Author |
Message |
Anubias
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/11/2005 22:39:20
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
Anubias
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/19104275684317fc7bb1749.jpg)
IP:
|
Salutare,
Am substratul cam mare (cam 5 - 10 mm, destul de variat) si as vrea sa il schimb pe unul de vreo 3 mm. Ideea e ca radacinile plantelor se fixeaza destul de incet. In plus de asta, cand introduc in substrat plante cu radacini fine (de ex. vellisneria) cred ca le cam randesc, oricat de multa grija am.
As dori sa stiu cum sa fac cel mai bine, astfel incat sa nu pierd (daca e posibil) nici un pestisor, si sa reduc sansele de invazie de alge. Din pacate nu am acvariu de carantina sau de rezerva. Cel mai mare vas pe care-l am este o galeata de 30 de litri pe care o folosesc pentru a schimba apa in acvariu.
Deci ce sa fac (sau cum), si la ce sa ma astept?
Mersi
|
Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea |
|
 |
mg_cmt
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/11/2005 22:43:49
|
mg_cmt
Member
IP:
|
"mm" cred ca te referi la "cm" ...in 3 cm nu prea ai ce plante sa pui...mai ales daca ai vreun echinodorus
|
|
 |
Anubias
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/11/2005 22:59:11
|
Anubias
Senior member
IP:
|
Ma refer la granulatia pietrisului. Acum o am de 5-10mm, si vreau sa am de 3mm. Inaltimea stratului de pietris e cam 5 cm in medie. Sper ca am eliminat confuzia
|
Galeria mea |
|
 |
mg_cmt
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/11/2005 23:14:01
|
mg_cmt
Member
IP:
|
da...am inteles...eu am acuma pietris de maxim 2 mm...dar am cernut la 20 kg. 6 h ca sa imi iasa ce am avut nevoie
|
|
 |
fr0ggy
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/11/2005 23:42:31
|
fr0ggy
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/524f16b341e6ab763537c.jpg)
IP:
|
cea mai mare problema la tine pe acolo o sa fie deciclarea. eu am facut o schimbare de substrat cu pestii in acvariu... pietris -> nisip grosier, si cu toate ca a fost spalat super bine 3-4 ore la tara cu jetul de apa si in cadita, mi-a facut o apa noroi cand l-am bagat. avand fantezia sa il schimb si cu pestii inauntru.. la un moment dat unul a plutit pe o parte, dar si-a revenit la bagarea filtrului in functiune. si no.. astia sunt oscari, deci rezistenti. sfaturi ... inarmeaza-te cu niste flacoane care refac bacteriile in 24 de ore. sau cel putin asa scrie pe ele, spala exceptional de bine pietrisul care il pui, cand o il scoti pe cel vechi, avand in vedere ca e grosier, o sa iti murdareasca si ala apa, (resturi de mancare si organice prin el, in caz ca nu l-ai sifonat perfect), fa-ti o rezerva de apa pusa la statut cateva zile... cam atat imi trec prin cap  daca sunt greseli mai semnalati si voi.
|
 |
|
 |
Dalles
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/11/2005 01:37:05
|
Dalles
Membru banat
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1159073745442bfa6389ccc.jpg)
IP:
|
Ca sa salvezi cat mai multe bacterii nitrificatoare procedeaza in felul urmator: pastreaza o cantitate cat mai mare din apa veche a acvariului, de preferat in galeti sau in alte recipiente largi. In respectiva apa baga imediat plantele, buturgile, elementele de decor si chiar corpul filtrului in intregime. Misca-te repede, ca la armata, dupa un plan "de lupta" gandit bine inainte. Spala din timp nisipul nou, pune-ti la indemana recipientele in care vei evacua nisipul vechi, pregateste-ti toate ustensilele de care ai putea avea nevoie, ca sa nu stai atunci sa le cauti zapacit prin toata casa.
Ideea e ca apa si decorurile sa stea cat mai putin afara din acvariu, ca sa nu ramana bacteriile de pe ele fara oxigen. Daca nu reusesti, trebuie sa o iei de la capat cu ciclarea. Daca totul decurge bine, o sa ai apa limpede in mai putin de 24 de ore de la operatiune.
A, sa nu uit: filtrul nu-l spala in ziua in care schimbi substratul, ci dupa mai multe zile.
|
[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url] |
|
 |
Anubias
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/11/2005 10:39:21
|
Anubias
Senior member
IP:
|
Deci conform sfaturilor voastre o sa fac asa (avand in vedere si ce am la dispozitie):
- am sa spal apriori nisipul nou cat de bine pot
- am sa salvez 40 de litri de apa veche (30 in galeata mare si inca 10 in una mai mica)
- am sa pun plantele (nu am inca decorul in apa, nu l-am bagat niciodata in acvariu) in galeata mica. Nu am multe plante (dupa tratamentul cu h2o2), deci ar trebui sa fie OK.
- pestii ii pun in galeata de 30 litri pana schimb nisipul (vreo 2-4 ore). Este o problema asta? O sa pun si filtrul si termostatul in aceasta galeata mare.
- am sa scot nisipul vechi (ma astept sa se tulbure foarte tare apa). Este vreo tehnica eficienta de a scoate nisipul dintr-un acvariu cu apa in el? Eventual am sa aspir cu vreo cateva zile inainte cat pot de bine substratul.
- pe urma pun nisipul nou si spalat in acvariu
- dupa ce tot nisipul nou e pus, bag repede filtrul in acvariu pentru 1-2h ca sa mai limezeazca un pic apa.
- pe urma pun plantele si pestii inapoi acvariu, impreuna cu apa in care stateau (care ar trebui sa fie un pic mai limpede)
E bine asa? Ma gandesc ca poate a doua zi pot face si un schimb de apa. Am sarit un pas? Sa fac ceva in alt mod? Mersi!
|
Galeria mea |
|
 |
Anubias
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/11/2005 10:44:59
|
Anubias
Senior member
IP:
|
Inca o intrebare: sa scot majoritatea apei din acvariu? Sau sa nu arunc nimic?
Adica de ales intre:
- sa scot doar cei 40 de l in care o sa stea pestii si plantele, apa care o sa fie pusa inapoi
sau
- sa scot 40 de l in care stau pestii plus plante si arunc vreo 100 de l la WC, si cand pun inapoi pestii mai adaug vreo 20 de litri de apa proaspata (de la robinet, ca nu am in ce sa o mai tin, ca as fi tinut apa veche)
Care varianta e mai buna?
|
Galeria mea |
|
 |
Dalles
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/11/2005 13:05:50
|
Dalles
Membru banat
IP:
|
Vrei sa arunci la WC 100 de litri de apa veche!?!?!? Pai asta e o comoara. Nici sa nu te gandesti. Foloseste pentru apa TOATE recipientele pe care le poti gasi in casa. In 2001, cand m-am mutat, am umplut 4 borcane de muraturi (in unul erau pestii) si 7 bidoane de 5 litri in care fusese apa plata. Am scurs apa din acvariu pana unde nu am mai putut tine furtunul fara sa aspire si mizeria din substrat.
Ti-am citit posturile de mai sus pana m-am zapacit de tot, asa ca mai bine fac si eu o lista:
- spala nisipul cel nou;
- aduna pe langa acvariu toate recipientele disponibile;
- de preferat, pestilor rezerva-le un recipient transparent, ca sa-i poti vedea cum le merge;
- pregateste in acel recipient un aerator cu piatra, fara burete sau orice alt filtru (nici n-are importanta pentru cele cteva ore in care ii tii acolo).
- scoate primii 10 litri in galeata in care o pui plantele. Atentie, filtrul nu trebuie oprit. Muta-l mai jos, ca sa nu iasa deasupra apei;
- scoate plantele cat mai cu grija, ca sa nu tulburi apa prea tare. Ea oricum o sa se tulbure, dar cu cat esti mai grijuliu cu atat se limpezeste mai repede;
- scoate plantele;
- asteapta un pic (10-15 minute) sa se limpezeasca apa;
- umple recipientul pentru pesti si da imediat drumul la aerator;
- scoate pestii;
- lasa din nou apa sa se limpezeasca (in cazul in care pestii s-au agitat prea tare la prins);
- opreste filtrul din acvariu;
- mai umple o galeata si muta in ea filtrul;
- scurge cat de multa apa poti in recipientele pregatite. Daca e cazul, fa rost de un butoi de plastic, suficient de incapator.
- cu un faras (da, scula aia folosita la adunat gunoiul dupa maturat) scoate tot nisipul vechi. Nu te pierde in amanunte si nu te complica sa scoti absolut toate pietricelele ratacite. Nu uita ca te misti contracronometru. Chiar e indicat sa mai lasi putin nisip vechi, care sa il "contamineze" pe cel nou.
- pune substratul nou;
- pune toata apa la loc, mai putin cea in care sunt pestii. Ai grija sa nu agiti nisipul;
- completeaza cu apa de robinet dar nu pana sus, ci evalueaza sa lasi loc astfel incat sa mai incapa si apa in care stau pestii;
- monteaza filtrul si pune-l in functiune;
- aseaza plantele si celelalte;
- pune pestii inapoi (nu trebuie sa astepti sa se limpezeasca apa, tulbureala aia o sa treaca in decurs de zile, nu de ore);
- gata!
Ziceai ceva de un schimb de apa: pai chiar faptul ca inevitabil o sa trebuiasca sa completezi cu apa de robinet echivaleaza cu un schimb de apa!
|
>((º>
)/[/url] |
|
 |
Anubias
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/11/2005 14:59:03
|
Anubias
Senior member
IP:
|
OK, mersi pentru pasi. Dar o sa reformulez intrebarea mea ca poate nu a fost prea clara. Si pentru asta voi da un exemplu.
Sa zicem ca nu pot sa "salvez" din apa veche decat 40 de litri. Imi mai raman in acvariu vreo 120 de litri. Dupa ce schimb nisipul si acei 120 de litri se tulbura rau ce trebuie sa fac?
- sa arunc cat pot din ea (dupa care adaug cei 40 de litri salvati, si completez cu apa proaspata)
- sa nu arunc nimic (si doar pun inapoi apa salvata dar limpede, urmand sa am din nou acvariul plin
Din pasii pe care mi-ai sugerat sa-i iau, inteleg ca nu trebuie sa arunc deloc apa din acvariu (aia tulburata), si doar sa pun inapoi apa salvata peste ea. Asa e?
|
Galeria mea |
|
 |
paulc
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/11/2005 16:13:33
|
paulc
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c16c35584137158c83299.gif)
IP:
|
Eu am facut operatia asta simbata trecuta, adica am mutat un acvariu de 100l dintr-o parte in alta a orasului, si am si spalat substratul ca devenise prea murdar.
Am adunat toate sticlele goale de 5l de prin vecini, in total vreo 15, si am salvat astfel aproape toata apa. Substratul l-am scos cu pumnul intr-un lighean, l-am clatit bine, am clatit putin fundul acvariului fara sa insist deloc, l-am dus la locul lui, am pus apa, substratul, filtrul, incalzitorul, lumina, pestii, si apoi am inceput replantarea.
Mi-a luat cam 2h30' cu tot cu transport 30', pina la replantare (ca asta e mai cu dichis).
De nevoie a trebuit sa clatesc putin filtrul, ca s-a colmatat imediat de la radacini rupte in suspensie prin acvariu, dar nu am insistat asupra lui.
|
Atentie la neatentie... |
|
 |
Anubias
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/11/2005 20:21:49
|
Anubias
Senior member
IP:
|
Da, deci tu ai salvat aproape toata apa. Din pacate eu nu prea pot sa fac rost de recipiente sa stochez 160 de litri de apa. Asa ma intrebam ce fac cu cea care ramane in acvariu in timp ce shimb pietrisul.
|
Galeria mea |
|
 |
Dan_McTudor
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/11/2005 20:46:18
|
Dan_McTudor
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/981005637436871704582e.gif)
IP:
|
Anubias wrote: Asa ma intrebam ce fac cu cea care ramane in acvariu in timp ce shimb pietrisul.
Cred ca o s-o arunci....
|
|
 |
Anubias
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/11/2005 20:56:12
|
Anubias
Senior member
IP:
|
Dan_McTudor wrote:Cred ca o s-o arunci.... 
Asta e intrebarea. O arunc? Sau nu?
|
Galeria mea |
|
 |
fr0ggy
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/11/2005 21:34:49
|
fr0ggy
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/524f16b341e6ab763537c.jpg)
IP:
|
cada ai ? poti sa o stochezi acolo, daca o speli bine inainte.
|
 |
|
 |
Anubias
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/11/2005 21:57:56
|
Anubias
Senior member
IP:
|
Din pacate n-am
|
Galeria mea |
|
 |
Dalles
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/11/2005 23:14:03
|
Dalles
Membru banat
IP:
|
Anubias wrote:...ce fac cu apa care ramane in acvariu in timp ce shimb pietrisul.
Evaluezi daca poti pastra apa dupa masura in care s-a tulburat. Daca pietrisul vechi nu e prea imbacsit cu "noroi", atunci poti avea norocul sa pastrezi apa ramasa. Pui imediat filtrul in functiune si o saptamana sau doua il clatesti zilnic ca sa nu se colmateze cu materiile ramase in suspensie in apa.
|
>((º>
)/[/url] |
|
 |
Anubias
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/11/2005 10:40:46
|
Anubias
Senior member
IP:
|
Bun, asa voi face! Acum o alta intrebare. Daca tot schimb substratul, ma gandeam ca poate il si "imbogatesc" un pic pentru bietele plante. Aveti vreo solutie? Din pacate turba nu stiu de unde pot face. Dar in principiu orice solutie de la firme de specialitate (Sera, Tetra) s-ar putea gasi fara probleme pe aici. Asa ca ma puteti sfatui? Eu am doar niste valisneria, anubias si echinodorus, dar cel mai indragostit sunt de anubias.
Merita sau nu? Si daca merita, ce mai implica imbogatirea solului (avantaje/dezavantaje)? Mersi
|
Galeria mea |
|
 |
hans
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/11/2005 10:53:51
|
hans
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/3ee751be3f17b51c2c13f.jpg)
IP:
|
Anubias wrote:Bun, asa voi face! Acum o alta intrebare. Daca tot schimb substratul, ma gandeam ca poate il si "imbogatesc" un pic pentru bietele plante. Aveti vreo solutie? Din pacate turba nu stiu de unde pot face. Dar in principiu orice solutie de la firme de specialitate (Sera, Tetra) s-ar putea gasi fara probleme pe aici. Asa ca ma puteti sfatui? Eu am doar niste valisneria, anubias si echinodorus, dar cel mai indragostit sunt de anubias.
Merita sau nu? Si daca merita, ce mai implica imbogatirea solului (avantaje/dezavantaje)? Mersi
In principiu pentru plantutele alea nu prea merita. Iara anubiasul se "hraneste" din masa apei, nu din substrat. Cat despre valisnerii, alea cresc singure. Iara echinodorusul daca e cordifolius, nu are cerinte mari. Sincer, daca nu vrei sa ai plante grele, lasa substratul asa cum este el.
|
|
 |
Anubias
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/11/2005 12:22:28
|
Anubias
Senior member
IP:
|
OK, de acord. Insa poate ma ajutati cu ceva. Daca tot schimb substratul, este o ocazie excelenta pentru a reorganiza acvariu. As dori sa am un strat de "iarba" pe substrat (macar intr-o parte a lui, daca nu in intregime). Cand zic iarba ma refer la o planta care creste des (am vazut multe acvarii cu "gazon" pe AGA2005).
As vrea sa imi propuneti ce planta se poate folosi pentru asta. Ideea e ca sunt incepator, n-am (inca) CO2 si am 96W in 180lbrut (160l net). Deci tinand cont si de asta.
|
Galeria mea |
|
 |
|