[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Alokt
Forum Index » Profile for Alokt » Messages posted by Alokt
Message
Mai bine ai lua ceva sol fertil de la un producator, nu sunt foarte scumpe (toate), asa doar sa scoti ochii plantelor ca le-ai pus ceva de calitate.
Sa faci un substrat DYI merge, e ieftin, dar e multa munca, pentru ca nu poti sa arunci pamant de flori si nisip peste el, ci trebuie sa combini mai multe tipuri de sol si nu stii niciodata ce ai in el, poate sa faca niste reactii foarte urate. Ia o galetuta de la sera si o pui sub nisip.

Vesicularia nu se baga in substrat, daca o pui langa o buturuga aceasta se va prinde de ea.
Domnu' Porcu', ce zici, 6mm nu e cam mare granulatia?
Eu am incercat asa ceva si rezultatul a fost ca toate rezidurile si resturile de hrana au intrat intre particulele de pietris si au putrezit acolo linistite.

@Alber
Porcu este una dintre persoanele care stiu despre ce vorbesc, daca zice da, trebuie sa te pui sa alegi particulele de 6 mm dintre restul de granulatie mai mica. ;)
OK, in final am prins si eu ideia cu tuburile.

Acum am o intrebare, unde pot sa imi cumpar niste neoane mai bune decat JBL?

Realmente sunt singurele pe care le-am gasit in oferte la online shops.
andreic wrote:Referitor la:
http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=6511

Tuburile Dennerle Amazon Day sunt de 6000k si nu de 9000k precum cele dela JBL. Crede-ma ca sunt mult superioare tuburilor JBL, iar alea de la Juwel concuresaza cu succes pe cei de la Hagen Glo pentru cel mai prost tub de acvaristica. Inca ceva, se pare ca Dennerle isi fabrica tuburile pe la Osram prin zona. Iti spune ceva?


Cele de la Jewel ies din discutie, le-au lasat in soclu si la transport s-au spart.
In final mi-am luat:
http://www.jbl.de/factmanager/index.php?lang=en
JBL SOLAR TROPIC T5 ULTRA 1200mm-54W (4000K) 54 W 1200 mm
Nu e cazul sa bagi scalarii in 60l, cresc prea mari pentru asa acvariu.
Se vor chinui si probali ca vor muri.
Betta este peste labirint, nu are nevoie de oxigenare la apa, dar ii plac temperaturile mai mari. Nu poti pune 2 pesti din specia aceasta in acelas acvariu pentru ca se vor casapi. In opinia mea acvariul tau e prea mic sa il faci acvariu comunitar, orienteaza-te spre o specie usoara si care iti place pentru inceput.
Specii pe care eu ti le recomand pentru primul tau acvariu:
- Xipho
- Moly
- Guppy
- Cars auriu (nu e compatibil cu plantele)

Si nu uita ca acvariul tau daca are 60l brut, in realitate sunt sub 50 l net, nu poti sa bagi foarte multi pesti.
Iti poti imagina ce se intampla daca afla sotia cuiva ca tocmai a investit 6000 in acvarii?
Destrami casnicii omule!!!!
Din cate am inteles 0,3W/litru e pentru acvariu fara CO2 si 0,6W/litru trebuie CO2.
Daca ai pus doar pietris fara nici un fel de fertilizare atunci de aceea iti mor plantele, nu au cu ce sa se hraneasca.
Daca te decizi sa intri pe vreo schema de fertilizare ai 2 variante:
1) Varianta aplicata de mine: Cumperi o gramada de chestii, apoi te pui sa intrebi, vezi ca nu era ceea ce doreai de fapt, te informezi, apoi iti cumperi ceea ce iti convine.
2) Varianta care o aplica orice om care gandeste: Te informezi (e plin forumul de informatii), iti alegi ceea ce doresti, si apoi cumperi.

In opinia mea ceam mai dificila parte in aceste scheme de fertilizare este pretul care este simtitor mai mare decat la un substrat DIY si aceste scheme de fertilizare ridica stacheta, fiind prevazute pentru utilizat in paralel cu CO2 si mai multa lumina (la capitolul acesta tu esti acoperit).
@ Porcu

Esenta este ca pe finalul acestei luni voi trece cu investitiile in acvaristica de 6000 RON.

Sunt pe drumul cel bun?

Esti mandru de mine?

Dar de tine?
Ce fel de substrat ai?

Daca este facut de tine si ai bagat cumva pamant de flori emerse iti va creste aciditatea enorm de mult si ti se vor "topi" plantele.
Asta nu este o opinie, este un fapt incercat de mine.
Poate nu e cazul la tine, dar eu folosind substrat facut de mine, in ultimii 7 ani, am invatat ca cel mai sanatos este sa acoperi pamantul pus pe fundul acvariului cu un strat ce 5-7 cm de nisip extrem de curat si de granulatie mai mare, ca sa izoleze apa de sus numitul pamant. Altfel te vei confrunta cu o aciditate extrema si cu un nivel de nutrienti in apa imposibil de asimilat de plante.
O varianta de compromis la comoditate si pret daca nu vrei sa intri pe intortochiatele cai ale substraturilor si schemelor de fertilizare de firma, ceea ce eu tocmai fac, ar fi pamantul de lac, care il gasesti la magazinele de flori vii mai pretentioase. Eu pentru pond-urile mele am luat pamant de lac extras de la adancime de 20 m din Olanda pentru ca are PH 6 si e mult mai ieftin decat orice schema de fertilizare specializata (sac 10 kg e cca 90ron).
Atentie la anubias, se va umple de alge din cauza luminii excesive, acesta are o crestere foarte lenta iar frunzele ii traiesc pana la 3 ani odata ajunse la maturitate.
O opinie proprie nu un fapt:
Si eu am patit asa ceva, la momentul respectiv nu stiam ca la multa lumia e nevoie de CO2.
Poate le expui la prea multa lumina dar nu au CO2 si nu pot asimila toti nutrientii din apa pentru ca nu au conditiile necesare ca sa-i proceseze.
Acestia ramanand in apa si combinati cu lumina multa, fac un mediu propice dezvoltarii algelor. In final, tu ai 0,5W/litru.

Inca o data repet, aceasta este doar o opinie, este foarte posibil sa ma insel.
OK, acum m-ai facut sa ma gandesc sa-mi iau si incalzitor in substrat.
Blestemat fie forumul acesta!!!!
Pana mi-am facut cont aici, puteam si eu sa fac acvaristica pe structura epocii bronzului, fara sa ma stresez de CO2, substrat cu fertilizatori, picaruri/litri/zi, tuburi T5 florescente si sa nu uitam incalzitor in substrat.
Nuuuuu, acum din "Pai daca am luat asta mai iau si aia" am ajuns sa fac tot felul de chestii de genul "Schema de fertilizare Sera (pe care tocmai am achizitionat-o cu tot ce tine de ea) este o prostie, trebuie sa imi iau DUPLA!!!"

Eu am senzatia ca tu incerci (si reusesti) sa ma convingi sa fiu sclavul acvariului meu.
Am calculat si ca sa obtin un substrat decent ca grosime imi trebuiesc 3 galeti de 20L, o galeata va umple 2,66 cm.
Din cate vad acest substrat este de fapt fara valoare nutritiva pentru plante,
vorbesc despre Dupla ground, restul compusilor de la dupla se adauga ulterior si acestia realizeaza de fapt fertilizarea.
Intrebarea mea este:
De ce nu nisip cu aceasi granulatie?
Sincer, ma papa la zmoc sa imi iau in acvariul nou din cap in coada tot ce tine de substrat de la DUPLA, dar imi vine greu sa cred, asta ca profan ce sunt, ca un astfel de substrat va avea continuitate.
Planta mea nr 1 este un crinum calamistratum, care stiu din experienta pe substraturile mele ready made ca la cel mai mic deranj al substratului in jurul acestuia, se resimte foarte tare si pierde frunze.
Pe de alta parte nu imi pot inchipui cum se fixeaza o dihanie de nymphaea intr-un substrat atat de liber si granulat.
Imi plac multe, dar nu stiu exact cum sa le fac si sa le intretin.
Si substratul asta cam ce perioada de viata are?

Banuiesc ca, covoarele de plante il secatuiesc foarte repede.
Mie substratul imi este de obicei de 12-15 cm.

Primul strat pe care il pun este amestecul de turba+isop+argila, apoi acesta il acopar cu nisip, la spalarea nisipului se pierde cam 50-60% din el, mai curat de atat poate fi doar prin sterilizare.
Practic nisipul eu il pun doar ca si un izolant intre substratul efectiv din care se hranesc plantele si apa.
Doresc sa deschid acest topic deoarece, cu toate ca m-am ocupat de acvaristica de o anumita perioada, pana acum nu am facut nici un fel de landskaping. Acum m-am decis ca unul dintre acvarii sa il fac cat mai frumos, si asta implica fundal decorativ, buturugi si bineanteles si covoare de plante.
Eu personal pana acum nu am intrat in contact cu acest tip de plante, dar acum voi primi urmatoarele plante:
Glossostigma
Ricia
Marsilea hirsuta
Neavand nici cea mai vaga idee despre cum se amenajeaza, prelucreaza si intretine DIN PUNCT DE VEDERE ESTETIC un covor de plante apelez la voi pentru sfaturi si sugestii.
Atunci, clar trebuie sa imi iau DUPLA.
Sper ca recomandarile tale sunt cele mai scumpe produse.

Daca nu ma pricep la acvaristica macar sa am scule scumpe ca sa scot ochii la critici?
 
Forum Index » Profile for Alokt » Messages posted by Alokt
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com