| Message |
|
|
Se pare ca ai prins ... bestia, pina la urma!
|
 |
|
|
rodoselada wrote:Personal cred ca e insuficienta lumina, cati lumeni are lampa?
Aia e, ca nu gasesc nicaieri informatii complete! Doar puterea (ceea de nu ajuta) si setanrile pe canale. Insa vad multe recomandari pentru marine, ceea ce ma face sa cred ca nu e ce trebuie pentru plantate.
|
 |
|
|
rodoselada wrote:Multumesc Gabriel!
Maine o zi importanta pentru mine, 1-ul meu workshop, rezultatele la Miniswamp (wabi kusa), si rezultatele la IIAC.
Pai sa fie cu noroc!
|
 |
|
|
Las' ca nici FB nu iti displace!
|
 |
|
|
|
Primul acvariu cu led ... Sincer, ori nu stiu eu cum sa setez Nemo ori scorpionul are dreptate si mai e pina la led.
Cyano nu e o surpriza. Acolo jos mi-a scapat putin substrat fertil in fata. Moss-ul este Taxiphyllum berberi. A mers
perfect cind l-am pus pe copaci dar in alte acvarii. Cind l-am mutat ... s-a oprit. Fertilizarea a foar aceeasi ca in alte
acvarii, doar de doua saptamini am schimbat pe alta schema. Care schema merge perfect in alte doua. Asadar, ramine
lumina. De doua saptamini am eliminat setarile lampii si am trecut pe priza programabile, pe programul meu obisnuit
adica 4+3+5. Pot sa vad diferenta deja.
|
 |
|
|
|
Anubias este o planta cu cerinte reduse pentru lumina dar nici nu trebuie sa fie umbrita atit de mult.
In plus, scoate clemele si prinde rizomul cu ata sau cu glue. Posibil ca acele cleme sa-l fi lezionat.
Mai multe poze de detaliu ar fi de ajutor.
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
Ei ... aia cu forumul e bine spusa!
|
 |
|
|
Salut Teo!
Bine ai venit!
Pe cind un saratel ... sau un plantat?!
|
 |
|
|
Eu as incepe cu un acvariu plantat, cu plante easy, in care as face mici schimbari in timp, ca sa inteleg cum merg plantele,
ce cerinte au, etc. Un acvariu de 60 de litri e putin cam mic, cum am spus. In timp iti vin idei, pe masura ce inveti vrei sa si experimentezi.
Asadar, ti-as recomanda ce am folosit eu in acelasi scop : un Diversa de 112 litri, cu reflectoare adaugate neoanelor, filtru JBL e902 echipat
cu MicroMec-ul original, apoi Matrix si Siporax, instalatie CO2 Tropica 60 (apoi schimbi) si un micro skimmer de la Eheim. Intre timp intra pe
link-ul de mai jos si citeste. De asemenea, tot pina te hotarasti ce vrei sa faci, citeste despre plante, despre CO2, fertilizare ... Eu, pina sa
intru pe acest forum, am urmarit cu placere clip-urile Tropica de pe Youtube (Layout ##). Foarte interesante si utile.
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/2013.page
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
Salutare si bine ai venit printre “nebuni”!
Inainte de orice, spune te rog cam la ce buget te gindesti. E simplu sa-ti recomandam echipamente numai ca depinde si de ce buget dispui. De ex. pentru un acvariu bine echipat, te gindesti la cca. 1500 lei/100 litri, mai mult sau mai putin.
Legat de asta, cam ce anune vrei sa faci? Plantat mai easy, banuiesc, daca esti la primul. Apropo, cel mai bun acvariu “scoala” e cel de 100 de litri.
LE : Acum am vazut si poza. Se complica putin lucrurile. Daca acela e obiectivul, bugetul va trebui sa fie mai generos.
|
 |
|
|
Ei bine, a ajuns in locul meritat!

|
 |
|
|
|
Incarca Fissidens. Dintre toate varietatile mi se pare muschiul cel mai tezistent. Dar, ca la toate, si asta cere ceva gaz.
|
 |
|
|
|
Eu m-am “lecuit” de led-uri. Prefer neoanele dupa ce am “ars” doi copaci cu Taxiphyllum. Cit despre CO2... buna idee!
|
 |
|
|
Liv wrote:
Silviu Man wrote:Cerintele plantelor sunt diferite si variate. Cele care au stagnat probabil au cerinte mau ridicate la anumite minerale sau se hranesc mai cu seama prin radacini sau sin sol (pentru ca si Anubias are radacini dar isi ia resursele din apa). De aceea eu nu folosesc o singura gama de fertilizanti ci ii combin.
Momentan o sa folosesc o singura gama de fertilizanti - Macroline (si eu am mai multe tipuri de fertilizanti).
Oricum dupa 10 zile de la inceperea fertilizarii dau semne de imbunatatire majora.
Exista multe linii de fertilizare sau fertilizanti. Ideea e ca intr-un acvariu plantat, varietatea mare a plantelor, din perspectiva cerintelor dar mai ales a modului prin care se hranesc (preponderent prin radacini sau preponderent foliar) face foarte dificila crearea unei linii care sa acopere cerintele plantelor fara deficit si fara exces. Asadar, combinarea a mai multe linii sau produse in doze moderate sau fractionate ar fi o solutie logica, conform principiului Pearson.
|
 |
|
|
|
De ex. Anubias incepe sa aiba probleme daca pH-ul scade sub 6. La fel Bucephalandra. Limnophila este chiar mai putin toleranta, zona de confort fiind intre 6 si 7,5. Nu am studiat toate plantele din acest punct de vedere dar la majoritatea este indicata mai curind o toleranta marita in zona neutra spre alcalina, decit in zona nu neaparat acida (aici ar fi vorba de un pH sub 5) dar in zona usor acida (in jur de 6). Insa in zona asta se ajunge cu un aport destul de mare de gaz, deci discutia e mai curind teoretica.
|
 |
|
|
skija wrote:
Silviu Man wrote:Orice deficit ca si un exces sunt daunatoare. Si CO2 in exces devine toxic pentru plante.
Si la ce valori te referi aici sa co2-ul este toxic in exces ptr plante ?
De la nivelul de la care formarea acidului carbonic determina o scadere drastica a pH-ului. Evident, depinde de toleranta plantelor.
|
 |
|
|
|
Atyopsis gaboensis de la nevertebrate. Moluccensis am inteles ca se gasesc si pe la alte magszine. Incearca la Coralis sau Hornbach.
|
 |
|
|
Cam tirziu dar proiectul incepe sa se contureze. Se contopesc doua idei : acvariul prezentat aici si Lion King. Avem asadar urmatoarea lista aprobata :
Acvariu : 233/58/58. Nu are chiar 1000 de litri cum mi s-a spus initial dar ... acolo!
Filtrare : 2 x Eheim thermo 1200 XLT plus 4 prefiltre Sun Sun
2 x Micro skimmer Eheim
CO2 : 2x6 kg cu difuzoare
Lumina : ... in studiu. Lampa existenta era pentru marin, vad ce neoane se potrivesc si revin cu detalii.
Tema : Circle of Life - Lion King
Asta va fi in partea din dreapta. In stinga, o jungla inalta care se reduce treptat pina la mijlocul acvariului.
Plante : .... e o discutie lunga. Clar gazon, apoi multe Anubias, Buce, Bolbitis, Pinnatifida, ... Jungla, deh!
Vietuitoare : evident, o larga echipa de curatenie (Oto, Amano, zebre, Spiral ...) plus 10 Atyopsis si o armata de Red Sakura.
Pesti : doua bancuri mari de neoni si Ember Tetra.
Cam atit ... deocamdata.
|
 |
|
|