| Message |
|
|
Ma refer la granulatia pietrisului. Acum o am de 5-10mm, si vreau sa am de 3mm. Inaltimea stratului de pietris e cam 5 cm in medie. Sper ca am eliminat confuzia 
|
 |
|
|
Cu tot respectul domnule Lazarginel, dar nu stiu ce sa zic... ori sunt eu obosit de la servici, ori is prost de-a dreptul  . Poti sa-mi explici si mie care este "parerea ta"? Nu de alta, dar am citit si rascitit ce ai scris, si nu am gasit acolo nici o parere.
- Ba ca daca vrei plante nu poti avea pesti multi
- Ba ca daca vrei plante trebuie co2, dar daca te axezi pe plante merge totusi sa ai si niste pesti (fraza asta chiar m-a rupt)
- Si alte pareri care nici nu stiu cum sa le reformulez
Tu pricepi ceva??? Ca eu nu. Deci care ti-e parerea? Te rog scoate un magar batran ca mine din ceatza, ca nu-mi place sa fiu pierdut.  Multumesc.
|
 |
|
|
Salutare,
Am substratul cam mare (cam 5 - 10 mm, destul de variat) si as vrea sa il schimb pe unul de vreo 3 mm. Ideea e ca radacinile plantelor se fixeaza destul de incet. In plus de asta, cand introduc in substrat plante cu radacini fine (de ex. vellisneria) cred ca le cam randesc, oricat de multa grija am.
As dori sa stiu cum sa fac cel mai bine, astfel incat sa nu pierd (daca e posibil) nici un pestisor, si sa reduc sansele de invazie de alge. Din pacate nu am acvariu de carantina sau de rezerva. Cel mai mare vas pe care-l am este o galeata de 30 de litri pe care o folosesc pentru a schimba apa in acvariu.
Deci ce sa fac (sau cum), si la ce sa ma astept?
Mersi
|
 |
|
|
Aaa, nu.... ma refeream in general (dupa cum zice titlul topicului), nu la cazul lipsei de substrat in acvariul tatului lui osa, nu m-am exprimat corect  . Eu am substrat cam mare si vreau sa-l inlocuiesc cu substrat de 3 mm. Insa ma gandesc sa comand de culoare deschisa, ca in ochii mei e frumos, si vroiam sa stiu parerea celorlalti.
|
 |
|
|
|
Dar de culoarea substratului ce puteti zice? Am citit pe situl vechi cum ca albul nu da bine (sincer mie-mi place).
|
 |
|
|
Rog calduros un moderator sa vina sa faca ordine in acest topic, care a ajuns o galceava. Si oricum, in mod normal, ar trebui sa ne fie rusine ca in loc sa raspundem la intrebari, ne luam la cearta!
Si ca sa raspund la intebare: eu am un acvariu cu baza de 100x40 si am 25 de kg. de petris. Grosimea pientrisului este in medie de vreo 4-5 cm. Sper ca ajuta. 
|
 |
|
|
Dar daca as dori sa cumpar varianta cu pH controller, la ce pret ar ajunge?
|
 |
|
|
|
Nu sunt eu cel mai mare expert, dar eu am 10-12; 18-24.
|
 |
|
|
razvan wrote:valisneria , in general prefera apa un pic mai dura, prin adaosul de apa oxigenata ai marit aciditatea apei (ceeace ii place la nebunie echinodorusului si anubiasului ;) )
Salut Carpaciule, am o intrebare. Daca fac apa acida si dura in acelasi timp, merge? Din nefericire aici am apa moale si bazica. Eu am pus un mic ciot de os de sepie ca sa ridic duritatea apei. Dar cum fac cu aciditatea? Am inteles ca prin adaosul de CO2 creste aciditatea. Este asta o metoda buna de a o scadea, sau intru in complicatii?
Scuze de atatea intrebari, insa as vrea sa stiu ce ai face tu in locul meu. Mersi. 
|
 |
|
|
Nu am mai revenit la apa Damboviteana de vreo 5 ani. Sunt inca in torida Finlanda. Aici apa nu prea e dura deloc. 
|
 |
|
|
|
Roger that! Acum se explica! Inseamna ca trebuie sa aleg intre valisneria pe de o parte si anubias+echinodorus? Sau le pot face sa convietuiasca la un anumit pH?
|
 |
|
|
10 - 12 ore pe zi este suficient. Daca pui mai mult, pui degeaba (ba dimpotriva dai apa la moara algelor). Amano recomanda totusi sa faci o pauza de 2-4 ore la pranz cu lumina. El zice ca plantele si pestii nu sunt deranjati de acest mic "pui de somn" insa pe alge le zapaceste si le descurajeaza putin. Asta nu inseamna ca e reteta universala impotriva algelor (raman valabile chestiile nutrientii, lumina, pesti/litru, etc) insa ajuta putin. Fa asa si n-o sa-ti para rau! 
|
 |
|
|
MARELE ALB wrote:Toarna otet pe pietre si daca nu bolboroseste e ok.
Nu de alta, dar trebuie si fabrica din Seini sa faca ceva nu???  .
Lasand gluma la o parte, MA ti-a dat un sfat foarte bun. Urmeaza-l.
|
 |
|
|
|
Asa am facut, si parca au mai dat semn de imbunatatire... dar parca prea slab... mai astept.
|
 |
|
|
Sorinel18_my wrote:Unui carasel ii trebuie cam 50L sa traiasca normal 
50L e cam la limita inferioara, nu la normal. Parerea mea.
|
 |
|
|
arnoldx wrote:eventual alte roci ce se mai pot folosi ca decor mar interesa ceva de culoare mai deschisa (ceva nuante de alb ) mersi
Ai grija cu pietrele de culoare alba. Daca sunt pe baza de quartz, nu e problema. Insa daca sunt calcaroase, nu prea au ce cauta in acvariu, pentru ca vor ridica duritatea apei prea mult. Deci fii atent!
Eu am avut pietre granitice, si arata OK. Depinde de gusturi.
|
 |
|
|
|
Ori o pui undeva pe net si ne dai aici linkul, ori o bagi in galeria forumului.
|
 |
|
|
Salut,
Gata, consider ca tratamentul e incheiat. Acum astept sa fiu palmuit de voi  . O sa fiu foarte atent in continuare, nu cumva sa revina algele. Cel putin ochiometric, acvariul pare lipsit de orice alga.
Intre timp aproape toata vallisneria a trebuit sa o arunc (au mai ramas doar cateva fire intr-o forma precara). Daca nici alea nu-si mai revin, le arunc si pe alea.  In schimb nu tin minte ca echinodorusii si anubiasii sa fi aratat intr-o forma mai buna.
Deci concluziile mele sunt mixte in legatura cu apa oxigenata.  Imi pare foarte rau pentru vallisneria, pentru ca aveam o padure adevarata. Pe de alta parte, asa ma bucur de de mult pentru echinodorusi, deoarece aratau chinuiti rau.
Poate cineva sa explice de ce vallisneria a fost asa de sensibila? Am gresit undeva, sau doar planta e mai sensibila?
|
 |
|
|
Faza a doua: monitorizarea
De acum inainte ma gandesc sa fac o zi pauza la schimbatul apei (poate chiar 2 zile) pentru a da timp apei sa se stabilizeze chimic. Ideea mea este sa nu mai continui cu apa oxigenata. Cred ca daca as mai continua, as face mai mult plantele sa sufere decat algele sa dispara. Oricum, acest jurnal va mai continua, tratamentul nu e inca terminat.
Daca cineva avizat crede ca nu e bine sa fac asa, il rog sa spuna. Dar va rog (de dragul topicului), doar cei care se stiu cat de cat experti in plante si alge sa dea sfaturi deocamdata.
Nu vreau sa fiu acuzat de discriminare, dar as vrea sa tin deocamdata topicul aerisit si destul de la obiect (pentru viitorii "searcheri" de solutii contra algelor), urmand ca dupa incheierea totala a tratamentului si monitorizarii sa avem topicul deschis tuturor celor interesati in a adauga critici/observatii/pareri generale/samd pentru a dezbate ceea ce s-a intamplat.
Multumesc pentru intelegere, si astept parerile avizate. 
|
 |
|
|
|
Duminica, 7.11.2005
Programul de lumina:
12:00-17:00
21:00-24:00
Cand am aprins lumina in acvariu, nu era nimic deosebit. Apa era limpede, algele disparusera intr-o cantitate mare (cred ca au mai ramas doar 5-10%) din cele initiale. Oricum, nici nu visam sa scap de toate, ideea e sa am numarul lor sub control.
La ora 14:00 am adaugat ultimii 20 de ml din apa oxigenata (cumparasem 100 de la farmacie). La ora 21:30 cand am schimbat 30 de litri de apa statuta, in acelasi timp cu aspirarea temeinica a substratului. Odata cu aspirarea substratului, am gasit vreo doua cochilii goale si albite de melc in substrat, insa nu cred ca din cauza tratamentului, pentru ca ar fi trebuit sa aiba inca melcii inauntru. Din principiu las cochiliile melcilor morti in apa ca sa se dizolve, pentru ca si asa am apa cu duritate scazuta, si de ce sa nu las ceva cat se poate de natural sa se dizolve pentru ceilalti melci si plante.
La sfarsitul acestei zile, apa era la fel de limpede ca si inainte de a adauga H202. Sincer, nu-mi explic de ce. Din cate imi imaginam, bacteriile din filtru ar trebui sa fie destul de decimate. Voi continua monitorizarea. Acum vreau sa urmaresc si evolutia plantelor. Echinodorusii si anubiasii pareau a fi OK, insa valisneriile ma ingrijoreaza.
|
 |
|
|