Message |
|
Sa fie intr-un ceas bun.
|
 |
|
Acum ai de toate, asa ca nu-ti mai ramane decat sa da-i cu skillu' in el cand te intorci.
Sa umblati cu bine pe la Cluj !!
|
 |
|
Vrea sa spuna ca ai avea nevoie de un cartus NPS (nitrat-fosfat-silicat).Contine o rasina care absoarbe compusii de mai sus,compusi care nu sunt retinuti/filtrati de membrana.E bine sa fie pozitionat ca ultima etapa de filtrare,la instalatia de osmoza. Daca nu ai inca asa ceva si daca decizi sa-ti cumperi,ia un cartus cu filet,ca sa poti inlocui rasina dupa ce se epuizeaza.
|
 |
|
Astropecten-ul poate l-ai bagat o idee cam prea devreme in bazin.
Nu stiu daca are destula sursa de hrana in momentul asta. Substratul inca e tanar, fara prea multa acumulare de hrana pentru ea. Sta mult la suprafata lui si pe geamuri?
|
 |
|
Spv13r wrote:Am revenit acasa si in seara asta o sa refac testele.
Sarea este grotech coralmarine easy mix.
Salinitatea la test era 1025. De masurat - cu un refractometru portabil, cred ca marca este atc?
Imediat dupa test am facut schimbul de apa - 300 litri si voi reface astazi testele.
Intre timp am pus 3 fiole de biodigest si 3 de bioptim. Tot astazi schimb/spal mediile de filtrare.
In cazul apei de osmoza ce ar trebui sa masor?
1.Mi-as lua un set de teste Salifert.(mi se pare dubioasa in primul rand,valoarea aia de 1600 la Mg din moment ce nu cred ca faci aditii...inca)
2.ATC=automatic temperature compensation
3.La apa de osmoza as verifica in primul rand TDS-ul (total dissolved solids).De preferat sa ai un rezultat 0 sau cat mai aproape de valoarea asta.
As testa: silicati,nitriti,nitrati,fosfati.Daca ai acces la un laborator,poti testa daca nu sunt prezente metale in apa,de ex.: Cu.
Mai scump cu laboratorul,dar stii o treaba.
Pestii cum sunt?
|
 |
|
Nitratul e mare - nu l-as tine mai mare de 5.
Fosfatii sunt oarecum crescuti - o valoare de 0.01 - 0.03 e normala, daca nu vrei alge.
Amoniac si nitrit ar trebui sa fie 0.
Temperatura e mare - nu as urca mai mult de 25.
Magneziul e mare (la nivele crescute devine toxic) - l-as tine undeva la un maxim de 1350.
Cuprul e mare. De obicei testele astea de hobby nu au o sensibilitate foarte buna. Daca ai detectat Cu, eu inclin sa cred ca valoarea adevarata e mai mare.
Silicatii sunt enormi - testeaza apa de osmoza si foloseste o rasina DI ca ultima treapta de filtrare.
Daca suspectezi o intoxicatie, schimb de apa (vezi sa fie in regula osmoza) sau poti folosi un polyfilter pad.
De curiozitate:
Ce sare folosesti?
Ce salinitate ai?
Cu ce masori?
|
 |
|
Vezi ca doza de ZS3 din ghid,pentru un volum dat de apa, e un pic cam mare.In final,dupa doza initiala, vei ajunge sa ai surplus de carbon in sistem si va dura putin pana se va consuma.Creste probabilitatea de a face ciano.Eu as baga doar jumatate.
Vezi ca a aparut A-Balance - combate cianobacteria in combinatie cu Cyanoclean,rapid,in 2 zile. <-- Cel putin, asa se "lauda" producatorul.
|
 |
|
up
- Skimmer Beckett DIY - 1200 RON.
- Lampa ATI 6x39W cu tuburi Korallen-zucht ( sunt peste tuburile ATI ca si calitate) - 1200 RON. Tuburile inca nu au 2 luni de functionare.
- 1xVortech MP10wES - 800 RON
- Acvariu+stand+sump - 1000 RON
- capcana pesti,noua,nefolosita,in cutie - 140 RON
- 2 x Lock-line albastru dual nozzle 1/2 cu adaptor 3/4 - 50 lei/buc.
- Lock-line negru dual nozle fara mufa - 50 lei/buc
- 2 adaptoare 3/4 - 10lei/buc.
|
 |
|
Salifert.
|
 |
|
Salut.
Nu arata rau deloc.Pietrele le-ai lipit cu ceva?
|
 |
|
|
 |
|
Bijutierule care esti...
|
 |
|
reefer wrote:Sebi - daca gasesti rasina NPS - da-mi si mie de veste ca imi trebuie si mie daca gasesti pe undeva.
@reefer: 0745316535.
Suna cu incredere.
|
 |
|
|
 |
|
Nu vreau sa te enervez mai tare, dar puteai lasa pietrele acolo unde erau si sa urmaresti sa vezi ce specie de vierme e.
Daca era eunicid, da,merita bataia de cap, daca era un amarat de bristle ( si aia cred ca era) il lasai acolo.
Eu am avut cateva zeci de asemenea bristle in bazin, fara probleme.
Oamenii subestimeaza rolul benefic pe cate il au viermii astia intr-un acvariu si se grabesc sa le dea la cap.
O sa ai acum o alta ciclare si asta este.
|
 |
|
Dan,daca viermele ala arata ca si asta de mai jos,trebuie scos rapid.
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/26848.page
Daca este ca asta de mai jos,lasa-l acolo ca e detritivor.

|
 |
|
Salut.
ATI Sunpower,nedimabila.
|
 |
|
Update:
- Skimmer Beckett DIY - 1200 RON.
- Lampa ATI 6x39W cu tuburi Korallen-zucht ( sunt peste tuburile ATI ca si calitate) - 1200 RON. Tuburile inca nu au 2 luni de functionare.
- 1xVortech MP10wES - 800 RON
- Acvariu+stand+sump - 1000 RON
- capcana pesti,noua,nefolosita,in cutie - 140 RON
- 2 x Lock-line albastru dual nozzle 1/2 cu adaptor 3/4 - 50 lei/buc.
- Lock-line negru dual nozle fara mufa - 50 lei/buc
- 2 adaptoare 3/4 - 10lei/buc.
|
 |
|
koala wrote:
PS: Catalin, eu am crezut ca sistemul este in functiune deja (skimmer si biopellete).
Si eu.
Da drumul reactorului.
|
 |
|
CatalinBarbu wrote:
Si atunci de unde NO3-ul asa de mare?
Nu stiu de unde ai NO3 asa de mare. Nu stiu cum ai preparat piatra inainte de a o baga in acvariu, spre exemplu.
Eu intotdeauna mi-am considerat acvariile ciclate in momentul in care aparea NO3-ul. Nu am asteptat niciodata ca sa imi indice NO3=0, ca sa consider ca acvariul e ciclat. Faceam un schimb de apa si adoptam o metoda de reducere a lor. Atat.
Ma rog, fiecare cu abordarea lui.
|
 |
|