[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Silviu Man
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Message
Ca sa le inalti, poti sa te ajuti prin aditionarea de substrat. Mai este ceva : cind vei muta ornamentele, apa se va tulbura tare. Iti sugerez sa faci miscarile inainte de un schimb mai mare de apa; astfel poti sa tragi prin furtun mai multe impuritati. Tot atunci ar trebui sa fie momentul cind introduci substrat si plante noi; astfel faci "mizerie" o singura data. Dupa ce rezolvi, iti recomand 30 ml Filter Medium, pentru limpeziresi protejarea mediilor filtrante impotriva deciclarii. Asadar pietrele inalte impreuna in stinga si aranjamentul din dreapta este solutia ta?!. Cred ca va arata frumos. Succes!
Salut! Nu sunt atit de experimentat dar, din ce vad in poze, poti sa faci o multime de lucruri. Nu ne ramine decit sa ne dam cu parerea. Eu as aduce la un loc cele doua pietre din spate, in treimea dinspre sorbul filtrului. In coltul acela nu as mai planta nimic pentru ca, din experienta mea, zona sorbului trebuie sa fie libera pentru ca fluxul de apa sa se "scurga" usor, impreuna cu impuritatile. Cioata cu Anubias (apropo, frumoasa floare!) l-as muta la dreapta, impreuna cu celalalt decor. Astfel ai in mijloc o zona de "impodobire". Pe fundal as pune niste plante de tip stem (daca citesti si alte comentarii pe care le-am facut in alte topic-uri, vei vedea ca sunt fan Limnophila, Hygrophila,...). Plantele stem cresc repede si concureaza cu algele in absorbtia nutrientilor din apa. In plus, daca sub substratul decorativ nu ai substrat fertilizant (poate ai, nu stiu), va trebui sa folosesti fertilizanti lichizi, asa ca e bine sa nu ai multi nutrienti in apa pe termen lung, tot ca sa te feresti de alge. Plantele pe care le ai sunt cu crestere lenta, asa ca nu te vor ajuta foarte mult in aceasta problema. In dreapta as pune niste bambus (Murdenia keisak), intr-o tufa compacta. In mijloc as incerca Hydrocotyle tripartita, dinspre spate spre fata, ca un "riu de verdeata". In prim plan merge niste gazon, dar lasind o fisie de pietris descoperita, pentru colectarea mizeriilor, eventual sub hranitor (multe produse se scufunda repede si ai nevoie sa le tii sub observatie; ce nu se consuma, se elimina). De asemenea, as adauga substrat intr-o panta mai mare, dispre fata spre spate, chiar daca acopera o mica parte din pietre. In fine, as schimba serpentina de la filtru cu acel refulator tip fanta, care ar crea un curent de apa de la dreapta spre stinga, catre sorb. Apa se filtreaza mai bine asa iar unele plante au nevoie de un flux de apa; este si mai sanatos sa filtrezi mai repede apa dupa interventiile facute cu ocazia schimbarii apei, curateniei, plantarii/replantarii plantelor, etc. si sa eviti depozitarea resturilor in plante. Daca vei avea si creveti si/sau melci, lucrurile se simplifica, fac ei curatenie. Repet, acvariul tau este "deschis", poti face aproape orice cu el. Succes!
Nu-si pierde nimeni vremea, toti colegii o fac din pasiune si, in general, genul acesta de oameni chiar simt nevoia sa impartaseasca din cunostintele sau experientele lor. Din punctul meu de vedere, cred ca ai doua variante : fie mergi in continuare si incerci sa corectezi parametrii apei si populatia de vietuitoare, fie te opresti, te documentezi mai serios (a se citi temeinic) apoi reamenajezi acvariul. In prima faza este mai mult de munca si iti asumi ceva riscuri, in a doua tragi linie, iti asumi niste pierderi dar poti face lucrurile mai bine si mai aplicat. Tu decizi! Daca citesti din nou, in ordine, postarile de pa acest topic, deja poti sa extragi o lista de pasi pe care trebuie sa-i parcurgi. Ia o decizie si posteaz-o; cu siguranta toti colegii vor reveni cu sfaturi, nu ramii singur. Succes!
Multumesc, nu e chiar superb. Mai am de lucru. Daca vrei sa vezi exemple cu adevarat superbe, intra mai sus, pe "Creme de la Creme". Sau intra pe You Toube si scauta Tropica Layout. Sunt peste 100 de filmulete de tio tutorial despre amenajarea si intretinerea acvariilor plantate. Unele prezinta inclusiv modul de manipulare si plantare/intretinere a unor plante. Eu de acolo am invatat foarte multe. Preferatul meu este Layout 65 si Pedro Rosa's stunning Dutch Aquascape. Poti viziona si scoala Amano Takashi, este splendid!
imageimage
image

Uite inca trei detalii ... Sper sa iti placa.
Planta se numeste Pogostemon Helferi. Este foarte frumoasa dar creste incet si trebuie sa ai grija sa nu fie in curentul de apa. Cit despre creveti, eu am comandat 8 Red Cherry dar se pare ca am primit si doi Red Sakura. Acum cred ca sunt peste 25 in acvariu, de toate nuantele si marimile.
imageimageimage

Uite si citeva vedete ale acvariului (ultima este contributia fiului meu).
Salut! Pentru CO2 am folosit Sistem 60 (x2) de la Tropica, un sistem simplu, usor de instalat si utilizat. Este un clopot de difuziune a CO2 alimentat de la un spray cu CO2 printr-un furtun cu valva de sens. Pentru acvariul tau ai nevoie de un singur dispozitiv pe care trebuie sa il umpli zilnic si te tine cam o luna. Daca optezi pentru asta, ai grija sa il aerisesti saptaminal (are dop de silicon special pentru asta). Programul meu de lumina este de 10 ore pe zi, divizat astfel : de la 8 la 11, apoi de la 14.30 la 21.30. Pentru parametrii apei am luat teste cu reactivi si le folosesc periodic (doar pentru pH si duritate). Am si un pH metru electronic, pe care il folosesc mai frecvent, in special inainte si dupa schimbarea apei, ca s a fiu sigur ca totul e OK.
OK, arata bine. Fa o poza de la o distanta mai mare, perpendicular pe peretele frontal, cu acvariu usor iesit din cadru. Vezi cum iese.
Multumesc! Are citeva probleme de amenjare dar il mai las un timp pina sunt sigur ca pot interveni. De ex. piatra din mijloc s-a inclinat cu ocazia penultimului cutremur si a trebuit sa o sustin cumva din stinga. Dar, in felul acest nu mai respecta principiul estetic al "treimii". Ea ar trebui sa stea cam cu 10-15 cm mai la stinga. Da' gasesc eu o solutie sa o repun pe pozitia initiala. Bafta!
Salut! Incerc sa-ti dau citeva sugestii la fel cum am scris si pe alte topic-uri din "Coltul incepatorului", facind apel la experienta mea de pina acum. Eu am un acvariu plantat tip Diversa, de 120 litri (cam 100 litri util). Dupa setarea si ciclarea lui, am avut probleme cu algele. Greseala mea a fost ca am amenajat acvariul mai devreme de perioada in care se puteau livra vietuitoare (de la mijlocul lui februarie 2016). Evident ca, dupa 4 saptamini au aparut algele. Am incercat indepartatea lor manual, prin tratarea cu substante de tot felul. In cele din urma algele erau tot acolo iar unele din plante si-au incetinit cresterea iar altele (de ex. Rotala Bonsai) s-au topit. Am studiat problema si, in cele din urma, am ajuns la concluzia ca, daca acvariul este bine ciclat, echilibrat ca flora si fauna, cea mai buna cale de a lupta impotriva algelor este calea naturala. Asa ca am comandat o echipa de curatenie : creveti Amano, creveti Red Cherry, pestri Otocinclus Affinis, SAE si melci Spiral Horn. Dupa ce i-am introdus in acvariu, in citeva zile, pietrele ornamentale, plantele si peretii acvariului erau curate "luna" (si asa au ramas pina azi). Pe linga eficienta "echipei de curatenie". un rol important l-au avut plantele cu crestere rapida, de tip stem (Limnophila, Hygrophila) dar si Cryptocoryne. Am si Anubias Barteri pe piatra si pe lemn, unde green spot algae era la ea acasa. Problema a fost ca "baietii" au facut curatenie perfecta dar, in timp, algele au fost "stirnite" si au difuzat in apa rezultind "apa verde". Am depasit si faza asta dupa un "intuneric total" de trei zile sin doua schimbari masive de apa. Acum nu am nici cea mai mica problema cu algele. Baietii de la salubrizare isi fac treaba perfect, folosesc periodic Filter Medium si BioDigest la scjimbarea apei fara nici o alta substanta. Sper ca experienta mea sa-ti fie de folos. Succes!
image

In imagine este acvariul meu. Daca te uiti in partea dreapta, vezi sorbul filtrului, in fata este piatra de care vorbeam, iar in stinga sorbului este planta. Sper ca se vede bine.
In ceea ce priveste melcii, probabil ca 2-3 Spiral Horn sunt suficienti. De asemenea 2-3 Amano pot sa te protejeze, la nivel macro, de alge. RCS fac apoi curatenia de detaliu. Nu trebuie sa ai nici prea multi din fiecare pentru ca si ei, la rindul lor, elimina dejectii care se adauga mizeriilor din apa. Asadar, trebuie sa ai un echilibru intre ce beneficii iti aduc ei si limita de la care ei insisi devin nocivi. Nu cred ca este bine sa ascunzi sorbul filtrului. La inceput si eu am crezut ca este frumos sa acoper echipamentele cu plante. Dupa o luna am revenit si am rearanjat zona: plantele din proximitatea sorbului filtrului nu permiteau fluxului de apa, implicit de impuritati, sa ajunga la sorb. Imediat am delimitat foarte clar zona respectiva cu o piatra de inaltime medie (care se comporta ca un prag in calea fluxului de apa, inainte de sorb si formeaza o zona de linistire a apei, chiar sub sorb) si cu o Echinodorul Bleheri pe fundal, dupa sorb, care linisteste fluxul de apa. Surpriza a fost gasca de neoni negri, care s-au prins repede de faza ca acolo ajunge si mincare dispersata de fluxul de apa si stau la "pescuit" tot timpul.
Am inteles ca vrey sa ai Red Cherry. Ca si Amano, Red Cherry se plimba prin tot acvariul, sunt consumatori de alge, se inmultesc in zone ferite (vegetatie densa) dar, daca ii hranesti intr-o anumita zona, in mod constant, atunci da, ii vei vedea roind ca un cird de oi. Spectacolul este frumos, sa ii vezi pe toti adunati in loc sa- "vinezi" prin stufaris. Cu privire la administrarea hranei, vezi ca sunt hranitoare speciale pentru creveti. Sunt ca niste tuburi submerse care se temina int-o hranitoare. Pui hrana in tub, pe sus, si ea se scufunda si se distribui jos, formind un front de furajare si nepermitind granulelor sau fulgilor sa difuzeze in apa. Dar sa stii ca, daca nu-i hranesti excesiv, si daca hrana se raspindeste in apa si pe plante, nu este o problema; crevetii "pasc" peste tot. Cel putin la mine asa se intimpla. Soer ca observatiile mele te vor ajuta. Succes!
Sunt de acord cu criss.z. Daca iti permiti o anumita suma, plantele de tip stem, cu crestere rapida, ar fi nu numai utile dar si frumoase. Dupa cum aratam in alta postare, Limnophila Hippuroides si Hygrophila Polisperma sunt preferatele mele, ca si Anubias Barteri si Cryptocoryne Wendetii. Ultimile sunt mai "incete" dar deosebit de rezistente si adaptabile. Dar sunt si altele, la fel de usor de intretinut si cu crestere rapida, de ex. Pogostemon sp. Succes!!
Nu am prea multa experienta dar iti dau citeva sugestii, precum am scris si pe un alt topic, din putina mea experienta. In acvariu as adauga plante cu crestere rapida, de tip stem (Limnophila, Hygrophila, eventual Cryptocorine). Asta te va ajuta la controlul nutrientilor liberi din apa, respectiv la limitarea dezvoltarii algelor. Apoi as adauga si 2-3 creveti Amano. E adevarat, sunt mai scumpi, dar sunt excelenti mincatori de alge. Eventual citiva melci din clasa Neritina (eu folosesc Spiral Horn, sunt excelenti nu numai impotriva algelor dar si pentru curatarea plantelor, ornamentelor si peretilor acvariului). Ca si amenajare, arata foarte bine; zona centrala (probabil destinata hranirii crevetilor) va fi o foarte frumoasa priveliste cind crevetii vor iesi la "pascu". Eventul, poti pune pe peretele de fundal un colant, ca sa "inchizi" peisajul.Succes!
Inca doua sugestii. 1. Ca sa grabesti ciclarea acvariului, foloseste consortii bacteriene pe care le poti cumpara de la orice pet-shop. Eu folosesc BioDigest si sunt foarte multumit. 2. Iti sugerez sa rearanjezi decorurile si sa muti pe cele inalte catre spate si sa le aduci pe cele mici in fata. Iti spun si de ce : cind m-am mutat la casa mi-am amenajat o stincarie (pietre, plante ornamentale, etc). Reprezentantul firmei care a facut lucrarea mi-a dat o lectie foarte interesanta; eu doream arbusti in apropierea aleilor dar el a spus ca "cel mai frumos efect este cind decorurile si plantele pornesc de la mic spre mare, dinspre locul observatorului catre capatul gradinii". Cam asta se intimpla si intr-un acvariu: exista decoruri si plante de fundal, de mijloc si de prim-plan. Astfel se creeaza efectul de profunzime al aranjamentului. De asemenea, urmarind aranjamentele lui Amano Takashi, am retinut din comentariul documentarelor ca, in amenajarea acvariului se respecta regula "treimii". Adica, ornamentele principale (cele mai inalte sau reprezentative) nu se pun nici la mijlocul acvariului nici in extreme laterale ci la o treime din deschiderea peisajului. In acest fel, din orice unghi privesti acvariul, imaginea capata logica, estetica si dinamism. Am incercat si eu si chiar asa e. Scuze daca am fost prea narativ. Succes!
Salut! Nu sunt de mult in domeniul asta dar am trecut si eu printr-o astfel de experienta. Pare sa fie green spot algae. Asa cum am postat si la alte topic-uri, la mine a mers cu melci Spira Horn. Imi apareau acele puncte verzi, bine delimitate si de culoare intensa pe Anubias Barteri Nana si pe o portiune limitata din peretele frontal al acvariului, acolo unde dimineata ajungeau razele soarelui pentru o scurta perioada de timp. Am studiat problema si, impreuna cu intraga "echipa de curatenie" (Amano, Oto, SAE, Red Cherry) am adaugat 8 melci Spira Horn (acvariul are cca. 100 litri util). In foarte scurt timp petele au disparut. Chiar si acum, in zona in care ajunge lunima solara, mai apar uneori pete dar Spira le "simte" imediat si le elimina. Repet : acesta nu este un sfat, doar o observatie pe termen lung. Sper sa te ajute. Succes!
Din poza inteleg ca este un Corry. Ei sunt mai activi pe substrat, nu cred ca a fost supra alimentat. In general pestii de tip "scotocitori" sau "fara stomac" maninca atit cit le trebuie. De aia nici nu trebuie hraniti excesiv, mai curind cite putin si mai des. Daca nu manifesta semne de boala (daca nu pluteste in deriva, nu cauta sa se ridice frecvent la suprafata sa ia aer, nu se freaca de plante sau decoruri, etc) atunci mai bine il tii sub observatie un timp si iei o decizie ulterior. Iti recomand Filter Medium de la Easy-Life. Este un amestec de substante naturale cu efecte benefice asupra pestilor si, in plus, limpezeste si apa (dupa aplicare, apa devine cetoasa dar in max. 24 de ore se face cristal). La acvariul tau trebuie sa injectezi cam 30 ml. Agita foarte bine flaconul inainte de adminstrare, pune solutia intr-o masura, trage cu o seringa apoi injecteaza in fluxul de apa putin cite putin pina termini cantitatea. Are avantajul ca aglutineaza si eimina prin filtrare si particulele alea mici si enervante care nu ajung la nivelul sorbului filtrului si plutesc in apa pina se decompun cu totul. Succes!
Interesant! urnizorul de Spira imi spunea ca nu sunt tocmai compatibili. Bine de retinut pentru viitor. Multumesc!
 
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com