[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Deep Space Nine  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Servus la toata lumea,

Sint Dragos din Bucuresti, sint incepator si vreau sa imi sa imi fac in casa un acvariu mai neobisnuit. Si cand spun neobisnuit nu glumesc. Locul in care vreau sa amplasez acvariul este un loc la fel de neobisnuit ca si acvariul pe care trebuie sa il pun acolo. Astfel amplasamentul acvariului este linga scara care urca de la parter la etaj, linga mana curenta, unde am un spatiu de 60x30 centimetri. Pina aici toate bune, problema este ca acest spatiu unde vreau sa pun acvariul este inclinat. Astfel, fundul acvariului trebuie sa fie inclinat. Fixarea lui in spatiul respectiv cred ca poate fi rezolvata cu un cadru metalic (aluminiu sau inox) care sa incadreze si sa fixeze acvariul. Dimensiunile acvariului ar trebui sa fie urmatoarele: in partea de sus, unde va veni amplasat si un capac, 60 cm lungime pe 30 de centimetri, fundul care va fi inclinat va fi de 69 de centimetri lungime cu 30 de centimetri latime, iar privit din fata va avea inaltimea de 60 de centimetri in dreapta si de 100 de centimetri in stanga. Dupa cum puteti observa inclinatia fundului este destul de mare si in aceste conditii m-am gandit ca in interiorul acvariului pe fund sa fac 2 despartituri cu fasii de sticla de 10-15 centimetri inaltime si astfel pe lungimea acvariului voi avea 3 terase cu diferenta de nivel de 10-15 centimetri de la stanga la dreapta.

In ceea ce priveste dotarile pentru acest acvariu cred ca o problema va fi lumina pentru ca într-o parte am 60 centimetri inaltime iar in partea cealalta 1 metru inaltime. Aici astept sugestiile voastre. Restul dotarilor vor fi: filtru extern (Eheim), sistem complet CO2, sistem de incalzire in substrat si a apei cu control automat (Dupla), sistem osmoza, hranitor automat.

Astept parerile si sugestiile voastre si cine credeti ca m-ar putea ajuta la construirea efectiva a acvariului, contra cost desigur, eu nu ma pricep la aceste lucruri.

Dragos

This message was edited 5 times. Last update was at 27/07/2011 08:48:36

Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 23/12/2010 22:50:32
Messages: 414
Location: Bucuresti
IP:
Offline

interesanta si de apreciat dorinta de a reda naturii/acvaristicii orice coltisor, in cazul de fata chiar fiind vorba de un colt

o problema ar fi cu substratul si pietrisul, care va avea tendinta sa se adune/alunece in coltul cel mai de jos - probabil ca pentru asta ai venit cu ideea celor 3 terase

pe de alta parte, daca ai intr-o parte 60 cm de inaltime, pare suficient, nu cred ca este atat de important sa incluzi in spatiul acvariul si portiunea inclinata pana la -40cm

nu prea am vazut lipituri in alt unghi decat 90 grade, ceea ce nu inseamna ca nu ar rezista, doar ca trebuie umplut cu silicon acel gol

cu lumina: poti folosi becuri economice sau led-uri, iar in partea cu adancime mai mare pui mai multe becuri/led-uri
ref. la ajutor, cred ca mai complicat este cu cadrul metalic sau cu ce alta solutie s-ar preta pentru fixare

eu unul, iti urez succes - o sa ai o scara foarte frumoasa, o s-o urci/cobori cu drag,
[Yahoo!]
amp
Member

Joined: 31/03/2011 01:54:08
Messages: 230
Location: Bucuresti-Titan
IP:
Offline

Suna foarte interesant, cred ca o firma specializata in constructie acvarii ti l-ar face fara nici o problema
amp
Member

Joined: 31/03/2011 01:54:08
Messages: 230
Location: Bucuresti-Titan
IP:
Offline

Dar , intrebare ce pesti bagi??????
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Bogdan_Musat wrote:
pe de alta parte, daca ai intr-o parte 60 cm de inaltime, pare suficient, nu cred ca este atat de important sa incluzi in spatiul acvariul si portiunea inclinata pana la -40cm
,


Este adevarat ca as putea nivela acest spatiu ca sa nu mai fie inclinat, dar cred ca tot farmecul acestui acvariu ar veni tocmai din aceasta inclinatie. Va fi ca o completare a peretelui, e mai greu sa va explic, trebuie sa vedeti casa. Am sa încerc sa postez si o poza cu locul unde as vrea sa amplasez acvariul.

amp wrote:
Dar , intrebare ce pesti bagi??????


Deocamdata asta este cea mai mica grija a mea. Dupa ce am acvariul la locul lui cu tot ceea ce imi trebuie ma pot gândi si la pesti. Nefiind un acvariu foarte mare probabil ca nu o sa am foarte multe optiuni, dar la momentul respectiv o sa va cer parerea

Dragos

This message was edited 1 time. Last update was at 08/05/2011 01:13:29

kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Cam asta ar fi locul cu pricina.

https://dl.dropbox.com/0/view/hl9260f6u89gxw4/Photo%20mai%2007%2C%2022%2057%2027.jpg

This message was edited 1 time. Last update was at 08/05/2011 09:35:39


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Si daca tot m-ati întrebat de ce pesti vreau sa pun, dupa ce m-am mai documentat un pic am ajuns si aici la o concluzie.
Mi-ar place sa am in acvariu 2-4 Corydoras, 1 pereche de Betta, 8-10 Neon Tetra si 8-10 Dwarf Neon Rainbowfish, pe cei din urma sper sa ii gasesc la noi (aveti idee daca ii gasesc sau nu?).

Ce parere aveti?

Dragos

This message was edited 1 time. Last update was at 08/05/2011 04:41:20

Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 23/12/2010 22:50:32
Messages: 414
Location: Bucuresti
IP:
Offline

am uitat sa-ti pun in vedere si un alt amanunt: pe latura unde vei avea o coloana de apa de 100 cm, la baza (jos), adica lipitura de la acel nivel va fi foarte tensionata, de fapt nivelul coloanei de apa este cel mai important (bineinteles si marimea unei fete de geam) care impune ce grosime de sticla tb. cat de groasa sa fie suprafata lipiturilor, suplimentarea lipiturilor cu intarituri etc.
in concluzie, la o colana de apa de 100 cm trebuie o sticla mult mai groasa fata de cazul unei coloane de apa de 50 cm
la fel de tensionate vor fi si colturile laterale

probabil ca ar fi bine sa-l faci cu profile din cornier metalic, adica nu pe lipituri simple doar cu silicon
[Yahoo!]
LUPmic
Senior member

Joined: 26/05/2008 09:28:07
Messages: 1181
Location: Bucuresti, Berceni
IP:
Offline

Am vazut ca vrei filtru extern si CO2, te-ai gandit unde o sa le tii (filtrul si butelia) pentru ca nu prea vad unde ai putea.
Pertele pe care va sta acvariul (unde ai caloriferul si intrerupatoru)este din zidarie sau din gips-carton?
[Email] [Yahoo!]
mihai_ghe
Membru de baza

Joined: 01/03/2010 13:19:21
Messages: 423
Location: Bacau
IP:
Offline

Daca ar fi dupa mine as face un suport de fier ca sa aduc la drept baza acvariului si in suport as monta co2 filtrul prelungitorul de curent si altele.Astfel la acvariu as da 2 gauri in fund pentru admisie si evacuare de la filtru .
In felul asta as profita de faptul ca acvariul poate fi vazult din toate partile si nu ar fi nimic care sa strice sau sa inpiedice acest lucru.Cred ca un acvariu de forma deptunghiulara este mai sigur ca unul cu colt cum vrei tu.

This message was edited 1 time. Last update was at 08/05/2011 10:31:53

[Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Peretele pe care va sta acvariul este din zidarie. In poza se vede in dreapta si tocul unei usi. Dupa usa aceea am un hol unde am un spatiu incastrat in acel perete unde pot pune toate cele necesare acvariului, si va trebuie sa sparg zidul ca sa trec cu tot ceea ce am nevoie. Asta nu este foarte complicat.

In ceea ce priveste grosimea geamului si lipiturile cu silicon eu m-am gandit ca poate ar fi mai bine si mai sigur sa merg pe varianta cu profile metalice (aluminiu sau inox ca sa fie mai estetic) asa cum se faceau acvariile cu chit pe vremuri. Cu siguranta trebuie facut un cadru care trebuie fixat cumva, altfel o ia la vale avand fundul inclinat.

@mihai_ghe Vreau sa il fac cu fundul inclinat pentru ca asta este tot farmecul. In suportul de care spui tu nu mi-ar încapea tot ceea ce vreau si din punct de vedere vizual nu ar arata la fel. Daca se va putea face, chiar daca este complicat si implica mai multi bani, prefer sa il fac inclinat.

Important este sa stiu daca se poate face, sa nu alerg dupa cai verzi pe pereti

Dragos
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ok, vad ca nu a mai avut nimeni pareri despre ideea mea...
Asa incat m-am gandit mult si bine, vreo 2 saptamani , si am ajuns la concluzia ca nu e o idee prea buna acest acvariu ... neobisnuit.
Si atunci m-am decis sa fac un altfel de acvariu neobisnuit, ceva supertech pe care am sa il plasez in mansarda, unde am ceva spatiu liber.

Configuratia este urmatoarea:

Acvariu Eheim Scubaline 460 (130x60x60 - 460 de litri)
2 filtre externe Eheim Profesional 3e 2078
Osmozor Aqua Medic Premium Line 150 cu bazin de apa separat 60x50x50
Racitor Aqua Medic Titan 500
UV Aqua Medic Helix max 18W
Kit CO2
4xT5x54W dimmabile (Aqualine Reef White 10K - 2 bucati, Aqualine Plant Grow - 2 bucati)
2 pompe Eheim pentru schimb de apa saptamanal
Incalzitor de substrat Aqua Therm 100W
Incalzitor apa MP heater 300W
Unitate automata de hranire Eheim Twin
Calculator de control GHL ProfiLux 3 eX cu urmatoarele dotari:
- Touch Screen si webserver (se conecteza in reteaua wireless de acasa si poate fi accesat de pe internet)
- sonda pH
- sonda Temperatura
- sonda Redox
- sonda Conductivitate
- 3 sonde nivel apa, 2 pentru acvariu si 1 pentru bazinul de osmoza
- controller pentru filtrul Eheim 3e
- electrovalva pentru CO2
- electrovalva pentru Osmozor
- controller pentru dimmarea neoanelor T5
- 2 tuburi de lumina simulare rasarit/apus/luna/furtuna
- unitate de dozare lichide cu 4 pompe

Calculatorul practic va controla totul, mai putin 1 filtru extern Eheim, pentru moment nu exista posibilatea de a controla 2 filtre.
Va controla schimbul de apa, incalzirea apei si a substratului, pornirea si oprirea UV, CO2, lumina inclusiv cu ciclu zi/noapte si
modificarea intensitatii luminii, dozarea lichidelor.
Nici racitorul nu poate fi controlat din calculator, dar pe acesta il voi lasa pornit tot timpul vara, cand este mai cald in mansarda.

O parte din echipamente mi-au venit, o parte sint pe drum, probabil ca mai dureaza vreo 2 saptamani sa le am pe toate.
Pentru moment nu am facut poze, dar cand ma apuc de amenajat o sa postez si ceva poze.

Partea cea mai importanta, plantele si pestii, o las la sfarsit. Si aici poate aveti si voi niste idei. Intre timp mai studiez si eu cate putin,
mai ales in privinta plantelor. Ca si pesti, pina acum m-am gandit la urmatorii pesti:
- 5-6 Corydoras
- 20-40 Cardinal Tetra
- 20-40 Neon Tetra
- 20 Dwarf Neon Rainbow
- 20 Harlequin Rasbora
- 10 Scalari (o sa mai scot din ei pe masura ce cresc)
- 20 Cherry Red Shrimps

E posibil sa fie cam multi, dar pina sa ajung la pesti mai am drum lung asa ca poate mai primesc ceva sfaturi si de la voi.

Cam asta ar fi, o sa urmeze si niste poze cand o sa primesc ce mai e de venit. Intre timp poate aveti ceva sugestii, mai ales in
partea cu pestii si plantele.

O zi buna,
Dragos




Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
LUPmic
Senior member

Joined: 26/05/2008 09:28:07
Messages: 1181
Location: Bucuresti, Berceni
IP:
Offline

Desi vad ca te-ai apucat deja de achizitii, sfatul meu ar fi sa ai mai inatai un acavriu de care sa ai grija singur.
Acum referitor la ce ai de gand, tinand cont si de buget(care vad ca nu-i deloc de criza), poate te documentezi pentru o "saratura".

Probabil ca multi ma vor injura
Daca vrei totusi apa dulce, nu pune creveti cu scalari in acelasi bazin.
Daca vor avea unde sa se ascunda(covor de plante) tu nu ai sa-i vezi, daca nu or sa aiba ascunzisuri vor deveni hrana vie
[Email] [Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

LUPmic wrote:Desi vad ca te-ai apucat deja de achizitii, sfatul meu ar fi sa ai mai inatai un acavriu de care sa ai grija singur.
Acum referitor la ce ai de gand, tinand cont si de buget(care vad ca nu-i deloc de criza), poate te documentezi pentru o "saratura".


Pai si de asta o sa am grija, numa' ca am boala gadgeturilor, iar calculatorul de la GHL e bestial! Si cu el pot sa controlez si "saratura" care va urma probabil la anul, probabil un Scubacube 270.

In privinta scalari/creveti, probabil ai dreptate, o sa ma mai documentez. Oricum nu tin foarte tare la scalari, ma batea gandul la vreo 4-6 discusi, da' nu prea se pupa cu ceilalti parca ... Alte sugestii in locul scalarilor?

Si inca o intrebare, nu vi se pare cam putina lumina? Ma gandeam sa mai pun inca o lampa Blau Aquaristic Lumina 454 (4x54WT5), la care sa ii schimb balasturile cu unele dimmable si voi putea controla intensitatea luminii. E ok?

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11132
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

kirucd wrote:vad ca nu a mai avut nimeni pareri despre ideea mea...

Abia acuma vad topicu' tau.
Ai putea fixa acvariu' cu silicon, adica il poti construi direct acolo. Merge cu geam gros si silicon, fara cadru metalic. Eu am mai facut ceva asemanator, fata si spatele au forma de "L", in dreapta e mai inalt decit in stinga. Arata cam asa:

------------------------------------------------------
...................................................................|
...................................................................|
...................................................................|
...................................................................|
----------------------------................................|
..................................|................................|
..................................|................................|
..................................|................................|
..................................|................................|
..................................---------------------------

Lumina ar trebui sa fie mai intensa in partea mai inalta ....... sau sa folosesti plante nepretentioase la lumina. Nu cred c-ar fi bine sa folosesti incalzitor de substrat, ma tem ca n-o sa poata functiona la parametri optimi avind in vedere forma mai ciudata a fundului.

Poze: smilie ... Poze cu plante
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Si ca tot mi-am adus aminte acum, ca substrat am Fertisoil - 40 Kg ( 15 negru, 15 maro inchis si 10 caramiziu). Credeti ca e o alegere buna?

Multumesc,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Porcu wrote:
Abia acuma vad topicu' tau.
Ai putea fixa acvariu' cu silicon, adica il poti construi direct acolo. Merge cu geam gros si silicon, fara cadru metalic. Eu am mai facut ceva asemanator, fata si spatele au forma de "L", in dreapta e mai inalt decit in stinga


Mersi mult Faraoane, pentru moment am renuntat la ideea acelui acvariu, nu definitiv, dar pentru moment m-am hotarat la ceva mult mai mare si cu mai multe gadgeturi, care, chiar daca sint scumpe, cred ca isi fac treaba foarte bine. Sigur ca nu am de unde sa stiu cu siguranta daca ceea ce am achizitionat este ok, mai ales ca am experienta zero la acvarii, dar cel putin am o gramada de experienta la calculatoare si lucruri conexe si sper sa iasa un acvariu hightech dar si frumos in acelasi timp. Oricum cred ca experienta pe care urmeaza sa o am cu acest acvariu va fi interesanta si pentru voi.

Abia astept sa ma apuc de el, cu atat mai mult cu cat stiu ca va dura vreo 2-3 luni ca sa ajung unde vreau.

O noapte placuta,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
mihai_ghe
Membru de baza

Joined: 01/03/2010 13:19:21
Messages: 423
Location: Bacau
IP:
Offline

Sant cam invidios pe dotarile acvariului care vrei sa-l faci dar am si o intrebare :daca totul este automat unde mai este farmecul acvaristicii?
[Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pai e foarte simplu Mihai, este vorba de pasiune. Faptul ca pot beneficia de o gramada de chestii hightech nu inseamna ca nu trebuie sa mai fac nimic. Toata partea de automatizare si computerizare ma poate ajuta dar nu este suficienta. Interventia mea va fi necesara in multe cazuri. Spre exemplu partea de gradinarit. Apoi hranirea pestilor, chiar daca am hranitorul automat de la Eheim, acesta ma ajuta doar cand sint plecat. Hrana vie sau congelata tot eu va trebui sa o administrez. Marele ajutor pe care mi-l da calculatorul este ca nu trebuie sa ma mai ingrijesc de schimbul regulat de apa sau de completarea apei, calculatorul imi asigura o schema de iluminare optima (in functie de programarile mele), imi asigura aportul automat de CO2 asa cum il programez eu si ma avertizeaza cand ceva nu este in regula in acvariu. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa mai fac nimic. Mai mult decat atat, imagineaza-ti ca la un moment dat voi fi plecat de acasa 2 saptamani si in timpul asta se intampla ceva, partea faina a sistemului este ca imi trimite mail si eu pot intra de pe internet si pot face modificari ale sistemului (sa cresc sau sa scad CO2 sau temperatura sau distributia de chimicale sau sa tin pornit mai mult timp UV-ul sau sa modific parametrii filtrelor). Asta inseamna ca am la dispozitie mai multe mijloace ca sa mearga totul ok, dar tot eu trebuie sa intervin atunci cand este cazul. Cu alte cuvinte am mai multe mijloace la dispozitie ca sa mentin un acvariu asa cum doresc dar in acelasi timp eu sint cel care trebuie sa intervina. Chiar daca la prima vedere pare foarte usor, nu cred ca este asa. Faptul ca senzorii imi pun la dispozitie niste date nu este suficient, de multe ori trebuie sa si stii ce trebuie sa faci. Si apoi eu sint un tip destul de ocupat si care si calatoreste mult si nu mi-ar conveni ca dupa ce lipsesc o saptamina de acasa sa constat o catastrofa in acvariul meu. Cu ceea ce am dotat acvariul macar sint avertizat si pot incerca sa corectez chiar daca sint plecat de acasa.

O zi buna,
Dragos

This message was edited 2 times. Last update was at 28/05/2011 05:07:29


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
alexdell
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 09/11/2010 15:16:16
Messages: 300
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Pare foarte interesant, eu unul abia astept niste poze
Succes
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com