 30 de cm, sau daca baza este mai mare sa aiba 40 sau 50-60 cm. Cu siguranta cu cit acest diametru este mai mare si cu cit inaltimea cupei este mai mare ai nevoie de un debit de aer mai mare.

Probabil ca reglarea acestor skimere este una simpla si se face din debitul aerului care trebuie sa ridice coloana de apa.

Randamentul poti sa-l cresti cu cit ai bulele mai mici, dar cu cit suprafata pietrei este mai fina se colmateaza mai repede.

ORICUM aceste skimere nu necesita pompe de apa, ci schimeaza ce trece prin ele, PRIN LIBERA circulatie a apei in sump adica o pompa de Wattaj mare mai putin in apa. In schimb au nevoie de aer!

INCLIN sa cred ca aceasta colmatare a pietrelor are loc daca se opreste debitul de aer dintr-un motiv sau altul. Daca acest lucru nu se intimpla inclin sa cred ca piatra rezista destul de bine. In unul dintre bazinele mici de care vorbeam, UNDE EXPERIMENTEZ, am o piatra simpla de la JBL pe o pompa peristaltica de mai bine de doua luni, care merge continuu. Pina acum n-am constatat modificari ale debitului bulelor. Desigur ca piatra merge doar asa la plezneala sa vad ce sa intimpla, pentru ca nu-mi place sa inghit toate povestile care circula pe net.

Pare interesanta ideea dar inca doar pare. Aici mai este mult de experimentat pe cind un Beckett chiar functioneaza. Daca insa folosirea unei presiuni mari de intrare a aerului comprimat sau chiar a oxigenului si a unui regim continuu de functionare rezolva problemele de colmatare ale pietrelor si nu trebuie sa-l ajustezi zilnic, atunci probabil ca astfel de skimere sint mai fezabile, ieftine, eficiente si BIOLOGICE, de debite mari si foarte mari, decit tot ce exista pe piata. Probabil pentru ca nimeni nu cistiga din ele toti incearca sa vada partile lor rele.

Recunosc ca voi doi doi chiar m-ati facut curios si daca chiar functioneaza sistemul ar fi ceva ce merita experimentat.
[WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Acu' ce sa zic, Dragos e specialistul nostru in skimmere Beckett...
- tot ce-ti pot spune este ca reglajul se poate face si din inaltimea coloanei de apa...
- pur si simplu, inchizi robinetul de exit al apei pana cand coloana de apa+bule atinge inaltimea dorita.
- intr-adevar, un injector Beckett merge ideal la un debit de apa de 5.000 l/h... vrei mai mult, faci ca Dragos (skimmer dublu, cu 2 injectoare).
- la modul teoretic, daca ai pompa puternica, ajustezi manevra pentru cate injectoare vrei.

Teoria ta cu bulele prin apa este buna, insa nimeni n-a pus-o in practica pana acum. Asa ca e greu sa ne dam cu parerea.
Inteleg ca exista disponibilitate (atat fizica, cat si financiara) pentru ideea aceasta... da-i drumul si vezi daca merge.
Daca nu, oricand poti opta pentru un skimmer "clasic".

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Eu nu pot sa iti doresc decat succes. Dupa cum am spus se pare ca le stii pe toate

Din experienta mea, skimmerele nu sint niste chestii asa simpliste cum incerci tu sa le prezinti.

Daca era asa fiecare isi construia singur cate un skimmer la acvariul marin. Fii sigur de asta.

Dar sa asteptam sa vedem si sa aplaudam reusita.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

koala wrote:......
- tot ce-ti pot spune este ca reglajul se poate face si din inaltimea coloanei de apa...
- pur si simplu, inchizi robinetul de exit al apei pana cand coloana de apa+bule atinge inaltimea dorita.


Desigur ca la Beckett faci asta pentru ca ai un exit al carui debit il poti regla. Asta deoarece functioneaza cu o pompa de apa care prin sistemul de duze antreneaza aerul. Ori aici poti varia inaltimea coloanei de apa reglind debitul pompei de apa, in asa fel incit coloana sa urce la inaltimea dorita. Nu cred ca trebuie sa mai discutam cum functioneaza un astfel de skimer, dar atita vreme cit ai o pompa de apa, in functie de robinetul de exit (care nu face altceva decit sa regleze debitul pompei de apa) se ridica si coloana de apa. Desigur ca lucrurile sint mai complexe la Becket si ca poti masura volumul de aer supt de skimer si il mai si poti regla, dar ca idee pentru un astfel de skimer iti trebuie o pompa de apa a lui proprie si calibrata pe marimea injectorului

La un skimer cu piatra, asa cum il vad eu, fara sa fi citit cartea lui Escobal si povestirile de pe centralreef, N-AI o pompa de apa care sa-ti impinga apa in circuitul skimerului, ci ai pur si simplu o coloana de aer care dilatindu-se catre partea de sus genereaza o presiune hidrostatica care iti ridica coloana de apa la o anumita inaltime dependenta de volumul aerului care expandeaza, raportat la diametrul tubului care este inexpandabil si inaltimea acestuia. Daca nu ma insel este fizica de a XX-a.

Elementul apa nu trebuie introdus in skimer ca la un skimer clasic, ci trece prin skimer in functie de recircularea pe care o ai in momentul acela, skimerul fiind in drumul apei circulante. Iti merge o pompa de 1000l de recirculare, trec prin skimer 1000l, ai doua sau mai multe pompe sau una de 12000l, atunci trec 12000l prin skimer, iar bulele de aer asigura ridicarea coloanei de apa pina la nivelul dorit, nivel dat de inaltimea skimerului, debit de aer dat nu de volumul apei care trece prin skimer, CI STRICT de diametrul tubului skimerului si de inaltimea acestuia. Productivitatea skimerului este influentata de debitul de apa care trece prin el si de incarcatura biologica. Dar un astfel de skimer il vad ca functionind fara o pompa de apa proprie skimerului, spre deosebire de celelalte variante de skimer.

Dragos eu chiar incerc sa explic ca skimerele pe care le faci tu si care FUNCTIONEAZA sint niste lucruri chiar foarte complicate, care necesita o multime de piese care nu prea se mai gasesc, robineti si flowmetre si multe, multe lucruri, cu siguranta care nu-ti stirbesc din meritele de a realiza asa ceva. Ce incerc eu sa aflu, si va multumesc ca mi-ati dat idei, atit tie cit si lui Koala, este daca nu cumva MULT mai simplu si MULT mai eficient se poate merge si pe alte idei.

DACA chiar functioneaza nu stii nici tu si nici eu sau ma rog, eu nu stiu. DAR chiar daca ar functiona nu-ti stirbeste cu nimic din meritele tale de a fi facut o serie destul de larga de Beckett-uri care functioneaza foarte bine. Si chiar daca ar fi ca un astfel de skimer sa functioneze si mai ales daca toti cei care au acum Becketuri ar trece pe piatra, chiar si asa tot nu-ti va stirbi nimic din meritele tale, mai ales ca tu te pricepi sa pui in practica astfel de concepte, eu trebuie sa caut pe cineva care sa-mi taie si lipeasca plexiglasul.

@Koala.
Cum ajung la Cta voi face o jucarie din plexi sa vad daca functioneaza si cum functioneaza. Si pe urma Koala, nu stiu de unde ai scos-o ca aceasta ar fi teoria mea.

SINCER de skimere cu piatra nici n-am auzit pina cind n-ati inceput voi sa pomeniti de asa ceva. De unde sa stiu despre asa ceva. Am vazut cum functioneaza astea clasice, si mi-am luat mai multe sa vad cam care ar fi raportul optim, apoi am vazut ca exista Beckett si am zis ceva mult mai fein, deoarece este un skimer care nu TOACA apa, adica ceva bio, adica mult mai pe placul meu. Si cind incercam sa uit de toate skimerele astea clasice cu ace pe care le-am cumparat deja si sa trec pe un Beckett, ati venit cu skimerele cu piatra. Voi doi ati inceput! Nu eu!

Probabil ca un astfel de skimer papa mult aer pentru a ridica 50 de cm de coloana de apa la diametre de 20-30 cm si asta ar insemna o limitare financiara mare, deoarece pompe care sa produca aer fara ulei la presiuni si debite mari sint scumpe, voluminoase si consuma, dar cum aer comprimat chiar am destul pot macar incerca sa vedem cum merg
[WWW]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com