[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Anubias Barteri var Nana - preferata mea  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6132
Location: Barlad
IP:
Offline

Dragi Colegi,

M-am hotarit sa scriu acest topic despre o planta care pe mine ma fascineaza si imi este foarte draga. Pe linga faptul ca este deosebit de frumoasa si eleganta, in acvariu are o prezenta impresionanta si isi mentine mult timp aspectul bogat, de un verde intens si foarte placut.

Este vorba de Anubias Barteri varietatea Nana.

Nu ma intereseaza sa va prezint informatiile pe care le puteti cu usurinta colecta din diferite surse ci sa va prezint experienta mea cu aceasta planta si motivatia atasamentului meu fata de ea. Totusi, ca o baza de discutie, iata un rezumat al informatiilor depre Anubias Barteri var. Nana :


Familie : Araceae
Tip de radacina : Rizom
Provenienta : Africa - Cultivar
Inaltime : 5-15 cm
Latime : 8+ cm
Necesar de lumina : Scazuta - Medie - Intensa
Temperatura necesara : 20-30°
Duritate tolerata : 1-20°dH
pH tolerat : 5.5-9
Viteza de crestere : Lenta - foarte lenta
Cerinte fata de CO2 si fertilizare : scazute-medii

Mediile in care se dezvolta in mod natural aceasta planta sunt cele din zona riurilor de mica adincime din zona Camerun-ului (Africa) si este o planta care tolereaza valori destul de largi in ceea ce priveste iluminarea si continutul de dioxid de carbon (CO2) din apa. Se poate dezvolta la o iluminare slaba (de pina la 0,3 W/litru) dar zona ei de confort este undeva peste 0,5 W/litru. In ceea ce priveste CO2, nu sunt descrise cerinte specifice dar, ca orice planta, va prospera atunci cind CO2 va fi aditionat in doze cit de mici. Oricum, opinia generala este ca, intr-un acvariu bine populat, se genereaza suficient CO2 pentru ca Anubias sa se “simta bine”. Fiind o plata cu rizom, fertilizarea cea mai eficienta este cea in coloana, in special cu fier. Plantarea se face prin atasarea rizomului pe un suport (lemn, piatra) legat cu atentie cu ata de pescuit, nu prea strinsa pentru a nu leza rizomul. Inmultirea se face prin sectionarea rizomului si legarea lui pe un nou substrat. Se pare ca primul cultivator al plantei a fost Tropica si, la scurt timp, a devenit extrem de populara in lumea acvaristicii din toata lumea. Este foarte potrivita atit pentru acvarii mari cit si pentru acvarii nano. Este considerata una dintre cele mai rezistente plante de acvariu, nu degeaba fiind supranumita “planta de plastic”.

Acum, iata experienta mea legata de aceasta planta, intr-un acavriu Diversa de 118 litri, cu doua neoane de 18 W plus reflectoare, aditit de CO2 minimala (sistem clopot), filtru extern JBL CristalProfi e901 echipat cu prefiltru Eheim intern, substrat fertilizant si decor de pietris si manado. Parametrii apei : duritate 14-16 GH; pH 7,5-7,6.

Plantarea

Am doua Anubias : una pe radacina de Mopani si una pe o piatra. Stiind ca este esentiala sustinerea rizomului la suprafata substratului, am ales sa le pozitionez la cca. 5 cm deasupra acestuia. Cu timpul am inteles de ce este atit de important : Anubias va emite o serie de radacini aeriene care se ataseaza de suport dar se si intind catre substrat, penetrindu-l. Asadar, fertilizarea prin apa este deosebit de importanta ca si inaltimea la care este suspendat rizomul.

Este iarasi important ca, inainte de a le atasa de suport, sa fie pozitionate cu rizomul paralele cu o (eventuala) latura si undeva pe partea latero-superioara a acestuia. Planta emite initial un rizom principal care se intinde in lungul suportului dar curind (in cazul meu dupa aproximativ 3-4 luni) ea va emite noi rizomi asimetrici. Asadar, trebuie sa anticipam zonele in care viitorii rizomi se vor extinde pe suport, atit pentru a nu limita spatiul vital al plantei dar si din punct de vedere estetic, astfel planta va forma o tufa compacta si frumos etajata. De asemenea, este important sa anticipam zonele in care se extinde planta (chiar cu o crestere lenta, Anubias este foarte “perseverenta” si chiar invaziva). In consecinta, fie o plantam intr-o zona libera, pe care urmarim sa o decoram (dar aici avem nevoie de multa rabdare, un timp destul de indelungat peisajul ramina sarac) fie, in varianta aleasa de mine, linga niste plante stem, care apoi, pe masura extinderii “coloniei” Anubias, pot fi tunse si replantate astfel incit sa creem spatiu vital “invadatorului” si/sau linga un alt decor care poate fi mutat, scos sau repozitiona.

Iata un exemplu despre al doilea caz :

image

Dezvoltarea

Anubias, dupa cum spuneam, se dezvolta incet. Emite rar cite o frunza, de regula generata la baza petiolului unei frunze mature. Initial, frunza are aparenta unui fuior care se lungeste si, la un moment dat, se desfasoara. Momentul in care inca nu s-a desfacut este cel mai delicat : in aceasta perioada frunza este foarte fragila si sensibila si poate fi agresata cu usurinta. Nu de putine ori, am vazut frunze tinere ciuntite si care, ulterior, au crescut deformate. Cu timpul insa se dezvolta o masa foliara compacta in care frunzele tinere isi gasesc protectie in aceasta prima perioada de fragilitate. Frunzele au un aspect compact, de un verde foarte intens, aminitind de frunzele de ficus.

Poate cele mai spectaculoase si utile organite ale Anubias-ului sunt radacinile aeriene. Se dezvolta de la baza rizomului cam in acelasi ritm cu generarea frunzelor si “imbraca” suportul ca niste mici tentacule verzi, strins atasate de acesta. In cele din urma, daca planta este suspendata in apropierea substratului, radacinile se infing in substrat la mica adincime. Au un rol esential in atasarea plantei pe suport in perspectiva momentul in care ata folosita la prinderea plantei dispare. Mie imi par extrem de utile si din alt punct de vedere : avind multi creveti mici (Red Cherry si Blue Pearl) mica “jungla” creata de radacinile de sub planta reprezinta un loc perfect pentru inmultirea acestora. De nenumarate ori, aspirind substratul si mergind cu delicatete pe sub frunzele Anubias-ului, am descoperit adevarate crese de creveti, multi dintre ei mici, aproape minusculi. Radacinile plantei le asigura doua lucruri foarte importante : protectie (prin densitate si textura) si hranire (pentru ca acolo se aduna mici particule de hrana si astfel crevetii nu se expun in cautarea hranei). Am urmarit indelung si cu mare atentie acest aspect si pot confirma ca intre radacinile Anubias-ului stau cei mai multi dintre puii de creveti, profitind de acel mic refugiu.

Iata cum arata zona “hatisului” :

image

Iata cum arata una dintre plante dupa 9 luni :

image

Fertilizare

Majoritatea surselor nu recomanda in mod expres o anumita fertilizare; este pomenita aditionarea suplimentara de fier, ceea ce este valabil pentru majoritatea plantelor. Eu indraznesc sa cred ca Anubias, chiar fiind o planta cu crestere lenta, formeaza totusi o biomasa considerabila raportata la rizomul si radacinile ei; asadar, o fertilizare micro si macro este binevenita si mentine capacitatea plantei de a se dezvolta si rezista in timp. Eu folosesc Tropica universal, apoi fier si potasiu. Fertilizarea o fac la fiecare schimb de apa, calculat la volumul de apa schimbat.

Inflorirea

Am tratat separat acest aspect pentru ca este cel mai spectaculos, fiind si rar. Anubias infloreste doar in anumite conditii. Sursele spun ca inflorirea plantei este direct legata de nivelul de fosfati din apa ( la niveluri ale PO2 de 1,5-2,0 mg/litru). Eu indraznesc sa afirm ca nu este de ajuns. Foarte imprtanta este intensitatea luminii, suportul si fertilizarea. Si argumentez : am doua plante, una pe piatra, una pe pe lemn. Prima se dezvolta mai incet, a doua mai rapid. Ambele sunt expuse egal luminii insa singura care a inflorit a fost cea de a doua. La inceput facea cite o singura floare.

image

In momentul in care, dupa fier, am suplimentat fertilizarea cu potasiu, iata ce am obtinut, la scurt timp :

image

Pina atunci aparea, cum spuneam, o singura floare, se dezvolta, se maturiza si disparea. Acum vad ca in mai putin de 2 saptamini au rasarit patru. Chiar sunt curios cind se vor opri. Planta de pe piatra insa, se dezvolta dar nu infloreste. Asadar, care sa fie explicatia!?

Este foarte interesanta evolutia florii (pantru ca are o evolutie). La inceput apare o tija care in virf are o formatiune asemanatoare frunzelor primordiale (poate fi usor confundata cu o frunza noua). In scurt timp se diferentiaza si creste iar formatiunea din virf prinde contur. Dupa o perioada de “burduf” se deschide ca o minuscula cala, atunci cind depaseste ultimul etaj de frunze, la lumina (in poza de mai sus se vede una care numai ce a reusit sa “scoata capul”; astept sa infloreasca). Pentru o perioada de citeva zile ramine deschisa apoi se inchide la loc si ramine asa mult timp, pina imbatrineste si se degradeaza. Este momentul cind trebuie tunsa, cu mare grija. In fine, am avut ocazia sa remarc chiar fenomenul perlarii la o floare de Anubias. Iata :

image

Intretinere si inmultire

Intretinerea este foarte usoara si se face la intervale mari de timp. In principal trebuie verificati rizomii secundari si zona in care se dezvolta, eliberarea spatiului din zona in care planta are tendinta de a se extinde si tunderea frunzelor batrine sau alterate. Un aspect delicat este acesta din urma pentru ca se ajunge destul de greu la zona de sectionare a frunzelor, deoarece frunzele cresc total asimetric, intrepatrunse si suprapuse. Este indicata tunderea frunzelor cind acestea se suprapun in mai multe straturi, pentru a face loc celor tinere sa se dezvolte.

Inmultirea nu este atit de usoara cum este descrisa in unele articole. Intr-adevar, inmultirea consta in sectionarea unui rizom si atasarea lui pe un nou substrat. Este insa bine de retinut ca noua planta trebuie sa aiba cel putin 4-5 frunze pentru a putea sa-si reia dezvoltarea sanatoasa. De asemenea, rizomul se va sectiona in zona dintre doua frunze, nu in proximitatea unei frunze. Astfel, planta poate sa isi reia cresterea de la zona sectionata, generind noi frunze.

Ca o sensibiliate deosebita mentionez cea legata de dezvoltarea algelor Green Spot Algae (GSA). Le-am avut si eu si sunt foarte inestetice. In cele din urma, cea mai buna solutie au fost melcii mincatori de alge (in cazul meu, Spiral Horn). De altfel prezenta melcilor in acvariul care contine Anubias mi se pare esential, nu numai din punct de vedere al eliminarii algelor dar si dintr-o persepctiva estetica : la fel cum melcii curata peretii acvariului, asa si pe Anubias fac o curatenie “stralucitoare”.
In final, iata o imagine de ansamblu :

image

Se vede cum, la planta din stinga, trebuie sa ii eliberez zona din spate si sa repozitionez plantele care o limiteaza. Cea din dreapta a beneficiat recent de “spatiu vital” prin eliminarea decorului de plastic, mutarea Limnophilei si plantarea Ludwigiei mai in spate.

In final, recomand tuturor celor care vor sa-si creeze un mic colt de vis, de un verde intens, o jungla in miniatura, sa adopte Anubias Barteri var Nano impreuna cu ... multa rabdare!

Succes!

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6132
Location: Barlad
IP:
Offline

Revin pe acest topic cu o discutie inceputa in alta parte (http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/60/40495.page) cu colegul Humbert.
Ideea de baza era aceea ca, anumite plante, in conditii de stress, infloresc. Aceasta idee este sustinuta de unele experimente si observatii,
cum bina a precizat colegul Humbert si cum am constatat si eu, dupa o documentare ulterioara. Totusi, pentru majoritatea vietuitoarelor,
stress-ul provoaca suprimarea functiei de reproducere inainte de orice. Asadar, este de asteptat ca, o planta precum Bucephalandra sau
Anubias, sa nu infloreasca mai curind din cauza conditiilor improprii in care sunt crescute.

Pe acel topic am propus doua mici experimente.

Unul este legat de observatia ca, din cele doua Anubias Barteri var. Nana pe care le am in acvariu, numai una dintre ele infloreste. In mai mult
de un an si jumatate, cea de-a doua nu a facut nici macar o floare. Singura diferenta este ca prima este intens luminata iar a doua este mai
in umbra. Am mutat plantele care umbreau cea de-a doua Anubias si, dupa cca. trei saptamini, surpriza :

image

Asadar, absenta luminii este un factor de stress dar care suprima o functie importanta a unei plante, nu o stimuleaza, cel putin in acest caz.

Al doilea experimet se refera la Bucephalandra. Am un pui care mi-a venit inflorit de la furnizor. L-am plantat linga o radacina. Si-a pierdut florile si
de atunci nu a mai inflorit. Si in acest caz lumina nu este foarte bine distribuita in zona de plantare a plantei. Am mutat-o in alt nano, pe o mica
portiune de radacina, intr-o zona bine luminata, linga o Anubias Nana Pinto care infloreste frecvent. Urmeaza sa vad ce se intimpla ...

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
GeoCri3772
Member

Joined: 10/07/2018 14:28:49
Messages: 262
IP:
Offline

Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6132
Location: Barlad
IP:
Offline

In umbra marelui Anubias!

image

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6132
Location: Barlad
IP:
Offline

image

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
SCretu
Junior member

Joined: 10/03/2018 11:07:05
Messages: 21
Location: Rotterdam
IP:
Offline

Plantele arata foarte bine!
Desauron
Junior member

Joined: 04/10/2018 02:26:02
Messages: 40
IP:
Offline

Si a mea a inflorit, am anubias nana eu, si tot pe lemn. Am una pe un coral,nu pe piatra... sunt curios daca aia va inflorii. E bine de stiut acum.
Desauron
Junior member

Joined: 04/10/2018 02:26:02
Messages: 40
IP:
Offline

Ai incercat vreodata sa le polenizezi?
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6132
Location: Barlad
IP:
Offline

Desauron wrote:Ai incercat vreodata sa le polenizezi?


Nu. Cred ca trebuie crescute emers.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Bridges
Junior member

Joined: 13/11/2018 22:49:54
Messages: 7
Location: Bucharest
IP:
Offline

Pentru prima data am si eu anubias cu flori. De inflorit, a inflorit emers, nu submers. E drept ca cele mai "de sus" frunze sunt foarte aproape de suprafata apei.
Nu pot sa spun daca au existat factori speciali care sa fi contribuit la inflorire... pur si simplu s-a intamplat.
Pe 31 decembrie am observat bobocul...
image

A inflorit peste 3-4 zile, iar astazi arata cam asa...
image

Din pacate, cred ca am ratat momentul in care as fi putut strnge ceva polen pentru o viitoare inflorire...
Poate cu o alta ocazir, daca va mai inflori emers.

This message was edited 1 time. Last update was at 18/01/2019 12:52:20

Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 1528
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Oricum ai avea nevoie de 2 plante care sa infloreasca simultan. Anubias evita autopolenizarea prin maturarea polenului si a ovarelor la timpi diferiti. Polenizarea (daca imi amintesc bine) poate avea loc doar emers. Iar semintele cresc foarte incet.

Sa aveti pesti sanatosi, plante frumoase si apa limpede.
Bridges
Junior member

Joined: 13/11/2018 22:49:54
Messages: 7
Location: Bucharest
IP:
Offline

Eu ma gandeam sa adun polen de la partea masculina acum si sa il pastrez pentru urmatoarea inflorire cand as incerca efectiv polenizarea. Sub conditia ca si urmatoarea inflorire sa fie tot emersa ca si aceasta. O sa vad diseara daca mai exista ceva viabil la varful florii.
Ideea ar fi de experimentare... nu de obtinere de productie la scara industriala
Banuiesc ca ar dura cateva luni de zile cresterea si coacerea fructului (daca s-ar intampla) si inca 1-2 ani pana sa ai rizomi cat de cat viabili.
Rabdare as avea... numai ca nu tine doar de asta...

Pe mine ma impresioneaza capacitatea genetica a acestei plante.
Am facut un mic experiment cu un rest de rizom de 1mm (da, un milimetru) de care era atarnat un mic fir de radacina. O ramasita dintr-o ajustare a unui rizom pentru o bucata de lemn.
L-am pus acum 3 luni intr-un borcan cu apa, cateva ore de lumina de afara pe zi si atat. Acum, dupa 3 luni are doua frunzulite mici... o sa fac o poza zilele astea.
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6132
Location: Barlad
IP:
Offline

Flori de iarna ... curind!

image
image
image

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
 
Forum Index » Plante de acvariu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com