Author |
Message |
Alokt
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/09/2008 09:36:50
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
Alokt
Member
IP:
|
Din acvaristica punctul cel mai interesant pentru mine sunt plantele, din cateva discutii pe care le-am urmarit am inteles ca:
- Pentru plante neoanele fluorescente sunt cele mai bune, opiniile pe producatori sunt impartite, dar esenta este aceasi, lumina speciala pentru plante.
- Daca cresti cantitatea de lumina, este o crestere sterila sau foarte mica daca nu adaugi si CO2
- Substratul "ready made" este mai bun decat ceea ce putem noi sa gasim in natura pentru ca imita solul pe care au evoluat aceste plante
Mi-au mai ramas 2 intrebari la categoria "detalii de baza" fara sa intru la "acord fin"
1) Este bun nisipul ordinar care se gaseste in orice balastiera sau este recomandat tot nisip "ready made" si de ce? Bineanteles curatat inainte de a fi pus in acvariu.
2) Cun ar fi corecta o impartire a substratului? Eu in acest moment am la modul urmator: 25% turba, 25% isop (pamant aluvionar) si 50% argila.
Acest strat are cca 7 cm inaltime si peste el pun 5 cm de nisip curat, spalat cu hidrantul cateva ore bune.
|
album1, album2, album3, album4 |
|
 |
LooSeR
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/09/2008 10:15:44
|
LooSeR
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1431578819441bdb81e3005.gif)
IP:
|
Cel mai simplu substrat si folosit de majoritatea dintre noi.
Este nisipul fin.
Atentie, nisipul fin utilizat singur sufaca radacinile plantele, de aceea de preferat este sa il amesteci cu pietre de 3- 5mm diametru, pt a creea spatii pt a respira radacina.
Un bun ingrasamant, e sera Flora Depot, daca nu ma insel o galetusa de 5kg mergea pentru un acvariu de 100litri.
Se punea un strat de 3 -5cm de substrat, dupa care se aseza ingrasamantul, si se finaliza printr-un nou strat de substrat de 3 -5cm.
Sa nu te sperii daca adunci si o sa vezi ca ai 10cm substratul. Radacinile echinodosilor si cele ale cryptocorinelor ( eventual ate plante ) ajung sa creasca foarte mule, uneori fiind nevoia unei trimari.
problema 2 .
Nisipul se spala pana apa din galeata sa ramana curata, iar nisipul ramane pe fund fara impuritati.
Eu nu am auzit de isop sau argila in substrat, nu stiu ce efect are. Dar turba e ok, doar sa ai grija sa nu aibe contract cu apa.
Ai grija sa chilcezi bine acvariu
|
Vand Pui vijla maghiar ! Pt detalii PM ! |
|
 |
Alokt
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/09/2008 10:20:15
|
Alokt
Member
IP:
|
Mie substratul imi este de obicei de 12-15 cm.
Primul strat pe care il pun este amestecul de turba+isop+argila, apoi acesta il acopar cu nisip, la spalarea nisipului se pierde cam 50-60% din el, mai curat de atat poate fi doar prin sterilizare.
Practic nisipul eu il pun doar ca si un izolant intre substratul efectiv din care se hranesc plantele si apa.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/09/2008 10:27:43
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
Alokt wrote:- Daca cresti cantitatea de lumina, este o crestere sterila sau foarte mica daca nu adaugi si CO2
Exact. In afara de asta, cresterea luminii fara injectie de CO2 si fara o plantare masiva va duce aproape inevitabil la o explozie de alge.
Dupa ce bagi lumina si CO2 plantele vor secatui apa de elementele nutritive, devine obligatorie fertilizarea.
Ideea e ca lumina intensa, CO2-u' si fertilizarea merg impreuna. Ori se folosesc toate trei ori nici una  .
Apoi vei jongla cu cantitatile de lumina, CO2 si fertilizant in functie de ce observi si in functie de ce spun testele  .
Alokt wrote:- Substratul "ready made" este mai bun decat ceea ce putem noi sa gasim in natura pentru ca imita solul pe care au evoluat aceste plante
Cel putin incearca sa imite  . Cu cit e mai bun producatoru', cu atit reuseste sa imite natura mai bine.
Alokt wrote:Este bun nisipul ordinar care se gaseste in orice balastiera sau este recomandat tot nisip "ready made" si de ce? Bineanteles curatat inainte de a fi pus in acvariu.
Da. Fiecare firma recomanda ce granulatie sa folosesti si mi se pare obligatoriu sa se respecte asta. Alte firme mai scumpe  cum ar fi Dupla sau ADA iti furnizeaza si solu' de granulatia si densitatea corecta, fara sa mai fii nevoit sa cauti nisip.
Alokt wrote:2) Cun ar fi corecta o impartire a substratului? Eu in acest moment am la modul urmator: 25% turba, 25% isop (pamant aluvionar) si 50% argila.
Acest strat are cca 7 cm inaltime si peste el pun 5 cm de nisip curat, spalat cu hidrantul cateva ore bune.
Mi se pare in regula cum ai facut - asta in cazu' unui sol DIY.
Daca folosesti o schema de fertilizare a unei firme, iti spun ei exact cum sa faci pentru a obtine rezultate maxime. De exemplu JBL zice sa amesteci JBL Florapol cu de 5-10 ori mai mult nisip si sa-l asterni pe fundu' acvariului. Apoi acoperi cu nisip pina obtii o grosime de 4-6 cm. Se foloseste obligatoriu nisip de granulatie 2-3 mm.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
Alokt
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/09/2008 10:31:37
|
Alokt
Member
IP:
|
Si substratul asta cam ce perioada de viata are?
Banuiesc ca, covoarele de plante il secatuiesc foarte repede.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/09/2008 11:54:26
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
LooSeR wrote:nisipul fin utilizat singur sufaca radacinile plantele, de aceea de preferat este sa il amesteci cu pietre de 3- 5mm diametru, pentru a creea spatii pentru a respira radacina.
Nisipu' sub 1 mm nu e indicat a se folosi, daca-l folosesti, chiar si cu cel de granulatie 3-5 mm, va umple golurile si va bloca circulatia apei in substrat.
LooSeR wrote:Un bun ingrasamant, e sera Flora Depot
E dintre cele mai slabe  , cred ca numa' Tetra are un fertilizant mai penal  .
LooSeR wrote:Se punea un strat de 3 -5cm de substrat, dupa care se aseza ingrasamantul, si se finaliza printr-un nou strat de substrat de 3 -5cm.
Asa recomanda Sera sa se foloseasca? Ma indoiesc profund.
|
|
 |
LooSeR
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/09/2008 13:40:30
|
LooSeR
Senior member
IP:
|
aaa da ?  oleleu ce so schimbat de un an jumate
Nush domne pe vremea cand aveam acvariu mare se zicea ca sera flore de pot e bun, bine inaitne sa apara produsele dupla.
Gata nu mai zic nimic, imi pare rau
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/09/2008 14:56:55
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
LooSeR wrote:aaa da ?  oleleu ce so schimbat de un an jumate
Nush domne pe vremea cand aveam acvariu mare se zicea ca sera flore de pot e bun, bine inaitne sa apara produsele dupla.
Asta se intimpla in tineretile tale  . Atunci se gasea doar anticu' Plantamin, cind a aparut Floredepotu' a fost cel mai tare din parcare    . Se schimba lumea, imbatrinim si nu mai tinem pasu' cu noutatile  .
|
|
 |
LooSeR
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/09/2008 17:18:08
|
LooSeR
Senior member
IP:
|
dar ale naibi preturi la marine de ce nu au scazut  ?
Pana la urma ce e bun ca substrat atunci ? dac tot suntem aici
Ca si ingrasamnt, ca trebuie sa dau drumu dinou la acvariu
|
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/09/2008 17:46:13
|
Lazar Ginel
Ogar batran
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1478.jpg)
IP:
|
Dragilor ,retetele voastre cu nisip,argila,turba ,pamint
Asa ceva nu va tine mult si veti avea multa bataie de cap cu acest tip de substrat
Eu le-am experimentat in tineretile mele ,ale acvaristicii :-P
Sa nu par un tip laudaros zeci de tipuri
Ce fel de argila ,sunt multe tipuri ?
Ce fel de turba ,sunt multe tipuri ?
Ce fel de pamint sunt multe tipuri ?
La un moment dat solul pe care l-ati conceput voi va deveni compact
Si radacinile vor putrezi si se va forma in sol H2SO
Si veti avea un miros urit in acvariu si ....... uneori si in casa
Si de aici veti avea numeroase probleme ,care va va da mari bataii de cap
Sunt multe de spus mi-ar trebuii ..........
ORE sa va povestesc ce se poate intimpla si rau
La inceput citeva luni 3-4 poate totul sa fie bine dar dupa aia vine uraganul
 :x
VRETI SA VA SPUN UN SECRET AL ACVARIILOR PLANTATE
ULTIMA STRIGARE IN DOMENIU IN ALE SUBSTRATULUI
ESTE SUBSTRATUL ALCATUIT NUMAI DIN PIETRIS DE 2-3 MM CU CEVA ELEMENTE MAI MARI DE ROCA VULCANICA POROASA SAU ALTCEVA POROS STERIL TOTAL
Si atit ...............
Fertilizarea se face separat cu fertilizatori solizi in substrat
SPECIFIC PENTRU FIECARE PLANTA SAU GRUP DE PLANTE IN PARTE
Numai asa pot asocia plante care de altfel nu s-ar prea agreea la o-lalta
Bine inteles nu sa pui zeci de plante
Sa stie ca nevoile fiecrei plante sunt diferite
E........ na va -m spus si ast secret  :-P
|
Ogar batrin dar.... cu miros fin |
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/09/2008 16:03:32
|
Val
Magister Ludi
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1029125184268d6c20095a.jpg)
IP:
|
Ok, am incercat si eu la un moment dat chestia asta cu substratu' steril.
Da' cum faci fertilizarea in substratul ala steril pentru plante gen covor (ca tot e vorba de ele in al thread), avand in vedere ca nu trebuie doar o zona si chiar o suprafata uniform fertila?
|
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/09/2008 17:23:15
|
Lazar Ginel
Ogar batran
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1478.jpg)
IP:
|
E , aici este o 'leaca mai greu
Ori pui sol de la AMANO .ELOS
Sau orice alt sol uni"
Sau faci o mixtura de fertilizanti solizi facuti praf amestecati cu putin pietris si nisip
Dar numai pe portiuni de maximum 20 de cm pe 10cm
Maxim 2 -3 portiuni depinde de acvariu
Solutia cu praf de fertilizatori solizi se face dupa ce acvariul este stabilizat cit de cit 1-2luni
|
Ogar batrin dar.... cu miros fin |
|
 |
Alokt
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/09/2008 22:12:43
|
Alokt
Member
IP:
|
Sincer, ma papa la zmoc sa imi iau in acvariul nou din cap in coada tot ce tine de substrat de la DUPLA, dar imi vine greu sa cred, asta ca profan ce sunt, ca un astfel de substrat va avea continuitate.
Planta mea nr 1 este un crinum calamistratum, care stiu din experienta pe substraturile mele ready made ca la cel mai mic deranj al substratului in jurul acestuia, se resimte foarte tare si pierde frunze.
Pe de alta parte nu imi pot inchipui cum se fixeaza o dihanie de nymphaea intr-un substrat atat de liber si granulat.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/09/2008 09:20:14
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
Alokt wrote:Pe de alta parte nu imi pot inchipui cum se fixeaza o dihanie de nymphaea intr-un substrat atat de liber si granulat.
Intr-adevar fixarea pune oarece probleme  , se pot fixa plante fine de tot: Hemianthus callitrichoides sau Utricularia graminifolia  , cu siguranta merge si cu Nymphaea  .
Pentru prelungirea vietii substratului se poate folosi incalzitoru' de substrat dotat cu controller, vezi articolu' lu' Sandu, e de referinta si foarte convingator, io nu-l folosesc c-are un pret care nu se coreleaza cu veniturile mele :aaa: . Pe lista recomandarilor celor de la Dupla e pe primu' loc  .
|
|
 |
Alokt
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/09/2008 09:31:59
|
Alokt
Member
IP:
|
Am calculat si ca sa obtin un substrat decent ca grosime imi trebuiesc 3 galeti de 20L, o galeata va umple 2,66 cm.
Din cate vad acest substrat este de fapt fara valoare nutritiva pentru plante,
vorbesc despre Dupla ground, restul compusilor de la dupla se adauga ulterior si acestia realizeaza de fapt fertilizarea.
Intrebarea mea este:
De ce nu nisip cu aceasi granulatie?
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/09/2008 10:07:14
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
Alokt wrote:De ce nu nisip cu aceasi granulatie?
Pentru ca Dupla Ground e mai usor ceea ce inseamna avantaje: nu se taseaza => nu striveste radacinile, permite circulatia apei in sol, sta mereu afinat si nu au loc reactii anaerobe. Toti am avut onoarea sa facem cunostinta cu bule de gaz urit mirositor  (si al naibii de toxic, se pare) care ies dintr-un substrat mai vechi cind il rascolim. Sa nu mai spun de radacinile negre pe care le stim. La Dupla Ground nu se intimpla. De cind il folosesc n-am observat reactii anaerobe, nici radacini negre, orice planta am scos, avea radacini albe si sanatoase, iar sanatatea radacinii mi se pare extrem de importanta la o planta, chiar daca majoritatea o neglijeaza. Cred ca in articolu' lu' Sandu despre incalzitoru' de substrat am niste poze cu radacinile de Accicularia crescuta in Dupla Ground.
Se pot folosi restu' componentelor Dupla si cu nisip de aceeasi granulatie, da' plantele nu vor beneficia de avantajele pe care le-am scos in evidenta.
|
|
 |
Alokt
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/09/2008 10:09:20
|
Alokt
Member
IP:
|
Eu am senzatia ca tu incerci (si reusesti) sa ma convingi sa fiu sclavul acvariului meu.
|
|
 |
Alokt
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/09/2008 10:32:37
|
Alokt
Member
IP:
|
OK, acum m-ai facut sa ma gandesc sa-mi iau si incalzitor in substrat.
Blestemat fie forumul acesta!!!!
Pana mi-am facut cont aici, puteam si eu sa fac acvaristica pe structura epocii bronzului, fara sa ma stresez de CO2, substrat cu fertilizatori, picaruri/litri/zi, tuburi T5 florescente si sa nu uitam incalzitor in substrat.
Nuuuuu, acum din "Pai daca am luat asta mai iau si aia" am ajuns sa fac tot felul de chestii de genul "Schema de fertilizare Sera (pe care tocmai am achizitionat-o cu tot ce tine de ea) este o prostie, trebuie sa imi iau DUPLA!!!"
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/09/2008 11:57:58
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
Alokt wrote:Eu am senzatia ca tu incerci (si reusesti) sa ma convingi sa fiu sclavul acvariului meu.
Daca eu m-am nenorocit trebuie sa-i conving si pppaaa altii s-o faca  ....... capra vecinului .......  . E o atitudine asemanatoare cu cea a celor casatoriti care incearca sa-i nenoroceasca si pe cei fericiti  .......
|
|
 |
Alokt
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/09/2008 12:06:29
|
Alokt
Member
IP:
|
@ Porcu
Esenta este ca pe finalul acestei luni voi trece cu investitiile in acvaristica de 6000 RON.
Sunt pe drumul cel bun?
Esti mandru de mine?
Dar de tine?
|
|
 |
|