Daca nu ai lumina,nu.Ce ai pe pompele de valuri,praful acela sunt mai mult ca sigur diatome.Vor veni si algele cand dai drumul la lumina.
Tine cont ca ai bagat piatra uscata.Pana se va coloniza cu bacterii,ca sa sustina biologia,mai dureaza.De aceea eu ti-am sugerat sa adaugi bacterii.Tulpinile bacteriene (alea de care avem nevoie) intr-un acvariu marin, ar trebui improspatate permanent.Altfel, se ajunge rapid la o monocultura,si de obicei atunci apar problemele de ciano,etc.,astea din urma fiind niste oportunisti prin excelenta care surclaseaza prin eficienta celelalte tipuri.Cel putin eu asa vad lucrurile.
Spor !!
CatalinBarbu wrote:Ok, nu ma gandeam ca e gata ciclarea dar parca nici la valorile astea nu ma asteptam...Poate dureaza mai mult de 4 saptamani cat am preconizat eu si din cauza ca nu am avut piatra vie. Sa mai pun ceva bacterii, ajuta? Am pus in primele 7 zile 250 ml Seachem Stability...
Absolut.Eu as pune bacterii saptamanal.
Au inceput sa apara alge?
georgemonda wrote:cum intretin acvariul cu corali,creveti si melci???????am la el lampa,pompa valuri si incalzitor 25 grade. va multumesc.
Incerci sa ii mentii parametrii cat mai stabili (Ca , Mg si KH) si nutrientii in limite acceptabile.
Daca nu ai skimmer la el (de fapt da-l in...oops, era sa scap porumbelu' ) , il tii cu schimburi de apa mai dese.
Shubi wrote:Cred totusi ca se poate masura, la rezolutie suficienta, si fara o teava suplimentara.
Reactorul are inaltimea totala de 50 cm, spatiul de jos 5 cm, recipientul care inmagazineaza zeolitul 20 cm, raman deci 25 cm tub liber. Se poate cronometra in cat timp apa urca de la +25 la +50 (volum 1,96 lt) si se poate obtine o masuratoare suficient de precisa, zic eu, pentru acest mediu.
Pregatirea Carbonului activ,inainte de a-l introduce in acvariu (aici se prezinta marca KZ dar procesul este identic pentru orice alt tip de carbon activ) :
P.S. Nu e nevoie de instrumentarul de laborator din prima parte.
Nu, nu trebuie la ml dar trebuie cat mai exact. Acolo e toata smecheria. Flow-ul ala iti da ritmul de procesare al nutrientilor. Daca e prea mic nu-i proceseaza cum trebuie si te ia cu nervi, daca e prea mare...pa pa corali.Si asta se poate intampla si la o diferenta de pana in 100 l/h.
Odata bagati zeolitii, flow-ul scade drastic si cel mai important, nu stii exact cu cat scade.
Sa zicem ca ai nevoie de 400 l/h. Pui reglabila sa bage 400 dar la iesire din reactor vei avea sub jumatate din flow-ul necesar, caz in care nu ai facut absolut nimic.Am avut o pompa de 600 si la iesire abia aveam cat imi trebuia,250 l/h, asta in conditiile in care si ea si robinetul erau deschise full.
Apropo de robinet, intre pompa si reactor se monteaza un robinet de reglaj.
Ma rog, fiecare proprietar de zeoliti face cum crede dar eu zic ca montarea unei simple tevi te scuteste de multe batai de cap mai incolo.
Ar mai trebui data o gaura in partea de sus, montata o teava de out,ca proprietarul sa poa' sa-si masoare cu exactitate flow-ul care trece prin reactor.
Daca apa va iesi peste buza reactorului, nu prea vad cum va putea face lucrul asta....si e destul de important.
Si eu sunt curios de"'ingineria" cu tandem-ul.