| Message |
|
|
Dan_McTudor wrote:58 litri efectiv, 18 W daylight cam 9-10 ore pe zi
Ce fel de tuburi folosesti? Ce spectru ai?
Dan_McTudor wrote:pH-ul 7,4-7,5, kH 2-3, gH 3-4 (analize o data pe saptamana, cam la 3 zile dupa schimbarea partiala de apa - 20%)
Cum iti faci testele saptamanal? Ti-ai luat testere, sau le faci la un laborator?
|
 |
|
|
Dan_McTudor wrote:Nu stiu cum "reuseste" Anubias sa aiba atatea alge, in acelasi tip de apa ca si mine .... 
Poti sa-mi descrii detaliile acvariului tau please? (volum/watti/plante/pesti/etc).
|
 |
|
|
 Cred ca o sa sar tare pe suc. Sa poate bere??? Hmmm....
|
 |
|
|
Excelenta idee!!! Nu stiu de ce nu m-am gandit la asta  . De aia imi explodau algele, pentru ca plantele nu haleau totul repede... si apucau si algele sa manance ceva. Mersi paulc!!! 
|
 |
|
|
|
OK, de acord. Insa poate ma ajutati cu ceva. Daca tot schimb substratul, este o ocazie excelenta pentru a reorganiza acvariu. As dori sa am un strat de "iarba" pe substrat (macar intr-o parte a lui, daca nu in intregime). Cand zic iarba ma refer la o planta care creste des (am vazut multe acvarii cu "gazon" pe AGA2005).
As vrea sa imi propuneti ce planta se poate folosi pentru asta. Ideea e ca sunt incepator, n-am (inca) CO2 si am 96W in 180lbrut (160l net). Deci tinand cont si de asta.
|
 |
|
|
ciumurel wrote:Mentionez ca am respectat instructiunile de pe sticluta.
Bine ai facut. Sa nu fi respectat ce scrie acolo ar fi fost prima greseala (eventual poti pune mai putin de cat zice acolo, depinde cate plante ai in acvariu). 
|
 |
|
|
paulc wrote:Repet, parerile sunt impartite.
Absolut de acord. Din pacate experienta mea este exact opusa cu fertilizantii lichizi. Dar poate ALTA e problema la mine (daca zici ca tie iti merge). Asa ca ce pot zice, decat FELICITARI 
|
 |
|
|
Bun, asa voi face! Acum o alta intrebare. Daca tot schimb substratul, ma gandeam ca poate il si "imbogatesc" un pic pentru bietele plante. Aveti vreo solutie? Din pacate turba nu stiu de unde pot face. Dar in principiu orice solutie de la firme de specialitate (Sera, Tetra) s-ar putea gasi fara probleme pe aici. Asa ca ma puteti sfatui? Eu am doar niste valisneria, anubias si echinodorus, dar cel mai indragostit sunt de anubias.
Merita sau nu? Si daca merita, ce mai implica imbogatirea solului (avantaje/dezavantaje)? Mersi
|
 |
|
|
Din pacate n-am 
|
 |
|
|
MARELE ALB wrote:P.S. Ce duritate are apa - GH si KH? Poate c-ai spus pe undeva pe forum da' nu mai tin minte.
Scuze ca scriu abia acum, dar nu am observat intrebarea. Nu am teste, dar din cate tin minte, KH parca era 4. E mult... e putin?
|
 |
|
|
Dan_McTudor wrote:Cred ca o s-o arunci.... 
Asta e intrebarea. O arunc? Sau nu?
|
 |
|
|
|
Da, deci tu ai salvat aproape toata apa. Din pacate eu nu prea pot sa fac rost de recipiente sa stochez 160 de litri de apa. Asa ma intrebam ce fac cu cea care ramane in acvariu in timp ce shimb pietrisul.
|
 |
|
|
|
Si ca sa iti demonstrez ca nu ma cert cu dumneata, iti spun ca sunt de acord cu ce ai zis acolo (drept dovada asa am in acvariul meu). Mi-a explicat Sandu la ce te-ai referit in primul post.
CO2 nu am inca, dar vreau sa cumpar, si daca imi permit, o sa imi iau cu computer de ala, pentru ca sunt mai comod (si poate mai nepriceput).
En Taro Adun!
|
 |
|
|
Nu vreau sa ma cert cu dumneata. Asta vreau sa stabilesc dinainte.
Dar, din cate stiu eu asta e un forum, unde se schimba idei. Daca stim multe dar n-avem ce zice mai bine tacem. Daca zici ca le ai cu acvaristica, si daca tot vrei sa iti dai parerea, atunci da-ti un pic osteneala si scrie sa intelegem ce zici. Altfel, pentru noi (astia mai prosti) n-are VALOARE postul.
lazarginel wrote:MERSI CELOR care s-au ostenit sa i-ti explice BAUTURA DAUNEAZA GRAV ACVARISTILOR
Aici i-ar m-ai bagat in ceatza (nu stiu cine mi-ar fi explicat asta), insa "l-e" multumesc si eu acelora!
Sanatate si virtute!
|
 |
|
|
|
OK, mersi pentru pasi. Dar o sa reformulez intrebarea mea ca poate nu a fost prea clara. Si pentru asta voi da un exemplu.
Sa zicem ca nu pot sa "salvez" din apa veche decat 40 de litri. Imi mai raman in acvariu vreo 120 de litri. Dupa ce schimb nisipul si acei 120 de litri se tulbura rau ce trebuie sa fac?
- sa arunc cat pot din ea (dupa care adaug cei 40 de litri salvati, si completez cu apa proaspata)
- sa nu arunc nimic (si doar pun inapoi apa salvata dar limpede, urmand sa am din nou acvariul plin
Din pasii pe care mi-ai sugerat sa-i iau, inteleg ca nu trebuie sa arunc deloc apa din acvariu (aia tulburata), si doar sa pun inapoi apa salvata peste ea. Asa e?
|
 |
|
|
|
OK, deci atunci n-are nici o scuza sa scrie asa de alambicat. Din cate am inteles exista mai demult un cod conform caruia trebuia sa ne conformam cand postam, ca sa ne intelegem unii cu altii.
Nu vreau sa supar pe nimeni (nu-mi sta in fire), asa ca eu ma opresc aici.
|
 |
|
|
|
@Sandu: mersi ca ti-ai dat osteneala si mi-ai explicat ce a vrut sa zica. In principiu l-am mustrat mai mult pentru cum a zis, nu ce a zis. Stiu foarte bine problema cu pesti multi (am 12 neoni si 3 xifo in 180 de litri), si CO2 vreau sa iau de foarte mult timp. Doar ca in toate posturile lui e o ameteala (de parca e un pusti de 7 ani care scrie.... sau cine stie, poate chiar e un pushtiulica si atunci nu e vina lui)
Revenind la topic, vreau sa-mi iau instalatia de CO2 de la Aquamedic (exact aceeasi care se vinde pe magazin.acvariu.ro). Intrebarea e: merita sa mai iau si phController+valve magnetice la ea, sau sa raman cu bubble-counter+indicator ochiometric? Poti argumenta please? Mersi.
|
 |
|
|
|
Parerea mea este ca daca pui fier in apa, prolifereaza algele foarte bine. Secretul e sa pui fierul in sustrat pe cat posibil.
|
 |
|
|
|
Inca o intrebare: sa scot majoritatea apei din acvariu? Sau sa nu arunc nimic?
Adica de ales intre:
- sa scot doar cei 40 de l in care o sa stea pestii si plantele, apa care o sa fie pusa inapoi
sau
- sa scot 40 de l in care stau pestii plus plante si arunc vreo 100 de l la WC, si cand pun inapoi pestii mai adaug vreo 20 de litri de apa proaspata (de la robinet, ca nu am in ce sa o mai tin, ca as fi tinut apa veche)
Care varianta e mai buna?
|
 |
|
|
Deci conform sfaturilor voastre o sa fac asa (avand in vedere si ce am la dispozitie):
- am sa spal apriori nisipul nou cat de bine pot
- am sa salvez 40 de litri de apa veche (30 in galeata mare si inca 10 in una mai mica)
- am sa pun plantele (nu am inca decorul in apa, nu l-am bagat niciodata in acvariu) in galeata mica. Nu am multe plante (dupa tratamentul cu h2o2), deci ar trebui sa fie OK.
- pestii ii pun in galeata de 30 litri pana schimb nisipul (vreo 2-4 ore). Este o problema asta? O sa pun si filtrul si termostatul in aceasta galeata mare.
- am sa scot nisipul vechi (ma astept sa se tulbure foarte tare apa). Este vreo tehnica eficienta de a scoate nisipul dintr-un acvariu cu apa in el? Eventual am sa aspir cu vreo cateva zile inainte cat pot de bine substratul.
- pe urma pun nisipul nou si spalat in acvariu
- dupa ce tot nisipul nou e pus, bag repede filtrul in acvariu pentru 1-2h ca sa mai limezeazca un pic apa.
- pe urma pun plantele si pestii inapoi acvariu, impreuna cu apa in care stateau (care ar trebui sa fie un pic mai limpede)
E bine asa? Ma gandesc ca poate a doua zi pot face si un schimb de apa. Am sarit un pas? Sa fac ceva in alt mod? Mersi!

|
 |
|
|