[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: arathemis
Forum Index » Profile for arathemis » Messages posted by arathemis
Pai o sa fac in fiecare saptamana, daca am de ce sa fac. Ca daca nu e nimica verde pe gream, la ce bun sa-l mai racai cu cartela? Inainte sa aflu de cartela am racait (de fapt am intins) cu magnetu. Nu-i bun de nimica. L-am cumparat dejaba.

Oricum, bine ca am scapat de alge.
Am si eu un capac de la LightGLO (cel putin asa scrie pe el). Acuma ca mi-am dat si eu drumul la incalzior incepe sa faca condens de numa, si pe peretii capacului si pe neon. Nu are nimica? Stiu ca (virgula) capetele neonului sunt prinse cu ceva garnituri de cauciuc, deci apa nu are cum sa ajunga la circuitul electric. Dar totusi, neonul nu are nimic? Nu-i scade duara de viata?
iti recomand lungimea de 125 cm pentru ca gasesti neoane usor pt luminare. Pentru un acvariu de 125/40/50 (toate valorile sunt in cm ... deci 250 Litri) o sa ai nevoie de sticla de 10.
Deja au trecut 4 zile de cand am ras geamu cu un card, iar apoi am schimbat 30% din apa. GEAMU STRALUCESTE. Deocamdata s-au dat batute nemernicele astea de alge. Mai mare dragu sa ma uit acu la acvariu cu apa cristal, dupa ce vreo 2 sapamani ma uitam printre verzituri. I`m happy.
Iti raspund si eu la ce stiu din intrebarile tale.

In functie de cat de mare il vrei poti sa cumperi o .... piscina (sa-i zic asa) - in cluj este la un magazin de acvaristica care are in curte si 2 iazuri. Piscina respectiva avea cam un 1.5 metri cubi. Era totusi mica. Sau poti sa dai tu la harletz sa o sapi cat vrei tu de mare. Dupa aia torni un strat de ciment, nu prea gros. Dupa care pui folia de plastic, astfel incat sa mai ramana vreo 1 metru sau chiar mai mult de jur imprejurul gropii sa poti face malu`. Dupa aia mai torni un strat de ciment peste folie. Dupa asta te apuci si faci peretii. Daca faci malu in panta iti recomand sa fixezi folia cu bolovani, cat mai rotunzi, sa nu rupi folia. Cu ceva plante maschezi folia de pe mal.
Cand l-am intreba pe tipul de la magainul amintit mai sus ce se intampla iarna cu balta, el a zis ca daca ii mai adanca de juma de metru, pestii nu mor, si plantele la fel. Si cand l-am intrebat ce se intampla daca nu are juma de metru adancime.... tipu a ridicat din umeri. Totusi ma indoiesc ca ai putea pune un incalzitor sa se lupte cu iarna.

Sper ca am reusit sa te ajut nitel.
500 L pe luna???? Mai degraba 500 L pe ora, nu?

Daca chiar are 500L pe luna ... asta inseamna ca iti filtreaza 16 L pe zi, deci un sfert din acvariu, aproximativ. Ceea ce ii suuuuuuuper putin.
Mersi mult de indicatii, o sa incerc si cu un card sau cartela telefonica.
Mersi, deci acvariul meu se pare ca o duce bine. Si totusi de cateva saptamani de cand a aparut a inceput sa se inmulteasca, cu toate ca m-am chinuit sa le rad cat de cat (nu prea se desprind cu magnetu`, mai mult le intind pe geam). Si ancistrusi nu se gasesc in CLuj :aaa:
Nu ma gandeam sa renunt la ele, numa sa le mai inghesuiesc, poate chiar sa le pun o granita sa nu se mai urce peste celelalte. Ca se inmulteste in draci, numai ca tot la cate 4-7 cm de planta mama, deci cam departe. Tot la 2 zile vad o planta noua de valisneria, care d-abia ajunge la 5-6 cm inaltime ca deja da un pui nou. Se pare ca ceva ii prieste.
Am uitat sa mentionez ca datorita unor plante achizitionare recent vreau sa fac si redesign (in plus mi s-a intins valisneria pe jumate acvariul si le sufoca pe celelalte existente, asa ca vrau sa mai tund din ea).
as dori sa-mi schimb substratul, cu pitris margaritar. Asta ar insemna sa-mi golesc acvariul (45 Litri, filtru bolborositor cu pompa de aer), dupa parerea mea Cum as putea face asta fara sa ai fiu nevoit sa fac ciclare, si tot tacamu ce se face pt un acvariu nou?

Retin apa din acvariu in ceva recipiente sa o pun inapoi peste substratul nou, impreuna cu filtrul (de fapt buretele cu toata cultura de bacterii de pe el)? Sau ce ma sfatuiti sa fac?
Pai trebuia sa scoti femela inainte sa fete si dupa aia sa o scoti din mini acvariu in care o nascut. Asa poti numa sa scoti femela (si restu pestilor mai mari de 1 cm daca mai ai) si sa-i pui in alt acvariu, sau sa-i lasi acolo si sa te rogi sa-ti supravietuiasca micutii. Ai putea sa-i ajuti cu plante de suprafata (Elodeea, Ricia) sa se ascunda printre ele de astia mai mari.
AM citit pe undeva (ceva site - nu mai stiu exact care, si nici nu cred ca (virgula) conteaza prea tare) ca plantele de prin pet shopuri care se vand in ghivece mici, maron, cu gaurele, iar radacinile is invelite in vata izolatoare ar fi de provenienta asiatica. Si cica calitatea lor ar fi mai naspa ca a celor crescue in europa.

Acum eu va intreb pe astia mai cu experienta... plantele astea is mai putin rezistente, se ofilesc mai usor, nu dau flori decat o data la 5 ani, sau is la fel de bune ca oricare atata timp cat ai grija de ele si le dai ce trebe? Ca eu unul n-am vazut alt fel de plante scoase la vanzare pe aici prin Cluj decat in ghivece maronii cu gaurele.
@ drilea: iti sugerez sa-i trimiti un mail pt pestii aia, ca vad ca si-a lasat si un contact extrerior fata de forum. Poate inca ii valabila oferta.
Zi totusi ce acvariu ai, dimensiuni, aparatura ... sa vedem daca putem sa-ti sugeram si ceva mai mare.. :-)
Razvane, nu ai cumva drum pe acasa, eventual o vizita la vre-o ruda in Cluj? sa ma capatuiesti si pe mine cu niste firisioare? :-)
Parca vad ce covor o sa-ti asterni prin baltuta. Astept poze.
Daca ai substrat, iti recomand, pe langa ce ti-a zis Dolly, niste valisneria. In timp o sa se indese si o sa fie locul perfect de refugiu pt pestii mai timizi.

P.S. Mai da amanunte despre acvariu.
Eu cred ca multi fac cum vor ei probabil tocmai pentru ca citesc despre acelasi lucru in 5 locuri, din care 4 solutii sunt diferite, ceea ce il deruteaza.

Ca sa dau un exemplu: Unii zic ca lumina necesara la un acvariu plantat e intre 0.5-1 W/L, altii zic ca la o inaltime a acvariului sub 50-60 cm conteaza doar suprafata acvariului si e nevoie de ... (nu mai stiu exact raportul - dar am citit pe un site de acvaristica destul de serios - daca vreti o sa-l numesc). Deci faptul ca inca nu exista un consens in multe chestii deruteaza si atunci omul zice:"pai daca fiecare face cum stie si zice ca-i bine fac si io cum ma taie capu`" si de cele mai multe ori rezultatele is dezamagitoare.

Nu am vrut sa aduc nici un repros nimanui prin acest post, si mi-ar placea sa fie tratat ca atare.
citeste aici : http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=1303

Forum Index » Profile for arathemis » Messages posted by arathemis
Go to: