| Message |
|
|
|
Din acvaristica punctul cel mai interesant pentru mine sunt plantele, din cateva discutii pe care le-am urmarit am inteles ca:
- Pentru plante neoanele fluorescente sunt cele mai bune, opiniile pe producatori sunt impartite, dar esenta este aceasi, lumina speciala pentru plante.
- Daca cresti cantitatea de lumina, este o crestere sterila sau foarte mica daca nu adaugi si CO2
- Substratul "ready made" este mai bun decat ceea ce putem noi sa gasim in natura pentru ca imita solul pe care au evoluat aceste plante
Mi-au mai ramas 2 intrebari la categoria "detalii de baza" fara sa intru la "acord fin"
1) Este bun nisipul ordinar care se gaseste in orice balastiera sau este recomandat tot nisip "ready made" si de ce? Bineanteles curatat inainte de a fi pus in acvariu.
2) Cun ar fi corecta o impartire a substratului? Eu in acest moment am la modul urmator: 25% turba, 25% isop (pamant aluvionar) si 50% argila.
Acest strat are cca 7 cm inaltime si peste el pun 5 cm de nisip curat, spalat cu hidrantul cateva ore bune.
|
 |
|
|
Porcu wrote:
Alokt wrote:Recomandari in directia mai sus mentionata?
Daca JBL scrie la SOLAR COLOR ULTRA T5: " Increases photobiological processes in plants by stimulating chlorophyll synthesis" io l-as folosi cu incredere  . Daca poti lua Dennerle cred ca-i si mai bun  .
Alokt wrote:Asta asa, pentru ca in primul topic la prezentare juram ca nu voi folosi cat traiesc eu CO2.
Daca te-am corupt inseamna ca ne-am atins scopu'  .
In final mi-am luat Solar Tropic Ultra T5 de 1200mm.
Eu intrebam ce instalatie de CO2 mi-ai recomanda.
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
Porcu wrote: ceea ce face CO2-u' necesar.
Recomandari in directia mai sus mentionata?
Asta asa, pentru ca in primul topic la prezentare juram ca nu voi folosi cat traiesc eu CO2.
|
 |
|
|
|
Forumul asta e boala curata.
Am intrat de o luna si mi-am dat de lucru pentru 6 luni.
|
 |
|
|
|
Acum sincer sa fiu cu voi din discutiile noastre am tras urmatoarele concluzii:
- Pentru plante sunt foarte bune neoanele florescente
- Neoanele T5 au randament mai bun ca si neoanele T8
Cu 2 neoane JBL Solar Tropic de 54 W voi ajunge in acvariul Jewel Rio 400 care va avea net cca 350l apa la aproximativ 0,3W/litru de apa.
Nu stiu daca este suficient pentru acest acvariu avand in vedere ca plantele pe care doresc sa le plantez sunt destul de pretentioase la capitolul lumina.
Avand in vedere ca nivelul investitiei este destul de mare, 2 tuburi de neon in plus nu schimba nimic.
Deci, daca imi instalez si al doilea set de luminatoare care ar fi modelul de tub indicat?
|
 |
|
|
|
In final le schimb cu Solar Tropic T5 de 1200mm.
Sau daca va fi cazul sa o dau si eu pe CO2 mai imi instalez inca un corp dublu tot de 1200mm si bag tuburile originale Jewel sau imi mai iau o serie de JBL-uri
|
 |
|
|
Multumesc ca mi-ai dat ocazia sa ma argumentez.
Voiam doar sa combat declaratia colegului in legatura cu codul de apa dulce:
http://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.php?id=310
E cod de apa dulce, singurul. Exista si site-uri in romana dar acesta este cel mai elocvent. Este vorba despre Mihalt.
Si este pe cale de disparitie deoarece populatia se dubleaza in perioade mai lungi de 10 ani. Se inmulteste in decembrie si ianuarie noaptea pe mijlocul raurilor.
Carasius auratus - carasul a inceput incet sa inlocuiasca specia autohtona carasius carasius adica caracuda. Atentie Carasius Auratus adica carasul este specie introdus care provine din China la fel ca si crapul. Iar anumite variatiuni obtinute prin inmultire selectiva in functie anomalii coloristice, care in timp au fost cultivate in mod voit, le gasim in acvariile noastre "Carasii Aurii".
Exista doua motive pentru care carasius carasius pierde teren in fata lui carasius auratus:
1) Carasius auratus prezinta o rezistenta foarte mare la lipsa de oxigen si poluare, rezistenta pe care carasius carasius nu o are. Iar in apele in care carasius carasius nu mai gaseste conditii propice inmultirii, carasius auratus nu are absolut nici o problema. In plus Carasius auratus depune in conditii bune si de doua ori pe an, pe cand carasius carasius doar o singura data.
2) Carasius auratus are icrele compatibile cu lapti de la urmatoarele specii: carasius auratus (caras), carasius carasius (caracuda), carpio (crap) si tinca tinca (linul). Iar carasius carasius nu are aceasi adaptabilitate iar icrele acestuia daca sunt fecundate de alti lapti decat cei proveniti din propria specie devin sterile. Depunand in aceasi perioada (aproximativ, depinde de la apa la apa) cu speciile mentionate mai sus o mare parte a icrelor acestuia devin sterile.
@zalmoxes
Te rog frumos inainte de a infirma declaratiile mele sa te informezi, vei vedea ca am dreptate si nu intotdeauna varsta este factorul determinant.
Imi cer scuze ca m-am aprins un pic la postarile trecute. Si te rog sa continuam discutia pe privat.
|
 |
|
|
|
Depinde mult si de duritatea apei, in Satu Mare intr-o saptamana nu mai trece lumina prin geam.
Eu iti sugerez sa cumperi geam de cristal de 2mmiti reduce lumina cel mai putin.
|
 |
|
|
zalmoxes wrote:
Alokt wrote:Esenta ar fi:
- Daca dai cautare pe GOOGLE si selectezi optiunea "imagini", iar la imagini vezi 80% farfurii cu mancare iar restul poze cu cate 2-5 nenea tinand pestele de 3 m lungime, trebuie sa te gandesti serios daca acel peste este de acvariu sau nu.
- Dar sarind peste discutia despre dimensiunea la care creste pestele, sunt indicatori de temperatura, habitat (cu sau fara plante), teritorialitate si toleranta catre specia lui sau alte specii, PH, duritatea apei care in unele judete este excesiva si nu in ultimul rand sa stim cate ceva despre obiceiurile pestilor nostrii.
Acestea mi se par niste etape esentiale in alegerea pestilor pe care ii vom creste.
Draga Alokt acum e sezonul carasillor cind sunt in bataie (reproducere,depunere de icre) asa ca nu-i vad pe google cind depun eu fac acvaristica de la 12 ani si am 53 acum ,poate asta sa-ti spuna ceva,eu am invatat prin practica lucru pe care o sa-l atingi si tu tot la 53 ani.Cit despre pesti nostri spune-mi tu daca sti originea Boartei si a Reginei si mai vorbim atunci.
Regina - biban soare, specie invaziva considerata si daunator datorita apetitului pe care il are pentru icrele altor specii, este un peste de fund care prefera zonele namoloase, doar in perioada de reproducere isi face cuiburi in mal la apa mica, cuiburi pe care le protejeaza cu inversunare.
Boarta - scoicar provine din China si a fost introdus in Europa ca si amurul (cteno) in jurul anilor 1700. Face parte din familia ciprinidelor si este direct dependent la inmultire de scoici.
Hai sa ti-o intorc, care este singura specie de cod de apa dulce, in ce luna si in ce perioada a zilei are loc "dansul nuptial".
Si ca veni vorba, spune-mi si mie 2-3 chestii despre caras, de unde provine el si carui peste i-a luat locul incet incet dupa ce a fost introdus in europa?
Nu cred ca varsta are neaparat vreo legatura cu volumul de cunostinte, iar acvaristica poti sa o practici de 300 de ani daca o faci la un mod gresit.
Aceasta este doar o opinie proprie.
|
 |
|
|
Porcu wrote:Daca inca n-ai cumparat Sera Floredepot iti recomand calduros sa nu-l cumperi. N-am vazut inca plante crescute cu schema Sera care sa ma dea pe spate. Incearca JBL Florapol, e categoric superior  , am vazut plante extraordinare crescute cu schema JBL.
La plantele pe care le-ai ales e satisfacatoare lumina in cazu' in care nu folosesti CO 2 ( presupun ca vei folosi reflectoare).
Daca vei folosi CO 2 ar fi bine sa mai pui un corp de iluminat, in prezenta CO 2-ului plantele vor avea nevoie de lumina mai multa sa-l poata asimila.
Ca orice om destept intai fac su ulterior intreb, deja este comandat si achitat substratul.
|
 |
|
|
DATELE PROBLEMEI:
Zilele acestea trebuie sa imi ajunga un acvariu Jewel RIO 400 ( http://www.juwel-aquarium.de/en/rio.htm?cat=8)
Dupa instalarea background-ului si substratului aproximez ca va ramane un net de 350l apa. Tuburile stock le voi inlocui cu Neon JBL Solar Tropic T5 Ultra 1200 mm 54W. Substratul va fi Sera Floredepot acoperit cu nisip.
Temperatura va fi 25-26 C. Nu stiu inca daca imi voi pune CO2 sau nu (si nu asta intreb).
Plantele care doresc sa le cresc in acest acvariu sunt:
- Echinodorus Rubin
- Barclaya longifolia (variata pe rosu inchis) in zona incalzitorului.
- Crinum natans sau calamistratum, inca nu m-am decis pe care sa il mut.
- Probabil o Nymphaea in coltul opus incalzitorului.
- Diverse plante de dimensiuni mici si cativa anubiasi sa acopere zona "intre ape"
INTREBAREA:
Imi va fi satisfacatoare iluminarea sau e cazul sa mai instalez inca un corp de iluminat?
|
 |
|
|
|
Esenta ar fi:
- Daca dai cautare pe GOOGLE si selectezi optiunea "imagini", iar la imagini vezi 80% farfurii cu mancare iar restul poze cu cate 2-5 nenea tinand pestele de 3 m lungime, trebuie sa te gandesti serios daca acel peste este de acvariu sau nu.
- Dar sarind peste discutia despre dimensiunea la care creste pestele, sunt indicatori de temperatura, habitat (cu sau fara plante), teritorialitate si toleranta catre specia lui sau alte specii, PH, duritatea apei care in unele judete este excesiva si nu in ultimul rand sa stim cate ceva despre obiceiurile pestilor nostrii.
Acestea mi se par niste etape esentiale in alegerea pestilor pe care ii vom creste.
|
 |
|
|
zalmoxes wrote:
Porcu wrote:Pangasius nu e peste pentru acvarii, creste pina la un metru si se poate cumpara de la Metro la kilogram  .
Despre care specie de Tilapia intrebi? Sint multe si majoritatea de talie mare.
eu cred ca te inseli in privinta speciei Pangasius se foloseste si in acvarii prbabil nu-ti place tie am vazut ca preferi mai mult plantele si pot spun ca cunoscator ca sunt superbe
http://www.fishbase.org/summary/SpeciesSummary.php?ID=292
Daca asta-i peste de acvariu, vaca-i hamster.
|
 |
|
|
Porcu wrote:
Alokt wrote:Neon JBl Solar Color T5 Ultra 1200 mm 54 W
E buna alegerea sau exista ceva mai bun?
Din pacate nu vei putea inlocui tuburile Juwel cu altele :aaa: ....... au alta lungime. Asta e politica Juwel, sa nu poti folosi alte tuburi.
Singura posibilitate "profi" de a adauga lumina e sa mai cumperi o lampa Juwel si s-o adaugi.
Daca esti dispus la DIY poti adauga alte tuburi sau poti face acvariu complet DIY.
Deja la un alt acvariu capacul l-am facut, acum trebuie sa-mi fac timp sa imi caut corp de iluminat.
|
 |
|
|
|
Pe mine m-au asigurat de la zooplus ca se potrivesc.
|
 |
|
|
Mi-am prins urechile in tuburi.
Vreau sa-mi iau acum un acvariu Jewel rio 400 si tuburile stock ( http://www.juwel-aquarium.de/en/rio.htm?cat=8) as dori sa le schimb cu urmatoarea varianta:
Neon JBl Solar Color T5 Ultra 1200 mm 54 W
E buna alegerea sau exista ceva mai bun?
|
 |
|
|
|
De alga filamentoasa poti scapa la modul urmator:
- Scapa de frunzele foarte afectate, sunt un focar si oricum le pierzi.
- Ia o scobitoare, sau un betisor din lemn pentru frigarui si invarte-l in apropierea frunzelor, capetele algei se vor invarti in jurul betisorului si si astfel le vei putea indeparta. Fii finut, pentru ca crampoanele de fixare a acestor alge fac ca frunzele sa devina rigide, de-a dreptul casante si poti sa le rupi foarte usor.
- Continua cu schimbul de apa si redu cu 40% timpul de expunere la lumina. Din cate stiu eu alt tip de alga o termini cu lipsa de lumina cateva zile, alga filamentoasa rezista la fel de mult ca si plantele la lipsa totala de lumina, in schimb la lipsa partiala de lumina plantele rezista mult mai bine.
|
 |
|
|
Am terminat capacul, ii mai lipseste inca instalatia de iluminare, dar montarea ei este o formalitate.
Puteti vedea pozele aici:
http://www.acvariu.ro/coppermine/thumbnails.php?album=1118
Astept pareri si critici constructive.
Atentie, este pentru un acvariu de 1000mm/400mm
|
 |
|
|
|
Maine sper ca pun pozele.
|
 |